قرص لووتیروکسین (Levothyroxine) یا لووکسین جزو داروهای هورمونی است که برای کاهش علائم کمکاری غده تیروئید به کار میرود و بهنام قرص تیروئید هم شناخته میشود. لووتیروکسین فقط با تجویز پزشک و بهشکل قرص و کپسول لووتیروکسین و شربت لووتیروکسین قابلاستفاده است. در این مقاله، بیشتر با قرص لووتیروکسین، نحوه مصرف، عوارض جانبی و نکات مهمش آشنا میشویم. در آخر به سوالات رایج کاربران درمورد این دارو هم پاسخ دادهایم.
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
لووتیروکسین چیست؟ | موارد مصرف | نحوه مصرف | دوز مصرفی | نحوه نگهداری دارو | عوارض حانبی | تداخل دارویی | استفاده از لووتیروکسین در موارد خاص | نکات مهم | اسامی تجاری لووتیروکسین | سؤالات رایج درباره لووتیروکسین
غده تیروئید که در گردن شما جای دارد هورمونی بهنام تیروکسین میسازد. تیروکسین انرژی مصرفی یا میزان سوختوساز بدن شما را کنترل میکند. همچنین در گوارش، عملکرد قلب و عضلات، رشد مغز و سلامت استخوان نقش دارد. زمانیکه تیروئید تیروکسین کافی تولید نکند (کمکاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم)، بسیاری از عملکردهای بدن کاهش مییابد.
بعضی علائم رایج کمکاری تیروئید در زیر آورده شده است:
لووتیروکسین نوع سنتزی تیروکسین است که با جبران کمبود هورمون تیروکسین در بدن شما، از علائم کمکاری تیروئید جلوگیری میکند.
لووتیروکسین، علاوه بر کمکاری تیروئید، برای درمان گواتر و بعضی از انواع سرطان تیروئید هم تجویز میشود و بهشکل کپسول و قرص و شربت لووتیروکسین موجود است. هرچند بزرگسالان و کودکان میتوانند از لووتیروکسین استفاده کنند، مصرف این دارو برای بعضی افراد مناسب نیست. در موارد زیر از مصرف داروی لووکسین خودداری کرده و با پزشک صحبت کنید:
اگر مشکلات زیر را دارید، قبل از مصرف لووتیروکسین با پزشک صحبت کنید:
زمان مصرف لووتیروکسین به این صورت است که معمولا روزی ۱ عدد قرص لووکسین با معده خالی، ۳۰ دقیقه تا ۱ ساعت قبل از مصرف صبحانه یا نوشیدنی حاوی کافئین مثل چای یا قهوه مصرف میشود.
انواع قرص لووتیروکسین بهصورت ۲۵، ۵۰ و ۱۰۰ میکروگرمی است که پزشک مقدار قرص مصرفی روزانه برای شما را تعیین میکند. این مقدار از فردی به فرد دیگر متفاوت است. هرچند دوز مصرفی ابتدایی معمولا یکسان است، دوزی که در ادامه دریافت میکنید یا سرعت افزایش مقدار آن به علائم بیماری، میزان هورمون، سن و حتی بیماریهای دیگری که ممکن است داشته باشید بستگی دارد.
شروع دوز مصرفی در بزرگسالان معمولا روزانه بین ۵۰ و ۱۰۰ میکروگرم است و ممکن است بهتدریج در عرض چند هفته به ۱۰۰ تا ۲۰۰ میکروگرم در روز افزایش یابد. بعضی افراد، مانند افراد بالای ۵۰ سال یا افراد مبتلا به بیماریهای قلبی، ممکن است درمان را با دوز کمتری شروع کنند.
در صورت فراموشکردن مصرف دارو، بهمحض اینکه به خاطر آوردید، دوز فراموششده را مصرف کنید. اگر به دوز مصرفی بعدی نزدیک هستید، از دوز فراموششده صرفنظر کنید. از مصرف ۲برابری دارو و دوز زیاد لووتیروکسین برای جبران مقدار فراموششده خودداری کنید. میتوانید ساعت یا گوشیتان را روی زمانهای مصرف قرص تنظیم کنید تا به شما زمان مصرف داروی لووتیروکسین را یادآوری کند.
بعید است که مصرف اضافی قرص لووتیروکسین به شما آسیبی بزند؛ اما در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
ممکن است پزشک برایتان آزمایش خون تجویز کد تا میزان هورمون تیروئید شما را قبل و بعد از مصرف لووتیروکسین بسنجد. با این روش، پزشک دوز مصرفی مناسب برای شما را تنظیم میکند. آزمایش تیروئید در حین مصرف قرص لووتیروکسین و در اوایل درمان چندین بار تکرار میشود؛ اما بعد از اینکه میزان هورمون تیروئیدتان پایدار شد، معمولا هر ۴ تا ۶ ماه ۱ بار و بعد از آن سالی ۱ بار به انجام آزمایش خون نیاز دارید.
در شرایط زیر بیشتر از قبل به آزمایش خون نیاز دارید:
لووتیروکسین را در دمای اتاق، دور از نور و رطوبت قرار دهید و از دسترس کودکان دور نگه دارید.
لووتیروکسین نیز مانند سایر داروها ممکن است عوارض جانبی داشته باشد؛ هرچند عوارض لووکسین خیلی شایع نیست و هرکسی دچار آن نمیشود. اگر از دوز مناسب لووتیروکسین استفاده کنید، باید عوارض داروی لووتیروکسین از بین برود.
عوارض داروی لووتیروکسین معمولا زمانی اتفاق میافتد که دوز مصرفی شما بیشتر از نیازتان باشد. معمولا این عوارض جانبی با مصرف دوز کمتر لووتیروکسین یا قطع داروی لووتیروکسین از بین میرود. عوارض جانبی شایع لووتیروکسین معمولا مشابه پرکاری تیروئید است. اگر عوارض لووکسین که در ادامه آوردیم شما را ناراحت کرد یا از بین نرفت، با پزشک یا داروساز صحبت کنید:
هرچند این عوارض بهندرت اتفاق میافتد، بعضی افراد با مصرف لووتیروکسین دچار عوارض جانبی جدی میشوند. در موارد زیر حتما با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید:
در موارد نادر، ممکن است واکنش حساسیتی جدی (آنافلاکسی) نسبت به لووتیروکسین اتفاق بیفتد. اگر علائم زیر را داشتید حتما با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید:
این موارد فهرست کاملی از عوارض لووتروکسین نیست. برای آشنایی با سایر عوارض دارو حتما برچسب همراه دارو را مطالعه کنید.
بعضی داروها ممکن است با هورمون تیروئید تداخل داشته باشد؛ بنابراین لازم است دوز لووتیروکسین تغییر کند. این داروها شامل موارد زیرند:
بعضی داروها نباید همزمان با مصرف لووتیروکسین استفاده شوند؛ زیرا جذب لووتیروکسین در بدن را کاهش میدهند. از جمله این داروها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
درمورد فاصله زمانی لازم برای استفاده از این داروها با پزشک یا داروساز مشورت کنید. در صورت استفاده از داروهای گیاهی ازجمله داروی گیاهی جایگزین لووتیروکسین، ویتامینها و مکملها با پزشک مشورت کنید. اطلاعات کمی درمورد استفاده همزمان این مواد با لووتیروکسین وجود دارد.
هشدار درمورد لووتیروکسین و لاغری:
بعضی از افراد که بهدنبال لاغری و کاهش وزناند از پزشک خود میپرسند که ایا قرص لووتیروکسین باعث لاغری میشود یا نه. توجه کنید که لووتیروکسین نباید بهتنهایی یا همراه سایر روشها و داروها با هدف کاهش وزن استفاده شود.
مصرف مقدار زیاد لووتیروکسین، بهخصوص زمانیکه همراه آمفتامینهایی مانند آمفتامین و دکستروآمفتامین و متاآمفتامین باشد، ممکن است موجب مشکلات جدی و تهدیدکننده زندگی شود.
معمولا مصرف لووتیروکسین در دوران بارداری بیخطر است و حتی لازم است که در دوران بارداری مصرف لووتیروکسین را ادامه دهید. مصرف دوز کمتر یا بیشتر هورمون تیروئید در دوران بارداری میتواند برای شما یا کودکتان مشکلاتی ایجاد کند. همچنین لازم است در دوران بارداری بهطور منظم آزمایش خون بدهید تا دوز مناسب لووتیروکسین را دریافت کنید. معمولا بیشتر خانمها در دوران بارداری به دوز بیشتر لووتیروکسین نیاز دارند.
مصرف لووتیروکسین در دوران شیردهی معمولا بیخطر است. مقدار بسیار کمی از هورمون تیروئید وارد شیر میشود و این میزان بسیار کمتر از آن چیزی است که روی کودک اثر بگذارد. اگر به کودکتان شیر مادر میدهید، لازم است که مصرف لووتیروکسین را ادامه دهید. بدن شما جهت تولید شیر کافی برای تغذیه کودک به میزان مناسب هورمون تیروئید نیاز دارد.
در موارد زیر حتما پزشک را در جریان بگذارید:
افراد بالای ۶۵ سال بیشتر در معرض عوارض قلبی مربوط به مصرف لووتیروکسین هستند. ممکن است پزشک برای این گروه از افراد دوز کمتر لووتیروکسین را تجویز کند.
این دارو برای جبران کمکاری تیروئید در تمام گروههای سنی قابلاستفاده است.
مصرف بعضی غذاها و نوشیدنیها همراه لووتیروکسین مناسب نیست که در ادامه به چند مورد اشاره میکنیم:
در ادامه، به بعضی از اسامی تجاری داروی لووتیروکسین سدیم در ایران اشاره میکنیم:
درمان با لووتیروکسین معمولا مادامالعمر است. اگر مصرف لووتیروکسین را متوقف کنید، علائم برمیگردد.
بله، اما دوزهای بالای لووتیروکسین در طولانیمدت ممکن است موجب ضعف استخوان (پوکی استخوان) شود.
هیچ مدرک واضحی وجود ندارد که ارتباط لووتیروکسین با کاهش باروری در مردان و زنان را نشان دهد. با این حال، اگر قصد بارداری دارید، با پزشک مشورت کنید. شاید روی درمان شما تجدیدنظر کند.
یکی از علائم کمکاری غده تیروئید افزایش وزن است؛ بنابراین زمانیکه مصرف لووتیروکسین را شروع میکنید، همان طور که هورمونهای شما متعادل میشود، ممکن است وزنتان نیز کاهش یابد. از طرفی، کاهش وزن ممکن است یکی از علائمی باشد که نشان دهد دوز مصرفی شما زیاد است. زمانیکه هورمون تیروئید شما به حالت طبیعی برگشت، تمایل شما به افزایش یا کاهش وزن مشابه فردی است که مشکل تیروئید ندارد.
بله، لووتیروکسین نباید روی این تواناییهای شما اثری داشته باشد.
قرصهای ضدبارداری که حاوی استروژناند روی جذب لووتیروکسین اثر میگذارند. شاید لازم باشد با تجویز پزشک دوز مصرفی را تغییر دهید.
کمکاری تیروئید موجب ریزش مو میشود و این ارتباطی با مصرف لووتیروکسین ندارد. از آنجا که چرخه رشد طبیعی مو چند ماه زمان میبرد، ریزش مو مربوط به بیماری چند ماه بعد از شروع بیماری هم دیده میشود. اگر درمان با لووتیروکسین از قبل شروع شده باشد، شاید اینطور به نظر برسد که این ریزش مو بهدلیل استفاده از داروست؛ در حالی که معمولا موها بعد از درمان با لووتیروکسین، مجدد رشد میکنند که اثر آن چند ماه بعد از مصرف دارو مشخص میشود.
اگر لووکسین مصرف میکنید، خوب است از تأثیر، عوارض و نتیجه آن در درمان بیماریتان برای ما و مخاطبان چطور بگویید. اشتراک تجربهتان شاید به خیلیها کمک کند.
منابع دیگر:rxlist
کتاب الکترونیکی
قیمت نسخه انگلیسی در سایت آمازون | ۱۰ دلار |
---|---|
قالب فایل | |
تعداد صفحه | ۲۳۳ |
ناشر | Harvard Business Review |
تعداد فایل | ۱ فایل PDF |
مدیریت زمان به روش اساتید هاروارد
اولویتبندی کارها را بیاموزید تا در زمان کمتر، بهینهتر کار کنید.
۱۸،۰۰۰ تومان ۱۳،۹۰۰ تومان
مشاهده کتاب الکترونیکی
پاسخ ها