سوماتروپین (Somatropin) نوعی از هورمون رشد انسانیِ مهم برای رشد استخوانها و عضلات است. از آمپول سوما برای افزایش قد در کودکان و بزرگسالانی استفاده میشود که هورمون رشد طبیعی ندارند یا به اختلالات خاصی مثل سندرم نانون، سندرم ترنر، سندرم پرادر ـ ویلی (Prader-Willi syndrome)، قد کوتاه در زمان تولد با رشد ناکافی و کوتاهی قد با علت ناشناخته مبتلا هستند. همچنین از هورمون سوما برای درمان سندرم روده کوتاه در بزرگسالان و برای جلوگیری از کاهش وزن شدید مربوط به ایدز (AIDS) استفاده میشود. در این مقاله علاوه بر بررسی عوارض سوماتروپین یا هورمون رشد، موارد مصرف، مقدار و نحوه مصرف آن آورده شده است.
آنچه در این مقاله میخوانید:
عوارض سوماتروپین | نحوه استفاده از سوماتروپین | فراموش کردن دز مصرفی | مصرف بیش از اندازه | تداخل دارویی | استفاده در موارد خاص | نکات مهم | بهترین مارک سوماتروپین | چند پیشنهاد دوستانه
واکنش حساسیتی به آمپول هورمون رشد نادر است؛ اما اگر علائم واکنش حساسیتی مثل کهیر، مشکل تنفسی، ورم صورت، لبها، زبان و گلو دارید، با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
ممکن است در بیماران مبتلا به سندرم پرادر ـ ویلی که از سوماتروپین استفاده میکنند، مشکلات جدی تنفسی ایجاد شود. اگر سندرم پرادر ـ ویلی دارید و با علائم مشکلات ریوی و تنفسی مانند تنگی نفس، سرفه، ایجاد یا افزایش خرناس (خروپف در خواب) مواجه هستید، با پزشک مشورت کنید.
همچنین در موارد زیر به پزشک مراجعه کنید:
عوارض جانبی شایع آمپول هورمون رشد در زیر آورده شده است:
اینها فهرست کامل تمام عوارض جانبی نیستند و ممکن است علائم دیگری هم اتفاق بیفتد. برای آشنایی بیشتر و توصیههای لازم در این مورد، حتما با پزشک صحبت کنید.
ممکن است افراد مسن بیشتر به عوارض جانبی این دارو، بهویژه اثرات آن روی قند خون، ورم مچ پا و پا حساس باشند.
این نکته را در نظر داشته باشید که پزشک با علم به اینکه خواص این دارو برای شما بیشتر از عوارض جانبی آن است، دارو را برایتان تجویز میکند. بسیاری از افراد هیچگونه عوارض جانبی جدی ناشی از مصرف داروی سوماتروپین را تجربه نمیکنند.
دز (مقدار مصرفی)، نوع برند سوماتروپین و چگونگی مصرف، همگی به شرایطی بستگی دارد که برای آن تحتدرمان قرار گرفتهاید. راهنمای دارویی یا برگه دستورالعمل دارو را بهدقت بخوانید. دارو را دقیقا مطابق با دستورالعمل و نسخه تجویزشده مصرف کنید. اگر روش تزریق و استفاده را بهخوبی متوجه نشدید، از پزشک یا داروساز بپرسید.
دز دارو براساس سن، وزن، نوع بیماری و پاسخ به درمان تعیین میشود.
آمپول سوما براساس نوع برند سوماتروپین میتواند به درون عضله یا بهصورت زیر پوستی تزریق شود. در بعضی از برندها، هر دو روش تزریق و در بعضی دیگر، فقط تزریق زیرپوستی قابلانجام است. حتما درباره روش درست تزریقِ دارو از داروساز سؤال کنید. ارائهدهندگان خدمات سلامت میتوانند روش درست تزریق آمپول سوما را به شما آموزش دهند.
این نکات را حتما در زمان استفاده از دارو به یاد داشته باشید:
بهمحض بهیادآوردن، مقدار فراموششده را استفاده کنید؛ اما اگر به زمان دز مصرفی بعدی نزدیک هستید، از دز فراموششده صرفنظر کنید. از مصرف دوبرابری دارو در یک زمان خودداری کنید.
اگر بیشتر از ۳ بار و بهصورت پشتسر هم مصرف دارو را فراموش کردید، با پزشک مشورت کنید.
درصورت مصرف بیش از اندازه دارو و اوردز کردن، با اورژانس (۱۱۵) تماس بگیرید.
مصرف بیش از اندازه میتواند موجب رعشه یا لرز، عرق سرد، گرسنگی زیاد، سردرد، خوابآلودگی، ضعف، سرگیجه، تپش سریع قلب و حالت تهوع شود. مصرف بیش از حد و طولانیمدت میتواند موجب رشد اضافی شود.
درمورد تمام داروهایی که مصرف میکنید، بهویژه درمورد موارد زیر، با پزشک صحبت کنید:
اینها فهرست کاملی از تداخل دارویی با سوماتروپین نیستند. داروهای آزاد و تجویزی دیگر، ویتامین ها و محصولات گیاهی هم میتوانند با سوماتروپین تداخل دارویی داشته باشند.
در موارد زیر نباید از سوماتروپین استفاده کنید:
اگر به بیماریهای زیر مبتلا بودید، به پزشک بگویید:
درصورت بارداری یا شیردهی، به پزشک اطلاع دهید.
کودکان باید قبل و در طول درمان، از نظر مشکلات تنفسی خاص (انسداد راه هوایی فوقانی) معاینه شوند. هرگونه عفونت ریوی مثل تب، سرفه یا مشکل تنفسی را با پزشک در میان بگذارید.
در بعضی موارد، برای کودکان نباید از سوماتروپین استفاده شود. بعضی از نامهای تجاری سوماتروپین مواد خاصی دارند که میتوانند در نوزادان چندماهه یا نوزادان نارس باعث ایجاد عوارض جانبی جدی یا مرگ شوند.
بهگزارش خبرگزاری ایسنا، داروی سوماتروپین از جمله ۱۰ داروی پرفروش در ایران است که در سال ۹۱ با قیمت هر عدد ۱۵۶ هزار تومان فروخته میشد. این دارو با نامهای تجاری مختلف عرضه میشود:
به یاد داشته باشید که این مقاله اطلاعاتی کلی درمورد داروی سوماتروپین در اختیار شما قرار میدهد؛ اما درمورد مصرف دارو براساس نیاز پزشکی خودتان، حتما با متخصص این حوزه مشورت کنید و از مصرف خودسرانه دارو خودداری کنید.
آیا شما یا اطرافیانتان تابهحال نیازی به استفاده از داروی سوما داشتهاید؟ چه اطلاعات یا تجربهای از این دارو دارید؟ منتظر نظرهای دوستانه شما در بخش دیدگاه هستیم.
شاید ارسال این مطلب برای دوستانتان، به درک بهتر آنها از این داروی مهم کمک کند و بخشی از نیاز آنها را برطرف کند.
پاسخ ها