ابزار مدیریتی Windows Package Manager که نصب اپلیکیشنها را آسان میکند و بهشکلی غیرمنتظره معرفی شده است، عملکرد بهتری از ویندوز استور دارد.
کنفرانس مایکروسافت بیلد ۲۰۲۰ (Microsoft Buil 2020) سرانجام برگزار شد و مایکروسافت از برنامههای ویژهی خود برای جامعهی توسعهدهندگان پردهبرداری کرد. این شرکت در بخشی از مراسم بیلد بهشکلی غیرمنتظره ویندوز پکیج منیجر (Windows Package Manager) را معرفی کرد که جدیدترین نسخه از ابزارهای مدیریت پکیج بهحساب میآید و مزیتهای جالبی بههمراه میآورد.
ویندوز پکیج منیجر نوعی ابزار خط فرمان (Command Line) است که به توسعهدهندگان و کاربرانِ پاور و بهطورکلی تمامی کاربران ویندوز امکان میدهد اپلیکیشنهای محبوبشان را سریعتر و ازطریق دستور ساده نصب کنند. اگر رایانهی جدید خریده یا ویندوز سیستم خود را عوض کرده باشید، قطعا میدانید روند دانلود و نصب اپلیکیشنهای موردنیاز بسیار طاقتفرسا است. ویندوز پکیج منیجر در تلاش است روند نصب اپلیکیشنها را بسیار سادهتر و سریعتر از قبل کند.
کار با ویندوز پکیج منیجر نسبتا ساده است و بهلطف آن میتوانید ازطریق نوشتن دستوری خاص، به اپلیکیشن مدنظر دست پیدا کنید. قاعدتا ویندوز استور باید مرکز اصلی تمامی اپلیکیشنهای سیستمعامل ویندوز باشد؛ اما چنین موضوعی امروزه مشاهده نمیشود؛ بهخصوص بهدلیل سیاستهای مایکروسافت درقبال ارائهی API متنوع به توسعهدهندگان. مایکروسافت امروزه دو API مجزا به توسعهدهندگان ارائه میدهد که یکی از آنها API قدیمی win32 است و دیگری با نام UWP (پلتفرم جهانی ویندوز) شناخته میشود. عمدهی توسعهدهندگان به API دوم علاقهی چندانی نشان ندادهاند؛ زیرا اپلیکیشنهای یونیورسال باید صرفا ازطریق ویندوز استور دردسترس قرار گیرند.
البته مایکروسافت با راهاندازی پروژهی بازپیوست گفته است قصد دارد فاصلهی بین دو API یادشده را کم و آنها را بهطورکلی از سیستمعامل جدا کند. با وجود تمامی بهبودهایی که ویندوز استور در سالهای گذشته بهخود دیده است، همچنان نمیتوان از این فروشگاه آنلاین بهعنوان بستر اصلی دریافت اپلیکیشنهای ویندوز یاد کرد. شمار درخورتوجهی از کاربران پاور و و حتی توسعهدهندگان مدتها است بهجای ویندوز استور، از ابزارهای مدیریت پکیج نظیر Chocolatey استفاده میکنند؛ جایی که امکان دانلود دستی اپلیکیشنها ازطریق وب فراهم میشود. بهنظر میرسد مایکروسافت برنامهای ویژه برای اپلیکیشنهای ویندوز در سر دارد و ابزار ویندوز پکیج منیجر نیز با هدف تسهیل روند دسترسی به اپلیکیشنها معرفی شده است.
اسکرینشات بالا فهرست برخی از اپلیکیشنهای حاضر در ویندوز پکیج منیجر را نشان میدهد.
اقدام مایکروسافت برای تولید نسخهی اختصاصی ابزار مدیریت پکیج اقدامی تحسینبرانگیز است. ویندوز پکیج منیجر که با نام وینجت (Winget) هم از آن یاد میشود، در نقش ابزاری خط فرمان ظاهر میشود که بررسیها نشان میدهد کاربرد بسیار بیشتری از ویندوز استور دارد. درواقع، گروهی از کاربران گفتهاند مزیتهای پکیج منیجر بهحدی است که آنها را به استفادهنکردن از ویندوز استور ترغیب میکند. در محیط داخلی وینجت، میتوانید با تایپ winget install Steam، جدیدترین نسخه از اپلیکیشن استیم را ازطریق وب روی رایانه دانلود کنید. جالب است بدانید امروزه استیم در ویندوز استور وجود ندارد. وینجت امروزه میزبان تعداد درخورتوجهی از اپلیکیشنهای محبوب نظیر Zoom و WinRAR و Logitech Harmony Remote است که هیچیک از آنها در ویندوز استور پیدا نمیشوند.
در نظر داشته باشید مایکروسافت فعلا نسخهی پیشنمایش ابزار ویندوز پکیج منیجر را معرفی کرده است و حدودا یک روز از تولد رسمی آن میگذرد؛ بنابراین، نباید انتظار داشته باشید پکیج منیجر میزبان آرشیوی غنی از اپلیکیشنها باشد. بهعلاوه اپلیکیشنهای ویندوز استور تاکنون در وینجت دردسترس قرار نگرفتهاند. بهنظر میرسد مایکروسافت فعلا قصد دارد اپلیکیشنهای یونیورسال را صرفا ازطریق فروشگاه آنلاین خود ارائه دهد. بااینحال طبق اعلام رسمی، ویندوز پکیج منیجر در آینده به اپلیکیشنهای ویندوز استور نیز مجهز خواهد شد.
پروژهی ویندوز پکیج منیجر متنباز است؛ پس، دیگر ابزارهای مدیریت پکیج میتوانند از پکیجهای داخل این ابزار استفاده کنند که همگی بهتأیید مایکروسافت رسیدهاند. مایکروسافت میگوید توسعهدهندگان میتوانند از ویندوز پکیج منیجر بهعنوان کانال توزیع اپلیکیشنهایشان برای کاربران بیشمار ویندوز استفاده کنند. این یعنی پکیج منیجر قرار است عملکردی شبیه به ویندوز استور داشته باشد.
بهتر است بدانید هدف اصلی مایکروسافت از طراحی ویندوز استور و ارائهی API ویژهی اپلیکیشنهای یونیورسال این بود که محیطی امن برای دانلود اپلیکیشنها فراهم کند. درحقیقت، اپلیکیشنهایی که در استور قرار میگیرند، امنیتشان تضمین شده است. دمیتریس نیلون، یکی از مدیربرنامههای ارشد مایکروسافت، حرفهای جالبی برای گفتن دارد:
یکی از دغدغههای اصلی ما از ساخت وینجت این بود بتوانیم پلتفرمی خلق کنیم که حاوی اپلیکیشنهای مطمئن باشد. بهصورت خودکار تکتک اپلیکیشنهای جدید پکیج منیجر را بررسی میکنیم و با اتکا بر ابزارهای ویژهای نظیر اسمارتاسکرین (SmartScreen) و کارهایی مثل اعتبارسنجی هش SHA256 و تجزیهوتحلیلها و کارهای مشابه، سعی میکنیم میزان ورود اپلیکیشنهایی شبیه به بدافزارها را در پکیج منیجر کاهش دهیم و از نصب آنها روی رایانهی شما جلوگیری کنیم.
توسعهدهندگان از عمدهی ابزارهای مدیریت پکیج بهعنوان محیطی برای جایدادن تمامی اپلیکیشنهای محبوبشان استفاده میکنند. ویندوز استور نیز میتواند بهشکلی ساده این امکان را فراهم کند؛ اما این فروشگاه آنلاین نظم چندانی ندارد و بسیار بههمریخته است. در استور شاهد بخش کتابخانهی اپلیکیشنها هستیم که قاعدتا باید تمامی اپلیکیشنهایتان را فهرست کند؛ ولی این اتفاق در بسیاری از مواقع نمیافتد و ویندوز استور با این جمله به استقبالتان میآید: «هیچ اپلیکیشنی در کتابخانهی شما وجود ندارد».
راهاندازی ویندوز پکیج منیجر اتفاق بسیار خوشایندی است؛ ولی همزمان میتواند زنگ خطر را برای تیم توسعهی ویندوز استور بهصدا دربیاورد. امروزه کاربران بسیار کمی پیدا میشوند که هنگام کار با ویندوز ۱۰ به فروشگاه آنلاین آن متکی باشند و مایکروسافت نیز دربارهی توسعهی استور اشتیاق چندانی از خود نشان نداده است و بسیاری از توسعهدهندگان نیز اصلا توجهی به ویندوز استور نمیکنند. احتمال دارد در آیندهای نزدیک، مایکروسافت بخواهد سرویسی جدید ارائه دهد که بهنوعی ترکیبی از ویندوز استور و ویندوز پکیج منیجر باشد. در آن صورت، احتمال دارد کاربران کمکم بهسمت این سرویس کشیده شوند.
شما کاربران دیجیتال چه دیدگاهی در این زمینه دارید؟
پاسخ ها