مایکروسافت اکسل از برنامههای پرکاربرد کار با فایلهای صفحهگسترده محسوب میشود که البته جایگزینهای مشابه و رایگانی هم برای آن عرضه شده است.
فایلهای صفحهگسترده امروزه برای همهی کاربران دنیای فناوری مفید و کاربردی هستند. مردم از این فایلها برای کارهای گوناگون همچون مدیریت انبار، بودجه، ردگیری داده و بسیاری وظایف دیگر استفاده میکنند. مایکروسافت اکسل از سالها پیش بهعنوان اولین انتخاب برای مدیریت این دسته از فایلها (Spreadsheet) شناخته میشود؛ البته بهجز کسانی که از روشهای دورزدن برای استفادهی رایگان از اکسل استفاده میکنند، اپلیکیشن محبوب ردموندیها برای کاربران هزینه در پی دارد. دراینمیان، گزینههای جایگزین متعددی معرفی شدهاند که خدمات مشابه با اکسل را بهرایگان دراختیار کاربران قرار میدهند.
همانطورکه گفته شد، اگر روزی با فایلهای صفحهگسترده سروکار داشتهاید، بهاحتمال بسیار زیاد از اکسل استفاده کردهاید. اگرچه اپلیکیشن مایکروسافت تواناییهای بسیار زیاد و متنوعی دارد، هزینهی آن برای همهی کاربران مناسب نیست. بههرحال، اگر قصد هزینهکردن برای اکسل یا استفاده از نرمافزار قفل شکسته را ندارید، گزینههای رایگان موجود بسیاری از نیازهای شما را برطرف میکنند.
نرمافزارهای رایگان با قابلیتها و ابزارهای متنوعی دردسترس کاربران قرار دارند و برای انتخاب از میان آنها، باید چند نکتهی مهم را در نظر گرفت. گزینههای زیر، مهمترین گزینههایی هستند که در اپلیکیشن رایگان جایگزین باید بهدنبال آنها باشید:
امروزه، گوگل شیتس (Google Sheets) هم بهاندازهی مایکروسافت اکسل طرفدار و کاربر دارد. کاربران گوگل بهراحتی به این اپلیکیشن مبتنیبر خدمات ابری دسترسی پیدا میکنند و از همه مهمتر، از قابلیت تعامل و ارتباط آن با اپلیکیشنهای دیگر گوگل همچون Forms و Data Studio بهره میبرد. ارتباط بین اپلیکیشنها مدیریت پروژهها را برای کاربران آسانتر میکند. همانطورکه گفته شد، گوگل شیتس تمامی دادههای ورودی را در سرورهای ابری ذخیره میکند؛ درنتیجه کاربر میتواند در پلتفرمهای گوناگون دسکتاپ و اندروید و iOS به آنها دسترسی داشته باشد.
رابط کاربری ساده و تمیز گوگل شیتس ناوبری در آن و استفاده از قابلیتها را بسیار آسان میکند. قابلیت همکاری زندهی اعضای گروه از قابلیتهای حیاتی دیگر در سرویس ابری گوگل محسوب میشود که در ترکیب با بخش چت گروهی، کاربری آن را دوچندان میکند. کاربران میتوانند روی هر سلول نظر بفرستند یا دسترسی به هرکدام یا کل فایل را برای کاربران دیگر تنظیم کنند. به تمام این ویژگیها، گزینهی Help اپلیکیشنها را هم اضافه کنید که یادگیری فرایندها را بسیار آسان کرده است.
گوگل شیتس از کتابخانهی عظیم فرمول، جداول پیووت، گزینههای فرمت شرطی و الگوهای بسیار زیادی بهره میبرد که در ساختن و مدیریت آسان فایلهای صفحهگسترده بسیار مفید هستند. از قابلیتهای مهم دیگر میتوان به انواع نمودار با قابلیت شخصیسازی اشاره کرد که درکنار گرافها، ساختن جلوهای بصری از دادهها را آسان میکند. این نمودارها و گرافها بهسرعت و پس از بهروزرسانی دادهها بهروز میشوند. گوگل شیتس همچنین تاریخچهای از ویرایشهای انجامشده روی فایل را ذخیره میکند و نسخهسازی از فایل در آن آسان است.
اپل جایگزینی بهنام iWork Numbers برای اکسل دارد که بهرایگان برای هر فرد دارای اکانت آیکلاد (حتی بدون سیستمعامل مک) دردسترس قرار میگیرد. البته نسخهی موبایل فقط برای کاربران iOS عرضه میشود و هنوز اپلیکیشنی برای کاربران اندروید منتشر نشده است. اپلیکیشن نامبرز از قلم هوشمند اپل هم پشتیبانی میکند؛ درنتیجه هنگام کار با تبلت آیپد، میتوانید با قلم هوشمند علامت یا یادداشتی درکنار فایل ذخیره کنید. کاربران همچنین میتوانند فایلهای نهایی را در فرمت اکسل هم ذخیره کنند تا هنگام اشتراکگذاری با دیگران، مشکل چندانی نداشته باشند. از قابلیتهای دیگر میتوان به همکاری زنده اشاره کرد. کاربران همچنین میتوانند فایلها را با رمزعبور یا اثرانگشت یا فیسآیدی قفل کنند.
طراحی در اپل همیشه روی سادهبودن رابطهای کاربری استوار است. محیط اولیهی نامبرز هم در مسیر همین سادگی، بهجای نمایش خطوط جدولی (مانند اکسل و همهی جایگزینهای دیگر) صفحهای سفید و خالی را به کاربر نمایش میدهد. بخش قابلیتهای و تنظیمات نیز با ساختاری مینیمال نمایش داده میشود. اضافهکردن نمودار و جدول و انواع دیگر محتوا در نامبرز بهآسانی انجام میشود و الگوهای اولیهی متعددی هم برای شروع کار دردسترس قرار دارد. نامبرز بیش از ۷۰۰ شکل با قابلیت شخصیسازی دراختیار کاربر قرار میدهد که برای ایجاد جلوههای بصری در فایل صفحهگسترده کاربرد زیادی دارند. قابلیتهای تغییر طراحی در فونت و جداول و حاشیهی سلولها نیز در این اپلیکیشن عرضه شدهاند. ابزارهای نامبرز قابلیت مدیریت توابع و فرمولهای پیچیده را دارند و بخش Smart Categories آن نیز قابلیتهای سازماندهی جدولی و ارائهی خلاصه برای دیدگاه بهتر به داده را فراهم میکند.
اپلیکیشن Calc بخشی از مجموعهی LibreOffice است که بهرایگان عرضه میشود و یکی از برنامههای قدرتمند برای مدیریت فایلهای صفحهگسترده در ویندوز و مک و لینوکس است. اگرچه رابط کاربری نرمافزار به زیبایی گزینههای دیگر نیست، قابلیتهای متنوعی همچون متنبازبودن دارد. درنتیجه، کاربر به توابع و عملکردهای پیچیدهتری دسترسی دارد و امکان شخصیسازی آنها را نیز خواهد داشت. الگوهای رایگان متعددی هم برای شخصیسازی و طراحی فایلها در Calc در اینترنت موجود است.
این اپلیکیشن بهصورت پیشفرض و بومی از فایلهای اکسل پشتیبانی میکند. از قابلیتهای مهم میتوان به شخصیسازی رابط کاربری اشاره کرد و میتوانید تنها ابزارهای موردنیاز را در محیط اصلی بهنمایش دربیاورید. میانبرهای کاربردی کیبورد تجربهی استفاده از Calc را جذاب و سریع میکنند. راهاندازی سریع هم در اپلیکیشن متنباز وجود دارد که ترسیم نمودار و گراف از داده و استفاده از قابلیتهای پیشرفتهی دیگر برای ایجاد جلوهی بصری از دادهها را آسانتر میکند.
اپلیکیشن Calc ابزاری جذاب بهنام DataPilot دارد که امکان واردکردن داده از دیتابیسهای خارجی و ویرایش آنها را ممکن میکند. کاربران همچنین میتوانند نمودارهای پویا ترسیم کنند که با تغییر دادهها بهروز میشوند. Calc امکانات متعددی برای تغییر فرمت سلولها شخصیسازی ظاهر دادهها دراختیار کاربر قرار میدهد. امکان مشارکت چند کاربر هم در اپلیکیشن Calc موجود است؛ اما بهاندازهی گزینههای دیگر حرفهای نیست.
اگر بهدنبال گزینهای جایگزین برای اکسل هستید که ظاهر و عملکرد مشابه با اکسل داشته باشد، WPS بهترین گزینهی رایگان را ارائه میکند. این اپلیکیشن علاوهبر رابط کاربری مشابه با اکسل، قابلیت مدیریت و ویرایش فایلهای مرسوم XLS و XLSX و CSV را هم به کاربر ارائه میکند. درنتیجه واردکردن فایل از اکسل برای کاربران دشوار نیست. اپلیکیشن WPS برای کاربران ویندوز، مک، لینوکس، اندروید و iOS دردسترس قرار دارد و حتی نسخهی وباپلیکیشن آن هم موجود است.
اپلیکیشن WPS رابط کاربری مدرنی دارد که استفاده از آن را نیز راحت میکند. ردگیری تغییرات و نظرات و قابلیت همکاری چند کاربر مایکروسافت آفیس و WPS روی فایل، از قابلیتهای مهم این اپلیکیشن هستند. WPS بیش از ۵۰ میانبر کیبورد را برای بهترشدن تجربهی کاربری دراختیار کاربران قرار میدهد. از قابلیتهای دیگر میتوان به جداول پیووت حرفهای و بیش از ۱۰۰ فرمول و قابلیت تحلیل موسوم به What-if اشاره کرد که در مسائلی با دادههای عظیم، پیداکردن راهحل را آسان میکند. کاربران با پرداخت هزینهی ۲۹/۹۹ دلار در ماه، علاوهبر حذف تبلیغات به قابلیتهایی همچون ذخیرهسازی ابری و دسترسی به برنامه تا ۹ دستگاه دسترسی پیدا میکنند. این در حالی است که در نسخهی رایگان، تنها در سه دستگاه میتوان به برنامه دسترسی داشت.
اپلیکیشن Zoho قابلیتهای متنوعی برای کاربردهای گوناگون دراختیار کاربران قرار میدهد. از مهمترین قابلیتها میتوان به ابزار تحلیل دادهی موسوم به Zia مبتنیبر هوش مصنوعی اشاره کرد. این ابزار با تحلیل دادههای موجود در فایل صفحهگسترده، دیدگاه بهتری از آنها به کاربر ارائه میکند. با استفاده از Zia، مقادیر ناسازگار و تکراری از دادهها حذف و جداول و نمودارها بهروزرسانی میشوند تا در فایل خود از آنها استفاده کنید. کاربران همچنین میتوانند از ابزار مذکور دربارهی دادههای خود سؤال یا فیلترهایی برای تحلیل داده تعیین کنند. درنهایت، Zia به پیداکردن پاسخ مناسب کمک میکند.
زوهو علاوهبر ابزار حرفهای تحلیل داده، در قابلیتهای دیگر مدیریت فایل صفحهگسترده هم چیزی از رقبا کم ندارد. از قابلیتهای مهم میتوان به همکاری تا ۲۵ کاربر اشاره کرد که با پنل چت تعامل را بین آنها ساده میکند. ابزار ردگیری تغییرات نیز امکانات مناسبی را ارائه میدهد. زوهو همچنین بهصورت خودکار از فایل اصلی پشتیبان میگیرد که احتمال ازدسترفتن اطلاعات را کاهش میدهد. افزونبراین، کاربران امکان قفلکردن سلول یا کل فایل و تغییر دسترسی را هم دارند.
اپلیکیشن زوهو از ۲۵۰ تابع پشتیبانی میکند و قابلیتهای فرمت شرطی را نیز مانند دیگر گزینهها دارد. خودکارسازی برخی از وظایف، ایجاد تأییدیه برای ورودیهای داده، جمعآوری داده از فرمها و واردکردن داده از منابع خارجی همچون صفحات وب یا فید RSS یا فایلهای خارجی، از قابلیتهای دیگر زوهو هستند. اپلیکیشن همچنین امکان ساختن توابع شخصی و ضبطکردن ماکرو را نیز به کاربر میدهد و بهدلیل ساختار ابری، دسترسی به دادههای آن از همهجا امکان دارد.
پاسخ ها