فیلیمو، یکی از سرویسهای VoD اصلی کشور، چندی پیش تیویباکس اختصاصی خود بهنام فیلیموباکس را رونمایی کرد که درادامه، آن را بررسی خواهیم کرد.
با افزایش استقبال مخاطبان از سرویسهای استریم ویدئو یا همان VoD در کشور، بازیگران اصلی این پلتفرم نیز در حال استحکام جای پای خویش هستند. اگر بهخاطر داشته باشید، از چند سال پیش سرویسهای VoD در کشور آغاز به کار کردند. اولین سرویسهای VoD سعی میکردند ازطریق همکاری با اپراتورهای اینترنت، محتوای خود را بدون کسر از ترافیک، کاربران بهدست آنها برسانند. همزمان با درپیشگرفتن این استراتژی، تولید محتوای تقریبا اختصاصی و مستقل از سازمان صداوسیما که پیشتر بار توزیع آن بر دوش شبکهی ویدئو خانگی بود، بهواسطهی سرویسهای VoD ادامه یافت.
بهلطف دسترسی بهتر و سریعتر به طیف گستردهای از محتوای ویدئویی داخلی درکنار انواع فیلمها و سریالهای غیرایرانی بهصورت دوبله، افزایش روزافزون استفاده از سرویسهای VoD را شاهد هستیم و بهدنبال همین استقبال، تعداد سرویسهای ویدئویی نیز در دو سال اخیر افزایش یافته است؛ بهطوریکه این روزها علاوهبر فیلیمو و نماوا که سهم بزرگی از بازار را دراختیار دارند، سرویسهای دیگری نیز در این حوزه فعالیت میکنند.
فیلیمو بهعنوان سرویس VoD با بیشترین سهم بازار در کشور، تیویباکس اختصاصی خود را با نام فیلیموباکس راهی بازار کرده است. تیویباکس فیلیمو تلاشی برای افزایش سهم بازاری بهحساب میآید که با رقیبی چون نماوا تهدید میشود. صباایده برای افزایش سهم بازار خود بهسراغ استراتژیای قدیمی رفته که بسیاری از شرکتها در سالهای اخیر بهسراغ آن رفتهاند: ارائهی محصول سختافزاری برای افزایش تعداد کاربران سرویس.
ابتدا بهسراغ بستهبندی فیلیموباکس میرویم. بهلطف رنگ مشکی و طراحی مکعبی، فیلیموباکس یکی از بستهبندیهای برتر را بین کالاهای ایرانی دارد که در عین سادهبودن، جذاب نیز بهنظر میرسد. محتویات جعبهی فیلیموباکس شامل آداپتور برق و کابل HDMI بههمراه خود دستگاه فیلیموباکس و ریموت کنترل است که هر دو با رنگ مشکی و لوگو فیلیمو، هویت اصلی خود را بهنمایش میگذارند.
فیلیموباکس ظاهر مشابهی با خیلی از اندرویدباکسهای دیگر دارد و ازجمله تفاوتهای فاحش ظاهری را باید درج لوگو فیلیمو روی محصول عنوان کرد. البته سادگی طراحی ظاهری امتیاز مثبتب برای فیلمیوباکس بهشمار میرود و ترکیب آن با نوار LED تعبیهشده بین بخشهای بالایی و کناری، جلوهای زیبا و درعینحال متفاوت به فیلیموباکس بخشیده است.
نوار LED بخش بالایی فیلیموباکس را از بخش کناری جدا میکند که روشنبودن این نوار پس از اتصال به برق، علاوهبر آگاهسازی کاربر از وضعیت روشن یا خاموش بودن دستگاه، جلوهای زیبا و دلنشین به فیلیموباکس میبخشد. طیف نوری استفادهشده کاربران آشنا با کنسول پلیاستیشن ۴ را یاد این کنسول میاندازد؛ بهطوریکه حتی رنگ نور اعلام وضعیت فیلیموباکس هم مانند پلیاستیشن ۴ آبی و نارنجی است، با این تفاوت که رنگ آبی بهمعنای خاموش یا حالت خواب دستگاه و رنگ نارنجی بهمعنای روشن و فعال بودن هستند. البته چنین طرحی را پیشتر در اندرویدباکسهای TSCO هم دیده بودیم.
کنترل فیلیموباکس طراحی ظریفی دارد؛ درحالیکه طراحی و رنگ آن بهلطف شباهت به ساختار خود دستگاه، حس یکپارچگی محصول را دوچندان میکند. روی ریموت بهجز لوگو و نام فیلیمو، نشان تغییر حجم صدا یا همان ولوم (Vol) و دکمهی تعامل یا OK، متن دیگری روی آن قرار نگرفته است. در ابتدا، شاید این موضوع کار با کنترل فیلیموباکس را سخت جلوه دهد؛ اما تنها دقایقی بعد از کار با ریموت، میتوانید تکتک دستورهای کاربردی آن را تشخیص دهید و مانند ریموت تلویزیون، استفاده از آن را بهخوبی یاد بگیرید.
اندرویدباکسها اغلب اندازهی بسیار کوچک و جمعوجوری دارند؛ اما همین موضوع تعبیهی درگاهها را با کمی مشکل روبهرو میکند. در فیلیموباکس، حضور ۷ درگاه را شاهد هستیم که در دو دستهی چهارتایی و سهتایی در دو سطح دستگاه قرار گرفتهاند. در بخش پشتی دستگاه، درگاه مخصوص آداپتور منبع تغذیه، اتصال کابل شبکهی اترنت، درگاه HDMI و پورت AV بهچشم میخورند. در سمت راست نیز، دو درگاه USB قرار دارد که یکی از آنها نسخهی ۳ و دیگری نسخهی ۲ است. در میان دو پورت USB نیز، شکاف کارت حافظهی میکرو SD وجود دارد.
بهصورت خلاصه، میتوان کیفیت ساخت فیلیموباکس را باتوجهبه برچسب قیمتیاش مناسب ارزیابی کرد. وجود پورتهای متنوع میتواند رضایت کامل بسیاری از کاربران را جلب کند. البته یک درگاه USB دیگر یا تعبیهی پورت خروجی صدای اپتیکال که البته در این ردهی قیمتی وجودش محتمل نیست، میتوانست دست کاربران حرفهایتر را بیشازپیش باز بگذارد.
اندرویدباکس فیلیمو مانند بسیاری از رقبایش، به سختافزاری نهچندان توانمند (البته درمقایسهبا گوشیهای هوشمند) مجهز است؛ اما فراموش نکنید این سختافزار برای پخش محتوای ویدئویی و اجرای اپلیکیشنهای پخش فیلم و استریم کاملا مناسب ارزیابی میشود. هنگام کار با فیلیموباکس، هیچ اشکالی در اجرا یا حس نیاز به سختافزار قویتر را احساس نکردیم؛ هرچند مقداری افت سرعت در بارگذاری فیلمهای سنگین بهچشم میخورد که البته این تأخیر همیشگی نیست. فیلیموباکس تنها از دو گیگابایت حافظهی رم DDR4 بهره میبرد تا باتوجهبه نسخهی کامل سیستمعامل اندروید ۸٫۱، از عملکرد نهچندان قوی در بخش چندوظیفگی خبر بدهد.
فیلیموباکس از پردازندهی چهارهستهای با هستههای پردازشی ARM Cotex-A53 بهره میبرد که با فرکانس دو گیگاهرتز فعالیت میکنند. امروزه، بسیاری از گوشیهای هوشمند اقتصادی از پردازندههای مبتنیبر هستههای A53 بهره میبرند. اندرویدباکس فیلیمو ۱۶ گیگابایت حافظهی ذخیرهسازی دراختیار کاربر میگذارد که برای نصب اپلیکیشنها و ذخیرهی محدود فیلم و سریال بسیار مناسب است. درگاه USB و میکرو SD نیز برای افزایش فضای ذخیرهسازی دردسترس هستند تا از این لحاظ، کاربر با محدودیتی مواجه نشود.
مشخصات فنی | فیلیموباکس |
---|---|
پردازنده | پردازندهی چهارهستهای و ۶۴ بیتی AML S905X2 |
پردازندهی گرافیکی | ARM Dvalin MP2 |
حافظهی رم | ۲ گیگابایت DDR4 |
حافظهی ذخیرهسازی | حافظهی ذخیرهسازی ۱۶ گیگابایتی |
درگاههای ارتباطی | USB 3.0 ،USB 2.0 ،HDMI ،Ethernet ،AV ،MicroSD |
حداکثر رزولوشن تصویر | تا وضوح 4K HDR |
اتصالات بیسیم | بلوتوث، وایفای |
قیمت | ۹۹۰ هزار تومان |
فیلیموباکس امکان پخش ویدئوهایی با وضوح 4K و نرخ ۶۰ فریمبرثانیه و پشتیبانی از HDR را فراهم میسازد که برای افراد علاقهمند به تماشای فیلم و سریال با بهترین کیفیت موجود بسیار مناسب است. ناگفته نماند میکروفونی روی ریموت فیلیموباکس وجود دارد که بهکمک آن میتوانید با دستیار صوتی گوگل ارتباط برقرار کنید.
فیلیموباکس را با وجود برندهایی مانند مینیکس و بیلینک، بههیچوجه نمیتوان توانمندترین نمونهی موجود دانست؛ اما باتوجهبه برچسب قیمتی، مشخصات فنی این اندرویدباکس راضیکننده ارزیابی میشود که میتواند از عهدهی پخش انواع مختلف محتوای چندرسانهای بهعنوان وظیفهی اصلی خود بهخوبی بربیاید.
اگر نگاهی به گزینههای موجود در بازار تیوی باکسهای اندرویدی بیندازید، متوجه تنوع زیاد موجود در این بازار میشوید؛ محصولات متعددی که قابلیتها و امکانات مختلفی دارند و هریک طیف خاصی از مخاطبان را هدف گرفتهاند. برای مثال، برخی اندرویدباکسها حتی دستهی بازی اختصاصی دارند و بازیهای مختلف اندرویدی را میتوانند اجرا کنند؛ درحالیکه برخی دیگر مبتنیبر سیستمعامل اندروید تیوی صرفا برای ارائهی تجربهای مناسب در تماشای محتوای چندرسانهای توسعه یافتهاند. فیلیموباکس درزمرهی محصولاتی قرار میگیرد که با هدف ایفای نقش بهعنوان پخشکنندهی تمامعیار محتوای ویدئویی ساخته شده است و نمیتوان از آن توقع اجرای بازیهای روز دنیای اندروید را داشت.
فیلیموباکس بهلطف بهرهمندی از نسخهی کامل اندروید و دسترسی کاملی به فروشگاه Google Play، علاوهبر اپلیکیشنهای مخصوص تلویزیونها، دیگر اپلیکیشنهای توسعهیافته برای موبایل نیز بهراحتی روی آن نصب و اجرا میشود. استفاده از نسخهی اصلی اندروید بهمعنای رفع تمام محدودیت و مشکلات موجود نیست؛ چراکه بسیاری از اپلیکیشنهای اندرویدی برای استفاده در تلویزیونها بهینه نشدهاند و کاربران با مشکلات متعددی در این زمینه مواجه خواهند شد. ازجملهی این مشکلات ناسازگاری با نسبت تصویر ۱۶:۹ و نبود تجربهی مناسب و بعضا غیرکاربردی با ریموت کنترل تلویزیون است.
فیلیموباکس در اجرای اپلیکیشنهای سبک و متداول اندرویدی عملکرد روانی دارد؛ اما در اجرای نمونههای سنگینتر مانند بازیها، چندان روان نیست؛ البته این موضوع کاملا درککردنی است؛ چراکه این دستگاه برای اجرای بازیهای اندرویدی ساخته نشده است. برای امتحان، Bowmasters را اجرا کردیم که بازی نسبتا سبکی است؛ ولی از همان ابتدا با افت فریم جدی روبهرو شدیم. با وجود بهبود فریمدهی همچنان عملکرد چندان رضایتبخش نبود. بدینترتیب، اگر اجرای اپلیکیشهای سنگین و چندوظیفگی یا انجام بازیهای اندرویدی اولویت اصلی شما در خرید اندرویدباکس است، پیشنهاد میکنیم بهدنبال گزینهی دیگری باشید.
اولین و مهمترین وظیفهی هاب مدیاسنتر، پخش بینقص انواع محتوای چندرسانهای است. فیلیموباکس درزمینهی پخش فرمتهای ویدئویی تمامی نیازها را بهخوبی تأمین خواهد کرد و نقصی متوجه آن نیست. این دستگاه میتواند ویدئوهایی با کدک H.264 و H.265 را در فرمتهای مختلفی اعم از DAT ،MPEG ،MPG ،TS ،VOB ،ISO ،AVI MP4 ،MOV ،3GP ،FLV ،MKV ،MTS M4V ،WMV و RMB پخش کند. بدینترتیب، بدون نگرانی دربارهی نوع ویدئو میتوانید از پشتیبانی آن مطمئن باشید. در بخش محتوای صوتی نیز، محصول فیلیمو حرفهای زیادی برای گفتن دارد و با پشتیبانی از طیف گستردهای از کدکها چه انواع فشردهشده چه نمونههای Lossless مانند DTS-HD ،True-HD ،MP2 ،MP3 ،WMA ،WAV ،OGG ،FLAC ،ALAC ،APE و AAC، نیاز کاربران دراینزمینه را نیز کاملا رفع خواهد کرد.
این تیویباکس محتوای ویدئویی را بهسرعت نمایش میدهد و اگر ارتباط پایدار اینترنت برقرار باشد، مشکلی در استریم محتوا پیش نمیآید. در مراحل آزمایش، دستورهای مختلفی را ازطریق ریموت صادر میکردیم و این دستگاه موفق شد با سرعت خوبی دستورها را پردازش کند و وظایف محولشده را به خوبی انجام دهد. همچنین، استریم مستقیم محتوا از پلتفرمهای آنلاین مانند فیلیمو را بدون اشکال و تأخیر شاهد بودیم.
بهصورت پیشفرض، چندین پخشکننده در فیلیموباکس وجود دارد که البته پیشنهاد میکنیم حتما VLC Player و Kodi را نیز برای افزایش قابلیتهای خود دراینزمینه نصب کنید. این اپلیکیشنها از نمونههای توانمند موجود در دنیای اندروید هستند که طیف گستردهای از محتوای ویدئویی و صوتی را میتوانند اجرا کند. همچنین در بخش تنظیمات Kodi، کاربران حرفهای میتوانند نیازهای خود اعم از کدگشایی کدکهای مختلف ویدئویی و صوتی را بهصورت سختافزاری یا نرمافزاری اعمال کنند.
برای بررسی عملکرد روان و بدون مشکل پخشکننده، محتواهای مختلفی پخش شد که فیلیموباکس بدون مشکل موفق شد آنها را اجرا کند. محتواهای پخششده بهشرح زیر است:
یکی از مشکلات همیشگی کاربران ایرانی با تلویزیون و پخشکنندههای محتوای چندرسانهای، ناسازگاری با تمامی انکودینگ و فرمتهای زیرنویس است. همنامکردن فایل زیرنویس با فیلم و تغییر انکودینگ به نمونهی پشتیبانیشده و نبود آزادیعمل در تغییر ابعاد و مکان و رنگ زیرنویس، ازجمله محدودیتهای تلویزیون و پخشکنندههای معمولی است. این مشکلات بهلطف استفاده از سیستمعامل اندروید و اپلیکیشنهای توانمند پخشکنندهی محتوا، در ونتار حل شده است.
همانطورکه در بخش نرمافزار و رابط کاربری گفتیم، میکروفون فیلیموباکس عملکرد بسیار راضیکنندهای دارد و تنها با گفتن نام فارسی فیلم دلخواهتان، میتوانید آن را در نتایج جستوجو پیدا کنید. این ویژگی بسیار سریع است و برای افرادی گزینهی جایگزین بسیار مناسبی است که به تایپکردن نام فیلم یا گشتن در بین فهرست بلند آثار فیلیمو علاقهی چندانی ندارند.
فیلیموباکس به نسخهی ۸/۱ سیستمعامل اندروید مجهز است. نسخهی ۸ اندروید برای اندرویدباکسها مقبول است؛ اما در نظر داشته باشید برخی از رقبای فیلیموباکس از نسخهی ۹ اندروید بهره میبرند. پردازندهی چهارهستهای Almogic S905X2 در اجرای سیستمعامل و نرمافزارهای استریم خوش درخشید و لگ یا کُندی هنگام گردش در محیط کاربری مشاهده نشد.
رابط کاربری فیلیموباکس بهگونهای طراحی شده است که پس از اندکی کارکردن و گشتوگذار، آن را ساده و کاربرپسند خواهید دید. این رابط کاربری کاملا ساده و درکپذیر است؛ اما سادگی بههیچوجه بهمعنای زشت یا کاربری ضعیف آن نیست. این اندرویدباکس در عین جذابیت طراحی سختافزاری، رابط کاربری مدرنی برای مخاطبانش فراهم میکند که حتی با دانش اندک از سیستمعامل اندروید، میتوانند نیازهای خود را تأمین کنند.
صفحهی اصلی دو ردیف دارد. در ردیف اول، به فهرست اپلیکیشنهای نصبشده داخل فیلیموباکس دسترسی دارید. این اپلیکیشنها با شخصیسازی کاربر فهرست خواهند شد و در انتهای این ردیف نیز، میتوانید اپلیکیشنهای ویترین صفحهی اصلی را انتخاب کنید. همچنین در همین ردیف ، به Google Play دسترسی دارید تا اپلیکیشنهای مدنظر خود را ازطریق این فروشگاه دانلود کنید. ردیف دوم، ردیفی شخصیسازیشده از پلتفرم فیلیمو است. بسته به آخرین ویدئوهای پخششده در حساب کاربری، این فهرست بهروزرسانی خواهد شد.
اپلیکیشن TV Bro برای جستوجو در اینترنت طراحی شده و تا حد خوبی جوابگوی نیازهای وبگردی خواهد بود. علاوهبر جستوجوی متنی، میتوانید از میکروفن موجود روی کنترل نیز برای جستوجوی موارد مدنظر خود بهره ببرید.
بخش تنظیمات فیلیموباکس شباهت بسیار زیادی به گوشیهای اندرویدی دارد و اگر قبلا با گوشیهای اندرویدی کار کرده باشید، آن را نیز کاملا آشنا خواهید یافت. یکی از ویژگیهای اصلی فیلیموباکس پیادهسازی دستیار صوتی Google Assistant در رابط کاربری آن است تا سهولت بیشتری را برای انجام امور مختلف فراهم میکند. دستیار صوتی و میکروفن این دستگاه در بخش جستوجوی صوتی اپلیکیشن فیلیمو هم بهخوبی کار میکند. در آزمونهای دیجیتال، بهلطف پشتیبانی مناسب از زبان فارسی، فیلیموباکس بهخوبی میتواند نمونهی مدنظر خود را صرفا با گفتن نام آن به فارسی جستوجو کند تا این قابلیت کاملا کاربردی ارزیابی شود.
به فیلیموباکس نمیتوان به چشم اندرویدباکسی همهکاره نگاه کرد و از آن انتظار داشت تمام قابلیتهای انواع پرچمدار و گرانقیمت مثل اجرای بازی و اپلیکیشنهای سنگین اندرویدی را دراختیار شما قرار دهد؛ اما درزمینهی پخش محتوای چندرسانهای و اجرای سرویسهای استریم آنلاین مثل فیلیمو، بسیار توانمند است و شاید همین موضوع برای تمام مخاطبان فیلیموباکس کافی باشد.
فیلیموباکس صرف اقتصادی دارد؟ میتوان گفت بله! باتوجهبه اینکه سختافزار استفادهشده در فیلیمو پاسخگوی بسیاری از اپلیکیشنهای معمولی اندروید است و بههمراه خرید فیلیموباکس، گیفت کارت اشتراک یکساله سرویس فیلیمو را نیز دریافت خواهید کرد، برچسب قیمت ۹۹۰ هزار تومانی فیلیموباکس پیشنهاد وسوسهکنندهای بهنظر میرسد و برای کسانی که تلویزیون هوشمند ندارند و نمیخواهند از لپتاپ یا گوشی برای استریم آنلاین استفاده کنند، کاملا مناسب بهنظر میرسد.
پاسخ ها