بنادر تفریحی ایران از بهترین شهرهای ایران برای گذراندن سفرهای خاطرهانگیز هستند. رونق بازارهای این بنادر جذابیت سفر به آنها را دوچندان میکند.
در نقاط مختلف دنیا، بندرگاهها از مهمترین و برجستهترین جاذبههای گردشگری هستند. دسترسی کشورهای مختلف دنیا به دریا و دریاچهها و بهخصوص آبهای آزاد، از ویژگیهای قابلتوجه هر کشور به شمار میرود. کشور ایران از این حیث، در موقعیت ممتاز جغرافیایی قرار دارد. دریاچه خزر در قسمت شمالی ایران و خلیج فارس و دریای عمان در جنوب ایران، باعث پیدایش بندرهای تجاری و تفریحی قابل توجهی شده است.
بندرهای جنوب ایران از نظر تجاری و موقعیت راهبردی ویژه هستند؛ اما بنادر شمال ایران نیز ظرفیتهای قابل توجهی در جذب گردشگر و پیشرفتهای تجاری دارند. در بنادر مختلف، اسکلههای معروف وجود دارند که استفاده از بعضی از آنها، صرفا تجاری است؛ اما بهدلیل محبوبیت بالای شهرهای بندری بین گردشگران، امکانات تفریحی مناسبی در این شهرها برای جلب نظر مسافران ایجاد میشود. تفریحهای آبی بخش قابل توجهی از جذابیتهای سفر به شهرهای ساحلی را شامل میشوند.
دریای خزر در شمال ایران مقصد گردشگران زیادی در طول سال است. برای بسیاری از گردشگران، سفر به کرانههای شمالی ایران تا چند بار در سال نیز جذابیت دارد. استانهای گیلان، مازندران و گلستان در کرانه دریای خزر شهرهای بندری دارند. در این قسمت به معرفی مهمترین بنادر تفریحی این استانها میپردازیم.
این بندر پر تردد، محبوبیت بالایی میان گردشگران داخلی و خارجی دارد. آستارا در شمالیترین نقطه استان گیلان قرار دارد و در شهر مرزی ایران با جمهوری آذربایجان است. این شهر زیبا در سه راهی پر اهمیتی قرار گرفته است، که از جنوب به بندر انزلی و رشت، از شمال به جمهوری آذربایجان و از غرب به گردنه حیران میرسد. آستارا اولین بندر خصوصی ایران است و مهمترین پل ارتباطی با کشور آذربایجان به شمار میرود.
منبع عکس: rasekhoon.net
جاذبههای طبیعی و تاریخی در اطراف این بندر زیبا بسیار هستند. «گردنه حیران» در غرب این بندر قرار دارد و از امکانات تفریحی نظیر تلهکابین، پیست کارتینگ و سورتمه برخوردار است. در انتهای گردنه حیران، با طی کردن مسیر تلهکابین، به «جنگل فندقلو» میرسید. تماشای مناظر زیبای این گردنه در ارتفاعات ، تجربهای بیتکرار است. در سفر به بندر آستارا حتما از این گردنه زیبا، بازدید کنید.
«تالاب بینالمللی استیل» در چهار کیلومتری شهر آستارا، زیبایی وصف ناپذیری دارد. «روستای دربند» در هفت کیلومتری غرب آستارا، بهدلیل طبیعت منحصربهفردش و اشراف به تالاب استیل، جاذبههای بکر طبیعی دارد.
«روستای کوته کومه» و «آبشار لاتون» دراین روستا، از دیگر جاذبههای این بندر، در ۱۵ کیلومتری جنوب آن هستند. «رشته کوه اسپیناس» پشت تالاب استیل قرار دارد و آبشار لاتون از این کوه سرچشمه میگیرد. «پناهگاه حیات وحش لوندویل» نیز از زیباترین مناطق حفاطت شده در استان گیلان است که بازدید از آن خالی از لطف نیست.
ساحل صدفی آستارا، عکاس: مهدی حسین نژاد
«باغ پرندگان آستارا» و «ساحل زیبای صدف»، مناطقی مناسب برای تفرج و گشتوگذار در نزدیکی شهر آستارا هستند و در جاده رشت به آستارا قرار دارند. «باغ چای آستارا» نیز در دو کیلومتری جنوب غربی این شهر، بسیار مورد توجه گردشگران است.
«بهشت کاکتوسها»، «ساحل شریعتی» و «باغ ملی آستارا»، مکانهای دیدنی داخل شهر هستند. در حاشیه جاده آستارا به اردبیل و در پنج کیلومتری این شهر، «پارک جنگلی بیبی یانلو» توجه طبیعت دوستان را به خود جلب میکند.
«آستاراچای» رود مرزی میان بندر آستارا با کشور آذربایجان است، که اطرافش محیطی بسیار بکر و زیبا برای اتراق وجود دارد.
قلعه شیندان، منبع عکس: koochita.com
بناها و دیدنیهای تاریخی این بندر، بیشتر بقعه و آرامگاههایی در دل دامنه های کوهها و جنگلها هستند، که از نمونه آنها میتوان به «بقعه پیر قطبالدین»، «بقعه شیخ تاجالدین» و «بقعه سید محمد دوست»، اشاره کرد. قلعههای «شیندان» در کوهی به همین نام و «تک آغاج» در اطراف آستارا، باقی مانده از دوران حکومت های قدیمی در این شهر هستند. بیشتر بناهای تاریخی آستارا از دوران حکومت ایلخانی و باقی آنها از زمان صفویه و قاجار، بر جا ماندهاند.
بازار بزرگ ساحلی آستارا، در میان محلیان بهنام بساط یا تخته بازار معروف است و میان گردشگران و مردم شهر محبوبیت بالایی دارد. روبهروی ین بازار، پاساژها و مجتعهای تجاری بزرگی ساخته شده است.
نزدیکترین فرودگاه به بندر آستارا، فرودگاه شهر اردبیل و سپس رشت است و برنامههای خط راهآهن برای این بندر در دست احداث هستند. برای اقامت در این شهر، گزینههای فراوانی با قیمتهای متفاوت وجود دارند و مشکلی نخواهید داشت. در سفر به آستارا ا غذاهای خوشطعم این شهر را مانند مسما، باستیرمای مرغابی، لونگی و چیغیرتما، حتما امتحان کنید.
منبع عکس: anzaliclub.ir
بندر انزلی یکی از هفت منطقه آزاد تجاری - صنعتی ایران است. این بندر اولین و بزرگترین بندر ایران در جنوب دریای کاسپین و استان گیلان به شمار میرود و پر بارانترین شهر ایران نیز هست. «تالاب انزلی» برجستهترین جاذبه طبیعی این منطقه، جزیرهها و شبه جزیرهایی کوچک و متصل با پل را تشکیل میدهد.
طول کرانه ساحلی در بندر انزلی به ۴۲ کیلومتر میرسد . در نقاط مختلف شهر بندر انزلی، ساختمان ها و بناهای قدیمی دیده میشوند. بیشتر قلعهها و کاخهای قدیمی این شهر متاسفانه خراب شدهاند؛ اما تعداد اندکی از آنها باقی ماندهاند.
مناره انزلی، منبع عکس: hamshahrionline.ir
قدیمیترین بنای شهر، «برج ساعت» یا فانوس دریایی است که با نام «مناره انزلی»، شناخته میشود و در مرکز این شهر قرار گرفته است. قدمت این بنا به سال ۱۸۱۵ میلادی باز میگردد. «عمارت معتمدی»، ساختمان شهرداری، «کاخ میانپشته» با معماری برجسته، ساختمان قدیمی دادگستری و ثبت احوال که از آثار حفاظت شده به شمار میرود، همگی از بناهای معروف و باستانی شهر هستند.
«هتل گل سنگ»، «مهمانخانه آرارات» و «مهمانپذیر مرمر»، بههمراه ساختمان قدیمی «گراند هتل»، یادگار دوران پررونق قدیم در بندر انزلی هستند. بنای تاریخی بانک ملی در میدان اصلی شهر نیز، در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. بیشترین بناها از دوران پهلوی باقی ماندهاند و متاسفانه در حفظ و نگهداری از آنها، دقت کافی صورت نمیگیرد.
منبع عکس: safarestan.com
در سفر به بندر انزلی حتما اولین جایی که بازدید میکنید، تالاب زیبای این شهر است. این پهنه پوشیده از نیلوفر، در زمستان میزبان پرندگان مهاجر بیشماری میشود که از زیباترین آنها میتوان به قوهای سپید، اشاره کرد.
دو موجشکن انزلی و غازیان با دو پل به همین نام، در شهر انزلی مناطقی مناسب برای پیادهروی و تفرج در خط ساحلی هستند. موجشکنها در سال ۱۲۹۳ ساخته شدهاند و قدمت پلها به بیش از ۸۰ سال میرسد.
کاخ میان پشته روی «کاخ خوشتاریا»، امروزه به موزه نظامی تبدیل شده است و سلاح هایی از زمان دوران صفویه تا امروز، در آن در معرض بازدید عموم قرار دارند. گورستان لهستانیها، یادگار از دوران جنگ جهانی دوم و مقبره ۶۳۹ لهستانی گریخته از دست نازیها است که به ایران پناه آوردند. آرامگاه آقا سیدمحمد نجفی و بقعه بیبی حوریه از مکانهای مذهبی برای مردم شهر هستند.
بازارهای معروف انزلی مانند بازار کاسپین در بهترین نقطه شهر، بازار پردیس با پوشاک و صنایع دستی شمال در خیابان مطهری، بازار ساحلی با پارکینگ اختصاصی و شنبه بازارهای انزلی با بیش از ۷۰ سال قدمت در مرکز شهر، محبوبیت بالایی برای مسافران دارند. در این بازارها میتوانید بهترین صنایع دستی و محصولات طبیعی محلی را خرید کنید.
در مجتمع تفریحی دریا در خیابان پاسداران در ساحل انزلی با تجهیزاتی مانند آلاچیق و زمینهای بازی ساحلی، میتوانید شنا کنید و از تفریح و استراحت در ساحل لذت ببرید. یادتان باشد که در سفر به این بندر زیبا، از غذاهای محلی شمال حتما امتحان کنید. نزدیکترین فرودگاه به بندر انزلی، فرودگاه شهر رشت است و خط راهآهن رشت - انزلی در دست احداث قرار دارد. در بندر انزلی، انواع هتلها و پلاژهای ساحلی و همین طور اقامتگاه بومگردی ماهسو در مرکز شهر، گزینههای مختلف اقامتی هستند.
کلبه جنگلی کندلوس، منبع عکس: tarikhema.org
بندر نوشهر از مهمترین بنادر تجاری ایران است که دسترسی مناسبی به تهران و به همین جهت اهمیت بالایی دارد. طرح تبدیل شدن این بندر به منطقه آزاد، در مجلس به تصویب رسیده است. جاذبههای طبیعی و تاریخی و همین طور سواحل زیبای مناسب برای تفریح و شنا، این بندر را به یکی از محبوبترین کرانههای دریای خزر، بین گردشگران داخلی و خارجی، تبدیل کرده است.
«روستای کندلوس» منطقه ییلاقی برجسته در منطقه کجور نوشهر است و زیبایی و تمیزی این منطقه توجهتان را جلب خواهد کرد. بازدید از موزه گیاهان دارویی و موزه مردم شناسی این روستا، خالی از لطف نیست.
جنگل سیسنگان، منبع عکس: dolatebahar.ir
پارک جنگلی سیسنگان در ۲۷ کیلومتری نوشهر در جاده نور، محیطی بسیار دلخواه برای پیکنیکهای روزانه با امکانات و فضاهای بازی است. «روستای چلندر» منطقهای بسیار خوش آبوهوا در مسیر نوشهر تا پارک جنگلی سیسنگان قرار دارد. آبشار زیبای چلندر و «تالاب ارواح» با طبیعت بکر و وهمانگیزش، در اطراف این روستا از بهترین جاذبههای طبیعی هستند.
تالاب ارواح، منبع عکس: asrkhabar.com
سد خاکی آویدر و دریاچه زیبای پشت آن در ۳۰ کیلومتری شرق نوشهر و نزدیک به سیسنگان، فضایی مناسب برای ماهیگیری، قایقسواری و اسبسواری دارد. گذراندن یک روز در دل این طبیعت بسیار خاطره انگیز است.
از معروفترین روستاهای اطراف این بندر با جاذبههای طبیعی بینظیر میتوان به روستاهای «لرگان» و «حیرت»، اشاره کرد. «چشمه گردوک» یا همان چشمه گردو، در چهار کیلومتری جنوب نوشهر، در روستای سنگ تجن قرار دارد و آب کل منطقه را تأمین میکند. «دیو چشمه» از دیگر نقاط خوشآبوهوا و خوشمنظره در نزدیکی روستای زیبای استانکرود در حوالی بندر نوشهر است.
منابع عکسها: irankojast.com, wikipedia.org, kiaheyrayi.blogfa.com, tarikheme.org
«دریاچه خضر نبی» در شمال نوشهر و میان جنگل، برای مردم جایگاه مذهبی ویژه دارد و بسیار بکر است. از آبشارهای زیبای اطراف نوشهر میتوان به آبشار زیبای «خانیکان» در روستای کوشکسرا و جنگل خانیکان و آبشارهای «دارنو» کنار دریاچه فراخین (تالاب ارواح) اشاره کرد.
«قلعه ملک کیومرث» و «آرامگاه درویش امیر» و «امامزاده نوح»، از برجستهترین دیدنیهای تاریخی نوشهر هستند. برای اقامت در نوشهر هتل، مهمانپذیر و پلاژهای ساحلی و همین طور ویلاهای اجارهای در شهرکهای ساحلی وجود دارند. اقامتگاه های بومگردی ماسو و بای پید، در اطراف نوشهر نیز، گزینههای دیگری هستند. این شهر دارای فرودگاه است و به شهرهایی مانند مشهد، بندرعباس، اهواز، سنندج و شیراز، پرواز دارد. فاصله تهران تا بندر نوشهر تنها ۲۰۰ کیلومتر است.
بندر امیرآباد در شمال بهشهر در سال ۱۳۷۵ احداث شد و تنها بندر شمالی متصل به شبکه ریلی کشور است. این بندر بهدلیل نزدیکی به بهشهر، دسترسی مناسب به چشمهها، آبشارها و سواحل و جنگلهای زیبا دارد.
کاخ صفی آباد، منبع عکس: irna.ir
کاخ صفیآباد از معروفترین جاهای دیدنی بهشهر است که قدمت آن به دوران صفویه میرسد. این عمارت باشکوه برفراز کوهی در شهر، چشمانداز زیبایی به مناطق اطراف دارد. در زمان رضاشاه پهلوی این کاخ بازسازی شده است؛ اما امروزه امکان بازدید از داخل کاخ وجود ندارد.
«باغ عباس آباد» و «باغ چهل ستون اشرف»، متعلق به دوره صفویه هستند. عباس آباد در فاصله کوتاهی از بهشهر قرار دارد و شامل سد، دریاچه، مخزن، آسیاب آبی، برج آجری، سکوهای مناسب اتراق و سایر امکانات رفاهی میشود. باغ چهلستون که بهنام پارک ملت نیز معروف است، برای تفرج و پیادهروی طرفداران زیادی دارد. عمارت تاریخی شاه در وسط این پارک، قرار گرفته است.
عکاس: غلامرضا احمدی
اولین قبرستان مسلمانان در ایران در زمان تیموریان، ساخته شد و در روستایی با خاک سفید، به «گورستان سفید چاه» معروف شده است. این گورستان تاریخی در فاصله ۹۰ کیلومتری شرق بندر امیر آباد قرار دارد.
باغ چشمه عمارتی در ۳۳ کیلومتری جنوب شرقی، «سایت موزه گوهرتپه» در ۲۳ کیلومتری جنوب و «آتشکده کوسان» در ۲۱ کیلومتری جنوب بندر امیرآباد قرار دارند. آتشکده کوسان از دوران ساسانیان باقی مانده و در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
عکاس: بابک مهربانی
از برجسته ترین مناطق دیدنی طبیعی در اطراف این بندر و شهر بهشهر، «آبشار پلکانی اسپه او» و غارهای باستانی «هوتو» و «کمربند» هستند. قدمت این غارها بیش از ۷۰۰۰ سال است. «آبشار سنگ نو» نیز، در منطقه جنوبی بهشهر، مناظر طبیعی زیبایی دارد.
برای بازدید از بندر امیرآباد و دیدنیهای اطراف آن، بهترین انتخاب، اقامت در هتلها و مهمانپذیرهای بهشهر است. همچنین در اطراف این شهر، اقامتگاههای بومگردی زیادی وجود دارند. نزدیکترین فرودگاه به بهشهر، فرودگاه شهر ساری است.
ساحل بندر ترکمن، منبع عکس: iranplanner.com
در غرب ترکمن صحرای بزرگ و استان گلستان، شهر بندر ترکمن قرار گرفته که از مهمترین شهرهای این منطقه و از پیشگامان صاحب خط راهآهن است. راهآهنی به طول ۱۴۰۰ کیلومتر دریای خزر را به خلیج فارس در بندر امام خمینی وصل میکند.
«آشوراده»، تنها جزیره ایرانی دریای خزر، ازطریق اسکله بندر ترکمن دسترسی دارد. این منطقه نمونه گردشگری، جذابیتهای بصری زیادی برای گردشگران ایجاد کرده است. «پارک گلستان» منطقهای زیبا و سرسبز و مناسب اتراق و کمپ کردن در دل طبیعت زیبا است. روستای «قره قاشلی» از توابع بندر ترکمن، از معروفترین مراکز پرورش و نگهداری اسبهای ترکمن است. بازدید از باشگاههای سوارکاری این روستا، خالی از لطف نیست و میتوانید اسبسواری در مناطق سرسبز شمالی را در این باشگاه تجربه کنید.
عکاس : مهدی محبی پور
منطقه شکار ممنوع «صوفیکم»، میزبان پرندگان مهاجر کمیاب و گونههای متنوع بومی، در نزدیکی بندر ترکمن قرار دارد. اگر تصمیم به سر زدن به این منطقه دارید، حتما از تالابهای «اینچه برون» و گلافشانهای زیبا در نزدیکی این منطقه نیز دیدن کنید. تالاب اینچهبرون، از تالابهای مختلف دیگر تشکیل شده است و در فصلهای سرد سال میزبان پرندگان مهاجر میشود. دوشنبه بازار بندر ترکمن، رونق بالایی دارد. در سفر به بندر ترکمن حتما به آن سری بزنید و از محصولات و صنایع دستی متنوع ساخت دست ترکمنان، خرید کنید.
در سفر به بندر ترکمن میتوانید از نقاط مختلف ترکمن صحرای بزرگ دیدن کنید و با فرهنگ و آداب و رسوم مردمان این سرزمین آشنا شوید. ترکمنان غذاهای محلی بسیار خوشمزهای دارند که از نمونه آنها میتوان به چکدرمه اشاره کرد.
بندر ترکمن و روستاهای اطراف آن گزینههای مختلف برای اقامت دارند که میتوانید باتوجهبه بودجهتان، بهترین گزینه را انتخاب کنید. نزدیکترین فرودگاه به بندر ترکمن، فرودگاه شهر گرگان است.
جنوب ایران گستره ساحلی وسیعی در حاشیه دریای عمان و خلیج فارس دارد. این کرانه بین استانهای خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان تقسیم میشود. نزدیکی به تنگه هرمز، منابع غنی نفت و گاز و دسترسی به آبهای آزاد ، بندرگاههای جنوب ایران را به مناطق ویژه و راهبردی تبدیل کرده است. بندرهای جنوبی ایران مقاصد گردشگری بسیار عالی با ظرفیتهای برجسته برای گردشگران داخلی و خارجی هستند. در این بخش به بررسی مهمترین بنادر جنوبی ایران و جاذبههای سفر به آنها، میپردازیم.
بندر امام خمینی، منبع عکس: borna.news
بندر ماهشهر در ۱۱۰ کیلومتری اهواز یکی از قطبهای اقتصادی کشور است. قدمت این بندر به دوره ساسانیان میرسد. این شهر تنها شهر دارای خور به شمار میرود و به همین دلیل جاذبه گردشگری بالایی برای مسافران دارد. بندر امام خمینی، بزرگترین بندر فعال کشور در فاصله هشت کیلومتری ماهشهر قرار گرفته است.
جزیره قبر ناخدا، منبع عکس: khoorna.com
کشتیهای خورپیما، بهخصوص در ایام نوروز، گردشگران را به دیدن جزایر متعدد و خالی از سکنه در خور موسی میبرند. این خور بهدلایل بکر بودن جزایرش، پناهگاه پرستوهای دریایی و لاکپشتها و فلامینگوهای زیبا و فراوانی است. از جزایر معروف این خور میتوان به جزیرههای «بونه»، «دارا» و «قبر ناخدا» اشاره کرد. بازدید از این منطقه دست نخورده و بکر، جذابیتهای منحصر به فردی دارد.
«پارک ساحلی خور» یا پارک ارم ماهشهر، پارک زیبا و ساحلی در حاشیه ساحل خور با امکاناتی مانند قایقسواری تفریحی، شهر بازی و دو دریاچه ماسهای، مکانی مناسب برای تفرج و تفریح دارد. از دیگر ویژگیهای این پارک میتوان، پارک پرندگان، باغ حیوانات و سینمای روباز را نام برد.
«زیارتگاه شاهزاده حمزه» در ۲۵ کیلومتری ماهشهر و «آرامگاه سید صالح» در خیابان مطهری این بندر، از معروفترین مکان های زیارتی این شهر هستند. «عمارت تاریخی تل کافرو» با قدمتی چند هزار ساله، به ثبت ملی رسیده است و باستانشناسان آن را متعلق به دورههای ساسانی و هخامنشی میدانند، گرچه هنوز بررسی در مورد قدمت این منطقه ادامه دارد.
«خرابههای آبادی ریشهر» و «روستای باستانی صالحک»، از دیگر مناطق باستانی در اطراف بندر ماهشهر هستند که سفالینهها، سکهها و تابوتهای سنگی کشف شده در آنها، نشان از قدمت این مناطق دارند. «شهر باستانی آسک» نیز در جنوب شرقی هندیجان و کیانکوه، با قدمت دوره اشکانی و ساسانی، از بهترین دیدنیهای اطراف بندر ماهشهر است.
فرودگاه بندر ماهشهر به شهرهای تهران، اصفهان، شیراز، مشهد، تبریز و عسلویه پرواز دارد. در سفر به بندر ماهشهر، حتما از سمبوسه های جنوبی و غذاهای دریایی این شهر امتحان کنید.
ساحل بوشهر، منبع عکس: sepas.ir
سومین شهر پرجمعیت در جنوب ایران بندری شبه جزیرهای است که از شمال و غرب و جنوب، به خلیج فارس میرسد. دریا برجستهترین دیدنی بوشهر است؛ اما در بافت تاریخی و قدیمی این شهر، رد پای تمدن بسیار پر رنگ است.
جاهای دیدنی بوشهر به دو دسته تاریخی و طبیعی تقسیم میشوند. بافت تاریخی بوشهر، شامل چهار محله بهبهانی، دهدشتی، کوتی و شنبدی میشود که با وسعت ۳۸ هکتار و قدمت دوره نادر شاه افشار، بناها و عمارتهای تاریخی بسیاری را در خود جای داده است. قدم زدن در این محلهها، از بهترین جذابیتهای بندر بوشهر است.
عمارت کازرونی، منبع عکس: isna.ir
«عمارت کازرونی» بوشهر از معروفترین بناهای مربوط به دوره قاجار است. مالک این عمارت از تجار نامدار بوشهری است و در محله قدیمی بهبهانی در بوشهر قرار دارد. «عمارت ملک» مجموعه تاریخی با قدمت ۱۰۰ سال در مرکز بوشهر است. «عمارت گلشن» با عمر ۱۷۰سال، متعلق به تاجری به همین نام بوده است و سه طبقه دارد. میراث فرهنگی از این بنا بهخوبی محافظت میکند.
«موزه رئیس علی دلواری» در ۴۵ کیلومتری شهر بوشهر، در محل خانه این سردار مبارز به وجود آمده است. موزه دریانوردی خلیج فارس نیز، در محله سبزه آباد، محل قبلی سرکنسولگری انگلستان در بوشهر بوده است. کلیسای مسیح مقدس در بوشهر ساختمانی با معماری ویژه دارد که تلفیقی از معماری ایرانی و بناهای مسیحیان است.
«آبانبار قوام» در غرب بوشهر، ۱۵۰ سال پیش ساخته شده و امروزه به رستوران و سفره خانه سنتی تبدیل شده است. «پارک شغاب» بوستانی تاریخی با آثار مدفون از دوره ایلامیان است و در خیابان بهمنی بوشهر قرار دارد.
«قبر جنرال» در خیابان توحید بوشهر، مدفن فرماندهای انگلیسی بههمراه ۳۵ تن از سربازانش است. در شهر گورستان دیگری نیز با نام گورستان انگلیسی ها، در خیابان بهمنی وجود دارد که بازدید از آن به مجوز میراث فرهنگی نیاز دارد.
پارک ساحلی بوشهر
سواحل زیبای بوشهر و تماشای مناظر طلوع و غروب آفتاب در آنها، از جذابیتهای طبیعی بندر بوشهر است. بوشهر بیش از ۷۰۰ کیلومتر خط ساحلی دارد که بیشتر آنها برای استفاده عموم، آزاد هستند. نخلستانهای سر به فلک کشیده این بندر، نظر هر گردشگری را به خود جلب میکند. «غار چهل خانه» در شمال سعدآباد دشتستان بوشهر، اتاقهای غار مانند زیبایی دارد.
بازار قدیمی بوشهر، بهترین گزینه برای کسانی است که به خرید و گشتوگذار در محیطی قدیمی علاقه دارند. مجتمع زیتون، مرکز خرید ملت و مرکز خرید بوشهر و بازارهای صفا و شهرداری، گزینههای مناسب دیگر در بوشهر برای خرید هستند.
فرودگاه بوشهر از اولین فرودگاه های رسمی کشور به حساب میآید که در گذشتههای دور پروازهای خارجی داشته است. این شهر امکانات اقامتی مناسب و متعددی دارد. در سفر به این بندر حتما از غذاهای خوش عطر و طعم محلی مانند میگو پلو بوشهری، امتحان کنید.
سواحل خلیج نایبند در عسلویه، منبع عکس: jazebeha.com
بندر عسلویه در جنوبیترین قسمت استان بوشهر و بهدلیل وسعت پوشش صنایع گازی و نفتی آن شناخته شده است و به جاذبههای گردشگری این بندر زیبا کمتر پرداخته میشود. جاهای دیدنی عسلویه، بسیار زیاد هستند. وجود جاذبههای طبیعی در اطراف این بندر برای بسیاری از گردشگران، شگفتانگیز است.
«چشمه کلات» در میان روستایی به همین نام در نزدیکی عسلویه در طبیعتی بسیار زیبا قرار دارد. صخرهها و کوههای سرسبز با منظره این چشمه و آبشار زیبا این منطقه را دیدنی میکند. روستای «بنود» نیز در فاصله ۴۰ کیلومتری از شهر عسلویه، با سواحل شنی کمنظیر، محبوبیت بالایی میان طرفداران ورزشهای آبی و بازیهای ساحلی دارد.
آبشار درزو، منبع عکس: iranhotel.com
روستای «اخند» در فاصله ۱۵ کیلومتری از بندر عسلویه قرار دارد. با طی کردن مسیری دو ساعته و گذشتن از میان نخلهایی زیبا به منظرهای بکر میرسید. در میان کوههای این روستا، چشمهای زیبا با طبیعتی بکرو آبشاری بر فراز آن خودنمایی میکند. «آبشار درزو» بسیار دیدنی و زیبا است. در سفر به عسلویه، حتما از این آبشار دیدن کنید.
منبع عکس: tasnimnews.com
«پارک ملی نایبند» از دیدنیترین مناطق اطراف عسلویه، اولین پارک دریایی، لقب گرفته است. گونههای کمیاب جانوری و پرندگان در این پارک دریایی زیست میکنند. چشمانداز زیبای این منطقه از درختان جنگلهای حرا، توده های مرجانی و سواحل متنوع، محبوبیت این پارک را افزایش داده است.
«دهکده گردشگری پازارگاد» با امکاناتی نظیر فضای بازی کودکان ، شهربازی، رستوران، سینمای ۶ بعدی و تفریحات متنوع دریایی مانند قایقسواری و جت اسکی، مجموعهای تفریحی و سیاحتی در عسلویه است. در مناسبتهای مختلف، جشنها و مراسم و کنسرتهایی در این دهکده برگزار میشوند.
دهکده تفریحی پازارگاد عسلویه، منابع عکسها: tourismpazargad.ir, pazarland.ir
برای اقامت در این شهر هتل و مهمانپذیر وجود دارد و در پازارلند نیز میتوانید در اقامتگاه بومگردی و سنتی، اقامت کنید. فرودگاه عسلویه در نزدیکی این بندر با نام فرودگاه خلیج فارس شناخته میشود و به شهرهای تهران، مشهد، اراک، اصفهان، شیراز، تبریز، اهواز، رشت، کیش، ساری و کرمانشاه، پرواز دارد. هفتهای یک پرواز نیز به دبی، از این فرودگاه، انجام میشود.
ساحل جزیره لاوان، منبع عکس: vilajar.com
بندر مقام روستایی کوچک و کم جمعیت در جنوب ایران و در استان هرمزگان است، اما این روستای کوچک دروازه ورود به دیدنیهایی عجیب در کرانه خلیجفارس است. این بندر صیادی راه رسیدن به نگین خلیج فارس، جزیره لاوان و همسایه آن جزیره شیدور است. سواحل بکر و زیبای این جزایر علاقهمندان جاذبههای طبیعی را مسحور میکند. جزیره شیدور یا ماران، خالی از سکنه است و برای رسیدن به آن، باید از قایقهای صیادی کرایه کنید.
از بهترین دیدنیهای اطراف بندر مقام، جاده مقام-بستانو است که در دل خود جاذبههای بکر و بینظیری را جای داده است. این محدوده در منطقه پارسیان هرمزگان از برجستهترین مناطق جنوبی با ظرفیتهای بالای گردشگری است.
جاده مقام-بستانو، منبع عکس: akhbarejadid.com
از بندر بستانو تا بندر مقام، جادهای رویایی با سواحلی بکر و دستنیافتنی پیش روی شما است. ازعمر جاده ساحلی بستانو ۲۰ سال میگذرد و در مسیر این جاده ابتدا به روستای «زیارت» میرسید. «پیر زیارت» بنای زیارتی در این روستا و محلی برای دعا و زیارت محلین است. سپس به روستای «مغدان» خواهید رسید که تپههای شنی معروفی دارد. گشتزنی در ساحل و پیادهروی با پای پیادهروی شنهای آن، بسیار آرامشبخش است. در ادامه مسیر به سواحل صخرهای و زیبای «نیرم» خواهید رسید که از معروفترین سواحل زیبا در هرمزگان است.
پس از گذشتن ازاین روستاها و سواحل زیبای آنها، درکنار جاده ساحلی، صخرهای عظیم خودنمایی میکند، که در میان محلیان بهنام «گردنه عشاق» معروف است. تماشای غروب خورشید بر فراز این صخره با چشمانداز دریا، خاطرهای فراموشنشدنی برایتان خواهد ساخت.
سواحل مکسر، منبع عکس: tabnakhormozgan.ir
در نزدیکی بندر مقام، یکی از بکرترین و زیباترین سواحل هرمزگان، گردشگران زیادی را به این منطقه میکشاند. «ساحل مکسر» شگفتی طبیعت جنوب است که در اثر سالها فرسایش سنگ در تلاقی کوهستان و دریا پدید آمده است. نفوذ سالیان متمادی آب دریا در دل کوهستانهای بلند، تندیسهایی با عظمت خلق کردهاند. از تماشای زیباییهای این کرانه ساحلی و پیچوخم صخرههای آن، سیر نخواهید شد.
این بندر کوچک برای اقامت گزینههای محدودی دارد، اما جزیره لاوان و جزیره شیدور، برای اقامت در طبیعت، سواحلی بکر و استثنایی دارند. همچنین میتوانید در شهرهای دیگر هرمزگان اقامت کنید و به بازدید این بندر زیبا بروید. برای رسیدن به این بندر ازطریق بندر عباس و بندر عسلویه راههای متفاوتی وجود دارد.
تلاقی بندر خمیر با جنگلهای حرا، منبع عکس: wetland.com
این بندر یکی از زیباترین شهرهای استان هرمزگان است که بهدلیل قرار گرفتن در مجاورت تالاب خورخوران، جاذبههای برجستهای دارد و لقب اولین شهر ملی تالابی ایران را از آن خود کرده است. بندر پل در نزدیکی بندر خمیر راه ورودی به جزیره قشم، با وسیله نقلیه شخصی است.
«چشمه آبگرم لشتغان»، «چشمه چاه احمد»، «کوه گوری» و «آبگرم سیاهکش» از جاذبههای طبیعی بندر خمیر هستند، که گردشگران زیادی را به این منطقه جذب میکنند. «تنگه دریخا» در ۱۸ کیلومتری روستای دریخا، از بهترین جاذبههای اطراف بندر خمیر است که امکان آبتنی در گرمای جنوب را در فضایی بکر و زیبا ایجاد میکند. روستای دریخا، مسیر اصلی دسترسی به تنگه دریخا، از توابع مرکزی شهرستان خمیر، در منطقه کهورستان قرار دارد.
تنگه دریخا، منبع عکس: picuki.com
از برجستهترین جاذبههای تاریخی اطراف بندر میتوان به «برج قلعه خمیر» اشاره کرد. از عمر این قلعه، یک قرن میگذرد. «دیوار سدار» دیگر جاذبه طبیعی اطراف بندر خمیر است. قدمت دیوار سدار به دوره زندیه میرسد و در نزدیکی جنگل حرا قرار دارد.
وجود کاروانسراهای تاریخی با معماری برجسته در حوالی این بندرگاه، نشان از رونق فراوان این سرزمین در گذشتههای دور دارند. از معروفترین این بناها میتوان به کاروانسرای کهورستان، کاروانسرای کیشدری، کاروانسرای برکه سلطان و کاروانسرای تقی خانی اشاره کرد. بنای این کاروانسراها مربوط به دوره صفوی است.
در اطراف مسجد جامع بندر خمیر مقبره بزرگان و آرامگاههای تاریخی و همین طور آثار و بقایای مسجد کوچکی با بیش از ۴۰۰ سال سابقه تاریخی وجود دارد. «دهکده گوری» در ارتفاع کوه خمیر، مربوط به دوره حضور پرتغالیها در جنوب ایران است.
این شهر نیز مانند دیگر شهرهای جنوبی ایران، غذاهای دریایی متنوع با طعم ادویههای گوناگون دارد. بهترین راه رسیدن به بندر خمیر از مسیر بندر عباس است. بندر خمیر در ۱۷۰ کیلومتری غرب بندر عباس قرار دارد.
بندر عباس دومین شهر بزرگ جنوب ایران، در گذشته با نام بندر گمبرون شناخته میشد. این شهر دو بندر بسیار مهم شهید رجایی و شهید باهنر را در خود جای داده است که بیشترین ترانزیت کالا در جنوب ایران ازطریق این دو بندر صورت میگیرد. این شهر بهدلیل مجاورت با جزیرههای زیبا و دیدنی در خلیج فارس و امکان دسترسی به آنها ازطریق این بندر، مقصد گردشگران بسیاری در طول سال است.
معبد هندوها، منبع عکس: ealiya.com
از معروفترین دیدنیهای این شهر میتوان به «معبد هندوها» اشاره کرد. این معبد روبهروی بازار روز بندر عباس قرار گرفته است. قدمت این بنا به دوره ناصرالدین شاه قاجار میرسد و در زمان شکوفایی روابط تجاری ایران و هند، به دست تاجر ثروتمند هندی ساخته شده است. «قلعه فین» از قدیمیترین بناهای بندرعباس است، که قدمت آن به ۷۰۰ سال پیش و دوره سلجوقیان میرسد.
پل لاتیدان، منبع عکس: qrgardi.com
«پل لاتیدان» مربوط به دوران صفوی است و سالها زیر خاک مدفون بود، تا اینکه با وقوع سیلابی از زیر آوار بیرون آمد. این پل تاریخی، طولانیترین پل تاریخی ایران نیز هست و در جاده لار به بندرعباس قرار دارد. در نزدیکی این روستا، غار نمکی زیبایی نیز وجود دارد.
آبگرمهای اطراف بندرعباس از پرطرفدارترین جاذبههای طبیعی این شهر هستند. «آبگرم گنو» در کوههای گنو در ۳۴ کیلومتری بندرعباس، در محیطی سرسبز با هوایی معتدل و دلچسب، خواص درمانی بالایی دارد. «آبگرم خورگو» و «آبگرم کشکو» از دیگر چشمههای درمانی اطراف این شهر هستند. مسیر دسترسی و امکانات بهداشتی اطراف این چشمههای آبگرم برای همه مناسب و مطلوب نیست.
آبگرم گنو، منبع عکس: tehransuite.com
«دره داماش» در ۸۰ کیلومتری شمال بندرعباس و نزدیکی روستای سیاهو قرار دارد و صخرهای است. «رودخانه جاماش» در میان این صخره ها، از «کوههای هماگ» سرچشمه میگیرد و پس از پیوستن به چند رود کوچک به خلیج فارس میریزد.
در بلوار ساحلی جهانگردی، درکنار دریای خلیج فارس پارک تفریحی وجود دارد که آلاچیقهای ساحلی آن، شرایط را برای پیک نیک کنار دریا و لذت بردن ازغروب زیبای ساحل مهیا کرده است. نخلها و گیاهان زیبا و کرانه دریا، این پارک زیبا را تماشایی و دلپذیر کردهاند.
«بازار اوزی» در حدود سه قرن قدمت دارد و همه وسایل مورد نیاز خود را بهاضافه محصولات و صنایع دستی بندرعباس، میتوانید از این بازار تهیه کنید. «بازار لاری» در فاصله پنج دقیقهای این بازار قرار دارد. «بازار سنتی بندرعباس»، با بافت قدیمی، همچنان رونق خود را حفظ کرده است. از دیگر مراکز خرید بندرعباس میتوان به مراکز خرید زیتون، ستاره شهر، ستاره جنوب، ستاره آسمان و مرکز خرید نیلی اشاره کرد.
خاک سرخ هرمز، منبع عکس: qeshmro.com
در سفر به این بندر زیبا، حتما یک روز را به سفر دریایی به جزیره زیبا و بینظیر هرمز، اختصاص دهید. تماشای طبیعت بکر و جاذبههای زیبای این جزیره خاک سرخ، بسیار خاطرهانگیز است. همچنین میتوانید از این بندر در مسیر دریایی به جزیره قشم و آز آنجا به جزیرههای زیبای هنگام و لارک بروید و از تماشای غروب در سواحل بکر و آرام این جزایر، غرق در لذت شوید.
تنوع گزینههای اقامتی در بندر عباس و جزایر اطرافش زیاد است. از هتل و مهمانپذیر تا خانههای محلی و اقامتگاه های بومگردی، میتوانید بسته به سلیقه و بودجهتان انتخاب کنید. فرودگاه بندر عباس به تمام شهرهای مهم و مراکز ایران پرواز دارد. این شهر خط ریلی راهآهن نیز دارد و باتوجهبه فاصله طولانی آن با بیشتر نقاط کشور، این دو گزینه متقاضیان زیادی دارند. پایانه اتوبوسرانی بندر عباس نیز به بیشتر مراکز استانی تردد دارند.
بندر چابهار در سواحل جنوبی ایران با دریای عمان و در استان سیستان و بلوچستان، قرار دارد. این شهر تنها بندر اقیانوسی است، که به جهت اتصال دریای عمان به اقیانوس هند، به لنگرگاهی برای کشتیهای اقیانوسپیما تبدیل شده است. نزدیکترین بندر در پیمایش کشتیهای آسیای میانه در مسیر دسترسی به آبهای ازاد، بندر چابهار است. این بندر از مهمترین مناطق آزاد ایران است و بازارهای آن بسیار پرتردد هستند. سالانه گردشگران زیادی برای خرید و تماشای جاذبههای بکر این بندر، از داخل و خارج، به این بندر زیبا سفر میکنند.
منبع عکس: mehrnavaz.com
«کوههای مریخی» یا مینیاتوری چابهار، در فاصله ۴۰ تا ۵۰ کیلومتری این شهر و در مسیر «بندر گواتر»، با نوع خاص رسوبی آن، حاصل فرسایش سالیان دراز در طبیعت هستند و منظرهای شبیه به ناهمواریهای سطح مریخ را ایجاد کردهاند. گردشگران زیادی در طول سال، از این کوه ها بازدید میکنند. در این کوهها هیچ نشانی از گیاه و آب نیست.
ساحل بریس، منبع عکس: chamedanmag.com
«ساحل بریس» بخشی از «سواحل مکران» در کرانه دریای عمان و همجوار با کوههای مریخی است. مردم روستای بریس، از این ساحل زیبا و دیدنی بهعنوان بندر صیادی استفاده میکنند. این منطقه، نقطه صفر مرزی دریایی به حساب میآید. «بندر گواتر» از جذابترین جاذبههای گردشگری در چابهار است و در منتهی الیه جنوب شرقی ایران و منطقه مرزی با پاکستان قرار دارد. این خلیج در مجاورت جنگلهای حرا، منطقه حفاظت شده است.
منبع عکس: vis-man.ir
«تالاب لیپار» در مسیر جاده ساحلی چابهار به گواتر، در ساحل دریای عمان قرار دارد. آب دریا در این منطقه ساکن مانده و فضا را برای رشد گیاهان و جانوران نادر، مهیا کرده است. این تالاب در تنگه و دره صخرهای مشرف به کوه، قرار دارد. محلیها بهدلیل زیبایی و سرسبزی اطراف این منطقه، لقب «دشتار» بهمعنی عروس، را به زمین های اطراف تالاب دادهاند.
منبع عکس: tourgardan.com
سواحل شنی چابهار در شب میزبان کوچکترین موجودات میکروسکوپی دریایی هستند، که کرانه دریا را به ساحل شبتاب تبدیل میکنند. در ایران تنها در سواحل زیبای چابهار این پدیده رخ میدهد. عمر این ذرات، پس از جدایی از آب دریا بسیار کوتاه میشود و در فاصله پرتاب شدن این ذرات به ساحل، در ثانیه هایی کوتاه، میتوانید سواحل نورانی را تماشا کنید. برای دیدن این منظره باید تاریکترین سواحل چابهار را در شب، انتخاب کنید.
«گورستان جن» مکانی در روستای باستانی تیس با قدمت ۲۳۰۰ ساله است. در میان محلیان اعتقادات عجیبی نسبت به این قبرستان وجود دارد، که بنا بر آن، این قبرها متعلق به انسان نیست. «غارهای تیس» شامل یک غار طبیعی و دو غار دستساز است. غار اول بهصورت کروی و نیمدایره، مقبرهای با دیوارهای گچی سفید رنگ دارد. غار دوم در هفت قدمی سمت راست غار طبیعی و غار سوم در فاصله ۵۰ متری از غار اصلی و سمت چپ آن قرار گرفتهاند.
ساحل بریس و خلیج گواتر، منابع عکسها: chamedanmag.com, sepahantourism.ir, irna.ir, tasnimnews.com
«مجتمع تجاری صدف» چابهار بهترین مکان برای خرید وسایل شخصی و لوازمخانگی است. در این مجتمع مدرن میتوانید، آنچه میخواهید با کیفیت و قیمت عالی تهیه کنید.
فرودگاه چابهار در شهرستان کنارک، میزبان پروازهای فراوان است و بهدلیل کوچکی این فرودگاه، فرودگاه بینالمللی بندر چابهار در آینده جایگزین این فرودگاه خواهد شد.
بنادر ایران در دو سمت مخالف جغرافیایی شمال و جنوب ایران، از آب و هوایی کاملا متفاوت برخوردار هستند. بنادر شمال ایران در مجاورت دریای کاسپین، آب و هوایی معتدل و مرطوب دارند. از طرفی وجود کوههای شمالی ایران، در بعضی نقاط زمستانها را سرد میکند. بهترین زمان سفر به بنادر شمالی ایران فصل بهار است. اواسط تابستان بهدلیل شرجی بالا تحمل شرایط سخت میشود.
پاییز نیز زمانی مناسب برای لذت بردن از طبیعت شمال است؛ اما استفاده از تفریحهای آبی محدود میشود. فصل زمستان بارش باران در مناطق شمالی شدت میگیرد و امکان تردد، بهخصوص در مسیرهای آبی و دریایی، مقدور نیست.
بنادر جنوبی ایران در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان، بهدلیل نزدیکی به خط استوا، آب و هوایی گرم و مرطوب دارند. تحمل شرایط آب و هوایی این مناطق در فصول گرم سال، برای غیر بومیان، بسیار سخت است و باعث گرمازدگی شدید میشود. بهترین زمان سفر به بنادر جنوبی ایران در فصلهای پاییز و زمستان تا اوایل بهار است. هوا در این مواقع از سال در این مناطق کاملا بهاری و معتدل میشود و امکان لذت بردن از تفریحهای آبی و دریایی نیز، وجود دارد. در ماه اسفند میتوانید، معتدلترین هوا همراهبا طبیعت بهاری زیبایی را، در جنوب ایران تجربه کنید.
پاسخ ها