گرایش رشته موسیقی شناسی
آشنایی با رشته موسیقی شناسی
رشته موسیقی شناسی یا موزیکولوژی شاخه ای از علم موسیقی است که در این رشته به مطالعه ی علمی و استدلالی و منطقی موسیقی می پردازند. موزیکولوژی از دو واژه ی موزیک به معنی موسیقی و لوژی به معنی مطالعه بر روی تشکیل شده است. یعنی مطالعه بر روی موسیقی.
وقتی شخصی در رشته موسیقی شناسی تحصیل کرده است با شاخه های مختلفی از موسیقی ﺁشنا شده است. به همین دلیل به چنین شخصی موسیقی شناس یا موزیکولوژیست می گویند.
یکی از مهم ترین ویژگی های رشته ی موسیقی شناسی این است که تمام مطالعات و تحقیقات آن ها سیستماتیک و نظام مند است. در واقع آن ها تمام مشاهدات خود را به صورت علمی و آزمایشگاهی انجام می دهند و نتایج را به دست می آورند. لذا تمام نتایج کار آن ها حاصل واقعیت های عینی و عملی است.
حال اگر شما علاقه مند تحصیل در این رشته هستید و می خواهید بدانید چگونه می توان در این رشته، ادامه ی تحصیل داد و بازار کار این رشته چگونه است می توانید با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.
موسیقی شناس یا موزیکولوژیست
معرفی رشته موسیقی شناسی یا آتنوموزیکولوژی
موسیقی یکی از شاخه هایی است که همواره در طول ادوار مختلف مورد توجه عموم بوده و امروزه نیز افراد زیادی علاقه مند این رشته و تحصیل در آن هستند. رشته ی موسیقی به شاخه های مختلفی تقسیم می شود که یکی از آن ها موسیقی شناسی است.
در این شاخه از موسیقی، داوطلبان در مورد سیستم ها و فرهنگ های موسیقیایی مختلف، تحقیق و پژوهش می کنند و نوع موسیقی را در بسترهای اجتماعی و فرهنگی مورد مطالعه قرار می دهند.
با توجه به اهمیت این رشته امروزه دانشگاه های مختلفی اقدام به جذب دانشجو در رشته موسیقی شناسی یا آتنوموزیکولوژی نمودند. این رشته یکی از گرایش های مجموعه هنرهای موسیقی می باشد. در حال حاضر اولین مقطع برای ادامه ی تحصیل در این رشته، مقطع کارشناسی ارشد است.
هدف از ارائه ی کارشناسی ارشد موسیقی شناسی این است که پژوهش هایی که در زمینه های مختلف موسیقی ایرانی و همچنین فرهنگ های هم خانواده ی این موسیقی ها در جهان انجام می گیرد رشد و گسترش یابد.
معرفی رشته موسیقی شناسی یا آتنوموزیکولوژی
در واقع یک موسیقی شناس می تواند تحقیق و پژوهش در مورد این موسیقی ها را از جهات گوناگون اعم از تاریخی، فرهنگی، اجتماعی، فنی و ساختاری انجام دهد. در واقع یک موسیقی شنا می تواند به مطالعه ی موسیقی قومیت های مختلف هم در زمینه های اجتماعی و هم فرهنگی بپردازد. به همین دلیل این رشته یک رشته ی میان رشته ای محسوب می شود چرا که ترکیبی از انسان شناسی و موسیقی شناسی است.
در حال حاضر علاقه مندان زیادی خواهان ادامه ی تحصیل در این رشته هستند. به همین دلیل در ادامه به معرفی بهتر این رشته، نحوه ی ورود به آن، معرفی دروس اصلی، تشریح آینده ی شغلی این رشته، تعداد واحدهای دانشگاهی این رشته، دانشگاه هایی که در این رشته دانشجو می پذریند و وضعیت استخدام رشته موسیقی شناسی می پردازیم.
ادامه تحصیل در رشته موسیقی شناسی
ادامه تحصیل در رشته موسیقی شناسی
اگر شما از علاقه مندان تحصیل در این رشته هستید باید بدانید که در حال حاضر، امکان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد رشته ی موسیقی شناسی وجود دارد. این رشته جزء رشته های جدیدالورود دانشگاه ها می باشد که از سال 1394 وارد دفترچه های کنکور شد.
یکی از مهم ترین ویژگی های آن این است که داوطلبان با هر نوع مدرک کارشناسی می توانند در مقطع کارشناسی ارشد این رشته، ادامه ی تحصیل دهند و حتما نیازی نیست که مدرک کارشناسی آن ها با موسیقی مرتبط باشد و منحصرا برای فارغ التحصیلان موسیقی ارائه نشده است. اما کنکور رشته موسیقی شناسی یا آتنوموزیکولوژی جزئی از کنکور موسیقی است.
پس در زمان ثبت نام کنکور باید مجموعه ی موسیقی را انتخاب نمایید. معمولا کنکور این رشته در هفته های آخر بهمن هر سال انجام می شود. داوطلبانی که در این آزمون شرکت کرده اند ابتدا باید مجاز به انتخاب رشته شوند که برای این مجاز شدن باید نمره ی لازم را کسب کنند. بعد از این مرحله، یک مصاحبه ی عملی وجود دارد که داوطلبان باید در آن شرکت کنند. این مصاحبه، عموما در تیر ماه انجام می گیرد.
لازم به ذکر است بدانید این مصاحبه دارای چندین مرحله است که مهم ترین مراحل آن شامل سلفژ و تربیت شنوایی و داشتن سوابق پژوهشی در زمینه موسیقی شناسی می باشد که داشتن این سوابق، در قبول شدن این رشته بسیار تاثیرگذار است. به عنوان مثال اگر داوطلبی در رشته ی موسیقی تحصیل کرده است باید پایان نامه ای یا تحقیقاتی مربوط به این رشته داشته باشد.
علاوه بر این، داوطلبانی هم که در مقطع قبلی، موسیقی نخوانده اند و فارغ التحصیل موسیقی نیستند باید چنین پژوهش ها و تحقیقاتی انجام داده باشند و یا اطلاعاتی در این زمینه داشته باشند.
تحصیل در رشته موسیقی شناسی
دروس مهم برای شرکت در ﺁزمون رشته موسیقی شناسی
برای شرکت در ﺁزمون مرحله ی اول باید دروس زیر را بخوانید:
• زبان عمومی و تخصصی، ضریب 3
• سازشناسی سمفونیک و ایرانی، ضریب 2
• مباني نظري موسيقي ايراني، ضریب 4
• شناخت موسیقی ایرانی، ضریب 3
• مبانی نظری موسیقی جهان، ضریب 3
• مباني اتنوموزيكولوژی یا موسیقی شناسی، ضریب 4
برای ﺁزمون مرحله ی دوم که عملی است باید دروس زیر را بخوانید:
• سرایش یا سلفژ و شنوایی، ضریب 2
• آزمون تخصصي و ساز تخصصي موسيقي شناسي، ضریب 5
از سال ورود این رشته در دانشگاه ها، آزمون موسیقی شناسی به همراه آزمون موسیقی انجام می شود.
دروس دانشگاهی رشته موسیقی شناسی
به طور کلی این رشته در مقطع کارشناسی ارشد دارای 32 واحد است که 18 واحد از آن ها دروس اصلی و 8 واحد دروس انتخابی و 6 واحد هم پایان نامه می باشد. این درس های تخصصی شامل نظریه های اتنوموزیکولوژی، روش های تجزیه و تحلیل موسیقی، آشنایی با موسیقی ملل، مطالعاتی در موسیقی کلاسیک ایران، تاریخ موسیقی در جهان اسلام، روش تحقیق و روش های آوانگاری موسیقی می باشند.
دروس انتخابی این رشته شامل زبان تخصصی، مقدمات و مبانی نظری موسیقی کلاسیک، آشنایی با رسالت کهن موسیقی ایران، دیکته ی موسیقی، آشنایی با موسیقی های بومی ایران و آشنایی با رسالت موسیقی کهن ایران می باشد.
چه دانشگاه هایی در رشته موسیقی شناسی دانشجو می پذیرند؟
در حال حاضر دانشگاه های تهران و هنر اقدام به جذب دانشجو در این رشته نموده اند.
بازار کار و ﺁینده ی شغلی فارغ التحصیلان رشته موسیقی شناسی
یکی از مهم ترین شاخصه ها و در واقع تفاوت هایی که بازار کار این رشته نسبت به سایر رشته ها دارد این است که بازار رشته موسیقی شناسی یک رابطه ی مستقیم با بستر فرهنگی جامعه ی ما دارد. تمام مردم به صورت فطری علاقه مند موسیقی هستند پس اصلا نیازی نیست برای ایجاد علاقه در آن ها برنامه ریزی کرد. در واقع برای رونق دادن بازار کاری این شغل به مسائل و فاکتورهایی فراتر از علایق درونی افراد نیاز داریم.
از جمله کارهایی که در سایر کشورهای دنیا برای رونق دادن وضعیت بازار کار موسیقی انجام می دهند می توان به ارتباط برقرار کردن با سایر کشورها برپایی کنسرت ها تقویت کردن مدارس و مراکز موسیقی اشاره نمود. انجام این کارها بستر مناسب برای تدریس و اجرای فارغ التحصیلان این رشته را فراهم می کند.
بازار کار رشته موسیقی شناسی
در حال حاضر فارغ التحصیلان این رشته می توانند در داخل کشور در مشاغلی همچون استادی دانشگاه، پژوهشگر، نوازنده و آهنگساز مشغول به کار شوند.
گردآوری : بخش علمی
پاسخ ها