سیروس الوند کارگردان و فیلمنامه نویس
بیوگرافی کامل سیروس الوند (کارگردان ایرانی)
سیروس الوند یکی از برجسته ترین فیلمنامه نویسان و کارگردانان مطرح سینمای ایران است. وی متولد 15 بهمن سال 1329 می باشد. وی قبل از انقلاب، به عنوان منتقد سینمایی در مجلات و ژورنال ها مشغول به کار بود. او برادر خشایار الوند از دیگر نویسندگان مطرح و محبوب ایرانی است.
چکیده ای از بیوگرافی سیروس الوند:
نام : سیروس الوند
متولد : ۱۱ بهمن ۱۳۲۹ تهران، ایران
زمینه فعالیت : کارگردان، فیلمنامهنویس
سالهای فعالیت : ۱۳۵۰–اکنون
جوایز : جایزه سیمرغ بلورین
سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی برای فیلم یک بار برای همیشه - ۱۳۷۱
بیوگرافی سیروس الوند:
ماهور الوند از بازیگران برجسته ی ایرانی، دختر سیروس الوند می باشد. سیروس الوند در یک خانواده ی کاملا هنری و باسواد بزرگ شد. پدر وی استاد ادبیات و از دبیران برجسته ی تهران بشمار می رفت که موفق شد در دهه ی 30 لیسانس خود را دریافت کند. مادر سیروس نیز خانمی مذهبی و سنتی بود که به تئاتر علاقه ی زیادی داشت.
زندگی نامه سیروس الوند
علاقه سیروس الوند به ادبیات
وی در دوران دبیرستان علاقه ی زیادی به شعر و ادبیات داشت به گونه ای که در این دوره، مجموعه شعری بنویسد. وی بعد از ماجرا علاقه مند به قصه نویسی شد و قصه نویسی را شروع کرد. این علاقه اش سبب شد که بعدها در سمت روزنامه نگاری مشغول به کار شود. استعداد او در این زمینه به حدی بود که موفق شد از سن 16 سالگی همکاری خود با انواع نشریات و مجلات سینمایی شروع کند.
اولین حقوق سیروس الوند
به گفته ی خودش: استعدادم در زمینه ی نشریات به قدری زیاد بود که موفق شدم اولین حقوقم را در سن 17 سالگی از مجلات دریافت کنم. من برای روزنامه های مختلف اطلاعات و گزارش های شهری تهیه می کردم و می نوشتم. مبلغ اولین حقوقم، 300 هزار تومان بود که از روزنامه ی اطلاعات گرفته بودم. البته به سرعت، علاقه مند به سینما شدم.
فعالیت های سیروس الوند از منتقدی تا کارگردانی
سیروس الوند فعالیت خود در زمینه ی سینما را با همکاری در مجلات ستاره ی سینما و فردوسی شروع کرد. او در این مجلات به عنوان منتقد سینمای قبل از انقلاب، مشغول به کار شد. وی بعد از اینکار، فیلمنامه نویسی را آغاز نمود و به گونه ای که موفق شد در سال 1350، در فیلمی به نام حیدر به عنوان نویسنده مشغول به کار شود. او بعد از این تجربه، موفق شد تا سال 54 برای بیش از 10 فیلم سینمایی، فیملنامه بنویسد.
او بعد از نوشتن چندین فیلمنامه، اولین فیلم بلند خود را در سال 1354 اکران نمود. نام این فیلم شب ﺁفتابی بود که الوند هم کارگردان و هم نویسنده ی آن بود. این نویسنده ی برجسته بیش از 35 فیملنامه را در کارنامه ی هنری خود دارد.
عکس سیروس الوند
ساخت فیلم با بازی داریوش اقبالی و شهره
سیروس الوند در سال 1356 فیلمی به نام فریاد زیر آب را ساخت که داریوش اقبالی و شهره بازیگران اصلی آن بودند. انتخاب دو ستاره ی مطرح موسیقی در فیلم الوند سبب شد که این فیلم از پربیننده ترین فیلم های قبل از انقلاب شود و استقبال خوبی از آن شد.
وی بعد از انقلاب، فعالیت خود را متوقف نکرد و انواع فیلم سینمایی ها به نام های نفس بریده در سال 59، ریشه در خون در سال 62، آوار در سال 63، محموله در سال 1366 و ... را ساخت. الوند در سال 1371 فیلم یکبار برای همیشه را ساخت که موفق شد سیمرغ بلورین بهترین کارگردانی را برای این فیلم از جشنواره ی فیلم فجر دریافت کند.
همچنین در سال 1388 سریالی به نام خسته دلان ساخت که در آن هنرمندان بزرگی از جمله علی نصیریان، داوود رشیدی، امین تارخ، مسعود رایگان، عارف لرستانی و کوروش تهامی به ایفای نقش پرداختند. در 29 مرداد سال 1398، مراسم بزرگداشتی برای این هنرمند در تالار ایوان شمس برای او برگزار شد.
سیروس الوند و دخترش ماهور الوند
ازدواج و فرزندان سیروس الوند
وی در سال 1350 با خانمی به نام زهرا جناب ازدواج کرد که ثمره ی این ازدواج دو فرزند به نام های آهو و ماهور است. ماهور الوند یکی از فرزندان آن ها است که در سال 1394 به واسطه ی حضور در یک خانواده ی هنری موفق شد وارد عرصه ی سینما شود و بازیگری را تجربه کند. او در چندین فیلم سینمایی و سریال نقش آفرینی نمود.
سیروس الوند می گوید به خاطر خانواده ام با هفته نامه یالثارات در نیفتادم
وی می گوید من به خاطر خانواده ام با هفته نامه ی یالثارات در نیفتادم. او در پی توهین هایی که این هفته نامه در مورد اهالی سینما انجام داده بود گفت: من زندگی و زن و بچه ام را دوست دارم و به خاطر آن ها هم که شده با چنین جریانات مطبوعاتی در نمی افتم.
عکس سیروس الوند و ماهور الوند
فعالیت های هنری سیروس الوند
یکی از مهم ترین سال های فعالیت هنری وی در سال 1378 بود که در این سال، دوره ی پرتلاشی هم در سینما و هم در تلویزیون داشت و آثار مهمی را در این دوره تولید کرد. یکی از مهم ترین ﺁثار او در این سال، کارگردانی و نویسندگی فیلم دست های آلوده بود. او در این فیلم توانست مهارتش را در بین اهالی سینما مطرح کند. تولید این فیلم توانست تجربه ی بسیار موفق و درخشانی برای او رقم بزند و سطح کاریش را متول نماید.
عکس سیروس الوند و دخترانش
کار، بزرگترین تفریح سیروس الوند
وی می گوید بزرگترین تفریح من کار است. من با تمام وجود خود این جمله ی امام علی (ع) را درک کرده ام که اگر هر انسانی کار خود را دوست داشته باشد کارش بزرگ ترین تفریح او می شود. بنابراین اگر بابت کاری که انجام می دهید حقوق کمی دریافت کنید اصلا ناراحت نمی شوید.
سیروس الوند فیلمنامه نویس
عکس های سیروس الوند کارگردان
گردآوری : بخش فرهنگ و هنر
پاسخ ها