سن 3 تا 7 سال برای جلوگیری از اضطراب ریاضی در کودکان بسیار اهمیت دارد
چگونه اضطراب ریاضی در کودکان را درمان کنیم؟
اضطراب ریاضی یک احساس شدید ناراحتی است که بعضی از کودکان به آن دچار هستند. علل و عوامل مختلفی وجود دارد ولی محققان علت اصلی آن را در دوران کودکی بیان کرده اند. زیرا پدر و مادر کودک در دوران کودکی آموزش بازی به کودک را نداده اند.
اضطراب ریاضیات چیست؟
کودکان اغلب،زمانی که باید یک مسئله ریاضی حل کنند و یا وقتی خود را با دوستان و هم کلاسی هایش مقایسه می کند این احساس اضطراب و استرس به سراغشان می آید.از نشانه های استرس ریاضی در کودکان می توان به احساس تپش قلب،دلهره،تنفس نامنظم و اضطراب شدید اشاره کرد.
والدین باید این موضوع را جدی بگیرند و ترس و استرس ریاضی در فرزندشان را درمان کنند و انجام ندادن این کار باعث می شود کودک به درس ریاضی و مدرسه علاقه ای نداشته باشد،وقتی جواب درست یک مسئله را می داند از جواب دادن به آن خودداری کند و حتی مسئله های ریاضی را به عمد اشتباه حل کند.
همچنین عوامل ژنتیکی نیز می تواند در این مورد تأثیرگذار باشد. از عوامل تشدید این استرس نیز می توان به تجربه های بد در حل کردن مسائل و یادگیری اشاره کرد.
نقطه شروع اضطراب ریاضی کجاست؟
سن 3 تا 7 سال برای جلوگیری از اضطراب ریاضی بسیار اهمیت دارد و والدینی که می خواهند کودکشان دچار اضطراب ریاضی نشود باید در این سن نگاه ویژه ای به بازی ها و سرگرمی های ریاضی داشته باشند. اگر قبل از شروع مدرسه ارتباط مثبتی با ریاضی برای بچه ها ایجاد شود آنه ها دچار اضطراب ریاضی نمی شوند. ولی متأسفانه والدین تنها با کتاب خواندن فقط مهارت خواندن را در آن ها تقویت می کنند و وقتی کودک وارد مدرسه می شود و با درس ریاضی مواجه می شود مفاهیم آن را متوجه نمی شود زیرا مفاهیم برای کودک جدید و ناشناحته است و تنها پیش زمینه ای که دارند را شاید از دیگران دریافت کرده باشند.
والدین نقش مهمی برای مقابله با اضطراب ریاضی در کودکان دارند
علائم مهم اضطراب ریاضی در کودک
همانطور که گفته شد والدین باید خیلی سریع اضطراب کودک خود را تشخیص دهند تا در آینده دچار مشکل نشوند. حال اینجا بر این شدیم چند نمونه از علائم اضطراب کودک را برای شما بازگو کنیم تا با دیدن هر یک از این علائم هر چه سریع تر برای درمان آن اقدام کنید :
√ کودک احساس درماندگی می کند و اعتماد به نفس خود را از دست داده و ترس از اینکه مسائل را اشتباه بگیرد عذابش می دهد. به موارد گفته شده علائم حسی می گویند.
√ داشتن حالت تهوع،ضربان قلب بالا،تنفس نامنظم،احساس آشوب در معده و جویدن ناخن از علائم جسمی اضطراب ریاضی در کودک است.
√ برای حل کردن مسائل ریاضی ناامید است و ترس از عدم موفقیت دارد.
√ علاقه نداشتن به حضور در کلاس و ترک آن به مقصد خانه.
√ در حل کردن مسائل نمی داند باید سوال را از کجا شروع کند و چگونه به جواب درست برسد و ترس از اینکه هرگز به جواب درست دست پیدا می کند یا نه دارد.
√ همیشه قبل یا بعد از پاسخ دادن به مسائل ریاضی و امتحان استرس زیادی دارد.
بسیاری از افراد موفق و به نام در دوران کودکی خود نیز استرس و اضطراب ریاضی را تجربه کرده اند. پس این اضطراب ریاضی نباید به شما و کودکتان غلبه کند و باعث پسرفت شما شود. مریم میرزاخانی اولین ریاضی دان زن تاریخ که موفق به کسب جایزه ی فیلدز شد،در دوران راهنمایی دچار اضطراب ریاضی شد و معلم دبیرستانش متوجه این موضوع می شود و او را تشویق به بازگشت به درس ریاضی می کند. و این شد که خانم مریم میرزا خانی یک نابغه در درس ریاضی شد. یکی دیگر از نابغه های ریاضی،ریاضی دان معروف پترشولتسه است که در دورانی از زندگی اش استرس و اضطراب ریاضی داشته و در مواجهه با مسائل ریاضی کف دست هایش عرق می کرده است.
حالا که با علائم استرس ریاضی در کودکان آشنا شدید بهتر با چند روش برای مقابله و درمان آن نیز آشنا شوید.
روش های مقابله با اضطراب ریاضی در کودکان
عادی سازی
والدین نقش اساسی برای مقابله با اضطراب ریاضی کودک دارند و باید کودکان خود را آگاه کنند که تنها آن ها نیستند که در حل مسائل ریاضی مشکل دارند و کودکان دیگری نیز هستند. فقط روش های یادگیری آن ها با هم متفاوت است و باید فهمید کودک چگونه بهتر درس ریلضی را یاد می گیرد تا همانطور به او درس داده شود.
عوامل ژنتیکی یکی از عوامل اضطراب ریاضی در کودکان است
استفاده از بازی های ریاضی
استفاده از این روش بسیار کارآمد است زیرا کودکان بازی هایی را دوست دارند که آن ها را سرگرم کند. همینطور در این روش چندین حس کودک درگیر می شود و سرعت یاد گیری آن افزایش پیدا می کند.
تشویق کردن
کودکان تشویق شدن از سوی دیگران را بسیار دوست دارند و تشویق پدر و مادرو حتی معلم می تواند اثر مثبتی بر روی کودک بگذارد. البته اشتباه نکنید و کودک را برای حل درست مسئله تشویق نکنید بلکه بخاطر تلاش هایش که برای یادگیری بیشتر انجام می دهد تشویق کنید. تشویق برای حل مسئله می تواند اثر منفی داشته باشد و در صورت عدم حل مسئله مشکل بزرگی برایش به وجود می آید.
وقت گذاشتن
برای یادگیری درس ریاضی لازم است همه مراحل را به خوبی به کودک آموزش دهید و تا زمانی که کودک یک مرحله از درس ریاضی را یاد نگرفته است نباید مرحله ی بعد را شروع کرد بلکه باید ده ها و صدها بار برای کودک تکرار کنید و برای آن وقت بگذارید. زیرا با یاد نگرفتن مرحله قبل و شروع مرحله جدید از درس،کودک احساس ترس و اضطراب پیدا می کند.
معلم خصوصی
در بعضی موارد تحقیقات نشان داده کودک با چهره ای جدید برای یاد گیری درس ریاضی بهتر عمل می کند و باعث انگیزه و تشویق بیشتر او برای یادگیری می شود.
توقع بجا از کودک داشته باشید
بعضی از خانواده ها در هنگام درس دادن به کودک انتظار دارند فرزندشان همان لحظه مطلب را یاد بگیرد و مشکلی نداشته باشد و این بدین معنی است که کودک را یک نابغه می دانند اما وقتی به خود نگاه می کنند می بینند آن ها هم در زندگی روزمره خود مشکلات بسیاری دارند. پس نباید از کودک توقع بیجا داشته باشند و بیشتر باعث ترس و اضطراب کودک نشوند.
به کودک حس اطمینان بدهید
زمانی که کودک از والدین خود حس اطمینان دریافت کند بهتر می تواند تمرکزش را بر روی یاد گیری بگذارد. برای اینکه از توانایی های کودک خود مطمئن شوید می توانید از تست هوش کمک بگیرید .
آرام پیش رفتن
برای آموزش اصلا نباید عجله کرد و مباحث را به سرعت تمام کرد بلکه باید آرام آرام به کودک آموزش بدهید و وقتی احساس کردید در یادگیری مبحث اشکالی ندارد می توانید از او آزمونی بگیرید تا هم شما از مشکلات کودک خود مطلع شوید و هم کودک بداند درس ریاضی خیلی هم سخت نیست و حل کردن مسائل چقدر می تواند آسان و لذت بخش باشد .
داشتن حالت تهوع در کلاس ریاضی از علائم اضطراب ریاضی در کودکان است
مراحل ذکر شده برای خانواده هایی گفته شد که از ترس و اضطراب ریاضی کودک خود با خبر هستند و نیاز به درمان دارند.
امیدوارم این مطالب برایتان مفید بوده باشد و از آن نهایت بهره را ببرید.
گرداوری: بخش کودکان
پاسخ ها