شربت اینورت چیست
شربت اینورت: فواید، موارد استفاده و طرز تهیه
شربت اینورت از ترکیب آب ، شکر و یک آنزیم با حرارت دادن درست می شود به همین دلیل به نام شربت اینورت آنزیمی هم شناخته می شود ، این شربت از شکر شیرین تر است و شکرک نمی زند.
شربت اینورت چیست؟
شربت اینورت ( به انگلیسی : Inverted sugar syrup ) یا شکر معکوس یکی از شیرین کننده های پر کاربرد تجاری و خانگی برای تهیه انواع دسر ، شیرینی ، کیک ، بیسکویت و غیره است.
تفاوت شربت اینورت با شکر در مایع بودن آن است که مزایای خاص خودش را دارد.
شربت اینورت از ترکیب شکر و آب و جوشاندن و به غلظت رسیدن آن تهیه می شود. نام علمی شناخته شده برای شکر معمولی ساکارز است که از ترکیب دو مولکول گلوکز و فروکتوز تولید شده است.
برای تهیه شربت اینورت از شکر ، ساکارز را با آب مخلوط می کنند و حرارت دادن ادامه میدهند تا پیوند بین مولکول گلوکز و فروکتوز شکسته شود.
برای تسریع این فرایند میتوان از آنزیم های خاص مانند اسید سیتریک یا کرم تارتار استفاده نمود به همین دلیل از اسم شربت اینورت آنزیمی هم برای محصول این فرایند استفاده می شود.
شربت اینورت آنزیمی یا شربت اینورت که در نتیجه هیدرولیز تولید می شود ، یک شربت غلیظ و روشن است که نیمی از ترکیبات آن را فروکتوز و نیمی دیگر را گلوکز تشکیل می دهد.
از آنجایی که فروکتوز ، شیرین ترین نوع شکر طبیعی است بنابراین شیرینی شربت اینورت از شکر معمولی بیشتر خواهد شد.
علت نامگذاری شربت اینورت
علت نامگذاری شربت اینورت ، خاصیت بازتاب نور متفاوت در این شربت است. وجود و عدم وجود پیوند شیمیایی بین مولکول های شکر میتواند جهت بازتاب نور را تغییر دهد.
بنابراین اگر نوری که از یک جهت می آید به شکر معمولی یا ساکارز و شربت اینورت تابیده می شود، بازتاب نور در دو جهت مختلف خواهد بود به همین دلیل این شربت را به نام شربت اینورت می شناسیم.
مزایا و کاربرد شربت اینورت
مزایا و کاربردهای شربت اینورت
شربت اینورت استانداد باید حاوی 50 درصد گلوکز و 50 درصد فروکتوز باشد البته شربت اینورت بسته به زمان گرم شدن میتواند درصد متفاوتی از گلوکز و فروکتوز و ساکارز داشته باشد که هنگام خرید بسته بندی های تجاری مقدار دقیق این درصد ها روی لیبل آن نوشته شده است.
مزیت اصلی شربت اینورت به جز میزان شیرینی بیشتری که دارد این است که رطوبت شیرینی ها را حفظ می کند و شکرک نمی زند.
کاربرد اصلی این شربت برای شیرین کردن غذاها و نوشیدنی ها است. محبوب ترین خوراکی هایی که میشناسید حاوی شربت اینورت هستند :
- بستنی
- شربت ها ، کوکتل ها و سایر نوشیدنی های سرد
- ژله ها و مربا ها
- ماست
- شیرینی فاج
- گاناش
- تافی ها
- کیک ها و کوکی های نرم
- کورنفلکس
از آنجا که شیرینی این شربت بیشتر از شکر است بنابراین برای تهیه خوراکی های شیرین مقدار کمتری از آن استفاده می شود.
استفاده از شربت اینورت در خوراکی های پخته مثل نان و شیرینی کمک می کند که این محصولات مدت بیشتری رطوبت خود را حفظ کنند.
وجود شربت اینورت در محصولات غذایی باعث می شود که مقاومت بیشتری در باربر فساد میکروبی نشان دهند.
گران روی شربت اینورت باعث می شود که فراورده های غذایی بافتی نرم و یکدست داشته باشند و دچار تبلور و کریستالی شدن نشوند.
حلالیت بالای شربت اینورت باعث شده استفاده از آن برای شیرین کردن نوشیدنی های سرد جایگزین شکر شود.
طرز تهیه شربت اینورت
طرز تهیه شربت اینورت خانگی
برای تهیه شربت اینورت خانگی به مواد زیر احتیاج دارید :
آب 480 میلی لیتر معادل 2 فنجان
شکر 1 کیلو گرم معادل 4.4 فنجان
کرم تار تار یک چهارم قاشق چایخوری
برای درست کردن شربت اینورت خانگی تمام مواد را در قابله روی حرارت متوسط بگذارید تا به جوش آید و به دمای 114 درجه سانتی گراد برسد.
از یک دماسنج آب نبات برای اندازه گیری دما استفاده کنید.
قابلمه را از روی حرارت بردارید و رویش را بپوشانید تا خنک شود سپس در شیشه در بسته میتوانید شربت را نگهداری نمایید.
ماندگاری شربت اینورت خانگی در یخچال حدود 6 ماه است.
تفاوت شکر با شربت اینورت
ارزش غذایی شربت اینورت
شربت اینورت شباهت زیادی به شکر معمولی یا شربت ذرت دارد بنابراین زیاده روی در مصرف آن مانند شکر احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و دیابت ، بیماری های کبدی و چاقی را افزایش میدهد.
1 قاشق غذاخوری معادل 15 میلی لیتر شربت اینورت دارای 46 کالری و 13 گرم شکر است.
میزان مجاز مصرف روزانه شربت اینورت در طول روز 6 قاشق چای خوری معادل 25 گرم در خانم ها و 9 قاشق چایخوری معادل 37.5 گرم در آقایان است.
زیاده روی در مصرف شربت اینورت میتواند منجر به پوسیدگی دندان ، دیابت ، چاقی ، بیماری قلبی و کبد چرب شود.
گردآوری : بخش تغذیه و آشپزی
پاسخ ها