کاشت درخت زالزالک
همه چیز درباره درخت زالزالک/ مراحل و نکات کاشت
درخت زالزالک با نام علمی Crataegus یک درختچه ی کوتاه از بومیان مناطق اروپا، آفریقای شمالی و غرب ﺁسیا است که امروزه در سرتا سر جهان، کاشت و برداشت می شود. این درخت از گونه ی گل سرخیان می باشد که میوه های آن، به رنگ های قرمز، زرد و مشکی و به شکل های کروی و گوشتی اند که از طعم دلچسبی برخوردار می باشند.
یکی از مهم ترین ویژگی های این درخت که سبب شده در اغلب مناطق، با آب و هواهای مختلف، رشد و تکثیر یابد، امکان رشد آن در خاک های لومی، شنی و رسی است.
انواع درخت زالزالک
این گیاه در مناطق مختلف با نام های مختلفی شناخته می شود که از جمله ی آن ها می توان به کیالک، کویج، رَمَلُک و خَفجه اشاره نمود. درخت زالزالک نیاز به آبیاری کم دارد اما خاک آن باید مرطوب باشد. از دیگر ویژگی های این درخت، باردهی بسیار بالای آن است.
امروزه درخت زالزالک در اکثر نقاط ایران کاشت و برداشت می شود که استان آذربایجان شرقی، رتبه ی اول تولید زالزالک در کشور را به خود اختصاص داده است.
حال اگر تمایل دارید اطلاعات خود را در مورد درخت زالزالک افزایش دهید می توانید با ما در ادامه ی مطلب همراه باشید.
ویژگی های درخت زالزالک
مشخصات گیاهی درخت زالزالک
این درخت از نوع درختان پر ثمر، بشمار می رود که میوه ی آن، بسیار پر خاصیت است. میوه ی این درخت، گرد و گوشتی است که یک هسته ی غیر خوراکی در مرکز آن قرار دارد. این درخت در فصل بهار، شروع به گل دادن می کند و در فصل پاییز، میوه های زرد و نارنجی آن می رسند. شکوفه های این درخت، سفید، صورتی و یا قرمز و بسیار خوشبو هستند.
از دیگر ویژگی های ظاهری این درخت این است که دارای شاخ و برگ های زیاد و خاردار می باشد. میوه ی این درخت به صورت خوشه ای است. ریشه های این درخت به دلیل اینکه بسیار عمیق هستند و در عمق خاک نفوذ می کنند از آب های زیر زمینی تغذیه می کنند. ارتفاع درخت زالزالک به 5 تا 12 متر می رسد.
انواع درخت زالزالک
زالزالک وحشی: میوه ی این نوع زالزالک، به شکل گرد و کروی، در سایزهای متوسط و به رنگ قرمز و زرد است. از آنجایی که میوه ی این درخت، غذای اصلی بسیاری از پرندگان است لذا گرده افشانی آن توسط زنبوران عسل انجام می گیرد.
زالزالک ایرانی قرمز: این نوع زالزالک، بومی استان چهارمحال و بختیاری است. این درخت زالزالک دارای شاخه های بلند و کرکدار و میوه های به رنگ قرمز است. این گونه از مقاومت بسیاری بالایی برخوردار است به همین دلیل جنبه ی تجاری دارد.
زالزالک زرد: این نوع زالزالک، رایج ترین نوع زالزالک چه در کشور ما و چه کشورهای دیگری همچون سوریه، لبنان و عراق است. این نوع زالزالک، خود دارای ارقام گونه های مختلفی است که از جمله ی آن ها می توان به درخت زالزالک با میوه نارنجی، با میوه زرد، با میوه قرمز و با میوه های زرد و قرمز اشاره کرد. که این درخت ها تا 7 متر رشد می کنند و دارای برگ های بادبزنی هستند.
زالزالک خارتیر: این نوع زالزالک در اکثر مناطق رشد می کند و رشد و تکثیر آن، بسیار آسان است. ارتفاع این درخت به 4 تا 8 متر می رسد.
زالزالک اروپایی: همان طور که از نام این درخت مشخص است این نوع زالزالک، بومی اروپا است و رشد آن به صورت درختچه ای کوتاه، می باشد.
زالزالک شرقی: این نوع زالزالک ها دارای درختچه های کوتاه با شاخ و برگ های خاردار هستند که به دلیل این ویژگی می توان از آن ها به عنوان حصار استفاده کرد.
روش تکثیر درخت زالزالک
کاشت و تکثیر درخت زالزالک به چه صورت است؟
این درختچه ها هم از طریق بذر و هم با پیوند زدن، قابل تکثیر هستند.
تکثیر درخت زالزالک از طریق بذر به صورت زیر است:
اگر می خواهید به این روش، اقدام به تکثیر این درخت ها نمایید باید توجه کنید که این بذرها برای جوانه زدن، نیاز به یک دوره سرمادهی دارند. بذر این گیاه دارای پوششی است که این پوشش، سبب می شود این بذرها در دوره ی جنینی، دیر سبز شوند. بنابراین اگر می خواهید این بذرها سریعا جوانه بزنند ابتدا میوه را چیده و سپس بگذارید تا پوسیده شوند.
بذرها را تمیز کرده و آن ها را به مدت 3 الی 4 ماه، در دمای 21 تا 28 درجه ی سانتی گراد نگه دارید. پس از این دوره، بذرها را در خزه ی مرطوب و در دمای 4 درجه ی سانتی گراد به مدت 5 ماه نگه دارید. پس از اینکه این مراحل تمام شدند می توانید بذرها را برای کاشت در خاک، بردارید. ابتدا در فصل بهار، آن ها را در گلدان و سپس در فصل تابستان در زمین اصلی بکارید. این بذرها در سال بعد، شروع به جوانه زدن، می کنند.
تکثیر درخت زالزالک به روش پیوند زدن:
برای تکثیر این درخت از طریق پیوند زدن می توانید از پایه های درخت سیب و گلابی استفاده کنید.
عکس درخت زالزالک
بهترین شرایط محیطی برای رشد درخت زالزالک
این درخت نیز به مانند هر درخت دیگری برای رشد، نیازمند یک سری شرایط خاص است که از جمله ی آن می توان به شرایط زیر اشاره کرد:
نور: این درخت برای رشد نیاز به آفتاب کامل و کمی سایه دارد. بنابراین روزانه 6 تا 8 ساعت، نور خورشید برای آن لازم است.
دما: دماهای مناطق معتدل و گرمسیری بهترین دما برای رشد این درختان است.
خاک: بهترین خاک برای رشد این درخت ها باید سبک، غنی و متوسط باشد. البته این درخت برای رشد باید خاک های سنگین و فقیر را هم تحمل کند. با توجه به این موارد می توان گفت که، این درخت ها آنچنان به خاک، حساسیت ندارند و تقریبا در هر خاکی رشد می کنند.
آبیاری: این گیاهان برای رشد نیاز به آبیاری کمی دارند. اما خاکشان در عین حال، باید مرطوب باشد. لذا توجه کنید که بین دو آبیاری، خاک این درخت ها خشک نشود و همیشه آن را مرطوب نگه دارید.
فاصله ی کاشت: بهترین فاصله برای کاشت این درختان از هم، فاصله ی 4 تا 5 متر است. همچنین فاصله ی بین ردیف های آن، باید 5 متر باشد.
زمان و مقدار کوددهی: این درخت نیز به مانند سایر درختان و گیاهان، برای افزایش رشد و گلدهی، نیازمند کود است. بهترین کود برای این درختان، کود پوسیده ی دامی به همراه کودهای شیمیایی است.
میوه درخت زالزالک
چه بیماری ها و آفت هایی درخت زالزالک را تهدید می کند؟
از رایج ترین بیماری ها و آفت های درخت زالزالک می توان به شته، کنه، لکه های برگی و سوختگی های برگی اشاره کرد.
خواص میوه و درخت زالزالک
میوه ی زالزالک، سرشار از ویتامین ها، تانن، کلسیم، پکتین، روغن چرب، قندهای گلوکز و فروکتز است و علاوه بر خوشمزه و دلچسب بودن، دارای خواص زیادی می باشد که عبارتند از:
• کمک به کاهش وزن
• غنی از ویتامین و آنتی اکسیدان ها
• کمک به افزایش و تقویت متابولیسم بدن
• کمک به بهبود سیستم گوارش
• سلامت قلب
• کمک به رماتیسم
• درمان ورم روده
• کمک به پیشگیری از سرطان
• درمان بی خوابی
• بهبود بینایی
• درمان اسهال خونی
• کاهش دادن علائم یائسگی و گر گرفتگی
• ضد التهاب بودن
• افزایش ادرار
• کمک به پیشگیری از بیماری های کبدی
علاوه بر این موارد، گل درخت زالزالک، ضد تشنج است و به تنظیم ضربان نامنظم قلب کمک می کند.
پرورش درخت زالزالک
در نهایت باید گفت درخت و میوه ی زالزالک، علاوه بر خوشمزه بودن دارای خواص درمانی هم هستند و به سلامت بدن کمک می کنند. علاوه بر این به دلیل زینتی بودن می توان آن ها را به صورت درخت بونسای، در گلدان پرورش داد.
گردآوری: بخش علمی
پاسخ ها