لامپ ضدعفونی کننده چیست؟
لامپ ضدعفونی کننده موثر است اما خطر هم دارد!
شاید برایتان جای تعجب باشد که آیا لامپ ضدعفونی کننده نیز وجود دارد؟ اصلا لامپ ها چگونه می توانند خاصیت ضد عفونی کنندگی داشته باشند و چه ویژگی خاصی در لامپ ها باعث می شود که از آن ها برای ضدعفونی کردن فضا استفاده شود؟ اگر لامپ ضدعفونی کننده وجود دارد، در چه مکان هایی می توانیم از آن ها استفاده نماییم.
مقدمه ای درباره لامپ ضدعفونی کننده
شاید برایتان جای تعجب باشد که آیا لامپ ضدعفونی کننده نیز وجود دارد؟ اصلا لامپ ها چگونه می توانند خاصیت ضد عفونی کنندگی داشته باشند و چه ویژگی خاصی در لامپ ها باعث می شود که از آن ها برای ضدعفونی کردن فضا استفاده شود؟ اگر لامپ ضدعفونی کننده وجود دارد، در چه مکان هایی می توانیم از آن ها استفاده نماییم.
در ادامه محتوا قصد داریم تا درباره ی لامپ ضدعفونی کننده، ویژگی های آن، خاصیت آن و نحوه عملکرد و سایر موارد مربوط به آن صحبت کنیم. پیشنهاد می کنیم که برای آشنایی بیشتر با ابعاد کاربردی مختلف لامپ ضد عفونی کننده، تا انتهای این محتوا ما را همراهی نمایید :
کاربرد لامپ ضدعفونی کننده
لامپ ضدعفونی کننده چیست؟
لامپ های ضد عفونی کننده، لامپ هایی هستند که از اشعه ماوراء بنفش (UVR) در ساختار آن ها استفاده می شود. این اشعه عموما با هدف ضد عفونی کنندگی در مراکز بهداشتی و درمانی برای ضدعفونی اتاق بیماران خاص و اتاق عمل به طور گسترده ای استفاده می شود.
چراغ ضد عفونی کننده همچنین در تمیزکردن شبانه آزمایشگاه ها و محیط ها و همچنین در تجهیزات بسته بندی انواع گوشت نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
لامپ ضد عفونی کننده عموما از قدرت بسیار زیادی در ضد عفونی کنندگی دارد اما با تمام این قدرتی که برای آن تعریف شده، به دلیل مضرراتی که در بدن افراد و انسان ها ایجاد می کند، به هیچ وجه انتخاب همیشگی و رایجی نخواهد بود. در ادامه به بررسی مضرات لامپ ضد عفونی و دلایل عدم استفاده از آن به صورت همیشگی خواهیم پرداخت.
بررسی مضرات لامپ ضد عفونی کننده
همان طور که گفتیم، این لامپ ها خاصیت ضد عفونی کننده خود را از اشعه ماوراء بنفشی (UVR) می گیرند که در ساختار آن ها به کار رفته است. از این رو همین اشعه که در بیشتر لامپ های میکروب کش استفاده میشود، هم برای پوست و هم برای چشم مضرات خیلی زیادی دارد.
همین موضوع باعث می شود که تا موقعیات کاربردی لامپ ضد عفونی کننده به مراتب محدودتر گردند. در واقع هر جایی که خبر از وجود انسان و یا حیوان باشد، به هیچ وجه استفاده از لامپ ضد عفونی کننده برای پاک سازی محیط مجاز نخواهد بود چرا که آسیب های جبران ناپذیر ناشی از این لامپ ها می توانند بسیار خطرناک باشند.
مضرات لامپ ضدعفونی کننده
مشکلات چشمی مانند آب مروارید، آفتاب سوختگی قرنیه، دژنراسیون ماکولا، پتریژیوم و سرطان پوست در اطراف پلک ها، از جمله رایج ترین بیماری هایی است که افراد قرار گیرنده در معرض اشعه های ماوراء بنفش به آن دچار می شوند. همچنین تحقیقات حاکی از آن است که اکثر کسانی که به صورت طولانی مدت با این اشعه ها در تماس بوده اند، به سرطان پوست دچار گشته اند.
با این حال متوجه شدیم که نور ناشی از لامپ های ضد عفونی کننده عموما پوست انسان را هدف قرار می دهد و این اثرات و عارضه های پوستی معمولا می توانند خیلی مزمن و یا در برخی موارد سطحی باشند.
با این حال، فردی که در معرض نور این لامپ ها قرار میگیرد بلافاصله متوجه عارضه پوستی ناشی از نور نخواهد شد و برای پیدا شدن عارضه و تاثیر نور بر روی پوست، عموما به چند ساعت تا بیست و چهار ساعت زمان نیاز است. البته خیلی از عارضه های پوستی هم هستند که تا سال ها در پوست وجود دارند و ه صورت تجمعی و یا یک بیماری بسیار مزمن ظاهر می شوند.
آریتمی بیماری مانند شبیه آفتاب سوختگی است که معمولا به عنوان اثر حاد ناشی از قرار گیری در معرض نور ماورا بنفش این لامپ ها ظاهر می شود اما در عوض اثرات مزمن آن شامل تسریع در پیری و سرطان پوست است که معمولا قابلیت درمان نخواهند داشت. اما از اثرات آن بر روی چشم می توانیم به این موضوع اشاره کنیم که نور فرابنفش UVR در لایه های بیرونی چشم ، قرنیه و ملتحمه جذب می شود.
استفاده بیش از حد این نور به صورت غیراصولی منجر به التهاب دردناک موقتی عمدتاً از قرنیه معروف به فوتوکراتیت (برف کوری) خواهد شد. از سویی قرارگرفتن بیش از حد در معرض این اشعه به صورت مزمن منجر به افزایش خطر ابتلا به انواع خاصی از آب مروارید چشمی می گردد و گاهی هم می تواند خطرات جبران ناپذیری را برای چشم ایجاد نماید.
خطرات استفاده از لامپ ضدعفونی کننده
مدت زمان لازم برای ضدعفونی با لامپ uv چقدر است؟
به طور کلی دانشمندان معتقدند که اگر برای مدت زمان مشخص و معینی از لامپ ضد عفونی کننده استفاده شود، تبعات و خطرات ناشی از آن به مراتب کمتر خواهد شد، از این رو، محققان معمولاً زمان 20-25 دقیقه را برای ضدعفونی با اشعه UV یا همان اشعه ماوراء بنفش کافی می دانند. همچنین برای تقویت اثر کشندگی موجودات مختلف، نیاز است که هدف در فاصله هشت فوت از منبع UV قرار گیرد و عمل میکروب کشی در همین فاصله انجام شود تا تبعات کمی داشته باشد.
گردآوری : بخش علمی
پاسخ ها