آشنایی با سبک های مختلف و آداب مهمان نوازی در ایران
آداب و رسوم تشریفاتی و مهماننوازی ایرانیان باستان
آشنایی با سبک های مختلف و آداب مهمان نوازی در ایران، برای ما ایرانی ها اصلا نیازی به تئوری خاص و یا آموزش خاصی ندارد، چرا که اکثریت ماها، از همان سال های ابتدایی تولدمان، در خاله بازی هایمان و کارهایمان، نشان داده ایم که از پیشینه ای قوی در امر مهمان نوازی برخوردار هستیم.
ایرانی ها در زمینه های مختلف مهمان نوازی، یکی از غنی ترین فرهنگ ها را دارا هستند. در واقع اگر دقت کنید، متوجه خواهید شد که همه ی ما از همان بچگی و از همان دورانی که خاله بازی از مورد علاقه ترین بازی های مان بود، می دانستیم که رسوم و فرهنگ مهمان نوازی چگونه است و از همان ابتدا یاد گرفته بودیم که چگونه باید به مهمان ادای احترام کرد، چگونه باید از او پذیرایی کرد و چگونه میزبان خوبی بود.
از این رو، آشنایی با سبک های مختلف مهمان نوازی، برای ما ایرانی ها اصلا نیازی به تئوری خاص و یا آموزش خاصی ندارد، چرا که اکثریت ماها، از همان سال های ابتدایی تولدمان، در خاله بازی هایمان و کارهایمان، نشان داده ایم که از پیشینه ای قوی در امر مهمان نوازی برخوردار هستیم.
سبک های مختلف و آداب مهمان نوازی در ایران
البته اینکه چقدر فرهنگ ما در مهمان نوازی توسط کل دنیا مورد تایید باشد یا نه، اصلا ارتباطی به درست بودن و غلط بودن تعارفات و قوانین مهمان نوازی ما ندارد و صرفا چیزی که وجود دارد، سلیقه ی شخصی افراد در امر مهمانداری می باشد. به هر حال چه درست و چه غلط، ما یاد گرفته ایم که در فرهنگ ایرانی باید احترام مهمان را حفظ کرد، باید به او احترام گذاشت و خواسته هایش را تا حد ممکن برطرف ساخت.
طبیعتا در این شرایط برای مهمان ها خیلی خوش می گذرد و واقعا به همین دلیل است که ایرانی ها را در کل دنیا به مهمان نوازی می شناسند. در ادامه برایتان از اصول مهمان نوازی ایرانی ها خواهیم گفت؛ ابعاد مختلف این رسوم را مورد بررسی قرار خواهیم داد تا بلکه اطلاعاتمان در این زمینه، کمی بالاتر از حد معمول باشد و به یک شناخت نسبی از فرهنگ غنی مان دسترسی پیدا کنیم.
برای آشنایی با این قوانین، پیشنهاد میکنیم که تا انتهای مقاله با ما همراه باشید :
خیلی ها مهمان نوازی را جزو فضایل اخلاقی می دانند. در واقع تاریخچه ی مهمان نوازی در ایران و برای ایرانیان، به هزاران سال پیش بر میگردد و حالا آن حال و هوا به یک سری قانون رسمی تبدیل شده است.
در ستایش مهمان نوازی ایرانی ها همین بس است که ان ها رسم دارند تا با بهترین غذاها و نوشیدنی های خود از مهمانان خود پذیرایی کنند و تلاش کنند در مسیر فراهم اوردن راحتی و آسایش برای مهمان خود، از هیچ چیزی دریغ نکنند.
بسیاری از شاعران و بزرگان ادب ایرانی، از روش های مختلفی برای ستایش مهمان نوازی استفاده کرده اند در اکثر کتب تاریخی و آثار ماندگار ایرانی، مهمان را به نوعی برکت و رزق وروزی برای خانه، تشبیه کرده اند. ایرانی ها اعتقاد دارند که روزی مهمان با خودش می آیند و به همین دلیل در این مسیر بسیار مشتاقانه و گرم، حرکت می کنند.
تا جایی که صائب تبریزی، جایگاه مهمان نوازی را در فرهنگ ایرانیان، اینگونه توصیف می نماید:
رزق ما با پای مهمان میرسد از خوان غیب
میزبان ماست هر کس میشود مهمان ما
آداب مهمان نوازی در ایران
در ادامه برای تان چند اصول ساده را که هر ایرانی به گونه ای سفت و سخت به ان پایبند است را بیان خواهیم کرد :
اصل اول در مهمان نوازی ایرانی
دعوت رسمی از مهمان برای حضور یافتن در منزل، مراسم و جشن شماست. شما باید با روی خوش و به صورت رسمی از مهمان خود دعوت به عمل اورید و طی این دعوت، زمان و مکان دقیق مهمانی را اعلام کنید.
اصل دوم در مهمان نوازی ایرانی
باید به استقبال مهمان تان بروید، با روی گشاده و با خلق و خوبی گرم، به او خوش امد بگویید.
اصل سوم در مهمان نوازی ایرانی
از او پذیرایی کنید. حواستان به او باشد و از تدارکات پذیرایی تان به او تعارف کنید. البته سعی کنید که این کار را به کفایت انجام دهید و او را معذب نکنید.
اصل چهارم در مهمان نوازی ایرانی
باید با معاشرت کنید. این طور نباشد که مهمان و شما در سکوت کنار هم بنشینید و یا فقط در جمع با یک نفر گرم بگیرید و این اصل را رعایت کنید که با همه صحبت کنید و ارتباط چشمی را رعایت کنید.
اصل پنجم در مهمان نوازی ایرانی
در رفتار و گفتار خود اعلام کنید که چقدر از حضور ان ها در مهمانی تان خوشحال هستید و حس خوبی دارید.
اصل ششم در مهمان نوازی ایرانی
در شرایط بحرانی و اتفاقی و یکهویی، سعی کنید که بر خودتان مسلط باشید و جورا بهم نزنید. این موضوع در کیفیت مهمانی تاثیر بسیار زیادی دارد.
مهمان نوازی در ایران
اصل هفتم در مهمان نوازی ایرانی
در هنگام رفتن مهمان به بدرقه اش بروید و از اوبخواهید که باز هم پیش شما بیاید. این موضوع می تواند احترام شما را نسبت به مهمان تان نشان دهد.
در آخر یادتان باشد که تحت هر شرایطی، احترام مهمان و قدم او باید حفظ شود. و در نگاه کردن به مهمان و پذیرایی از او ، هرگز زیاده روی نفرمایید چون این کار به شدن بر حس معذب شدن مهمان تان، تاثیر خواهد گذاشت. در اخر باید به جمله ی محبوب و همیشگی ایرانی ها درباره ی مهمان اشاره کنیم که می گویند: مهمان حبیب و دوست خداست.
گردآوری: بخش فرهنگ زندگی
پاسخ ها