سوگیری پس نگری اتفاقی ساده است که ممکن است روزانه در اطراف ما رخ دهد
سوگیری پس نگری چیست؟ شناسایی پیامدها و راه های مقابله با آن
سوگیری پس نگری، اتفاقی ساده است که ممکن است روزانه در اطراف ما رخ دهد و ما متوجه این نباشیم که دچار سو نگری پس نگری شده ایم. این اتفاق رویداد پیچیده ای نیست و به راحتی می توانید مچ خودتان را حین سوگیری پس نگری بگیرید.
سوگیری پس نگری
سوگیری پس نگری، ماجرایی است که اکثر ماها برای یک بار هم که شده آن را در زندگی روزمره ی خود حس کرده ایم. ببینید؛ خیلی آسان است. اکثر افرادی که به سوگیری پس نگری دچار هستند، پس از اینکه یک اتفاق رخ داد و نتیجه ی یک کار مشخص شد، ادعا می کنند که قبل از رخ دادن آن اتفاق و یا نمایان شدن نتیجه ی یک رویداد، با توجه به یک سری شواهد و قراین، نتیجه ی نهایی را حدس زده بودند.
عباراتی که این افراد عموما به کار می برند، عباراتی شبیه : از ابتدا هم معلوم بود که نتیجه این می شود، من از همان اول ماجرا فهمیده بودم که آخر این می شود، من می دانستم که این موضوع به ثمر نمی رسد و جملات مشابه این موارد، می باشد.
سو گیری پس نگری را گاهی با عنوان یک نقص در سیستم فکری معرفی می کنند؛ نقصی که از همان ابتدای بشریت با انسان بوده و هنوز هم هست. خوب، شاید با خودتان فکر کنید که حالا یک نفر یا همه ی افراد جامعه با خودشان فکر کند که از همان ابتدای کار، می دانستند که داستان چیست و نتیجه چه می شود، به کجای دنیا بر می خورد؟
به هیچ جای دنیا، اتفاقا استفاده سوگیری پس نگری، در برخی مواقع اگر به درستی استفاده شود، می تواند کاربردی هم باشد. به طور کلی می توانیم سوگیری پس نگری را به عنوان یک خطا در سیستم فکری بشر معرفی نماییم. در واقع افرادی که به سوگیری پس نگری دچار هستند، به یک کار و نتیجه ی آن نگاه می کنند و نتیجه ی حاصله را خیلی بالاتر و بیشتر از حدی که قابلیت پیش بینی داشت، قابل پیش بینی می بینید که این به خودی خود، یک نقص در سیستم فکری به حساب می آید. حالا در ادامه درباره ی اثرات بد سوگیری پس نگری با یکدیگر خواهیم خواند :
سوگیری پس نگری، ماجرایی است که اکثر ماها آن را در زندگی روزمره خود حس کرده ایم
اثرات سوگیری پس نگری بر روی انسان و اطرافیان او
اعتماد به نفس کاذب
سوگیری پس نگری می تواند باعث ایجاد اعتماد به نفس کاذب در افراد شود. بله؛ وقتی که فرد در ذهن خودش احساس کند که تمامی جوانب یک موضوع را سنجیده و نتیجه ی به دست آمده حتما مطابق گفته ی خودش خواهد شد، کم کم دچار اعتماد به نفس کاذب می شود و این اعتماد به نفس بیش از حد ممکن است زمینه را برای بروز انواع خطاها و اشتباهات فراهم آورد. از این رو افراد باید حواسشان به این نقص ذاتی فکر باشد و به اندازه ی نیاز از این نقص در یک مسیر درست استفاده نمایند.
عدم مسئولیت پذیری
بله، وقتی فردی به این اختلال بیش از اندازه ای که باید، میدان دهد. در نهایت براساس یک سری شواهدی که تنها خودش به آن ها اعتقاد دارد، دلایلی را مطرح می کند که از پذیرش مسئولیت خطایی که آن را مرتکب شده و یا نتیجه ای که کار مورد نظر به بار آورده شانه خالی کند. چون این افراد معتقداند که از ابتدا می دانستند که چنین می شود و با این کار، خودشان را از دایره ی افراد خاطی بیرون می شکند.
بیدار کردن سرزنشگر درون
همان طور که بارها به آن اشاره کردیم، افراد دارای نقص سوگیری پس نگری، عموما معتقدند که نتایج تمامی اتفاقاتی که در اطراف شان رخ می دهد را می توانند پیش بینی نمایند. با این تفکر، تمام خواسته ها، تحقیقات، تحلیل ها و بررسی های این افراد نیز دقیقا منطبق با افکار و عقاید خودشان بیان می شود.
همین موضوع باعث می شود که شروع کنند به سرزنش دیگران. و دلیل این سرزنش چیزی نیست جز این موضوع که او از ابتدا نتیجه را می دانسته اما دیگران به تحلیل های او، اهمیت نداده اند. این امر به شدت می تواند موجبات رنجش اطرافیان را فراهم کند.
اثرات سوگیری پس نگری بر روی انسان و اطرافیان او
چگونه با سوگیری پس نگری مقابله کنیم؟
احتمالات خطا را همیشه در نظر بگیرید
هیچ وقت یادتان نرود که شما یک انسان هستید و درک شما از آینده و محیط پیرامون تان به شدت محدود است. شما به تمامی مستندات موجود در دنیا برای توجیه یک اتفاق دسترسی ندارید و نهایتا این شانس است که می تواند در پیش بینی کردن نتیجه ی یک سری از اتفاقات به کمک شما بیاید. البته در کنار شانس، عوامل مختلف دیگری هم هستند که مسیر پیش بینی را آسان تر می کنند ولی با تمام این تفاسیر، شما باید به غیر قابل پیش بینی بودن رخدادها در دنیایی که رد آن زندگی می کنید، اعتقاد راسخ داشته باشید.
چگونه با سوگیری پس نگری مقابله کنیم؟
ثبت روند فکری و تکیه بر واقعیات
یادتان باشد که داده های شما، آن مواردی هستند که پیش روی شما هستند و واقعی هستند. هیچ گاه تصورات و تفکرات احتمالی شما نمی توانند داده ی خوبی برای تصمیم گیری باشند. روند فکری خودتان را ثبت کنید تا گاهی بتوانید از بیرون به این پلن نگاه کنید و متوجه خطاهای رخ داده در ذهنتان باشید. یادتان باشد که اگر داده واقعی ندارید، باز هم بر احتمالات تکیه نکنید و سعی کنید که به تحقیقات و مشورت با افراد متخصص روی بیاورید.
تمرکزتان بر روی روند کار باشد
صرفا مثبت بودن و یا منفی بودن نتیجه ی یک کار نمی تواند نقطه ی تمرکز خوبی برای شما باشد. کما اینکه تمرکز بر روی چنین موضوع گنگ و دوری، حواس شما را از واقعیات و موارد و موانعی که ممکن است در مسیر شما قرار بگیرد، پرت می کند. پس حواستان را به مسیر دهید و سعی کنید با تجزیه و تحلیل رویدادها و مستندات و هر چیزی که در چنته دارید، منطقی، واقع گرایانه و بر طبق مستندات تصمیم بگیرید. نگاه شما به مسیر باعث می شود تا خودتان را برای عوامل بازدارنده ی احتمالی آماده نمایید.
گردآوری : بخش روانشناسی
پاسخ ها