یکی از روش های فریاد دادخوای در نوجوانان تهدید به خودکشی است
هر گونه تهدید به خودكشی نوجوانان را جدی بگیرید
امروزه آمار خودکشی به علت های مختلف نسبت به گذشته افزایش زیادی داشته است و متأسفانه این آمار در بین نوجوانان نیز رو به افزایش است به طوری که این امر در حال تبدیل شدن به یکی از معضلات مهم برای خانواده ها می باشد. گاهی اوقات ممکن است با تهدید به خودکشی از سوی نوجوانان مواجه شویم که شاید به نظر ما بی اهمیت باشد اما در واقع چنین تهدیدی را باید جدی گرفت.
چرا ممکن است نوجوانان تهدید به خودکشی کنند؟
تهدید به خودکشی در نوجوانان از موضوعات بسیار مهمی است که باید به آن توجه داشته باشیم و آن را جدی بگیریم. دوران نوجوانی دورانی است که فرد تحت تأثیر سخت ترین فشار ها و بحران های عاطفی و اجتماعی قرار می گیرد. برخی از آنها ممکن است به دلیل غرور جوانی به صورت های مختلف فریاد دادخواهی سر دهند که یکی از این روش ها تهدید به خودکشی است.
بنابراین در صورتی که با چنین امری مواجه شدید که نوجوان شما را تهدید به خودکشی می کند و یا هر گونه صحبت و یا رفتاری در ارتباط با خودکشی در او مشاهده کردید باید به او توجه کنید تا از پیش آمدهای ناگوار جلوگیری کنید.
این موضوع را دست کم نگیرید و توجه داشته باشید که هر گونه رفتار و یا اقدامی از سوی شما که با هدف توجه و رسیدگی و شنیدن حرف های او باشد می تواند کمک کننده و مؤثر باشد.
در ادامه روش هایی برای چگونگی برخورد با چنین تهدیدی به شما معرفی می شود تا با استفاده از آنها بتوانید به گونه ای صحیح با این موضوع برخورد کنید.
علت ها و نشانه های تهدید به خودکشی در نوجوانان کدام است؟
افسردگی یکی از علت های تهدید به خودکشی در نوجوانان است
بیشتر خودکشی ها به علت یک اختلال روانپزشکی صورت گرفته است و این امر به خصوص در بین نوجوانان که وارد یک مرحله بحرانی از زندگی شده اند نیز صدق می کند. افسردگی و اضطراب زیاد و سایر اختلالات روانی می تواند علت اصلی تهدید به خودکشی در نوجوانان باشد. در مواردی نیز ممکن است این اختلالات به صورت واضح مشاهده نشود اما ممکن است فرد از نظر زیستی و درونی مستعد آن باشد و چنین تصمیمی بگیرد.
ایجاد افسردگی و اختلالات روانی در نوجوانان خود را به شکل های مختلفی نشان می دهد. آنها ممکن است توانایی تمرکز یا تفکر عقلانی را از دست بدهند و دچار تغییراتی در ظاهر خود شوند مانند تغییر در وزن بدن، آراستگی ، نظافت و پاکیزگی و یا خواب آنها نیز دچار تغییر و اختلال شود.
گاهی اوقات این اختلالات خود را به صورت گوشه گیری و گم گشتی نشان می دهد که این امر خیلی سریع بروز می کند. از این رو والدین و مربیان موظف هستند میزان اطلاعات خود را افزایش داده و نسبت به این علائم هشیار باشند و توجه بیشتری به این موضوع داشته باشند.
بیشتر نوجوانان برای ریشه یابی و پیدا کردن راه حل برای برطرف کردن این علائم ممکن است به متخصص مراجعه نکنند و اگر به موقع از طرف والدین و مربیان به این موضوع رسیدگی نشود و میانجی گری های لازم صورت نگیرد ممکن است نتایج غم انگیزی به دنبال داشته باشد.
علائم و نشانه های خودکشی در نوجوانان همیشه واضح نیست
ممکن است برخی از نوجوانان دارای علائم ذکر شده نباشند و در ظاهر خیلی نرمال به نظر برسند، برخی از آنها افسردگی خود را در قالب رفتار های دیگری نشان می دهند مانند رفتارهای ناسازگار و پرخاشگرانه و افت تحصیلی و ... . برخی از آنها حتی علی رغم درون نا آرام خود دارای ظاهری آرام هستند و به طور عادی لبخند می زنند در حالی که ممکن است از درون احساسات دیگری را تجربه کنند.
اما زمانی که او از درون قدرت مقابله با این احساسات را از دست می دهد ممکن است به شکل های مختلفی مانند غم، خشم و ترس و .. ظاهر شوند ولی گاهی نیز اضطراب دیده نمی شود و در این مواقع است که باید به نوجوان خود اهمیت بیشتری بدهیم و به او نزدیک تر شویم و به شنیدن حرف های دلش بنشینیم تا بدانیم که در ذهن او چه می گذرد.
در مقابل تهدید به خودکشی نوجوانان چگونه باید رفتار کنیم؟
ممکن است هنگامی که با چنین تهدیدی از سوی نوجوان مواجه می شوید به این فکر کنید که این رفتار او نوعی ابراز وجود و تلاش برای نشان دادن خود است و یا راهی برای باج خواهی است و ...
اما در صورتی که اگر حق با شما نیز باشد باید به این نکته توجه کنید که این رفتار در واقع روشی برای دادخواهی است. در این شرایط بهتر است با او همدلی کنید و صمیمی شوید. برای جلوگیری از هر گونه پیش آمد ناگواری توصیه می شود به نکاتی که در ادامه ذکر می شود توجه داشته باشید و آنها را به کار گیرید.
تهدید آنها را جدی بگیرید
تهدید به خودکشی در نوجوانان ممکن است بارها دیده شود و برخی از آنها تنها برای اثبات حرف خود واقعا اقدام به خودکشی کرده اند. آنها در سنی هستند که تصوری منطقی از نتیجه کارها ندارند. از این رو باید سعی کنید چنین رفتاری را جدی بگیرید و با رفتارهای غلط خود او را مجبور به عملی کردن حرفش نکنید.
برخی از والدین حتی با دیدن علائم خودکشی این موضوع را جدی نمی گیرند. اقدام و یا تهدید به خودکشی یکی از علائم افسردگی است و در این مواقع باید برای درمان نوجوان اقدام کرده و از یک مشاور با تجربه کمک گرفت.
با آنها بحث نکنید
در هنگام تهدید به خودکشی در نوجوانان با آنها بحث نکنید
ممکن است برخورد برخی از اطرافیان چنین نوجوانی برای یافتن علت خودکشی و یا پی بردن به احتمال خودکشی سعی کنند نوجوان را به چالش بکشند. چنین رفتاری در این شرایط کاملا اشتباه است. برای مقابله با این امر نباید با او بحث کنید و او را نصیحت کنید و یا حرف های او را رد کنید.
به جای چنین رفتاری باید در درجه اول این نکته را در نظر بگیرید که او در این لحظه به نوعی همدلی و تخلیه شدن نیاز دارد و باید سعی کنید به نیاز او پاسخ دهید. با جر و بحث کردن با او در واقع او را عصبانی تر کرده و فاصله خود را با او بیشتر می کنید. می توانید در یک زمان مناسب دلیل این امر را پیدا کنید.
تهدید آنها را تحریک نکنید
ممکن است در این شرایط برخی از اطرافیان فکر کنند که این حرف ها و تهدیدها از سوی نوجوان تهی و توخالی است و هرگز قدرت عملی کردن آن را ندارند. اما باید این نکته را در نظر داشته باشید که با تحریک و عصبانی کردن او در واقع اقدام به تحریک کردن او می کنید و هر زمانی ممکن است یک حادثه تلخ برگشت ناپذیر را تجربه کنید. فراموش نکنید که آنها در سنی هستند که بسیار حساس و تحریک پذیرند و باید خیلی مراقب باشید.
به روش غیر مستقیم با او حرف بزنید
تهدید به خودکشی در نوجوانان دختر بیشتر از نوجوانان پسر است
نوجوانان در سنی هستند که به علت غرور جوانی ممکن است به شما اجازه ندهند که مانند کودکان به طور مستقیم با آنها حرف بزنید و تجربه های زندگی خود را برای او دیکته کنید. توصیه متخصصان این است که باید با آنها به صورت غیر مستقیم صحبت کنید و به گونه ای پیش بروید که خود او بخواهد از درد ها و احساسات درونی اش با شما صحبت کند.
برای این کار روش های مختلفی هست که با توجه به شناختی که از نوجوان خود دارید می توانید از آن روش ها استفاده کنید.
اما در این زمینه باید خیلی با دقت و ظرافت عمل کنید و وقتی تصمیم می گیرید که به حرف های او گوش دهید و او را جدی بگیرید و با او همدلی کنید نتیجه آن نباید طوری باشد که نوجوان از این رفتار شما به عنوان ابزاری برای باج گیری استفاده کند.
باید به گونه ای بالغانه با او صحبت کنید و برای او مشخص کنید که در صورت تکرار رفتارش برخورد شما چگونه خواهد بود و چه چیزی نصیب او خواهد شد. برای این کار ممکن است نیاز به کمک یک روانشناس داشته باشید.
امن کردن فضا
با وجود رعایت کردن تمام نکاتی که ذکر شد باز هم باید بیش از اینها احتیاط کنید و از قرار دادن هر گونه وسیله و یا شرایط خطرناک مانند دارو ها و ... در دسترس او خودداری کنید. با این کار وسوسه فکر کردن به خودکشی را از ذهن او دور کرده اید و نیز مدت زمانی که او در پی یافتن راهی برای خودکشی است افزایش می یابد و می تواند فرصتی باشد که او از تصمیم خود صرف نظر کند.
تهدید به خودکشی پسران یا دختران؟
همان طور که میدانید آمار نشان می دهد که تهدید به خودکشی در خانم ها بیشتر از آقایان است ولی عملی کردن و اقدام به خودکشی موفق در آقایان بیشتر است. باید در نظر داشته باشید که فضای آرامی برای نوجوانان حفظ کنید و منبع آرامش آنها باشید. بهتر است در این مورد به جای تلاش برای حل مسئله به تنهایی، از افراد با تجربه مانند بزرگتر ها و یا روانشناس ها کمک بگیرید تا این بحران زندگی دشوار را به خوبی پشت سر بگذارید.
گردآوری: بخش کودکان
پاسخ ها