دست و دلبازی یکی از موضوعاتی است که فرزند در آغوش خانواده فرا می گیرد
دست و دلبازی کودک، چطور اینگونه تربیتش کنم؟
معمولا اکثر کودکان به خصوص در سنین 5 تا 6 سالگی بسیار روی لوازم و وسایل خود حساس اند و نسبت به آن ها احساس مالکیت شدیدی می کنند. در واقع داشتن کودکان دست و دلباز برای بسیاری از خانواده ها به آرزو تبدیل شده است. ما در این مقاله تلاش داریم تا به شما راه حل هایی را ارائه دهیم تا به کمک آن ها بتوانید کودکانی دست و دلباز و بخشنده تربیت نمایید.
اصولا تمام کودکان از دوران خردسالی بسیاری از نکات را در آغوش خانواده فرا گرفته و در آن جا تربیت می شوند. در نتیجه شما به عنوان والدین فرزند تان باید بتوانید از همان دوران کودکی او را به خوبی تربیت کرده و نکاتی را که به آن علاقه مند هستید به فرزندان تان بیاموزید.
فرزندان در دوران کودکی به ویژه 5 تا 6 سالگی معمولا دوستان زیادی ندارند و اگر هم داشته باشند مدت زمان کمی را با آن ها سپری می کنند و بیشتر در آغوش خانواده قرار دارند. پس علاوه بر این که شما باید به آن ها آموزش های لازم را بدهید باید مراقب رفتار و نوع عملکرد خودتان نیز باشید چون آن ها با دیدن رفتار های شما بسیاری از نکات و کارها را می آموزند.
تشویق کردن کودک یکی از راه های مؤثر برای تربیت فرزند دست و دلباز است
چگونه فرزندانی بخشنده تربیت کنیم؟
روش های فراوانی وجود دارد که شما به وسیله آن ها می توانید فرزندانی بخشنده و دست و دلباز تربیت نمایید. در ادامه شما را با چند نمونه آشنا خواهیم کرد.
1. تشویق کردن کودکان
یکی از نکات مهمی که شما به وسیله ی آن می توانید به کودک تان دست و دلبازی را آموزش دهید تشویق کردن او هنگام انجام یک کار خوب و مورد پسند است. کودکان به تشویق شدن اهمیت بسیار زیادی می دهند. شما می توانید بار ها در مورد خوبی های دست و دلبازی برای کودک تان حرف زده و این کار را به او آموزش دهید.
در صورتی که کودک تان یک بار این کار را انجام داد به شدت او را تحسین کرده و تشویق کنید. یا می توانید در صورت مشاهده این عمل از کودک یا فردی دیگر او را تشویق نمایید. در این صورت کودک شما برای دریافت حس زیبای تشویق از سوی شما بارها به بخشیدن وسایل و خوراکی هایش دست خواهد زد و به مرور به این کار عادت می کند.
2. خودتان فردی سخاوتمند باشید
همان طور که در ابتدای مقاله نیز اشاره کردیم رفتار و کارهای شما می تواند به شدت روی رفتارهای فرزندان تان تأثیر گذار باشد. برای این که بتوانید کودکی سخاوتمند تربیت کنید باید خودتان نیز فردی دست و دلباز باشید.
اگر کودک شما بارها ببیند که والدینش همواره به دیگران کمک کرده و بخشنده اند و یا لوازم خود را با دیگران شریک می شوند و از این کار احساس رضایت فراوانی دارند شک نکنید که آن ها نیز به انجام چنین کار هایی ترغیب خواهند شد. شما حتی می توانید او را در برخی از کارهای خیر خواهانه و سخاوتمندانه خود نیز شریک کنید.
برای تربیت فرزند دست و دلباز در مرحله ی اول خودتان سخاوتمند باشید
3. آن ها را مجبور به بخشش نکنید
معمولا یکی از کار های اشتباهی که والدین در قبال کودکان خود انجام می دهند این است که آن ها را به انجام برخی کار ها از جمله بخشیدن و یا تقسیم کردن وسایل شان به افراد دیگر مجبور می کنند. در واقع این کار بسیار اشتباه است چرا که بیشتر کودکان نسب به وسایل خود حساسیت و احساس مالکیت فراوانی دارند.
در نتیجه اگر والدین او را مجبور به بخشیدن وسایل خود به دیگران کنند و یا این که بدون اجازه فرزندشان وسایلش را به فرد دیگری بدهند, کودکشان هم از دست والدینش و هم از دست آن فرد بسیار عصبانی و دلخور خواهد شد همچنین این کار در او حس لجبازی را به وجود خواهد آورد. بنابراین توصیه می شود که به هیچ وجه از این روش استفاده نکنید.
برای تربیت فرزند دست و دلباز با داستان گویی او را به سخاوتمندی تشویق کنید
4. او را با زمان آشنا کنید
یکی از کار های مفیدی که می تواند به کودک شما کمک کند تا دست و دلباز بار بیاید این است که برای انجام کارهای او زمان خاصی را تعیین نمایید. به عنوان مثال اگر او در حال بازی کردن با وسایل شما است به او بگویید که فقط به مدت نیم ساعت می تواند با آن وسیله بازی کند و بعد از اتمام نیم ساعت باید وسیله تان را به شما باز گرداند.
بسیاری از کودکان گمان می کنند که اگر وسایل شان را به دوست شان بدهند آن وسیله برای همیشه مال آن ها خواهد بود. در صورتی که با یاد دادن زمان بندی به او می تواند متوجه شود که اگر چیزی را به کسی بدهد برایش زمان تعیین کرده و بعد وسیله اش را از او بگیرد. در این صورت او خواهد فهمید که وسایلش همیشه مال خودش است و فقط برای چند لحظه آن را به کسی خواهد داد.
5. با بازی و داستان او را به سخاوت تشویق نمایید
کودکان در هر سنی که باشند به بازی کردن و شنیدن داستان علاقه بسیار زیادی دارند. پس این ابزار ها روش های خوبی هستند تا شما به کمک شان بتوانید کودکان تان را تربیت نمایید. در این صورت آن موضوع برایش جذاب تر بوده و حتما به آن کار ترغیب خواهد شد.
به عنوان مثال شما در بازی کردن می توانید بار ها با بخشیدن چیزی به او و یا افراد دیگر به صورت غیر مستقیم فرزند تان را به سخاوتمندی تشویق نمایید. یا این که می توانید برای او داستان هایی در مورد بخشش و سخاوت مندی تعریف کرده و برایش نتیجه گیری کنید.
جهت تربیت فرزند دست و دلباز، سخاوتمندی و کمک به دیگران را به او آموزش دهید
سخن پایانی
شاید بسیاری از افراد گمان کنند که یک کودک لازم نیست تا کار هایی همچون سخاوتمندی را بیاموزد چرا که کسی از او توقع ندارد فردی بخشنده و مهربان باشد. اما این موضوع کاملا اشتباه است. چون برای این که فرزند شما در آینده فردی مفید و موفق باشد باید بتوانید از همین دوران کودکی او را به خوبی تربیت کرده و به آن ها اصول و رفتار های ارزشمند را آموزش دهید تا در بزرگ سالی به این رفتار های خوب عادت کنند.
گرداوری: بخش کودکان
پاسخ ها