از فواید شطرنج برای کودکان می توان به پیشگیری از آلزایمر اشاره کرد
7 فایده شگفت انگیز بازی شطرنج با فرزندان
شطرنج، یکی از محبوب ترین و حرفه ای ترین بازی های فکری است که طرفداران بسیار زیادی در جهان دارد. با وجود پیچیدگی هایی که در شطرنج وجود دارد، کودکان نیز می توانند آن را از همان سنین کودکی بیاموزند و با شطرنج بازی کردن، خودشان را بهتر کنند. در ادامه ی این مطلب، به معرفی و بررسی فواید شطرنج برای کودکان خواهیم پرداخت.
شطرنج یک بازی فکری ایده ال
تقویت حافظه از فواید شطرنج برای کودکان است
شطرنج، یکی از بازی های فکری بسیار ساده و در عین حال، پیچیده است. این بازی فکری، به عنوان یک ورزش فکری شناخته می شود و مسابقاتی در سطوح کشوری، قاره ای و جهانی برای افرادی که در شطرنج حرفه ای هستند برگزار می شود.
شطرنج، برای نخستین بار در هندوستان طراحی شد. در نتیجه، می توان گفت که شطرنج، یکی از قدیمی ترین بازی های فکری است. شاید برخی از افراد فکر کنند که شطرنج پیچیده تر از این است که کودکان بخواهند آن را تجربه کنند. این طرز فکر، کاملا نادرست است، زیرا شطرنج، یک بازی فکری است که هم کودکان می توانند از آن لذت ببرند، و هم بزرگسالان می توانند مهارت های خود را در آن تقویت کنند.
شطرنج، هنگامی ساخته شد که یکی از پادشاهان هندی، از قمار و بازی هایی که به شانس متکی بودند، خسته شد. شاه، به یکی از قدیس ها دستور می دهد که یک بازی طراحی کند که بر اساس استراتژی جنگی ساخته شده باشد و هیچ شانسی در آن وجود نداشته باشد. قدیس که نامش سیسا بود، به دستور شاه عمل کرد و شطرنج را اختراع کرد.
فواید شطرنج برای کودکان
کودکان، ذهن بسیار خلاقی دارند و می توانند از همان دوران کودکی، با انجام دادن بازی هایی مانند شطرنج، خودشان را تقویت کنند و به ویژگی هایی دست پیدا کنند که بدون شطرنج نمی توانستند به آنها برسند. به طور کلی، شطرنج یک بازی است که هم یک کودک زیر 7 سال می تواند آن را بازی کند، و هم یک قهرمان شطرنج می تواند با استفاده از آن، بر حریفان خود غلبه کند.
شطرنج، یکی از بازی هایی است که شاید بتوان گفت حد مشخصی ندارد و فرد، هر چه بیشتر آن را بازی کند، حرفه ای تر می شود و توانایی تصمیم گیری او تقویت می شود. در نتیجه، اگر افراد با این بازی فکری از دوران کودکی آشنا باشند، می توانند در همان کودکی و یا بزرگسالی، از مزایای آن بهره مند شوند.
فواید شطرنج برای کودکان و عملکرد مغز آنها بسیار زیاد است که در ادامه ی این مطلب، به برخی از آنها اشاره می کنیم.
1. تقویت حافظه در کودکان
یکی از مهم ترین فواید شطرنج بازی کردن برای کودکان، تقویت حافظه آنها است. کودکان، هنگامی که شطرنج بازی می کنند، یاد می گیرند که حرکات خود و حریفشان را به خاطر بسپارند و بر اساس اقداماتی که از پیش صورت گرفته است، حرکت خود را انجام دهند.
کودکان، روش هایی را می آموزند که با استفاده از آنها، می توانند حرکات انجام شده را در ذهن خود بسپارند. این روش ها، در آینده نیز می تواند برای کودکان کاربردی باشد.
2. افزایش مهارت یادگیری در کودکان
افزایش تمرکز یکی دیگر از فواید شطرنج برای کودکان است
مغز انسان، مانند یک ماهیچه است و هر چه که بیشتر به آن تمرین بدهید، توانایی هایش در یادگیری افزایش خواهد یافت. تحقیقات نشان داده اند کودکانی که شطرنج بازی می کنند، نسبت به کودکانی که به این بازی فکری علاقه ای نشان نمی دهند، مهارت بیشتری در یادگیری مسائل و درک آنها دارند.
هنگامی که مغز انسان درگیر حل مسائل و فکر کردن برای حرکت های بعدی در شطرنج می شود، شروع به تقویت شدن می کند و نورون های مغزی، به تدریج فعالیت بیشتری خواهند داشت.
3. افزایش تمرکز در کودکان
یکی دیگر از فواید شطرنج برای کودکان، افزایش سطح تمرکز آنها است. تمرکز، به این معنی است که مغز یک فرد تنها به یک هدف مشخص فکر کند و برای به اتمام رساندن این هدف فعالیت کند. در برخی از مواقع، ممکن است در حال انجام کاری باشید، اما فکرتان جای دیگری باشد. در این شرایط، گفته می شود که شما تمرکز کافی برای انجام کار را ندارید.
کودکان در هنگامی که شطرنج بازی می کنند، برای اینکه پیروز شوند تلاش می کنند که کل تمرکز خود را به روی مهره ها بگذارند و مرتکب اشتباه نشوند. در این حالت، قابلیت تمرکز مغز کودکان بهبود می یابد، و کودکان حتی می توانند تمرکز بالا تری را در مسائل زندگی داشته باشند. در نتیجه، شطرنج یکی از بهترین ورزش های فکری است که می تواند تمرکز را در کودکان افزایش دهد.
4. پیشگیری از آلزایمر در بزرگسالی
آلزایمر، هنگامی ایجاد می شود که مغز انسان به تدریج تحلیل رود و حافظه دچار اشکال شود. افرادی که آلزایمر دارند، هر چیزی را که می بینند یا می شنوند را به سرعت فراموش می کنند. احتمال ابتلا به آلزایمر، به طور چشمگیری در سنین کهنسالی افزایش پیدا می کند. البته این بیماری ممکن است در هر سنی ایجاد شود.
بازی های فکری، مانند شطرنج، می توانند از بروز آلزایمر اکتسابی در آینده جلوگیری کنند. کودکانی که شطرنج بازی می کنند، مغز خود را تمرین می دهند و از تحلیل رفتن آن جلوگیری می کنند. در نتیجه، کودکان از همان ابتدا، احتمال بروز آلزایمر را کاهش می دهند.
5. تقویت توانایی تصمیم گیری در کودکان
شطرنج بازی کردن کودکان می تواند به قدرت تصمیم گیری آن ها کمک کند
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم، شطرنج یک بازی فکری است که تقریبا می توان گفت که به شانس مربوط نمی شود و هر چه افراد توانایی بیشتری در آن داشته باشند، می توانند حریف های خود را شکست دهند. توانایی تصمیم گیری در حرکت دادن مهره های شطرنج، یکی از مهم ترین توانایی هایی است که هر شطرنج باز حرفه ای آن را دارد.
افرادی که از دوران کودکی شطرنج بازی کرده اند، می توانند تصمیم گیری های بهتر و منطقی تری داشته باشند. هنگامی که کودکان می خواهند یکی از مهره های شطرنج را حرکت دهند، ابتدا به مهره های خودشان و مهره های حریف نگاه می کنند، و تصمیم می گیرند که بهتر است کدام مهره را به حرکت در بیاورند. با تمرین و تکرار، کودکان می آموزند که در حرکت دادن مهره های شطرنج، و همچنین در انتخاب های زندگی، بهترین تصمیم را بگیرند.
6. تقویت توانایی حل مسئله در کودکان
هنگامی که کودکان در حال شطرنج بازی کردن هستند، ممکن است که در حال کیش و مات شدن باشند. در این شرایط، آنها به فکر چاره می افتند که بتوانند از کیش و مات خارج شوند. همین احساس خطر کردن و سپس چاره جویی برای آن، می تواند به کودکان بیاموزد که در آینده چگونه برای مشکلات و مسائل زندگی، راه حل پیدا کنند.
شطرنج، در برخی مواقع، بازیکن را تا حدی تحت فشار قرار می دهد که تصمیم گیری برای حرکت مهره ها بسیار سخت و تقریبا غیر ممکن می شود. هنگامی که کودکان به طور مداوم چنین شرایطی را تجربه کنند، مغز آنها یاد می گیرد که در مسائل و مشکلات، بهترین گزینه ها را بیابد.
سخن پایانی
شطرنج، یکی از محبوب ترین بازی های فکری است که امروزه به عنوان یک ورزش فکری در غالب مسابقات کشوری، جهانی و... برگزار می شود. کودکان می توانند از همان ابتدای زندگی خودشان، علاوه بر اینکه شطرنج را یاد می گیرند و در آن پیشرفت می کنند، توانایی های مغز خود را افزایش دهند و نسبت به همسالان خودشان برتری پیدا کنند. امید است که والدین به انجام چنین بازی های فکری توسط فرزندانشان، اهمیت بیشتری بدهند.
گرداوری: بخش کودکان
پاسخ ها