پوسیدگی، یکی از شایع ترین علت های خرد شدن دندان ها است
3 دلیل عمده شکستن و خرد شدن دندان
خرد شدن دندان ها، پدیده ای است که هیچکس نمی خواهد آن را در طول زندگی خودش تجربه کند. خرد شدن دندان ها، می تواند دلایل مختلفی داشته باشد که بیشتر این دلایل، به علت بی دقتی و بی ملاحظه بودن خود فرد ایجاد می شود. در ادامه ی این مطلب، با ما همراه باشید تا درباره ی شکسته شدن و خرد شدن دندان ها، و همچنین عوامل ایجاد شدن آن، اطلاعات بیشتری به دست بیاورید.
دندان
تخریب بافت های زیرین دندان باعث خرد شدن آن ها می شود
دندان، در بیشتر جانوران زنده وجود دارد و نقش های مختلفی دارد. دندان، می تواند در جانوران مختلف، دارای نقش های متفاوتی باشد، اما بنیادی ترین نقش دندان در تمام جانوران، گوارش مکانیکی غذا است. گوارش مکانیکی غذا، به معنای تبدیل کردن غذا به قطعه های کوچک تر است. اگر دندان ها وجود نداشتند، هضم غذا با مشکل روبرو می شد. به همین دلیل است که متخصصین تغذیه، می گویند که غذا را باید به خوبی جوید و سپس بلعید.
دندان، می تواند در برخی از جانوران، برای تهدید جانوران دیگر استفاده شود. در این جانوران، برای اخطار دادن به موجودات دیگر، دندان ها نشان داده می شوند. در نتیجه، دندان در جانوران می تواند کاربردی به غیر از گوارش مکانیکی داشته باشد.
دندان ها در انسان، علاوه بر اینکه باعث گوارش مکانیکی غذا می شوند، در فرایند تکلم نیز نقش دارند. دندان ها، در بیشتر جانوران، سخت ترین اندام ها هستند. برای مثال، سخت ترین استخوان هایی که در بدن انسان وجود دارند، دندان ها هستند. شاید برخی از افراد تصور کنند که دندان ها، به دلیل سختی بالای خود، مورد آسیب قرار نمی گیرند، در حالی که این تصور درست نیست. با اینکه دندان ها، سخت ترین عضو های بدن انسان هستند، اما آنها نیز در معرض آسیب هایی قرار دارند و باید از آنها حفاظت شود.
دندان ها، بخش هایی از بدن هستند انسان هستند که در دوران کودکی، تعویض می شوند و دندان های دائمی، جای دندان های شیری را می گیرند. اما پس از آن، دیگر دندانی در نمی آید. در نتیجه، انسان باید از دندان های خود محافظت کند و با استفاده از مسواک و نخ دندان، آنها را سالم نگه دارد.
علت خرد شدن دندان
عوامل ژنتیکی می تواند از علت های خرد شدن دندان ها باشد
پوسیدگی
همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم، خرد شدن دندان ها، می تواند عوامل مختلفی داشته باشد. یکی از مهم ترین عواملی که باعث خرد شدن دندان ها می شود، پوسیدگی دندان ها است. پوسیدگی دندان، هنگامی به وجود می آید که باکتری های تخریب کننده، بتوانند وارد بخش های داخلی دندان شوند و باعث پوسیدگی آن شوند.
بخش خارجی دندان، مینای دندان نام دارد. این بخش از دندان، سخت ترین بخش دندان است و از بخش های داخلی مانند پالپ محافظت می کند. در صورتی که مینای دندان آسیب ببیند و راه برای ورود باکتری ها به بخش داخلی دندان باز شود، پوسیدگی ایجاد خواهد شد. مینای دندان، از جنس استخوان است و نفوذ به آن بسیار سخت است. البته عاملی وجود دارد که می تواند به راحتی باعث سوراخ شدن مینای دندان شود.
هنگامی که افراد، غذاهای شیرینی را مصرف می کنند که به دندان می چسبند، پلاک های موجود بر روی دندان ها، از این شیرینی ها تغذیه می کنند و اسید تولید می کنند. اسید، همان عاملی است که می تواند به راحتی مینای دندان را تخریب کند و راهی را به درون دندان ایجاد کند. در نتیجه، باید پس از مصرف غذا های شیرین و چسبناک، مسواک بزنید و آنها را از وجود شیرینی پاک کنید تا پلاک ها نتوانند اسید ایجاد کنند.
هنگامی که باکتری ها و میکروب ها وارد دندان می شوند، باعث ایجاد پوسیدگی می شوند. پوسیدگی دندان در اغلب موارد، باعث ایجاد درد می شود و فرد سریعا به دندان پزشک مراجعه می کند. اما در برخی موارد، فرد متوجه پوسیدگی دندان خود نمی شود.
در این حالت، فعالیت باکتری ها به مدت طولانی تری ادامه پیدا می کند و بافت سخت دندان از داخل آسیب می بیند. یعنی اینکه مینای دندان در بخش خارجی، کاملا سالم است و هیچ مشکلی ندارد، در حالی که از داخل در حال تخریب بیشتر و بیشتر است.
پس از اینکه مدتی از پوسیدگی دندان گذشت و فرد متوجه پوسیدگی دندان خود نشد، بافت های زیرین مینای دندان به طور کامل تخریب می شوند و ساختار دندان، به طور کامل تغییر می کند. این در حالی است که دندان از خارج، سالم به نظر می رسد، اما در هنگام خوردن غذا و یا وارد آوردن فشار های نسبتا ضعیف، به سادگی خرد می شود و فرو می ریزد. این حالت، در نهایت باعث فرو ریختن عاج دندان می شود.
هنگامی که دندان به مدت طولانی، از داخل در حال پوسیده شدن باشد، در نهایت داخل دندان پوک می شود و دندان به راحتی خرد می شود. با اینکه مینای دندان بسیار سخت است، اما اگر بافت های زیرین آن دچار ضعف و پوسیدگی شوند، مینای دندان نمی تواند دوام بیاورد و به راحتی خرد می شود.
عوامل ژنتیکی
یکی از دلایل خرد شدن ناگهانی دندان ها، دلایل ژنتیکی است. ژن ها، بخش هایی از مولکول های وراثتی انسان هستند و باعث تولید پروتئین های مورد نیاز سلول ها می شوند. در صورتی که فرد به صورت ژنتیکی، جهش منفی انجام دهد، یا اینکه ژن معیوب را از والدین خود بگیرد، ممکن است دچار مشکلاتی مانند خرد شدن ناگهانی دندان ها بشود.
عوامل فیزیکی
یکی دیگر از عواملی که باعث خرد شدن دندان ها می شود، عوامل فیزیکی است. هنگامی که دندان ها با اجسام سخت برخورد کنند، ممکن است که باعث شکستگی و خرد شدن شوند. در نتیجه، همیشه باید مراقب باشید که دندان های شما با اجسام سخت برخورد نداشته باشند.
پیشگیری از خرد شدن دندان ها
رعایت بهداشت دهان و دندان می تواند از خرد شدن دندان ها جلوگیری کند
رعایت بهداشت دهان و دندان برای پیشگیری از خرد شدن دندان
یکی از بهترین راه های پیشگیری از خرد شدن دندان ها، رعایت بهداشت دهان و دندان است. به صورت استاندارد، افراد باید روزی سه مرتبه با خمیر دندان مناسب، مسواک بزنند و سه مرتبه از نخ دندان استفاده کنند. در غیر این صورت، احتمال پوسیدگی دندان افزایش پیدا می کند.
مراجعه دوره ای به دندان پزشک برای پیشگیری از خرد شدن دندان
ممکن است در برخی موارد، پوسیدگی در دندان ایجاد شود، اما فرد از وجود آن اطلاع نداشته باشد. با ادامه ی این فرایند، دندان ها از داخل به طور کامل پوسیده می شوند و خرد می شوند. در نتیجه، بهتر است که به صورت دوره ای به دندان پزشک مراجعه کرد و از پوسیده نبودن دندان ها اطمینان حاصل کرد.
استفاده از محافظ دندان در ورزش برای پیشگیری از خرد شدن دندان
در بعضی از ورزش ها مانند بسکتبال، بوکس و... ممکن است برخورد هایی به وجود بیاید که باعث خرد شدن دندان ها شود. محافظ دندان، از خرد شدن دندان ها در برخورد های شدید جلوگیری می کند. به این دلیل، ورزشکاران حرفه ای، از محافظ های دندان استفاده می کنند، تا دندان های آنها هنگام ورزش خرد نشوند.
جمع بندی مطالب و سخن پایانی
خرد شدن دندان ها، در بیشتر مواقع به دلیل پوسیدگی ایجاد می شود، در نتیجه، باید بهداشت دهان و دندان را به بهترین شکل رعایت کنیم. البته در برخی از موارد، علت خرد شدن دندان ها، ژنتیک و جهش های منفی است. دندان ها، سخت ترین اندام های بدن انسان هستند، اما این سخت بودن، دلیل بر این نیست که نیازی به حفاظت ندارند. با اهمیت دادن به دندان های خودمان، از بروز مشکلات دندانی جلوگیری کنیم.
گرداوری: بخش سلامت
پاسخ ها