پرخوری قبل از پریود نوعی اختلال قبل از قاعدگی است
علت پرخوری قبل از پریود چیست و چطور میتوانیم آن را کنترل کنیم؟
اساسی ترین نشانه ی ابتلا به سندرم قبل از قاعدگی، پرخوری های افراطی در روز های منتهی به عادت ماهیانه است. در این اختلال فرد همواره میل به مصرف غذا دارد و با وجود استرس اضافه وزن، در راستای کنترل اشتها به صورت منفعل و ناتوان عمل می کند.
پرخوری قبل از پریود چیست؟
پرخوری افراطی در روزهای منتهی به عادت ماهیانه، بیانگر نوعی اختلال با عنوان " اختلال قبل از قاعدگی" است. در این نوع اختلال میل فرد به مصرف انواع غذا بسیار قوی و کنترل نشدنی می باشد.
اختلال قبل قاعدگی در مرحله ی شدید، به سندروم پیش از قاعدگی یا PMS تبدیل می شود. لازم به ذکر است که در اکثر موارد این نوع پرخوری در روز های قبل از قاعدگی شکل می گیرد که حدود 90 درصد از بانوان را درگیر خود می سازد.
از دیگر نشانه های سندروم پیش از قاعدگی می توان به یبوست، اسهال، آکنه، نفخ، دمدمی مزاج، زود رنجی، بد اخلاقی، خستگی و احساس درد در ناحیه ی پستان ها اشاره کرد.
بهتر است بدانید که نشانه های منتهی به روز قاعدگی، حدود پنج روز قبل از پروسه ی عادت ماهیانه بروز پیدا می کنند و چهار روز پس از آغاز دوره ی قاعدگی، رو به زوال می روند.
پرخوری قبل از پریود حدود پنج روز قبل از شروع قاعدگی آغاز می شود
نشانه های پرخوری قبل از پریود
• میل به مصرف میزان بسیار زیاد مواد غذایی
• مصرف مواد غذایی در تنهایی و به دور از چشم دیگران
• احساس ندامت و پشیمانی پس از صرف غذاهای فراوان
• میل به غذا خوردن حتی پس از احساس سیری
• عدم کنترل اشتها
• ولع در مصرف مواد غذایی خاص نظیر شکلات، سیب زمینی سرخ شده
عدم کنترل اشتها از نشانه های پرخوری قبل از پریود است
عوامل مؤثر در شکل گیری پرخوری قبل از پریود
تحقیقات مجله ی بین المللی اختلالات غذایی حاکی از آن دارد که پرخوری قبل از پریودی، قسمتی از مکانیزم فیزیولوژی بدن بانوان است. در واقع هورمون های پروژسترون موجود در تخمدان نقش اساسی در شکل گیری این اختلال دارد.
بدن انسان ها از هورمون های مختلفی ساخته شده است که بر عملکرد های مختلف بدن نظارت می کنند. به طور مثال هورمون لپتین منجر به رفع گرسنگی در انسان می شود.
زمانی که یک فرد به اندازه ی مناسب غذا می خورد، هورمون لپتین روند ترشح و تکثیر را آغاز می کند. در طی این فرایند فرد احساس سیری می کند.
هورمون استروژن نیز عملکردی مشابه به هورمون لپتین را در بدن ایجاد می کند. در روز های قبل از پریودی، مقدار استروژن موجود در بدن کم می شود. لذا مغز پیغام گرسنگی را دریافت می کند و فرد نیاز به صرف غذا را احساس می کند.
در مقابل هورمون استروژن، پروژسترون قرار دارد. این هورمون در تحریک اشتها نقش مؤثری ایفا می کند و به طور مستقیم یک انرژی منفی را به سمت حالات روحی انسان انتقال می دهد.
هورمون پروژسترون در روزهای قبل از پریود بیشتر از حد معمول ترشح می گردد. بدین جهت با تحریک اشتهای فرد، او را به غذا خوردن وادار می کند.
افزایش ترشح هورمون پروژسترون قبل از قاعدگی از دلایل پرخوری قبل از پریود است
روش های کنترل پرخوری قبل از پریود
بررسی ها حاکی از آن دارند که میل هر فردی به غذا خوردن، بیانگر تأثیر مثبت خوراکی بر بدن است و نشان از کمبود عناصر سازنده ی ماده ی خوراکی در بدن دارد.
متخصصان تغذیه توصیه می کنند که به منظور کاهش شکل گیری تغییرات روحی در بدن قبل از پروسه ی پریودی، شایسته است که به مصرف غذاهای شیرین و مواد حاوی کربوهیدرات پرداخته شود.
در واقع غذاهای شیرین و مواد غذایی حاوی کربوهیدرات، دارای قند و نشاسته در مقادیر فراوان هستند. این مواد روند ترشح هورمون سرتونین را در بدن افزایش می دهند و موجب خوشحالی فرد می گردد.
علاوه بر این، با مصرف مواد قندی، میزان قند خون بدن در روال ثابت باقی می ماند و مانع شکل گیری اختلال دمدمی مزاجی در فرد می گردد.
بهره گیری از مکمل برای کاهش پرخوری قبل از پریود
مصرف روزانه ی مکمل ها نظیر B6 به مکانیزم بدنی زنان کمک می کند تا در مقابل علامت های سندروم قبل از قاعدگی به ویژه حساسیت پستان، بد خلقی و نفخ شکم مقاومت شود.
همچنین، مصرف روزانه ی منیزیم (250 میلی گرم) در کاهش احتباس آب بدن نقش مؤثری ایفا می کند.
از دیگر مکمل هایی که در کاهش پرخوری قبل از پریود نقش دارند، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
فولیک اسید (400 میکروگرم روزانه)
کلسیم (1000 الی 1300 میلی گرم روزانه)
ویتامین E (400 واحد بین المللی)
پیروی از رژیم غذایی سالم برای کاهش پرخوری قبل از پریود
مصرف غذاهای سالم در کاهش بروز نشانه های سندروم قبل از قاعدگی به خصوص در پرخوری نقش دارند. بدین جهت نوع غذاهای مصرفی در طول ماه اهمیت فراوانی پیدا می کند.
به موجب کاهش احتباس آب در بدن، همواره توصیه می شود تا میزان مصرف نمک را به حداقل برسانید زیرا نمک با افزایش میزان سدیم در بدن، اندام فرد را از لحاظ ظاهری نا متناسب می سازد و آب بسیار فراوانی را در بدن محبوس می کند.
مصرف کربوهیدرات رابطه ای عکس با میزان میل به مصرف غذاهای چربی و شیرین دارد. بدین جهت شما می توانید با مصرف کربوهیدراتی نظیر نان سبوس دار، سیب زمینی، انواع سبزیجات و میوه از شکل گیری ولع و پرخوری قبل قاعدگی به طرز چشمگیری جلوگیری نمایید.
غذاهای فیبر دار، نوعی احساس گرسنگی را در بدن فرد حاکم می سازند. بدین جهت توصیه می شود در طول ماه به خصوص روز های قبل از قاعدگی از غذاهای سرشار از فیبر مانند انواع لوبیا، دانه، غلات کامل، میوه هایی مانند سیب، سبزیجاتی نظیر اسفناج و کلم پیچ استفاده کنید.
نوشیدنی های الکلی و نوشیدنی های حاوی کافئین به ویژه قهوه، زمینه ی شکل گیری التهابات را افزایش می دهند و نشانه های سندرم قبل از قاعدگی را افزایش می دهند لذا در پروسه ی قاعدگی از مصرف این قبیل نوشیدنی ها پرهیز کنید.
همچنین توصیه می شود از مصرف مواد خوراکی حاوی قند تصفیه شده، لبنیات اعم از شیر، ماست ، کشک، غذاهای شور و چرب پرهیز کنید. زیرا این قبیل مواد غذایی در افزایش نفخ های بدنی نقش دارند.
هنگام پرخوری قبل از پریود از مصرف غذاهای پر چرب پرهیز کنید
مصرف هوشمندانه ی مواد غذایی برای کاهش پرخوری قبل از پریود
اصطلاح هوشمندانه حاکی از نوعی نظارت بر مصرف مواد غذایی دارد. برای این منظور شما می توانید فهرستی از مواد غذایی مصرفی خود تهیه کنید و تمام غذاهای مورد استفاده را در آن یادداشت کنید، سپس به طور روزانه میزان کالری دریافتی را محاسبه کنید.
این روند مانع پرخوری های افراطی حتی در دوره ی قبل از پریودی می گردد و موجب توقف چرخه ی پرخوری می شود.
بهره گیری از میان وعده های سالم برای کاهش پرخوری قبل از پریود
در روز های منتهی به پریود، میل به مصرف مواد غذایی صنعتی به شدت افزایش می یابد. از آنجایی که میان وعده ها نقش اساسی در پرخوری ها ایفا می کنند، سعی کنید مصرف میان وعده های صنعتی را به حداقل برسانید و از غذاهای خانگی، میوه و اسموتی های سالم استفاده کنید.
گفت و گو با متخصصان تغذیه برای کاهش پرخوری قبل از پریود
عده ای از افراد در خصوص برنامه های غذایی سالم و راه های پیشگیری از پرخوری افراطی در روزهای منتهی به پریودی اطلاع دقیقی ندارند. متخصص تغذیه با ارائه ی مخصوص، پرخوری قبل از پریود را کنترل می کنند.
از سری عوامل مؤثر در کنترل پرخوری قبل از پریودی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• کاهش استرس: اضطراب و استرس در روز های نزدیک به قاعدگی موجب غذا خوردن های احساسی می شود
• انجام فعالیت های ورزشی و تکنیک های رامشی نظیر یوگا، مدیتیشن، ماساژ، تنفس عمیق
• عدم استعمال دخانیات به خصوص سیگار و قلیان
• استراحت کافی
• برخورداری از خواب منظم
استراحت کافی باعث می شود از پرخوری قبل پریود جلوگیری شود
معایب پرخوری قبل از قاعدگی
بی شک مصرف مداوم و بیش از اندازه ی مواد غذایی، زمینه ی اضافه وزن فرد را به وجود می آورد. بهتر است بدانید که این روند حداقل تا یک هفته ادامه دارد و پس از آن بدن فرد به روال عادی بر می گردد.
با افزایش و کاهش مکرر وزن، پوست دچار نوسانات غیر معمولی می گردد و در نهایت فرم اصلی خود را از دست می دهد.
ضرورت مراجعه به پزشک برای پرخوری قبل از پریود
پروسه و اختلالات مربوط به قاعدگی به مدت یک هفته ادامه دارند. بنابراین، تداخل و تأثیر چشمگیری در مکانیزم بدن ایجاد نمی کنند. اما در صورتی که نشانه های سندرم قبل از قاعدگی به ویژه پرخوری فراتر از سه دوره ی عادت ماهیانه وجود داشته باشند مراجعه به پزشک ضرورت می یابد.
در واقع افراد با قاعدگی های نامنظم و دارای اضافه وزن همواره استرس پرخوری دارند. بدین جهت با بروز پرخوری های قبل از قاعدگی، فرد دچار درگیری روح و روان می شود.
اضطراب قبل از قاعدگی، نوعی اختلال مخرب است که با عنوان PMDD رواج دارد. اکثر زنان مبتلا به این اختلال با افکار خودکشی، بی خوابی، گریه های مکرر و رفتار های تکانشی دست و پنجه نرم می کنند.
پرخوری قبل از پریود باعث درگیری های روحی و روانی می شود
درمان اختلال پرخوری قبل از پریودی
روان شناسان با پیروی از نوعی تکنیک های روان درمانی و تجویز دارو، پرخوری های افراطی را مهار می کنند.
روان درمانی بین فردی
تمرکز اصلی شیوه ی روان درمانی بین فردی بر روی رابطه ی فرد با دیگران است. در واقع در این روش درمان گر از بیمار می خواهد تا بر روی روابط خود با دیگران تمرکز کند و مهارت های بین فردی را ارتقا دهد.
رفتار درمانی شناختی
در رفتار درمانی شناختی، فرد به منظور درک رفتار های مخرب با افکار و احساسات فردی خود مواجه می شود. سپس در راستای ایجاد تغییرات در رفتار های مخرب آماده می گردد.
رفتار درمانی دیالکتیکی
رفتار درمانی دیالکتیکی زیر مجموعه ای از رفتار درمانی شناختی محسوب می شود که بر روی تنظیم و کنترل احساسات تمرکز دارد.
به طور مثال، زمانی که یک فرد به موجب استرس حاکم در بدن، روند پرخوری و مصرف بیش از اندازه ی غذا را آغاز می کند. درمان گر با رفتار درمانی دیالکتیکی، از غذاخوردن های بی واهه ی فرد می کاهد و به بیمار آموزش می دهد تا با احساسات منفی و استرس های بیهوده مبارزه کند.
دارو درمانی
برخی از متخصصان به منظور کاهش پرخوری افراطی در روز های منتهی به قاعدگی، داروهای مهار کننده ی اشتها را تجویز می کنند. برخی دیگر نیز با تجویز قرص های ضد بارداری در راستای تنظیم هورمون ها تلاش می کنند.
قرص های تنظیم کننده ی هورمون مانع شکل گیری روند تخمک گذاری می شوند و در اکثر موارد، میزان خونریزی را کاهش می دهند. بدین جهت از بروز نشانه های سندرم قبل از قاعدگی می کاهند.
مسکن هایی مانند بروفن و استامینوفن در کاهش نشانه های جسمانی نظیر کمر درد، گرفتگی عضلات، سردرد و درد پستان نقش دارند.
شما موظف هستید قبل از مصرف هر دارویی اطلاعات شخصی خود را ارتقا دهید و از مصرف داروهای بیهوده پرهیز کنید.
سخن پایانی
ما در این مقاله برای شما علل و عوامل شکل گیری اختلال پرخوری قبل از قاعدگی را بیان کردیم.
در واقع تغییرات هورمونی بدن زمینه ی شکل گیری سندروم های پیش از قاعدگی را به وجود می آورند. فرد مبتلا به اختلال پرخوری در روز های منتهی به عادت ماهیانه همواره در مصرف برخی از مواد غذایی ولع دارد و با وجود احساس سیری، میل به مصرف مواد غذایی مختلف دارد.
مواد غذایی مصرفی در طول ماه از اهمیت فراوانی برخوردار هستند. بدین جهت، متخصصان تغذیه توصیه می کنند که مصرف مواد غذایی سرشار از فیبر و کربوهیدرات میزان بروز پرخوری های قبل از قاعدگی را به طرز چشمگیری کاهش می دهد.
گردآوری:بخش سلامت
پاسخ ها