تعلیق قرارداد چیست ؟
درباره تعلیق قرارداد
در مواقعی انجام کار، توسط کارگر یا کارمند و یا کارفرما به صورت موقتی متوقف می شود و انجام کار به تعویق می افتد. در این شرایط در قرارداد کاری تعلیق می افتد که به آن تعلیق قرارداد می گویند. با ما همراه باشید تا بیشتر با تعلیق قرارداد و شرایط آن آشنا شوید.
از مهمترین موارد برای ایجاد نظم در شرایط دو طرف یک فعالیت مشخص، عقد قرارداد است. با وجود قرارداد، کارفرما و کارگر، هر دو نسبت به انجام شدن کار و دریافت حقوق مشخص شده، دلگرم و مطمئن خواهند بود. اگرچه قراردادها مزایای فراوانی داشته و برای انجام هرکاری ضروری هستند، اما ناآگاهی از چگونگی عقد قرارداد و شرایط آن در قانون کار کشور، ممکن است مشکلات زیادی برای کارگران و کارفرماها ایجاد کند.
تعلیق قرارداد کار چیست؟
در ماده 14 قانون کار، به بیان تعریف و گستره مفهومی تعلیق قرارداد کار پرداخته شده است که بر اساس آن، " هنگامی که انجام کار توسط کارگر به دلایلی همچون بیماری کارگر، بازسازی شدن کارگاه به صورت موقتی و ... توسط یکی از طرفین به صورت موقتی متوقف شود، قرارداد کار به حال تعلیق در می آید و پس از رفع آنها، قرارداد کار با حساب کردن سابقه خدمت (از لحاظ بازنشستگی و افزایش مزد) به حالت اول باز می گردد، در اصطلاح حقوقی به این حالت تعلیق قرارداد گفته می شود ".
انواع تعلیق قرارداد و شرایط آن:
با توجه به مفهوم ذکر شده از معلق شدن قرارداد کار میان کارگر و کارفرما و موارد ذکر شده در قانون کار، موارد و جهات تعلیق قراردادهای کار را می توان در دو قسمت کلی مورد بررسی قرار داد که عبارتند از تعلیق قرارداد کار به خاطر وضعیت کارگر و تعلیق قرارداد کار به خاطر وضعیت کارگاه.
تعلیق قرارداد کار به خاطر شرایط کارفرما یا سازمان:
علاوه بر وضعیت خاصی که برای کارگر ممکن است ایجاد شود که به دلیل آن، قرارداد کار به حالت تعلیق در می آید، این امکان وجود دارد که رخ دادن حوادثی در درون کارگاه، سبب شود تا کارگران قادر به ادامه کار نبوده و در نتیجه، قرارداد کار به حالت تعلیق در می آید.
از جمله موارد تعلیق قرارداد کار به دلیل وضعیت کارگاه می توان به ماده 15 قانون کار اشاره کرد که به موجب آن؛ در موردی که به واسطه قوه قهریه یا بروز حوادث غیر قابل پیش بینی که وقوع آن از اراده طرفین خارج است، تمامی یا قسمتی از کارگاه تعطیل شود و انجام تعهدات کارفرما یا کارگر به طور موقت غیر ممکن شود، قراردادهای کار با همه ی کارگران یا با کارگران آن قسمت از کارگاه که تعطیل می شوند، به حالت تعلیق در می آید.
شرایط خاص تعلیق توسط کارفرما در قانون کار :
در قانون کار، شرایط متفاوت و گوناگونی برای تعلیق قرارداد در نظر گرفته شده است. به عنوان مثال، ماده 49 شرایط عمومی پیمان اعلام می کند که: «کارفرمایان به صورت اختیاری می توانند در مدت زمان پیمان کاری، اجرای فعالیت کاری را یک بار – حداکثر تا مدت زمان سه ماه – به تعلیق بیندازند!» البته این به معنی سلب مسئولیت طرفین از یکدیگر نیست؛ بنابراین در مدت زمان تعلیق کار به دستور کارفرما، کارگر وظیفه دارد تا از تجهیزات کاری مراقبت کند و کارفرما هم باید هزینه های ذکر شده را پرداخت کند. در ماده 43 قانون کار، این تعلیقات می تواند در صورت بروز سیل یا زلزله انجام شود.
شرایط تعلیق قرارداد
تعلیق قرارداد به دلیل شرایط کارمند یا کارگر :
از مهم ترین موارد تعلیق قراردادهای کار، بیماری است که به دلیل وضعیت خاص کارگر یا کارمند می باشد. به همین دلیل است که به موجب ماده 74 قانون کار، گرفتن مرخصی استعلاجی توسط کارگران مورد پیش بینی قرار گرفته است که با تایید سازمان تامین اجتماعی، جزء سوابق کار و بازنشستگی کارگر محسوب خواهد شد.
برای کارگران یا کارمندان خانم، علاوه بر بیماری، مورد دیگری نیز ممکن است باعث تعلیق قرارداد کار شود و آن، بارداری و یا زایمان می باشد. بر اساس قانون، در طول مرخصی بارداری و یا مرخصی زایمان، قرارداد کار به حال تعلیق در می آید و قاعدتا پس از زایمان و اتمام مرخصی، می توانند به کار سابق خود باز گردند و در مدت زمان مرخصی، از کمک هزینه زایمان نیز برخودار می شوند.
انجام خدمت نظام وظیفه توسط آقایان، از موارد تعلیق قرارداد کار به دلیل وضعیت خاص کارگر یا کارمند محسوب می شود و بر اساس ماده 19 قانون کار، در دوران خدمت وظیفه، قرارداد کار به حالت تعلیق در می آید و پس از آن، کارگر یا کارمند باید تا دو ماه پس از پایان خدمت و مرخصی خدمت وظیفه، به کار سابق خود بازگردد.
لازم به ذکر است که گرفتن برخی از مرخصی ها همچون مرخصی تحصیلی برای اشخاصی که قصد ارتقای دانش خود را دارند، برای مدت دو سال ( با قابلیت تمدید دو سال دیگر ) و مرخصی بدون حقوق نیز، قرارداد کار را به حالت تعلیق در می آورند و بعد از پایان مرخصی های ذکر شده، کارگر می تواند به کار خود بازگشته و مجددا مشغول به کار شود.
از دیگر مواردی که قرارداد کار کارگر را به تعلیق می افتد، موردی است که کارگر بازداشت می شود در این صورت چنانچه از کارگر رفع اتهام شود، کارگر مجددا به کار سابق خود باز می گردد. ذکر این نکته هم لازم است که اگر دلیل بازداشت کارگر، شکایت کارفرما باشد، کارفرما موظف است علاوه بر جبران ضرر و زیان به کارگر در خلال مدت شکایت کلیه حقوق و مزایای او را هم پرداخت کند.
تعلیق قرارداد کار به دلایل قوه قهریه (فورس ماژور) :
ماده 30 ق.ک : در بیان ضمانت اجرای تعلیق موقت قرارداد کار مقرر می کند « چنانچه کارگاه بر اثر قوه قهریه (زلزله، سیل و امثال اینها) و یا حوادث غیرقابل پیش بینی (جنگ و نظایر آن) تعطیل شود و کارگران آن بیکار شوند بعد از فعالیت مجدد کارگاه، کارفرما مکلف است کارگران بیکار شده را در همان واحد بازسازی شده و مشاغلی که در آن به وجود می آید به کار اصلی بگمارد». پس مطابق با الزامی که در ماده 30 بیان شد، کارفرما مکلف به فراهم کردن شروع مجدد کار پس از خاتمه عوامل تعلیق کننده می باشد.
دریافت خسارت ناشی از تعلیق قراداد کار
تعلیق قرارداد کار به این معناست که گاهی بنا به شرایطی، کار کارگر به حالت معلق در می آید.که این موارد در قانون اساسی ضبط شده است و پس از رفع آن ها کارگر به کار خود بر می گردد. و گاهی ممکن است تعلیق کارگر توسط کارفرما صورت بگیرد اما ممکن است از موارد ضبط شده در قانون نباشد که در چنین شرایطی اگر به کارگر خسارتی از این جهت وارد شود کارفرما موظف به جبران خسارت می باشد. دریافت خسارت ناشی ار تعلیق کار جز حقوق اولیه کارگر است.
گردآوری: بخش علمی
پاسخ ها