عرق نسترن برای درمان بسیاری بیماری ها مؤثر است
عرق نسترن / مضرات و خواص عرق نسترن
عرق نسترن دارای خواص بسیار مفیدی از جمله خاصیت ضد پیری و آنتی اکسیدانی می باشد و از این رو مورد توجه بسیاری از مصرف کنندگان قرار گرفته است. عرق نسترن دارای طبعی گرم بوده و تقویت کننده می باشد. از این ماده برای درمان بسیاری از بیماری ها و اختلالات مانند ناراحتی های معده، تقویت قلب، تقویت اعصاب، رفع ورم کلیه، تصفیه خون و رفع بسیاری از مشکلات دیگر استفاده می شود.
گیاه نسترن
میوه ی گیاه نسترن به عنوان میوه ی گل رز شناخته می شود
گیاه نسترن از خانواده رز وحشی می باشد. ارتفاع این گیاه بین 1 تا 5 متر است و دارای شاخه های خاردار و متراکمی است. برگ های این گیاه تخم مرغی شکل است و گل های آن ریز و به سه رنگ صورتی کمرنگ، سفید و زرد هستند.
این گیاه اغلب در حاشیه باغ ها و رودخانه ها و در زمین هایی که خاک آنها داری گچ می باشد می روید. میوه این گیاه به رنگ قرمز می باشد که در پاییز می رسد. میوه این گیاه که به میوه گل رز شناخته می شود دارای مقادیر فراوانی ویتامین ها و عناصر مغذی است و از آن برای تهیه انواع دمنوش ها و کرم ها استفاده می شود.
علاوه بر میوه های گیاه نسترن، از گلبرگ های آن نیز به منظور درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود. بهترین زمان برای کشت گیاه نسترن از اول تیر تا اواخر شهریور ماه می باشد. عرق نسترن طبعی گرم و میوه آن طبیعتی گرم و خشک دارد.
محل رویش گیاه نسترن
نسترن گیاه بومی اروپا، شمال آفریقا و غرب آسیا است. این گیاه از زمان جنگ جهانی دوم در باغ های آمریکا نیز کاشته می شد و اکنون در نواحی مرطوب و شنی نوار ساحلی شرقی یافت می شود.
این گیاه در اکثر مناطق ایران مانند همدان، گلستان، کرمانشاه، اصفهان، شیراز، کرمان، تهران، دماوند، آستارا، مشکین شهر، خلخال و کردستان نیز رشد می کند.
یکی از فواید گیاه نسترن درمان ناراحتی های معده است
خواص دارویی عرق نسترن
یکی از فراورده های گیاه نسترن عرق این گیاه است که از آن برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می شود.
درمان ناراحتی معده با عرق نسترن
مصرف عرق گیاه نسترن می تواند به درمان ناراحتی های معده کمک کند. از این عرق برای درمان زخم معده و درد معده استفاده می شود.
عرق نسترن سبب برطرف کردن انقباض ماهیچه های معده و در نتیجه تقویت آنها خواهد شد.
نوشیدن یک فنجان عرق نسترن و یا دم کرده آن در روز از ابتلا به بیماری های دستگاه گوارشی جلوگیری کرده و در تسکین درد ناشی از بیماری های معده و کلیه و روده بسیار مؤثر است.
دفع سنگ کلیه و مثانه با عرق نسترن
مصرف عرق نسترن افسردگی را درمان می کند
عرق نسترن دارای خاصیت درمانی برای دفع سنگ کلیه و مثانه می باشد. برای دفع سنگ کلیه علاوه بر عرق این گیاه می توان از دم کرده میوه آن نیز استفاده کرد. برای این منظور باید روزانه آن را مصرف کرد. مصرف عرق نسترن نه تنها سنگ کلیه و مثانه را برطرف می کند بلکه از تشکیل آن نیز پیشگیری می کند.
متخصصان طب سنتی عرق این گیاه را برای درمان مشکلاتی مانند قولنج، نفریت و سنگ های کلیه و مثانه و ناراحتی های مربوط به دستگاه ادراری تجویز می کنند.
به منظور دفع سنگ کلیه از دم کرده میوه این گیاه و یا عرق آن قبل از غذا استفاده کنید.
درمان افسردگی و بی خوابی با عرق نسترن
از دیگر خواص عرق نسترن خاصیت فرح بخشی و ضد افسردگی این گیاه می باشد. نوشیدن مقداری از چای و یا شربتی که حاوی مقداری عرق نسترن باشد باعث ایجاد طراوت و نشاط می شود. همچنین درد میگرن را کاهش و یا تسکین می دهد.
مصرف عرق نسترن سبب رفع مشکلات کم خوابی و بی خوابی می شود و اعصاب را تقویت می کند.
برای این منظور یک چهارم عرق نسترن را با یک لیوان آب مخلوط کرده و آن را در صورت تمایل شیرین کنید و چند بار در روز بنوشید.
تقویت اعصاب با عرق نسترن
مصرف عرق نسترن به علت دارا بودن مقادیر قابل توجهی از ویتامین ها و مواد معدنی سبب کاهش حالت کسالت و خستگی شده و باعث تقویت اعصاب می شود و از افسردگی جلوگیری می کند.
درمان تپش قلب و تصفیه خون با عرق نسترن
دم کرده میوه گیاه نسترن و همچنین عرق آن باعث از بین بردن تپش قلب وتقویت آن می شود. همچنین عرق نسترن سبب کمک به تصفیه خون می شود. برای این منظور از دم کرده میوه نسترن و یا عرق آن روزی سه فنجان بنوشید.
عرق نسترن را چگونه مصرف کنیم؟
بهترین زمان برای مصرف عرق نسترن هنگام قبل از خواب و یا صبح زود قبل از طلوع آفتاب می باشد. اما می توانید از این عرق قبل از غذا نیز به اندازه یک فنجان مصرف کنید.
برای درمان بیماری ها بهتر است هر روز یک تا دو فنجان از عرق نسترن را بنوشید. می توانید عرق نسترن را به صورت شربت نیز میل کنید. برای تهیه شربت عرق نسترن باید نصف فنجان عرق را با یک فنجان آب سرد و کمی عسل ترکیب کرده و میل کنید.
برای تهیه دم کرده نسترن باید 1 تا 3 قاشق میوه خرد شده را در آب جوش ریخته و به مدت 20 دقیقه بگذارید بماند و سپس آن را صاف کنید. از این دم کرده می توانید روزی سه بار بنوشید.
مضرات عرق نسترن
مصرف عرق نسترن به تنهایی ایجاد مسمومیت نمی کند اما در صورتی که در مصرف آن زیاده روی شود ممکن است باعث بروز حساسیت در دستگاه تنفسی شود.
طرز تهیه عرق نسترن در خانه
برای تهیه عرق نسترن نیاز به دستگاه عرق گیری دارید. دستگاه های عرق گیری در شکل های مختلف خانگی،کارگاهی و یا صنعتی می باشد. در صورتی که می خواهید عرق نسترن را در خانه تهیه کنید بهتر است یک دستگاه کوچک و مناسب برای عرق گیری در خانه استفاده کنید.
عرق گیری سنتی
عرق گیری سنتی به وسیله ی دیگ مسی یا سفالی انجام می شود
در زمان های قدیم برای تولید عرقیات گیاهی به منظور مصرف داروئی و طبی از وسایل عرق گیری که شامل یک دیگ مسی یا سفالی بود استفاده می شد. در این روش در داخل مخزن اصلی یک ظرف سفالی یا فلزی کوچکتر قرار می دادند و دهانه دیگر را با یک ظرف که به شکل مقعر بود می بستند و بر قسمت بالای ظرف آب خنک می ریختند. به این طریق بخار حاصل از گیاه به ته ظرف مقعر برخورد کرده و به اصطلاح تقطیر می شد. این قطرات به هم پیوسته و سنگین شده و درون ظرف کوچکتر ریخته می شد و جمع آوری می شد.
عرق گیری با روش نوین
امروزه برای عرق گیری گیاهان از دستگاه های عرق گیری مدرن استفاده می شود. عرق گیری با استفاده از این دستگاه ها در زمان بسیار کم و بدون زحمت زیاد انجام می شود.
در دستگاه های عرق گیری مدرن نیز مانند عرق گیری سنتی از فرایند تقطیر استفاده می شود. با این تفاوت که برای ایجاد حرارت در دستگاه عرق گیری گل نسترن از منابع گازی یا برقی استفاده می شود.
روش عرق گیری نسترن در خانه
در صورتی که می خواهید از روش سنتی عرق گیری استفاده کنید ما با استفاده از یک راه بسیار راحت نحوه عرق گیری نسترن را به شما آموزش می دهیم.
ابتدا یک قابلمه بزرگ تهیه کنید. درب قابلمه باید دارای انحنا باشد تا به جمع آوری میعان به سمت مرکز کمک کند. گلهای نسترن را درون قابلمه ریخته و مقدار لازم آب روی آنها بریزید.
یک ظرف دیگر فلزی کوچکتر انتخاب کرده و درون قابلمه بزرگ بگذارید. اگر از ظرف غیر فلزی استفاده می کنید باید در برابر حرارت مقاوم باشد.
در صورتی که می خواهید ظرف جمع آوری عرق به سمت بالای قابلمه نزدیکتر باشد از یک قفسه پایه دار در کف قابلمه استفاده کنید و ظرف جمع آوری را روی آن بگذارید. می توانید به جای سه پایه از یک آجر تمیز استفاده کنید.
می توانید یک سوراخ روی دریچه ایجاد کنید و از یک لوله طویل برای جمع آوری مایع تقطیر شده یا عرق مورد نظر در ظرف جداگانه استفاده کنید.
آب کثیف را در یک قابلمه بزرگ بریزید. مطمئن شوید که هیچ ذره ای از مایع کثیف یا ناخالص داخل ظرف کوچک ریخته نشده است.
اگر از آب بسیار زیادی در ظرف بزرگ استفاده کرده باشید ممکن است ارتفاع آب به قدری زیاد باشد که داخل ظرف کوچکتر بریزد و آب خالص یا تقطیر شده را آلوده یا ناخالص کند.
درب قابلمه را روی قابلمه بر عکس کنید. با برگرداندن درب قابلمه، زاویه منحنی به هدایت کردن بخار آب به سمت مرکز کمک می کند تا یک جا جمع شود و به داخل ظرف کوچک سرازیر شود.
می توانید چند بسته یخ یا آب سرد را روی درب قابلمه بگذارید تا بخار زودتر سرد شود و به شکل مایع دربیاید.
آب را دوباره بجوشانید. دمای آب را چک کنید و آن را در حال جوش ملایم بگذارید. اگر شعله خیلی زیاد باشد ممکن است قطرات آب ناخالص به درون طرف کوچکتر بریزد. مایع باید چندین ساعت بجوشد تا عرق نسترن به دست آمده دارای کیفیت لازم باشد.
محتویات قابلمه بزرگ را تا جایی که ممکن است بجوشانید اما نگذارید تمام آب موجود در قابلمه خشک شود. سپس مایع تقطیر شده یا عرقی که گرفته اید را بگذارید تا خنک شود.
گرداوری: بخش سلامت
پاسخ ها