بی ارادگی
همه چیز درباره بی ارادگی
بی ارادگی یا ضعف اراده اصطلاحی در روانکاوی است و برای توصیف مواقعی که افراد با وجود درک صحیح و توانایی جسمی و فکری بالا می داند باید چه کار کند اما هیچ اقدامی انجام نمی دهد. در ادامه جهت آشنایی کامل با اهمیت تقویت اراده و راه های غلبه به بی ارادگی همراه ما باشید.
بی ارادگی به چه معناست؟
این اصطلاح در زمانی که افراد برخلاف دانسته ها و توانایی ذهنی و جسمی اقدامات درست را انجام نمی دهند استفاده می شود. ضعیف شدن اراده معمولا به دلیل آسیب های عصب شناختی، افسردگی یا روان گسیختگی (اسکیزوفرنی) ایجاد شده و با کاهش امید و آرزوها و بی تفاوتی شدیدی همراه است.
برای مثال افراد بسیاری هستند که توانایی کنترل خود برای دور شدن از تفریح های زود گذر یا مدیریت درست مالی (به دلیل اهمیت بیشتر به لذت های زودگذر) را ندارند یا حتی بیمارانی که ممکن است ساعت ها به جویدن لقمه غذا بپردازند بدون اینکه اراده لازم برای قورت دادن آن را داشته باشند.
بی ارادگی ممکن است ساده ترین کارهای روزانه هم مختل کند
این مشکل در طولانی مدت می تواند بر تمامی بخش های زندگی تاثیر گذاشته و موجب مشکلات بسیاری شود.
اهمیت تقویت اراده
همه افراد دوست دارند تصمیم های خود را در کوتاه ترین زمان ممکن عملی کنند؛ چرا که داشتن اراده قوی باعث می شود خویشتن داری کرده و از لذت ها یا خواسته های زمان حال بگذریم تا با صرف انرژی در جایی بهتر آینده ای روشن تر بسازیم.
اگر شما نیز هر روز برای ساعت مشخصی آلارم تنظیم می کنید تا قبل از رفتن به سرکار، روتین مناسبی را طی کنید یا به مطالعه و ورزش و... بپردازید اما هرگز نمی توانید به موقع بیدار شوید و حتی در مواقعی دیر تر هم به محل کار خود می رسید باید به فکر تقویت اراده و مقابله با بی ارادگی باشید.
اگرچه در صورتی که بی ارادگی به عنوان یک مشکل حاد ایجاد شود مراجعه به روانشناس برای درمان ضروری است، اما هنگامی که شروع به جستجو و خواندن این مقاله کرده اید یعنی تا حدودی آماده هستید در با این مشکل مبارزه کرده و خود را به چالش بکشید.
راه های مقابله با بی ارادگی
درمان بی ارادگی اهمیت ویژه ای دارد
اگر شما نیز از آن دسته افرادی هستید که وسوسه خوردن شیرینی یا سرک کشیدن به گوشی، خرید یا وب گردی بی هدف رهایتان نمی کند باید اراده خود را تقویت کنید. اراده افراد مختلف با یکدیگر متفاوت است و با توجه به گفته ی روی بامایستر یک منبع محدود است. اما جالب است بدانید تقویت اراده چندان هم کار سختی نیست و به نوعی می توان این کار را ترکیبی از تمرین و استراحت اصولی دانست.
دکتر Roy Baumeister نیز در این رابطه گفته است: «اراده همچون ماهیچه عمل می کند؛ اگر بیشتر از ظرفیتش از آن استفاده کنید خسته خواهد شد اما با تمرین هایی می توانید جهت کاهش استرس و افزایش شادی آن را تقویت کنید.» بدین منظور لازم است به این نکات توجه کنید:
۱. بهترین دفاع، حمله است
پژوهش های بامایستر بر روی کارگران باعث تعجب او شده بود؛ چرا که متوجه شد بسیاری از افراد روزانه سه الی چهار ساعت در برابر تمایلات خود (همچون میل به استراحت، خوردن و خوابیدن) مقاومت می کردند. از طرفی افرادی که خویشتن داری قوی تری داشتند زمان کمتری با تمایلات خود جنگ داشتند. بدین ترتیب او نتیجه گرفت نظم دادن به زندگی و پیشگیری از ایجاد مشکلات استرس زا می تواند راه مناسبی باشد.
برای مثال اگر در طول روز استراحت و تغذیه درستی داشته باشید دیگر نیازی ندارید هنگام کار زمان خود را صرف مقابله با میل به استراحت صرف کنید. بدین ترتیب با بازی در خط حمله به جای دفاع کردن می توانید خودتان را برای آینده آماده کرده و شانس واقع گرایانه ای برای موفقیت داشته باشید.
۲. به اندازه کافی استراحت کنید
خواب کافی و مناسب داشته باشید تا به راحتی از تخت بیرون بیاید
همانطور که متوجه شدید نظم و روتین مناسب تاثیر زیادی در بی ارادگی دارد. برای مثال اگر شب ها خواب راحتی ندارید یا کمتر از حد معمول می خوابید احتمال بیشتری در مواجه شدن با حواس پرتی و میل به استراحت در طول روز خواهید داشت و به نوعی باعث کاهش اراده می شود.
۳. پایبندی به یک رژیم اصولی
مصرف فست فود ها، غذاهای فراوری شده و بسیاری از خوراکی ها تاثیر زیادی در سلامت روان و جسمی ما دارند. برای اینکه بتوانید اراده خود را قوی کنید بهتر است یک برنامه غذایی مفید سرشار از سبزی جات و مواد غذایی سالم ایجاد کرده و نوشیدنی های سالم را جایگزین مواد مضری کنید که تا کنون استفاده می کردید.
۴. ورزش کردن
لازم نیست که حتما به صورت حرفه ای تمرین کنید یا هر روز به ورزش بپردازید؛ تنها کافی ست کمی تحرک و ورزشی سبک همچون پیاده روی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید. پس از گذشت یک ماه خودتان به خوبی متوجه خواهید شد که ورزش کردن باعث بهبود عملکرد مغزی و جسمیتان شده است و در نتیجه می توانید دقیق تر روی اهداف خود تمرکز کرده و با انرژی بیشتری پیش بروید.
همچنین اضافه کردن اموری همچون ورزش و پایبندی به آن در طول زمان و بلند مدت تاثیر زیادی در تقویت اراده دارد.
۵. با آرامش و در زمان مناسب برنامه بریزید
اگرچه هیچ فردی قادر به کنترل یا پیش بینی لحظات استرس آور و ناگهانی زندگی نیست اما می توانیم از لحظاتی که آرامش بیشتری برای کنار آمدن با سختی ها داریم استفاده کنیم. یعنی اگر می خواهید در رابطه با ترک سیگار حرف با همسر خود حرف بزنید زمان مناسبی را انتخاب کرده و با آرامش پیش بروید. همچنین بهتر است انجام چندین عمل دشوار و استرس آور را به یک زمان موکول نکنید. مثلا در زمان ترک سیگار تغییر شغل یا انجام یک کار جدید و استرس آور گزینه منطقی ای نیست.
اگر در یک شرایط بحرانی گیر کرده اید، مثلا فرصت کوتاهی برای پرداخت بدهی خود دارید باید از خودتان سوال کنید از امروز تا چند هفته دیگر را چگونه از اراده خود استفاده کرده و چه اقداماتی انجام می دهید؟
۶. اهمال کاری نکنید
اهمال کاری می تواند به بی ارادگی منجر شود
تعلل در انجام کارها را می توان گناهی جهانی دانست به طوری که بیش از نود درصد آدم ها حداقل در زمان ها یا دوره های کوتاهی به اهمال کاری می پردازند. این مشکل از جمله مواردی است که می تواند به مرور زمان باعث بی ارادگی شود و در صورت وجود باید برطرف شود.
۷. استفاده از تمرین های مدیتیشن
یکی از راه هایی که برای دست یابی به آرامش ذهنی و افزایش اراده مورد استفاده قرار می گیرد تمرینات مدیتیشن است. افراد بسیاری معتقد هستند که این تمرین ها بخش هایی از مغز را که مسئول اراده هستند تقویت کرده و پایبندی به انجام مدیتیشن باعث می شود که کارهای خود را با شور و اشتیاق بیشتری انجام دهند. همچنین جالب است بدانید که این تمرین در ارتباط بهتر بخش های مختلف مغز و تصمیم گیری بهتر تاثیر گذار است.
۸. اصول گرا باشید
همزمان با بیشتر شدن حجم کاری و بزرگ تر شدن اهداف، کم شدن زمان و سایر موارد ممکن است وسوسه شوید در این مسیر به وعده های غذایی مهم روز یا خواب مناسب بی اعتنایی کنید؛ اما توجه کنید هرگز نمی توان بدون استراحت و تغذیه مناسب به بی ارادگی مقابله کرد و در مسیر اهداف گام برداشت. پس از این پس هربار که تصور کردید همچون یک ابر انسان بی نیاز از هرچیزی می توانید ادامه دهید وعده کوچک غذایی یا میوه ای میل کنید و به خودتان یادآور شوید تغذیه و استراحت اصولی در موفقیت تاثیر زیادی دارند.
۹. پیشرفت های خود را مکتوب کنید
بسیاری از ما ذاتا منفی گرا و کمی ناشاد هستیم به همین دلیل نگه داری رد پیشرفت در برنامه بسیار حیاتی به نظر می رسد. برای مثال اگر یک سال گذشته را صرف سخت کار کردن بوده اید و توانستید کسب و کار خود را مقدار زیادی پیشرفت دهید، وجود نمودار پیشرفت آن از روز اول باعث می شود حتی در صورتی که یک ماه با ضرر و پسرفت مواجه شدید انگیزه و انرژی خود را از دست ندهید و با اراده بیشتری برای گذر از این مشکل تلاش کنید.
۱۰. لیستی از کارهای ضرری تهیه کنید
اگر شما نیز با بی ارادگی در انجام اموری مواجه هستید بهتر است یک لیست کامل از آنها تهیه کنید. برای مثال اگر شما در طول روز پنج کار دشوار دارید که اراده لازم برای انجام آن را ندارید داشتن یک لیست کمک می کند هرگاه از کار الف خسته شدید به سراغ کارهای بعدی بروید و به نوعی تنوع ایجاد کنید.
۱۱. از تغییر نترسید
ترس از تغییر آثار مخرب بسیاری دارد
هر کاری که هر روز تکرار شود به مرور زمان به عادت تبدیل می شود و بسیاری از عادت ها هستند که کیفیت زندگی ما را کاهش می دهند. برای تقویت اراده خود نیاز دارید به تدریج عادت های مثبت را جایگزین کارهای ناسالمی کنید که در حال حاضر انجام می دهید و در صورت ناکارآمد بودن این عادت ها در آینده نیز دوباره برای تغییر اقدام کنید.
۱۲. به خودتان جایزه بدهید
بسیاری از موارد در طول زندگی هستند که جذابیت خاصی ندارد و بسیار حوصله سر بر نیز توصیف می شوند. برای مثال مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان و... با وجود ساده بودن برای افراد بی اراده کاری سخت و دشوار به نظر می رسد. به همین ترتیب می توانید از محرک های مناسب خود استفاده کرده و انگیزه پایبندی به عادت های مثبت را ایجاد کنید. برای مثال می توانید به خودتان اجازه دهید در صورت پایبندی به یک عادت روز بعدی ده دقیقه تفریح بیشتری داشته باشید.
گردآوری:بخش روانشناسی
پاسخ ها