تست پاپ اسمیر یک آزمایش پزشکی است که برای تشخیص سلولهای غیرطبیعی در دهانه رحم استفاده میشود. این سلولها ممکن است نشاندهنده خطر پیشسرطانی یا سرطان دهانه رحم باشند. پاپ اسمیر به شناسایی زودهنگام سرطان و تغییرات سلولی پیشسرطانی کمک میکند، که در صورت تشخیص به موقع، درمان آنها بسیار موثرتر است. زنان معمولاً از سن ۲۱ سالگی باید این آزمایش را انجام دهند و بسته به نتایج، ممکن است هر سه تا پنج سال تکرار شود. این آزمایش به طور قابلتوجهی باعث کاهش مرگومیر ناشی از سرطان دهانه رحم شده است.
در اغلب موارد سرطان دهانه رحم به دلایل زیر انجام میشود:
عفونتهای مقاربتی با ویروس HPVعامل بروز زگیل تناسلی
سابقه خانوادگی در رابطه با ابتلا به سرطان دهانه رحم
سیگار کشیدن
مبتلا بودن به بیماری ایدز
بسیاری از متخصصان سن 21 سالگی را برای شروع تست پاپ اسمیر مناسب میدانند. با توجه به اینکه بسیاری از دختران در سن 21 سالگی هنوز ازدواج نکردهاند، این سوال پیش میآید که تست پاپ اسمیر برای دختران باکره چگونه باید انجام شود؟
دخترانی که سن آنها پایین است و هرگز هیچ رابطه جنسی را در زندگی خود تجربه نکردهاند، بعید است که به سرطان دهانه رحم مبتلا شوند اما غیر ممکن نیز نیست. جهت انجام تست پاپ اسمیر پزشک اسپکولوم را وارد رحم میکند تا دهانه رحم تا حدودی باز شود و جمع آوری سلولهای گردنه رحم میسر شود. پس در پاسخ به این سوال که آیا تست پاپ اسمیر برای دختران باکره انجام میشود یا نه، باید گفت خیر؛ انجام تست پاپ اسمیر برای دختران باکره به دلیل وجود پرده بکارت مقدور نیست زیرا ممکن است در حین انجام این آزمایش به پرده بکارت آسیب وارد شود.
در قسمتهای قبلی گفتیم که ویروس زگیل تناسلی یکی از دلایل بروز سرطان دهانه رحم است به این معنا که ابتلا به این ویروس ریسک ابتلا به سرطان دهانه رحم را نیز افزایش میدهد. از آنجایی که دخترانی که هنوز ازدواج نکردهاند نیز میتوانند به HPV مبتلا شوند، پس احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم نیز در آنها وجود دارد.
با توجه به اینکه در دختران مجرد نیز احتمال سرطان دهانه رحم وجود دارد، ممکن است آنها نیز بخواهند تست پاپ اسمیر انجام دهند. متاسفانه تست سرطان دهانه رحم برای دختران باکره فقط در همین حد میتواند انجام شود که از ترشحات واژن نمونه برداری به عمل بیاید که این تست نیز دقت بالایی ندارد.
ذکر این نکته قابل توجه است که در برخی کشورها تست پاپ اسمیر برای دختران باکره انجام میگیرد فقط باید پزشک را در جریان قرار داد تا سایز اسپکولوم را به مقداری که نیاز است، باز کند. در این حالت فرد میتواند هر زمان که درد احساس کرد، اعلام کند تا پزشک دیگر ادامه ندهد.
حدود روز پانزدهم چرخه قاعدگی بهترین زمان برای دادن تست پاپ اسمیر است. انجام این تست در فاصله روزهای 12 تا 18 دوره قاعدگی نیز امکان پذیر است. جهت دادن تست پاپ اسمیر باید موارد زیر را رعایت کرد:
پیش از تست پاپ اسمیر بهتر است فرد مثانه خود را به طور کامل تخلیه نماید و عضلات خود را نیز شل کند تا آزمایش به سهولت صورت پذیرد.
پس از اینکه سلولهای دهانه رحم جمعآوری شد، به آزمایشگاه فرستاده میشود تا از طریق بررسی میکروسکوپی هر گونه ناهنجاری احتمالی مورد بررسی قرار بگیرد. معمولا 1 تا 2 هفته طول میکشد تا نتیجه تست پاپ اسمیر آماده شود. در صورتی که نتیجه آزمایش مورد مشکوکی را نشان دهد، یک آزمایش مجدد و بررسیهای تکمیلی توسط پزشک انجام خواهد شد.
نتیجه تست پاپ اسمیر باید توسط متخصص زنان و زایمان مورد بررسی قرار بگیرد تا در صورت لزوم اقدامات درمانی آغاز شود.
این آزمایش را میتوان در هر زمانی انجام داد. اما بهترین زمان برای انجام تست پاپ اسمیر حداقل ۵ روز بعد از پایان پریود است. بهتر است آزمایش را در زمان پریود انجام ندهید.
گاهی پزشک مجبور است در زمان پریود این آزمایش را از شخص بگیرد. اما انجام آزمایش در دوره قاعدگی به دلیل جریان سنگین خون ممکن است باعث نتیجه نادرست شود. این احتمال وجود دارد که به دلیل خونریزی، در نمونه پاپ اسمیر سلولهای غیرطبیعی بهخوبی دیده نشوند و نتیجه منفی آزمایش کاذب باشد.
گفتیم که تست پاپ اسمیر برای دختران باکره امکان پذیر نیست اما به هرحال بهتر است با علائم سرطان رحم آشنا شوید تا در صورت لزوم به پزشک مراجعه کنید و اقدامات درمانی را به موقع آغاز نمایید:
تاکید میکنیم که در صورت ابتلا به ویروس HIV (ایدز) یا ویروس HPV (ویروس پاپیلوم انسانی) احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم افزایش مییابد.
تست پاپ اسمیر تستی است که به منظور تشخیص زود هنگام سرطان دهانه رحم در بانوان انجام میشود. به دلیل وجود پرده بکارت و احتمال آسیب رساندن به آن، انجام تست پاپ اسمیر برای دختران باکره امکان پذیر نیست اما اگر فردی علائم سرطان دهانه رحم را داشته باشد باید در این زمینه حتما با پزشک مشورت کند تا اقدامات لازم با صلاحدید وی صورت گیرد.
پاسخ ها