تا حالا به این فکر کردین که چرا خیلی وقتها این جمله رو میشنویم؟ خب، راستش این یه حقیقت بزرگه که همهی ما باید بهش باور داشته باشیم. معلولیت به هیچوجه نمیتونه جلوی توانایی، استعداد، یا پیشرفت کسی رو بگیره. اون چیزی که ممکنه به نظر محدودیت بیاد، توی واقعیت فقط یه شرایط خاص بدنی یا ذهنیه که با کمی کمک، ابزار درست، و البته ارادهی خود فرد، میشه ازش عبور کرد.
وقتی میگیم "معلول"، منظورمون آدماییه که به دلایل مختلف مثل نقص جسمی، ذهنی، یا حسی، یهسری محدودیتهای فیزیکی یا عملکردی دارن. مثلاً شاید یه نفر نتونه راه بره، یه نفر دیگه نتونه بشنوه یا ببینه. اما چیزی که باید بهش دقت کنیم اینه که این محدودیتها فقط یه بُعد از زندگی اون آدمهاست و به هیچوجه نمیشه اونها رو فقط به خاطر این شرایط قضاوت کرد.
خیلی از افراد معلول نشون دادن که با تلاش و باور به خودشون، نهتنها میتونن مثل بقیه زندگی کنن، بلکه گاهی از خیلی از ماها موفقتر هم هستن.
اگه یه لحظه به زندگی آدمایی که با وجود معلولیت به موفقیتهای بزرگ رسیدن فکر کنیم، میبینیم که همهشون یه ویژگی مشترک دارن: اراده و باور به خودشون.
یکی از دلایلی که معلولیت دیگه محدودیت به حساب نمیاد، پیشرفتهای علمی و فناوریه. الان دیگه خیلی از ابزارهای کمکی مثل ویلچرهای برقی، عصاهای هوشمند، پروتزهای پیشرفته، و حتی نرمافزارهای خاص طراحی شدن تا زندگی رو برای افراد معلول راحتتر کنن.
مثلاً یه نفر که نابیناست، با استفاده از نرمافزارهای صفحهخوان میتونه کامپیوتر یا گوشی هوشمندش رو راحت استفاده کنه. یا یه نفر که مشکل شنوایی داره، میتونه از سمعکهای پیشرفته یا کاشت حلزون گوش استفاده کنه تا صداها رو واضحتر بشنوه.
یکی دیگه از دلایل مهم اینه که جامعه هم داره کمکم یاد میگیره چطور از افراد معلول حمایت کنه. مثلاً قوانین خاصی برای مناسبسازی محیطهای عمومی تصویب شدن، مثل ساخت رمپها برای ویلچر یا آسانسورهایی که مناسب استفادهی معلولانه. حتی خیلی از شرکتها الان محیط کارشون رو طوری طراحی میکنن که افراد معلول بتونن بدون مشکل کار کنن.
یه زمانی شاید معلولیت به عنوان یه نقطهضعف دیده میشد، اما الان دیگه دنیا فهمیده که اینطور نیست. خیلی از افراد معلول ثابت کردن که میتونن توی ورزش، هنر، علم، یا هر زمینهی دیگهای بدرخشن. مهم اینه که دیدمون رو تغییر بدیم و باور کنیم که تواناییهای آدمها فراتر از جسم یا شرایطشونه.
خیلی از آدمهای معروف دنیا معلولیت داشتن، ولی این موضوع به هیچوجه جلوی موفقیتشون رو نگرفته.
نیک بدون دست و پا به دنیا اومد. اولش زندگی براش خیلی سخت بود، اما الان یه سخنران انگیزشی معروفه که توی دنیا سفر میکنه و به میلیونها نفر انگیزه میده. جملهی معروفش اینه: "محدودیت فقط توی ذهن ماست."
هلن کلر نابینا و ناشنوا بود، ولی تونست نویسنده و فعال اجتماعی بزرگی بشه. اون یادمون داد که حتی وقتی همه چیز بر علیه ما به نظر میاد، باز هم میشه امید داشت و ادامه داد.
استیون هاوکینگ، فیزیکدان معروف، با یه بیماری فلجکننده زندگی میکرد. با وجود این، تونست نظریههای بزرگی توی فیزیک ارائه بده و دنیا رو تغییر بده.
امروزه تکنولوژی واقعاً زندگی رو برای افراد معلول آسونتر کرده. اینجا چندتا مثال از تکنولوژیهای مفید رو بررسی میکنیم:
جامعه باید یاد بگیره که به افراد معلول مثل بقیه نگاه کنه. این یعنی احترام به حقوقشون، فراهم کردن امکانات برابر، و مهمتر از همه، باور به تواناییهاشون.
مدارس، رسانهها، و حتی خانوادهها باید یاد بدن که معلولیت به معنی ضعف نیست. اگه از بچگی به بچهها یاد بدیم که به افراد معلول احترام بذارن و اونها رو مثل خودشون بدونن، قطعاً دنیای بهتری خواهیم داشت.
ساخت رمپ، آسانسور، وسایل حملونقل عمومی مناسبسازیشده، و... همه نشوندهندهی اینه که جامعه داره برای افراد معلول ارزش قائله.
یکی از چالشهای بزرگ برای افراد معلول پیدا کردن شغل مناسب بود. اما الان شرکتها دارن فرصتهای بیشتری برای این عزیزان ایجاد میکنن.
"معلولیت محدودیت نیست"، یه جمله نیست؛ یه فلسفهست. هرکسی میتونه با اراده، تلاش، و کمکهایی که از طرف جامعه و تکنولوژی میگیره، به رویاهاش برسه. یادمون باشه که همهی ما به نوعی محدودیتهایی داریم، اما این چیزی نیست که جلوی خوشبختی یا موفقیتمون رو بگیره. مهم اینه که خودمون رو باور داشته باشیم و از زندگی لذت ببریم.
پاسخ ها