آکادمی ارزتودی

آکادمی ارزتودی

arztoday.com
 ۱ نفر را دنبال می کند

کاردانو چیست؟

تنها حدود یک سال قبل، رمزارز اصلی کاردانو موسوم به آدا ADA به کمترین قیمت خود یعنی زیر 0.02 دلار سقوط کرد. اما در یک سال گذشته اتفاقات زیادی رخ داد. آدا حدود 7400 درصد از آن زمان رشد داشته است. از زمان انتشار پس از بیت‌کوین و اتریوم، آدای کاردانو حالا سومین رمزارز بزرگ دنیا از نظر سرمایه در بازار است.

بهتر است نگاهی داشته باشیم به اینکه کاردانو چیست و آینده برای این بلاک‌چین نسل سوم چه ارمغانی خواهد داشت.

کاردانو چیست، و چه چیزی آن را از دیگر پلتفرم‌های بلاک‌چین متمایز می‌کند؟

کاردانو یک بلاک‌چین منبع باز و عمومی برای ساخت و اجرای قراردادهای هوشمند و دیگر پروتکل‌های غیرمتمرکز است. پروژه توسط تیمی به رهبری چارلز هاسکینسون یکی از موسسین اتریوم ایجاد شد. برعکسِ بسیاری از بلاک‌چین‌ها، کاردانو با یک مقاله کار خود را آغاز نکرد. اما اولین بلاک‌چین به دقت بازبینی شده و توسعه یافته توسط متخصصین دانشگاهی در زمینه مربوطه است.

تکنولوژی بلاک‌چین پیش از کاردانو

هاسکینسون و دیگران همواره متعرض کمبودهای بیت‌کوین و بلاک‌چین‌های اتریوم بودند.

بیت‌کوین به منظور حذف نهادهای قانونی متمرکز (مانند بانک‌ها) برای تایید تراکنش‌ها ایجاد شد. با توجه به طراحی ساده‌اش، بسیار ایمن بود. اما بلاک‌چین بیت‌کوین قابل اصلاح نبود و خارج از مساله پرداخت، استفاده‌های کمی داشت. بیت‌کوین حالا بلاک‌چین نسل اول نامیده می‌شود.

اتریوم غالبا بلاک‌چین نسل دوم نامیده می‌شود. اتریوم در سال 2015 به عنوان پلتفرمی برای گسترش قراردادهای هوشمند و اپلیکیشن‌های غیرمتمرکز ایجاد شد. این موضوع کاربران را قادر به مبادله پول، دارایی، سهام و یا هرچیز باارزشی به صورت شفاف و به دور از تعارض می‌سازد و همچنان از نیاز به یک نهاد متمرکز اجتناب می‌کند. اما اتریوم مشکلاتی از قبیل کارمزد بالا و مقیاس پذیری دارد.

کاردانو بخشی از تکنولوژی بلاک‌چین موسوم به نسل سوم است که شامل پلتفرم‌هایی مانند پولکادات و کازماس است. فارغ از مقیاس پذیری، پلتفرم‌های نسل سوم مانند کاردانو است که در جستجوی قابلیت همکاری و تعمیم، مسائل مربوط به پایداری که نسل‌های پیشین را متاثر کرده است.

شروع کاردانو

هاسکینسون کاردانو را با همکار قدیمی‌اش در اتریوم جری وود در سال 2014 و پس از ترک اتریوم آغاز کرد، آنها با یک دید متفاوت نسبت به تیمی که اتریوم را اداره می‌کردند در خصوص حاکمیت و نقش سرمایه مخاطره آمیز کار خود را آغاز کردند.

کاردانو توسط همان موسسه‌ای که به پژوهش و توسعه پروتکل و اجتماع آن کمک کرد، پشتیبانی می‌شود. شرکتِ انتفاعیِ ورودی خروجی هنگ کنگ (IOHK) پیشگام توسعه پروژه کاردانو است.

هاسکینسون همچنین رییس IOHK است. پروژه افراد دانشگاهی سرآمدی را از چندین دانشگاه در سراسر جهان برای بازبینی کارشان پیش از عرضه کاردانو به جهان به خدمت گرفته است.

در سال 2017، کاردانو رمزارز اصلی خود را تحت عنوان آدا رونمایی کرد که به احترام آدا لاولِیس ریاضیدان قرن نوزدهم و فرزند لورد بارون شاعر انگلیسی نام گذاری شده است.

لاولیس به عنوان اولین برنامه نویس کامپیوتر در سراسر جهان شناخته می‌شود چرا که اولین نفری بود که ایده الگوریتم ماشینی را برای موتور تحلیل شبیه به کامپیوتر منتشر کرد. پروژه کاردانو نام خود را از دانشمند ایتالیایی جرولامو کاردانو وام گرفته است.

فلسفه کاردانو

کاردانو از همان ابتدا از دیگر پروژه‌های بلاک‌چین متفاوت بوده است. به جای انتشار یک مقاله، کاردانو مجموعه‌ای از اصول طراحی منحصر به فرد و بهترین اقدامات دانشی مهندسین را اتخاذ و جاده‌هایی برای کاوش‌های ادامه‌دار به منظور دستیابی به اهدافش ایجاد کرد.

این تصمیم را برای محبوبیت جهانی اتریوم در سال‌های نه چندان دور چالش برانگیز می‌دانند. پروژه کاملا مرجع باز و بدون حق انحصاری است.

معماری بلاک‌چین کاردانو: CSL و CCL

بلاک‌چین کاردانو به دو لایه قشربندی می‌شود، لایه تصفیه کاردانو (CSL) و لایه محاسباتی کاردانو (CCL) که کاردانو را از پلتفرم‌های قراردادهای هوشمند معمول جدا می‌کند. اتریوم از معماری یک لایه بهره می‌برد که تراکم شبکه‌ای، تراکنش‌های کند و کارمزدهای بالا تجربه کرده است.

کاردانو درصدد رسیدگی به این مسائل از طریق CSL و CCL است.

لایه CSL آن تراکنش‌های همتا به همتا مانند انتقال نشان بین کاربران را تسهیل می‌کند. CSL دفتر تراز کل کاردانو است. با استفاده از الگوریتمِ اجماع محور اثبات سهام (پروتکل اوروبروس) برای خلق بلوک‌های جدید و تایید تراکنش‌ها، کاردانو بنا دارد که پروتکل اثبات کار بیت‌کوین را ارتقا دهد.

لایه CCL جاییست که کاردانو می‌خواهد تمایز خود را به رخ بکشد. CCL نیازهای محاسباتی بلاک‌چین را قدرتمند و آن را قادر به اجرای قراردادهای هوشمند می‌کند.

این لایه جدا از لایه تصفیه عمل می‌کند تا انعطاف پذیری برای تغییرات آتی را تضمین کند. پروتکل خارج از زنجیره آن امکان ارائه انعطاف پذیری حافظه‌های داده‌ای بالاتر را داده و نوعی از مدل دسترسی ارائه می‌دهد که کاربران را قادر به ایجاد قوانین دلخواه آنها برای تایید تراکنش‌ها می‌کند.

فهم مفاهیم کلیدی

اثبات سهامِ اوروبروس

اوروبروس الگوریتم مورد اجماعِ کاردانوست که یک مدلِ اثبات سهام پیچدار است. اثباتِ سهام گره‌ها با بیشترین تعداد سهام (یا سکه) را قادر به ایجاد بلوک‌های تراکنش می‌کند. الگوریتم اوروبروس به شیوه متفاوتی کار می‌کند.

کاری که تیم کاردانو با اوروبروس انجام داد تقسیمِ زمانِ فیزیکی به دوره‌هایی متشکل از چند بخش است که این بخش‌ها پریودهای زمانی ثابتی هستند. این دوره‌ها به صورت سالیانه عمل می‌کنند؛ یعنی زمانی که یک دوره تمام شد؛ دیگری آنلاین می‌شود. این موضوع به کاهش تراکم شبکه و ذخیره کارمزدهای مرتبط کمک می‌کند.

دوره‌ها بیشتر تقسیم می‌شوند، که هر کدام یک بخش زمانی رهبرِ انتخاب شده توسط گره‌های دیگر را خواهد داشت. این رهبران ایجاد و تایید بلوک‌های تراکنش برای اضافه شدن به بلاک چین را مشاهده می‌کنند. اگر بخشِ رهبر انتخاب شده نتواند یک بلوک تراکنشی در یک دوره ایجاد کند، بخشِ رهبرِ بعدی باید شانس خود را امتحان کند.

بلوک‌های تراکنشی که توسط بخش‌های رهبر ثبت می‌شوند توسط تاییدکنندگان ورودی مورد بازبینی بیشتری قرار می‌گیرند، اینها دومین گروه سهام‌دارانند که پروتکل اوروبروس را اجرا می کنند. این تاییدکنندگان ورودی، همچنین بر مبنای میزانِ نشان‌های آدا که در شبکه سهام‌دار آن هستند انتخاب می‌شوند.

فرآیند استخراج اوروبروس نیاز به پروتکل اثباتِ کار مصرف کننده انرژی را از میان می‌برد که منبعی بحث برانگیز و ایجاد کننده منفی نگری برای شبکه‌های بیت‌کوین و اتریوم بوده است.

اثبات سهام

اثبات سهام ساز و کارِ مورد اجماعیست که جایگزین پروتکل اثبات کار ارائه شده توسط بیت‌کوین است. یک پروتکل اثبات کار به استخراج کنندگان رمزارز این امکان را می‌دهد تا با سرمایه گذاری توان محاسباتی، برای مشاهده اینکه چه کسی برای استخراج یک بلوک تراکنشی انتخاب می‌شود، اقدام کنند. استخراج کننده موفق با سکه اصلی شبکه پاداش می‌گیرد.

اثبات سهام، پروتکلی که اتریوم برای به کارگیری آن در توسعه اتریوم 2.0 در حال تلاش است، گره‌ها را بر مبنای حجم سکه‌هایی که سهام‌داری می‌کنند انتخاب می‌کند. بخش‌های رهبر به صورت تصادفی انتخاب می‌شوند و نیازمند ایجاد و تایید بلوک‌های تراکنشی در شبکه هستند.

هدف کاردانو این است که این انتخاب را با استفاده از پروتکل اوروبروس خود، تا جای ممکن تصادفی‌تر و ایمن‌تر سازد. با ارتقای اخیر پلتفرم موسوم به ماری، توسعه دهنده می‌تواند سرانجام نشان‌های ایجاد شده بر روی بلاک‌چین کاردانو را همانند رمز ارز آن یعنی آدا ایجاد کند. کاربران قادر به ذخیره دارایی دیجیتال خود بر روی کیف پول موسوم به دیدالوس یا کیف پول سوپرلایتِ یوروئی خواهند بود.

 

منبع: کاردانو چیست | آکادمی ارزتودی 

آکادمی ارزتودی
آکادمی ارزتودی arztoday.com

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋