آلودگی هوا میتواند خطر ابتلا به زوال عقل را افزایش دهد.
مطالعات جدید نشان میدهد که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا میتواند با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل مرتبط باشد.
به گزارش یورونیوز، این تحلیل که در نشریه The Lancet Planetary Health منتشر شده، بزرگترین مطالعهای است که تاکنون ارتباط بین آلودگی هوا و سلامت مغز را تأیید میکند. البته همچنان پرسشهایی درباره سازوکار دقیق این تأثیر و بازه زمانی پرخطر برای افراد باقی مانده است.
هماکنون حدود ۵۷ میلیون نفر در سراسر جهان به زوال عقل مبتلا هستند. این بیماری زمانی رخ میدهد که ارتباط بین سلولهای عصبی در مغز از بین میرود یا آسیب میبیند. دانشمندان تاکنون چند عامل خطر از جمله آلودگی هوا را شناسایی کردهاند، اما تا پیشازاین نمیدانستند کدام آلایندهها بیشترین خطر را دارند.
در این تحلیل جدید، پژوهشگران دانشگاه کمبریج بریتانیا دادههای ۵۱ گزارش را بررسی کردند که نزدیک به ۳۰ میلیون نفر را در بر میگرفت و عمدتاً مربوط به کشورهای با درآمد بالا بود. آنها ارتباطی قوی میان خطر ابتلا به زوال عقل و قرار گرفتن در معرض ذرات معلق ریز (PM2.5) یافتند؛ ذراتی که از منابعی مانند دود خودروها، نیروگاهها و گردوغبار ناشی میشوند.
همچنین بین زوال عقل و دیاکسید نیتروژن حاصل از سوزاندن سوخت و دوده ناشی از اگزوز خودروها و سوختن چوب نیز ارتباط معناداری مشاهده گردید. بهنظر میرسد این مواد آلاینده ارتباط قویتری با زوال عقل عروقی دارند. این نوع زوال عقل در اثر کاهش جریان خون به مغز ایجاد میشود.
دکتر «ایزولده رادفورد»، مدیر ارشد سیاستگذاری در سازمان Alzheimer’s Research UK، در بیانیهای گفت: «آلودگی هوا تنها یک مسئله زیستمحیطی نیست؛ بلکه تهدیدی جدی و روبهرشد برای سلامت مغز ماست.»
دانشمندان هنوز دقیق نمیدانند که آیا آلودگی هوا باعث بروز زوال عقل میشود یا خیر و مسیرهای زیستی دقیق آن چیست. اما گمان میکنند که آلودگی ممکن است باعث التهاب و استرس اکسیداتیو در مغز شود، یعنی همان فرایندهایی که میتوانند به سلولها و DNA آسیب برسانند. هر دوی این عوامل با آغاز و پیشرفت زوال عقل مرتبط دانسته شدهاند.
پاسخ ها