فارغ از حساب و کتاب مالی زیان اختلال در اینترنت، بحران نیروی انسانی و اجتماعی، ضررهای مهمتر اختلال اینترنت هستند.
اعضای کمیسیون تحول دیجیتال اتاق بازرگانی، با اعلام اینکه فشار مصرحی برای توقف اعلام ضرر و زیان اقتصادی ناشی از اختلال اینترنت بر فعالیت کسبوکارها وجود نداشت، گفتند نهادهای دولتی و حاکمیتی که با آنها درباره این ضررها صحبت میشد، اساساً این آمارها را قبول نداشتند.
به گزارش دیجیاتو، در نشست خبری گزارش عملکرد اتاق بازرگانی در حوزه اقتصاد دیجیتال، اعلام شد عدم فهم مشترک از نوع ضرر و زیان اختلال در اینترنت بین دولت و بخش خصوصی و ادامه چالشهای کسبوکارها با اختلال اینترنت یکی از دلایلی است که به گفته فعالان اتاق بازرگانی منجر به توقف اعلام ضرر و زیان اقتصادی ناشی از اختلالها از سوی اتاق بازرگانی و البته تغییر رویه بررسی این ضرر و زیان شده است.
«شهاب جوانمردی»، نایبرئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران در پاسخ به این پرسش دیجیاتو که آیا فشاری بر اعلام نشدن ضررهای کسبوکارها برای اختلالات اینترنتی وجود داشته یا خیر، با تاکید بر اینکه آنها درگیر فشار مصرحی برای عدم اعلام این اعداد نبودند اعلام کرد نهادهای مربوطه که با آنها صحبت میکردند، به وضوح گفتند این اعداد را قبول ندارند. او در اینباره گفت: «ما از منظر اقتصاد کلان این موضوع را بررسی کرده بودیم و به دنبال مبناهایی از ما بودند که نه مرکز آمار و نه هیچ نهاد قانونی دیگری هم آن اطلاعات را به جزئیات ندارد که بخواهیم ضرب کنیم و به عدد نهایی برسیم.»
به گفته جوانمردی عمده زیانها از سوی دولت زیانهای کوتاه مدت دیده شده بود. در این روند تصور بر این بود که افراد در مرحله بعد به دنبال کسب و کار خود رفتهاند و مشکلات به پایان رسیده است. این در حالی است که نگاه ما این بود که زیانها ریشهای و ماندگار است و منجر به حذف کسبوکارها میشود.
او با تاکید بر اینکه در مبنای گفتوگوها با نهادهای مربوطه مشکلات زیادی وجود داشته است، گفت: «از همین رو این گفتوگوها به مفاهمه نمیرسید و اگر به نقطهای هم میرسید طرف مقابل اعلام میکرد موضوع در اختیار ما نیست.»
«فرزین فردیس» رئیس کمیسیون اقتصاد نوآوری و تحول دیجیتال اتاق بازرگانی تهران، در پاسخ به همین پرسش دیجیاتو، مبنی بر اینکه در روزهای ابتدایی اختلال اینترنت اتاق بازرگانی ارقام ضرر و زیان را اعلام کرد، اما بعد از مدتی هیچ عدد و رقمی اعلام نشد و دلیل این موضوع چه بوده، گفت: «اولین باری که تجربه برآورد ضرر و زیان و اعلام خسارت را داشتیم به دو سال قبل برمیگردد. این اولین تجربه ما بود و توانستیم محاسبات را بر اساس اقتصاد کلان اعلام کنیم.»
فردیس با اشاره به اینکه در آن دوران، طی جلسات مشترکی که با نصر برگزار شد، گفت: «در این دوران متوجه شدیم ابعاد دیگری از ماجرا روی ابعاد اقتصادی سایه میاندازد و از این مرحله به بعد تصمیم گرفتیم ابعادی که در آن لحظه امکان سنجش و اندازهگیری آن وجود نداشت را مورد بررسی قرار دهیم و روی آنها مانور دهیم.»
او در ادامه توضیحات خود با اشاره به ابعاد دیگر اثرات اختلال در اینترنت، گفت: «یکی از این ابعاد مهم، از دست دادن سرمایههای اجتماعی و انسانی است. از همین رو تمرکز را متوجه پوشش بر ابعاد دیگر این خسارات مثل منابع انسانی کردیم.»
فردیس کارکرد اتاق بازرگانی در کشور را نتورکینگ و شبکهسازی بین اعضا و همچنین رساندن صدای آنها به گوش حاکمیت دانست. او با اشاره به وظایف و نقش مهم اتاق بازرگانی در ایران، گفت: «اولین کارکرد اتاق بازرگانی در دنیا وکیل مدافع اعضاء اتاق بودن است. به این معنی که کسی که عضو اتاق بازرگانی میشود، لزوما به تنهای امکان دفاع از منافع مشترک خود را ندارد. همچنین توانمندسازی و شبکهسازی اعضا از دیگر وظایف اتاق بازرگانی است.»
او با اشاره به کارکرد بعدی اتاق بازرگانی یعنی نتورکینگ و شبکهسازی اعلام کرد: «بحث توانمندسازی اعضای اتاق بازرگانی به عنوان سومین وظیفه ما در اتاق بازرگانی اهمیت جدی دارد. با توجه به توسعه اقتصاد دیجیتال در دنیا، شاید یک عضو به تنهایی توانایی رصد همه این ترندها و اثرات آن را نداشته باشد. این در حالی است که اتاق بازرگانی به عنوان یک تشکل مادر امکان رصد و بررسی این فناوریها را دارد.» او از همکاری اتاق بازرگانی و نصر طی ماههای اخیر نیز استقبال کرد و ادامه این همکاری را به نفع اکوسیستم فناوری کشور دانست.
«مازیار نوربخش»، عضو هیئت مدیره سازمان نظام صنفی رایانهای نیز در این نشست تاکید کرد آنها در نصر پیگیری مطالبات تشکیل کمیته حل بحران اینترنت هستند: «کف انتظارات ما برگشت اینترنت به وضعیت شهریور ماه است.»
نوربخش تاکید کرد فیلتر بودن پلتفرمی مثل تلگرام در زمانی که تمامی دانشجویان و اساتید با آن با یکدیگر در ارتباط هستند هیچ معنایی ندارد:
«کمیته پیگیری حل بحران اینترنت از بهمن ماه با همکاری تمام تشکلها و صنفهای اقتصاد نوآوری تشکیل شده و در یک فرآیند زمانبندی شده در حال پیگیری رفع محدودیتها در این زمینه هستیم. در حال حاضر مذاکرات بهصورت غیرعلنی پیش میرود و پس از ایام عید، اگر به نتیجهگیری نرسند، پیگیریها به صورت علنی ادامه خواهد داشت.»
او تاکید کرد که تمام تمرکز آنها روی حل این معضل است تا به نتیجه درست برسند.
شهاب جوانمردی نیز در پایان این نشست به لزوم ایجاد تحول در اتاقهای بازرگانی اشاره کرد و گفت:
«این تغییر اتاق بازرگانی دو فاز تحولی جدی را نیاز دارد که بخش اول آن شناخت و نهادسازی است.در حال حاضر باید هم نسل جدید و هم نسل قدیم را با اتاق بازرگانی گره بزنیم و نگاههای تاریخ مصرف گذشته که امکان ارتباط تعاملی با نسل جدید ندارند را تغییر دهیم.»
جوانمردی همچنین تصریح کرد: «تحولی ویژه مانند بازطراحی ویژه اساسنامه اتاق میتواند در دورههای آینده رخ دهد و لازم است که به آن بیشتر توجه کنیم. در دوره گذشته توانستیم ارتباطات خوبی برقرار کنیم و شبکهسازی خوبی ایجاد کنیم و یک اعتماد را بین اعضا پدید بیاوریم اما حالا باید به سمی برویم که در مسائل اصلی و کلان کشور، درگیر شویم و به ارائه راهکارها به نهادهای مربوطه بپردازیم.»
فرزین فردیس با اشاره به چارچوب کلی عملکرد اتاقهای بازرگانی به شروع کار اولین اتاق بازرگانی در مارسل فرانسه در سال 1599 اشاره کرد و گفت در تمام دنیا اتاقهای بازرگانی برای حمایت از بخش خصوصی شروع به کار کردهاند. به گفته فردیس اتاق بازرگانی ایران هم قدمتی حدود 140 ساله دارد که مرحوم امینالضرب نقش مهمی در توسعه آن در جریان مشروطه داشته است. او تاکید کرد برای تحقق اقتصاد دیجیتال و رشد سریعتر آن باید وزن فعالین این حوزه در اتاق بازرگانی بیشتر شود: «در این حالت میتوان تصمیمات بهتری گرفت و ما باید در لایههای اعضا و کمیسیون و هیات رییسه، یک نماینده از بخش فناوری داشته باشیم.»
پاسخ ها