پنیر کاتیج نوعی پنیر کمکالری با طعم شیر است که مواد مغذی زیادی دارد. این پنیر همهفنحریف سبب کاهش وزن و افزایش حجم عضله میشود و به بسیاری از غذاها طعم خوبی میبخشد. در چند دهه گذشته، این پنیر بسیار محبوب شده است و بهعنوان بخشی از رژیم غذایی سالم پیشنهاد میشود. در این مقاله بیشتر با پنیر کاتیج، طرز تهیهاش و کاربردهای آن آشنا میشوید.
پنیر کاتیج (Cottage cheese) یا کوتاژ نوعی پنیر نرم و سفید و خامهای است. این پنیر تازه است و برای ایجاد طعم و مزه نیاز به ماندن و جاافتادن ندارد. به همین دلیل از سایر پنیرهای جاافتاده طعم ملایمتری دارد. پنیر کاتیج از دلمه انواع شیر پاستوریزه گاو مثل شیر بدون چربی، شیر کمچرب یا شیر معمولی به دست میآید. این پنیر بهصورت خامهای، همزده، بدون لاکتوز، کمنمک یا بدون نمک موجود است. میتوانید این پنیر چندمنظوره را بهتنهایی مصرف کنید یا از آن در دستور پخت غذاهای مختلف بهره بگیرید.
با توجه به مقدار نمک و چربی شیر اضافهشده به پنیر کاتیج، ارزش غذایی آن متفاوت خواهد بود. ارزش غذایی نصف فنجان (۱۱۳ گرم) پنیر کاتیج با شیر کمچرب (۱درصد) عبارت است از:
بیشتر از ۷۰درصد کالری پنیر کاتیج مربوط به محتوای پروتئین آن است. همچنین پنیر کاتیج کمتر از ۵درصد نیاز روزانه به ویتامین ب۶، کولین، روی و مس را تأمین میکند و حاوی لاکتوز (قند شیر) است که هضم آن برای بعضی از افراد دشوار است.
پنیر کاتیج بهعلت محتوای زیاد پروتئین و کالری کم معمولا بخشی از رژیم غذایی کاهش وزن است. بر اساس پژوهشی در سال ۲۰۱۲، استفاده از این پنیر در رژیم غذایی ممکن است سبب کاهش وزن ۲٫۵کیلوگرمی در زنان و کاهش وزن ۱٫۴کیلوگرمی در مردان شود.
همچنین محتوای زیاد پروتئین مثل کازئین در پنیر کاتیج شاید موجب افزایش احساس سیری شود. در واقع این پنیر در ایجاد احساس سیری مثل تخممرغ عمل میکند که میتواند موجب کاهش مصرف کالری و کاهش وزن شود. از طرف دیگر، در هر وعده مصرف پنیر کاتیج مقدار کمی کلسیم وجود دارد. بر اساس تحقیقات، مصرف کلسیم و سایر محصولات لبنی در رژیم کمکالری کاهش وزن را آسانتر میکند. کلسیم رژیم غذایی با فرایندهای متابولیکی مرتبط است که باعث کاهش تجمع چربی و تسریع ازدستدادن آن میشود.
پنیر کاتیج بین ورزشکاران محبوب است. اگر میخواهید حجم عضلاتتان را افزایش دهید، پنیر کاتیج بهسبب پروتئین زیاد غذایی عالی است و میتواند در کنار ورزش مقاومتی به شما کمک کند. ۸۰درصد محتوای پروتئینی این پنیر را کازئین تشکیل میدهد که بهآرامی جذب میشود. به همین دلیل مصرف آن قبل از خواب سوختوساز و عضلهسازی در شب را بیشتر میکند بدون اینکه بر تجزیه چربی اثر بگذارد.
بهدلیل جذب آهسته کازئین، بعضی از ورزشکاران قبل از خواب پنیر کاتیج مصرف میکنند. این کار موجب رهایش پایدار اسیدهای آمینه به خون و عضلات میشود و روند تجزیه عضله را کاهش میدهد. بااینحال هیچ تحقیقی انجام نشده است که پروتئین کازئین بیشتر از سایر مکملهای پروتئینی بر پایه محصولات لبنی، مثل آب پنیر، موجب افزایش حجم و استحکام عضلات بدن میشود.
مقاومت به انسولین ممکن است موجب دیابت نوع ۲ و بیماری قلبی شود. بر اساس بعضی تحقیقات، مصرف محصولات لبنی با کاهش احتمال مقاومت به انسولین همراه است. مکانیسم دقیق این اتفاق مشخص نیست. طبق یکی از پژوهشها، کلسیم میتواند حساسیت به انسولین را تنظیم کند و مقاومت به انسولین را در موشهایی با رژیم غذایی پرچرب کاهش دهد.
علاوهبر کلسیم، پنیر کاتیج منبع خوبی از فسفر و پروتئین است. این مواد مغذی با بهبود سلامت استخوان مرتبطاند.
نصف فنجان پنیر کاتیج ۱۹درصد نیاز روزانه به سلنیوم را تأمین میکند. این ماده معدنی موجب افزایش محافظت آنتیاکسیدانی در خون میشود.
پنیر کاتیج تازه است و بیش از پنیرهایی مثل پارمزان، چدار و پنیر سوئیسی لاکتوز دارد. هرچه شیر بیشتری برای تهیه پنیر استفاده شود، محتوای لاکتوز آن هم بیشتر است. به همین دلیل این پنیر برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز مناسب نیست. این افراد در صورت خوردن پنیر کوتاژ ممکن است دچار مشکلاتی مثل نفخ، اسهال و معده درد شوند. البته میزان مقاومت به لاکتوز در افراد مختلف متفاوت است و بعضی از این افراد میتوانند مقدار کمی از این پنیر را مصرف کنند.
پنیر کاتیج علاوهبر لاکتوز، حاوی کازئین و آب پنیر است، دو پروتئین شیر گاو که بعضی افراد به آنها حساسیت دارند. اگر تجربه واکنش حساسیتی به محصولات لبنی را دارید، ممکن است به پنیر کوتاژ هم حساسیت داشته باشید.
پنیر کاتیج طعم ملایم و بافت نرمی دارد و بهراحتی میتوان آن را به وعدههای غذایی اضافه کرد، مثلا:
شما چقدر با پنیر کاتیج و فواید آن آشنایی دارید؟ چطور از این پنیر استفاده میکنید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها