آشنایی با پرایوسی کوین ها
بیت کوین به عنوان جایگزینی برای نظام پولی ملّیِ تحت کنترل حکومت معرفی شده است. متأسفانه بنا به طبیعتِ ناشناس بودنش (Pseudonymous)، برخی از مدافعان ارزهای دیجیتال بر این باورند که بیت کوین فاقد خصوصیات محرمانگی لازم برای محافظت شایسته از کاربران است؛ به خصوص این مورد در دولتهای اقتدارگرایی مصداق دارد که استفاده از ارزهای دیجیتال را ممنوع و توقیف میکنند.
در واقع، بیت کوین در قیاس با ارزهای فیات از برخی جهات از حریم خصوصی کمتری برخوردار است؛ زیرا یک بلاکچین عمومی است و این یعنی هر کسی که منابع کافی برای انجام تحلیل زنجیرهای را در اختیار داشته باشد، به صورت بالقوه میتواند از هویت واقعی پنهان در پس هر آدرس عمومی پردهبرداری کند.
دریافت دوج کوین رایگان
با شرکت در جشنواره پاییزه صرافی بیتکس۲۴، همین الان ۱۰ دوج کوین رایگان هدیه بگیر!
دریافت هدیه
پرایوسی کوین های (Privacy Coin) مناقشهانگیزی مانند مونرو (Monero) و دش (Dash) با عنایت به این مسئله و توانمند ساختن کاربران به دریافت و ارسال به صورت ناشناس توانستهاند خود را اثبات کنند و به دنبال آنها پرایوسی کوین های بیشتری سر بر آوردهاند.
امروزه اما تعداد فراوانی از ارزهای دیجیتال حریم خصوصی محور در بازار رمزارزها موجود است و انتخاب از میان آنها به گونهای که متناسب با نیازهایمان باشد دشوار است. لازم است به این مطلب اشاره داشته باشیم که پرایوسی کوین ها به خاطر تواناییشان در تسهیل پولشویی و تأمین مالی تروریسم در تیررس مقررات جهانی مبارزه با پولشویی قرار دارند و بر این اساس از لیست بسیاری از صرافیها حذف شدهاند. لازم است هنگامی که با پرایوسی کوین ها سروکار دارید احتیاط کنید و پیرو قوانین محلی باشید.
پرایوسی کوین (Privacy Coin) یا ارز دیجیتال حریم خصوصی محور چیست؟
پرایوسی کوین (Privacy Coin) چیست؟
پرایوسی کوین دستهای از ارزهای دیجیتال است که با پنهان ساختن مبدأ و مقصد تراکنشها، محرمانگی و ناشناسبودن تراکنشهای بلاکچین را تأمین میکند. از این رو برای جلوگیری از تحلیل زنجیره از روشهایی مانند پنهانسازی موجودی و آدرس کیف پول کاربر و همچنین در هم آمیختن تراکنشها استفاده میشود.
بیت کوین و سایر بلاکچینهای غیرمحرمانه، مطابق با اصل شفافیت اجازۀ رؤیت آدرسها و تراکنشهای عمومی را در شبکهشان به دیگران میدهند و این امکان، پیگیری واریزها و برداشتهای حساب افراد را نسبتاً آسان میسازد.
با این حال، پرایوسی کوین دو جنبۀ متفاوت دارد: نه قابل شناسایی است (Anonymity) و نه قابلیت ردیابی دارد (Untraceability). جنبۀ ناشناسبودن، هویتِ پشتِ هر تراکنش را پنهان میسازد و جنبۀ غیرقابلردیابیبودن نیز در عمل ردگیری تراکنشها را با استفاده از اقداماتی نظیر تحلیل بلاکچین از سمت شخص ثالت غیرممکن میکند.
پرایوسی کوین (Privacy Coin) یا ارز دیجیتال حریم خصوصی محور چیست؟
استراتژی های پرایوسی کوین ها (Privacy Coin)
پرایوسی کوین ها (Privacy Coins) برای حفظ مؤثر ویژگیِ ناشناس بودن و غیرقابلردیابی بودن، گسترهای از استراتژیهای متفاوت را به کار میبندند که رایجترین آنها شامل چنین مواردی است: آدرسهای مخفی، امضاهای حلقوی، کوینجوین و SNARKها.
آدرسهای مخفی (Stealth addresses) به فرستندهای نیاز دارد که به منظور جلوگیری از اتصال به یک دریافتکننده، برای هر تراکنش ارسالی، آدرس جدیدی بسازد. مونرو (XMR)، یکی از پرایوسی کوین های برتر، نسخهای از آدرسهای مخفی را به کار میگیرد که پروتکل آدرس مخفی دو کلیده (Dual-key Stealth Address Protocol) یا به اختصار DKSAP خوانده میشود.
کوین جوین (CoinJoin) به مخلوطکن کوین معروف است و تراکنش افراد مختلف را در هم میآمیزد و در قالب یک تراکنش واحد ادغام میکند و سپس آنها را با استفاده از آدرسهای جدید میان کاربران مربوطه توزیع میکند.
روش Zk-SNARKs مخفف عبارت Zero-Knowledge Succinct Non-Interactive Argument of Knowledge (استدلال غیرتعاملی موجز اثبات دانش صفر) است و با استفاده از آن دارندگان ارزهای دیجیتال میتوانند بدون نیاز به ارائه اطلاعات شناسایی حیاتی مانند هویت طرفین تراکنش و موجودی حساب، اعتبار یک تراکنش را تأیید کنند.
آیا پرایوسی کوین ها (Privacy Coin) قانونی هستند؟
پرایوسی کوین ها هم میتوانند قانونی باشند و هم نباشند. قانونیبودن این کوینها به حوزههای قضایی انفرادی بستگی دارد. به عنوان مثال دولت کره جنوبی به منظور جلوگیری از پولشویی معاملات پرایوسی کوین ها را در صرافیهای ارز دیجیتال ممنوع کرده است. حتی در حوزههای قضایی که پرایوسی کوین ها ممنوع نیستند نیز معاملات آنها مورد تأیید نیست؛ به این معنی که وضعیت نامشخصی در قانون دارد. به عنوان مثال، دولت ایالات متحده راه متفاوتی در این میان در پیش گرفته و میکوشد برای رفع پوشش معاملات در شبکههای خصوصی، ابزارهایی ایجاد کند.
تراکنشهای محرمانه الزاماً موجب ترویج فعالیتهای خرابکارانه از قبیل پولشویی و تأمین مالی تروریسم نمیشوند. برخی از کاربران صرفاً حریم خصوصی مالی برایشان مهم است و از حقوق اساسی خود استفاده میکنند. با این حال شمار سازمانهای دولتی که نسبت به ارزهای دیجیتال غیرقابلردیابی سختگیری میکنند پیوسته در حال افزایش است. جالب اینکه افراد سرشناس بسیاری مثل ناوال راویکانت، ایلان ماسک و ادوارد اسنودن به حمایت خود از اپلیکیشنهای متمرکز در حفظ حریم خصوصی ادامه میدهند.
باید بنشینیم و ببینیم که سازمانهای تنظیمگر جهانی از جمله گروه ویژه اقدام مالی (FATF) چه اقدامات و دستورالعملهایی در قبال پرایوسی کوین ها (Privacy Coin) انجام خواهند داد.
پاسخ ها