دانشمندان یک مولکول RNA ساختند که میتواند از دیگر RNAها کپی کند؛ چنین مولکولی میتواند زمینهساز ساخت «حیات مصنوعی» در آزمایشگاه باشد.
نظریهای بحثبرانگیز وجود دارد که میگوید حیات روی زمین از زمانی آغاز شد که RNA خودبهخود شروع به تکثیر کرد؛ اکنون محققان ادعا میکنند که بخشی از این فرایند را در آزمایشگاه تکرار کردهاند.
براساس مقاله منتشرشده در PNAS، دانشمندان مؤسسه مطالعات بیولوژیکی سالک آمریکا پژوهش خود را برمبنای این نظریه پیش بردهاند که قبل از وجود DNA یا پروتئین، RNA به عنوان اولین ماده درون «سوپ اولیه» زمین وجود داشت. حالا دانشمندان میگویند که یک مولکول RNA ساختهاند که میتواند از انواع دیگر RNA کپی کند؛ این چنین مولکولی مشابه مولکولهای اولیه روی زمین است، اما اینبار در آزمایشگاه بهسر میبرد.
دانشمندان یک مولکول RNA آزمایشگاهی ایجاد کردند که بهطور دقیق سایر مولکولها را کپی میکند و منجر به یک آنزیم فعال میشود. اکنون که این مؤسسه تحقیقاتی این کار را انجام داده است، آماده است تا اولین مراحل تکاملی زندگی را به روشهای بیسابقهای مورد مطالعه قرار دهد. البته هنوز دانشمندان با مسائلی روبهرو هستند.
مولکول آزمایشگاهی محققان هنوز نمیتواند خودش را تکثیر دهد. به تعبیری زمانی میتوان به حیات مصنوعی رسید که این RNA بتواند خودتکثیری (Self-replicating) انجام دهد. همچنین RNA آزمایشگاهی باید نسخههای بسیار نزدیک به نسخه اصلی خود ایجاد کند تا تکامل داروینی رخ دهد.
از سویی تکثیر دقیق RNA نیز کارساز نخواهد بود، زیرا دراینصورت جهشهایی که باعث رشد و نمو میشوند پدید نمیآید. دانشمندان برای دستیابی به میزان دقیقی از جهش در تکثیر، از نوعی RNA موسوم به RNA سر چکشی بهره بردهاند. وقتی که RNA آزمایشگاهی از RNA سرچکشی نسخهای کپی میکند، ویژگیهای آن را نیز به ارث میبرد؛ به عبارتی در هر نسل جدید از مولکولهای مادر، تغییراتی ایجاد میشود.
اگرچه دستاورد فعلی دانشمندان بسیار حائزتوجه است و حتی اگر موفق شوند در آزمایشگاه حیات مصنوعی بازتولید کنند، اما مطمئناً چنین آزمایشهایی با مسائل اخلاقی بسیاری روبهرو خواهد بود.
پاسخ ها