ستارگان کشفشده در بزرگترین خوشه قابل مشاهده از زمین با نام امگا قنطورس قرار دارند و 17 هزار سال نوری از زمین فاصله دارد.
تلسکوپ فضایی متعلق به آژانس فضایی اروپا (ESA)، گایا (Gaia)، در جدیدترین تحقیقات خود موفق شده است در یک خوشه نزدیک به زمین، نیم میلیون ستاره، نزدیک به 400 اختروش عدسی گرانشی و موقعیت حدود 156 هزار سیارک عجیب را شناسایی کند.
گایا از دسامبر سال 2013 در فضا بوده است و در منطقهای با نام L2 (همان منطقه قرارگیری تلسکوپ فضایی جیمز وب) قرار دارد و اطلاعاتش را به زمین ارسال میکند. «الکسی مینتز»، یکی از اعضای تحقیقات گایا، در بیانیه ESA درباره این مأموریت جدید توضیح میدهد:
«با دادههای جدید میتوانیم ساختار خوشه، نحوه توزیع ستارههای تشکیلدهنده، نحوه حرکت آنها و موارد دیگر را مطالعه کنیم و یک نقشه کامل از امگا قنطورس [یک خوشه ستارهای کروی] در مقیاس بزرگ ایجاد کنیم.»
نیم میلیون ستاره تازهکشفشده توسط گایا تنها تعداد انگشتشماری از 1.8 میلیون ستاره شمالی است که در این تحقیقات مشاهده شدهاند. ستارگان موجود در امگا قنطورس که بزرگترین خوشه کروی قابلمشاهده از زمین محسوب میشود، گروهی از ستارگان به وسعت تقریباً 150 سال نوری هستند که 17 هزار سال نوری از زمین فاصه دارند.
نکته قابلتوجه دیگر اینکه ستارههایی که بهتازگی دیده شدهاند، کمنورتر از ستارههای معمولی (حدود 15 برابر) هستند که تاکنون شناسایی شدهاند.
گایا همچنین بیش از 380 اختروش عدسی گرانشی نیز در فضا مشاهده کرده است. عدسیهای گرانشی اجسامی هستند که نور را از کیهان دورتر منعکس میکنند و به ستارهشناسان اجازه میدهند تا به اعماق فضا نگاه کنند و سرنخهای مربوط به کهکشانهای باستان و ماهیت ماده تاریک را بشناسند.
بهطور کلی، رصد خوشههایی مانند امگا قنطورس میتواند انواع مختلفی از دادههای مفید مانند نحوه پیرشدن ستارهها و تکامل کهکشانها را بهدست آورد. چهارمین نسخه از دادههای گایا شامل مشاهدات هشت ناحیه دیگر از فضا خواهد بود که پر از ستارگان پرجمعیت است و طبق گفته ESA، احتمالاً تا سال 2026 منتشر نخواهد شد.
پاسخ ها