حمله پانیک را میتوان به عنوان یک ترس یا اضطراب ناگهانی و شدید توصیف کرد که منجر به عوارض جانبی شدیدی مانند تنگی نفس، سرگیجه و تپش قلب میشود. بیماران ممکن است احساس کنند که کنترل اوضاع از دستشان خارج شده است. حمله پانیک همچنین ممکن است مانند حمله قلبی یا احساسی شبیه به مرگ باشد.
در بیشتر موارد، یک حمله ممکن است از ۵ تا ۲۰ دقیقه طول بکشد. همچنین ممکن است حمله بیشتر (چند ساعت) طول بکشد. قویترین بخش اضطراب حدود ۱۰ دقیقه پس از شروع حمله احساس میشود. وقتی این حملات مکرر میشوند، رسماً اختلال پانیک نامیده میشوند.
بیماران ممکن است حملات پانیک را دلهرهآور و آنقدر بد بدانند که مانع فعالیتهای روزانهشان شود. درمان حرفهای تحت نظر یک متخصص پزشکی باتجربه میتواند به بیماران کمک کند تا تعداد علائم را کاهش دهند یا حتی حملات را به طور کامل متوقف کنند.
حملات پانیک در بین زنان بیشتر از مردان شایع است.
مراحل و انواع حملات پانیک
معمولاً حمله پانیک ۷ مرحله دارد، اما همه حملات یکسان نیستند. ترتیب برخی ممکن است متفاوت باشد و برخی ممکن است یک مرحله را از دست بدهند. نکته کلیدی این است که به حملات خود توجه کنید تا ببینید آیا علائم را با الگوی خاصی تجربه میکنید یا خیر. با ردیابی علائم خود، برای تشخیص و پاسخ زودهنگام به آنها مجهزتر خواهید بود.
اگر بحث در مورد حملات پانیک شما را تحریک میکند، خواندن این وبلاگ را با یکی از عزیزانتان که میتواند در خواندن آن با شما همکاری کند، در نظر بگیرید.
مراحل حمله پانیک عبارتند از:
- شروع حمله: ممکن است فرد هنگام نشستن پشت میز کار، قدم زدن معمولی، در آشپزخانه یا انجام یک فعالیت روزمره عادی دچار حمله شود. این حمله ممکن است مانند احساس غم و ناامیدی بدون هیچ دلیل خاصی باشد. گاهی اوقات، حمله ممکن است ناشی از یک تجربه طاقت فرسا یا استرس زا باشد.
- میل به فرار: مرحله دوم اضطراب با جستجوی راه فرار یا جستجوی حواسپرتی در لحظه شروع حمله آغاز میشود. این مرحله ممکن است باعث شود فرد احساس کند که باید پنهان شود. با این حال، میل شدید به "فرار" باعث تسکین علائم نمیشود.
- ناراحتی بدون تسکین: این مرحله شما را ناراحت خواهد کرد. صرف نظر از کاری که انجام میدهید، هیچ تسکینی از احساس پریشانی وجود ندارد. برخی از بیماران ممکن است بدون کنترل بر بدن و تجربه، از واقعیت جدا شوند.
- علائم جسمی: بدن شروع به نشان دادن پاسخ فیزیکی به پریشانی مغز به شکل لکنت زبان، تعریق، تنفس سنگین یا سریع، سرگیجه، افزایش ضربان قلب و حالت تهوع میکند. برخی افراد ممکن است از تاری دید، پلک زدن سریع، خشکی دهان یا حتی اشک ریختن رنج ببرند.
- ترس بیپایان: فرد ممکن است احساس کند که نیاز به مراجعه به بیمارستان دارد یا اینکه این افکار هرگز از بین نمیروند. بیماران احساس ناامیدی و نیاز به کمک، فرار یا تسکین میکنند. برخی افراد حتی ممکن است ترس شدیدی از مرگ را تجربه کنند.
- نقطه اوج: آنها ممکن است تمام مکانیسمهای مقابلهای، مانند کاهش نفس، جمع شدن به شکل توپ، قدم زدن، پرت کردن حواس و غیره را امتحان کنند. برخی از افراد ممکن است برای تسکین کوتاه مدت، مصرف مواد را امتحان کنند. با این حال، این کمکی نمیکند و در بیشتر موارد، علائم را تشدید میکند.
- پایان: فرد دوباره احساس "عادی" میکند. ضربان قلب پایین میآید، تنفس کند میشود و ذهن شفاف میشود. این مرحله باعث میشود فرد احساس آرامش یا آسودگی و راحتی کند.
انواع حملات پانیک
حملات پانیک از نظر شدت و مدت زمان متفاوت هستند. این حملات همچنین بسته به وقایع و اشیایی که باعث حمله شدهاند، متفاوت هستند. حمله پانیک را میتوان به دو نوع جداگانه از حملات پانیک طبقهبندی کرد:
- حملات پانیک مورد انتظار: حملات پانیک مورد انتظار زمانی پیشبینی میشوند که فرد در معرض نشانههای دقیق یا محرکهای پانیک قرار گیرد. یک نمونه کلاسیک از این نوع حمله، فوبیا است. فردی که از ارتفاع یا فضاهای بسته میترسد، ممکن است در هنگام قرار گرفتن در ارتفاع یا در مناطق تنگ، انتظار حملات پانیک را داشته باشد.
- حملات پانیک غیرمنتظره: این حملات به طور ناگهانی و بدون هیچ علت یا نشانهی مشخصی رخ میدهند. یک حملهی پانیک غیرمنتظره ممکن است زمانی که فرد در حالت آرامش یا آسودگی است، رخ دهد.
علائم حملات پانیک
حملات پانیک معمولاً به طور ناگهانی و در هر زمانی شروع میشوند. این حملات ممکن است گاه به گاه یا مکرراً رخ دهند. علائم معمولاً در عرض چند دقیقه به اوج خود میرسند. پس از فروکش کردن حمله پانیک، فرد ممکن است احساس خستگی و فرسودگی کند.
علائم رایج حملات پانیک شامل موارد زیر است:
- عرق کردن
- احساس نزدیک شدن به فاجعه یا خطر
- ترس از دست دادن کنترل
- ترس از مرگ
- ضربان قلب سریع و کوبنده
- لرز
- حالت تهوع
- لرزیدن/لرزیدن
- درد قفسه سینه
- تنگی نفس
- گرفتگی گلو
- سردرد
- گرفتگی عضلات شکم
- گرگرفتگی
- سرگیجه
- سبکی سر یا غش
- بیحسی
- احساس سوزن سوزن شدن
- احساس غیرواقعی بودن
- جدا شدن
حملات پانیک میتوانند باعث ترس شدید از تکرار مجدد آن شوند.
عوامل خطر حملات پانیک
عوامل زیر ممکن است خطر ابتلا به حملات پانیک را افزایش دهند:
- سابقه خانوادگی حملات/اختلال پانیک
- استرسهای عمده زندگی
- تروما (مرگ یا بیماری جدی یکی از عزیزان)
- تجاوز جنسی
- تصادف شدید
- تغییرات اساسی در زندگی (طلاق یا زایمان)
- سیگار کشیدن
- مصرف بیش از حد کافئین
- تاریخچه مشکلات جسمی دوران کودکی
- سابقه سوءاستفاده جنسی
پاسخ ها