اسم رمز انتقال بازیکنان ایرانی به اروپا؛ از مهدیقلی تا موجی؛ با بیاتها لژیونر شوید!؛ علیرضا بیرانوند که چند روز پیش تمریناتش را با تیم آنتورپ آغاز کرد شانزدهمین ایرانی است که برای بازی به ژوپیرلیگ آمده است.
به گزارشورزش سایت بلژیکی voetbalkrant به بهانه حضور علیرضا بیرانوند دروازه بان ملی پوش ایرانی در تیم آنتورپ گزارشی درباره بازیکنانی ایرانی که تا به حال در لیگ بلژیک بازی کرده اند را منتشر کرده است. در این گزارش آمده است: رضا ترابیان اولین فوتبالیست ایرانی بود که در سال 1998 به فوتبال بلژیک آمد و در تیم استاندارد لیژ بازی کرد. البته که او بازی های زیادی انجام نداد و تنها به عنوان یک بازیکن تعویضی ده دقیقه برابر میشلن به میدان رفت.
ورود بیات ها
شارلروا را باید پیشگام واقعی در انتقال بازیکنان ایرانی به بلژیک دانست. خانواده بیات از خانواده های معروف در عرصه تجاری و سیاسی ایران بوده اند. عباس بیات که اولین بار به عنوان یک ایرانی در فوتبال بلژیک پست مدیریتی داشت یک تاجر موفق و فرزند مرتضیقلی بیات سیاستمداری از دوران قاجار است. آن ها یک خانواده ایرانی عاشق فوتبال هستند که توانستند در فوتبال این کشور پست های کلیدی را به دست بیاورند. عباس بیات البته بازنشسته شد اما مهدی رئیس فدراسیون فوتبال بلژیک یکی از مهمترین فدراسیون فوتبال اروپا و موجی رئیس باشگاه شارلروا بلژیک هستند.
وقتی عباس بیات در سال 2000 رئیس شارلروا شد به برادرزاده های خود موجی و مهدی پست هایی در باشگاه داد. تحت حضور بیات ها ، یک خانواده ایرانی، اولین هموطنانشان را به فوتبال بلژیک آوردند.
این کار در سال 2000 و با دو انتقال آغاز شد؛ داریوش یزدانی بازیکن استقلال و علیرضا امامی فر بازیکن پرسپولیس به این تیم پیوستند. یزدانی در شارلروا موفق تر بود و بیشترین بازی ها را به عنوان یک ایرانی در لیگ بلژیک انجام داده است. این هافبک خلاق در چهار فصل حضور خود 73 بازی در لیگ انجام داد. امامی فر بازیکن سمت چپ در سال 2003 بعد از انجام 16 بازی این تیم را ترک کرد.
محمدرضا مهدوی و مهرداد میناوند نیز در ابتدای دوره بیات به شارلروا و لیگ فوتبال بلژیک آمدند. میناوند تنها دو بازی در یک فصل انجام داد اما مهدوی دو سال در فوتبال بلژیک بود.
رضا گوچی
حدود یک دهه بعد که همه منتظر گروه جدیدی از بازیکنان ایرانی بودند رضاقوچان نژاد ستاره تیم ملی به استانداردلیژ پیوست و در 22 بازی برای این تیم 11 گل به ثمر رساند. او پیش از آن در تیم سنت ترویدن در لیگ2 بلژیک بازی کرده بود و در 12 بازی 9 گل برای این تیم به ثمر رساند و باعث شد تا استانداردلیژ او را به خدمت بگیرد.
بعد از آن تعدادمعدوی از بازیکنان ایرانی در فوتبال بلژیک حضور داشته اند که یک فصل یا کمی بیشتر در ژوپیرلیگ ماندند: مرتضی پورعلی گنجی، سعید عزت اللهی، امید ابراهیمی در یوپن و رامین رضاییان در اوستنده.
درخشش کاوه
در سال 2017 شارلروا یک خرید شگفت انگیز داشت: مهاجمی که با 28 گل و 11 پاس گل موفق ترین بازیکن ایرانی در فوتبال بلژیک است؛ کاوه رضایی. او توسط کلوپ بروژ با قیمت بالا خریداری شد اما او نتوانست در این تیم به موفقیت برسد. هموطنان او اما در شارلروا شرایط متفاوتی داشتند. علی قلی زاده یک خرید موفق برای شارلروا به حساب می آید اما امیدنورافکن و یونس دلفی هنوز نتوانسته اند توانایی هایشان را کامل نشان بدهند.
علیرضا بیرانوند به عنوان شماره 1 تیم ملی ایران و با کارنامه ای پربار به بلژیک آمده است. او باید با ژان بوتز دروازه بان مجارستانی رقابت کند اما پیش بینی می شود او نیز به اندازه کاوه رضایی می تواند در ژوپیرلیگ موفق باشد. اتفاقی که در مورد میلادمحمدی دیگر بازیکن ایرانی حاضر در فوتبال بلژیک نیز رخ داد و او توانست در بخش تهاجمی تیم خنت در فصل گذشته نمایش خوبی داشته باشد.
فوتبال بلژیک و انتقال بازیکنان ایرانی به فوتبال ، باعث شده تا بازیکنان جوان و مستعد ایرانی در آن با فوتبال اروپا آشنا می شوند و می توانند از آن به عنوان یک پل مناسب برای رسیده به لیگ های درجه یک اروپا استفاده کنند. علیرضابیرانوند در حال حاضر یکی از بازیکنانی است که انتظار می رود در صورت درخشش در آنتورپ و ژوپیرلیگ بتواند راهی به لیگ های درجه یک فوتبال اروپا پیدا کند. کاوه رضایی ،علی قلی زاده و میلادمحمدی نیز این پتانسیل را دارند که از فوتبال بلژیک به سطح اول فوتبال اروپا برسند.
پاسخ ها