منابع:
سایت بیتوته
قانون بیمه
ویکی پدیا
مرکز مشاور بیمه
1
بیمه پیمانی است که بر پایه آن شرکت بیمه (بیمهگر) تعهد میکند در برابر مقدار پولی که فرد یا شرکت دیگری (بیمهگذار) به او پرداخت میکند، زیان وارد شده به بیمهگذار را در پی رویدادی ناخواسته جبران کند. پولی را که بیمهگذار به بیمهگر میپردازد، حق بیمه و آنچه را که بیمه میشود، موضوع بیمه مینامند.
2
ماده یک قانون بیمه مصوب سال 1316 است که عقد بیمه را این چنین تعریف میکند: «بیمه عقدی است که به موجب آن یک طرف تعهد میکند در ازاء پرداخت وجه یا وجوهی، از طرف دیگر در صورت وقوع یا بروز حادثه خسارت وارده بر او را جبران نموده و یا وجه معینی بپردازد. متعهد را "بیمهگر"، طرف تعهد را "بیمهگذار"، وجهی را که بیمهگذار به بیمهگر میپردازد، "حق بیمه" و آنچه را که بیمه میشود، "موضوع بیمه" مینامند».
3
ماده 2 قانون بیمه میگوید: «عقد بیمه و شرایط آن باید به موجب سند کتبی باشد و سند مزبور موسوم به بیمهنامه خواهد بود»
4
بیمهنامه به منزله سندی دال بر رضایت طرفین به انعقاد قرار داد بوده که با توجه به پیشنهاد بیمهگذار و موافقت بیمهگر تنظیم و پس از امضاء در اختیار بیمهگذار قرار میگیرد.
****
در بیمهنامه باید مشخصات کامل عوامل و ارکانی که قرارداد بر اساس آن منعقد میگردد به وضوح قید شود تا از بروز اختلافات و مشکلات بعدی در روابط بیمهگر و بیمهگذار جلوگیری گردد
5
بیمه گر(شرکت بیمه) شخصی حقوقی است که در مقابل دریافت حق بیمه از بیمه گذار، متعهد می شود که ضررهای احتمالی به بیمه گذار را در صورت وقوع حادثه در یک دوره زمانی خاص، جبران نماید و یا خدمات مشخصی را به وی ارائه دهد.
****
در مقابل، بیمه گذار شخصی حقیقی یا حقوقی است که با پرداخت حق بیمه، جان، مال یا مسئولیت خود یا دیگری را تحت پوشش بیمه قرار میدهد.
****
بنابراین بیمه یکی از بهترین روشهای مقابله با ریسک است.
6
بیمهگذار شخص حقیقی یا حقوقی است که طرف تعهد بیمهگر است و شخصی است که با پرداخت حق بیمه جان، مال و مسئولیت خود و یا دیگری را برای مدت مشخص و معینی تحت پوشش بیمه قرار میدهد.
****
ماده 5 قانون بیمه مقرر میدارد: بیمهگذار ممکن است اصیل باشد یا به یکی از عناوین قانونی نمایندگی صاحب مال یا شخص ذینفع را داشته یا مسئولیت حفظ آن را از طرف صاحب مال داشته باشد
7
مورد بیمه میتواند شخص، شیء، یا مسئولیت باشد.
****
چنانچه مورد بیمه شخص باشد بیمهگر در مقابل فوت، حیات، بیماری، از کارافتادگی و نقص عضو بیمه شده متعهد خواهد بود. این نوع بیمه را بیمه اشخاص مینامند.
****
نکته:بیمه عمر جزو بیمه اشخاص است
8
در صورتی که مورد بیمه شیء باشد بیمهگر در مقابل خسارات وارد به آن شیء متعهد خواهد بود مثل آتشسوزی اموال منقول و غیرمنقول، بیمه حمل و نقل کالا، هواپیما و کشتی، بیمه اتومبیل، بیمه مرگ و میر حیوانات.
****
این نوع بیمه را بیمه اشیاء مینامند.
9
مورد بیمه ممکن است شخص و یا شیء نباشد بلکه مسئولیت بیمهگذار در مقابل دیگری باشد که در این صورت بیمهگر متعهد است چنانچه در نتیجه حادثهای که بیمهگذار مسئول آن باشد به دیگری خسارت وارد شود خسارت آن شخص را جبران نماید مانند بیمه مسئولیت اتومبیل، بیمه مسئولیت کارفرما در مقابل کارگران، بیمه مسئولیت حرفهای پزشکان و داروسازان، بیمه مسئولیت مالک در مقابل مستأجر.
****
این نوع بیمه را بیمه مسئولیت مینامند
10
مبلغ بیمه شده (در بیمه اموال) ارزش واقعی شی مورد بیمه بوده یا مبلغی است که بیمهگر تعهد میکند در صورت وقوع حادثه تا آن میزان به بیمهگذار یا ذینفع قرارداد بیمه خسارت بپردازد.
11
در بیمه اموال مبلغ بیمه شده باید معادل ارزش مال بوده و در صورتی که مبلغ بیمه کمتر از مبلغ واقعی باشد خسارت به نسبت مبلغ بیمه به مبلغ واقعی پرداخت خواهد شد.
12
در بیمه اشخاص از آنجا که جان انسان قابل تبدیل به پول نیست هر مبلغی را که بیمهگذار تعیین نماید در صورتی که مورد موافقت بیمهگر قرار گیرد در صورت وقوع حادثه، بیمهگر ملزم به پرداخت خسارت یا غرامت به ذینفع یا بیمه شده خواهد بود.
****
در بیمه عمر و سرمایه گذاری علاوه بر پوشش بیمه در اثر فوت ، حادثه یا بیماری در پایان قرارداد سرمایه بیمه + سود آن به بیمه شده(در صورت حیات) پرداخت میگردد
13
حق بیمه وجهی است که بیمهگذار به بیمهگر میپردازد تا در مقابل، بیمهگر در صورت وقوع حادثه و ایجاد خسارت زیان وارده را جبران کند و یا مبلغی به بیمهگذار و یا ذینفع از قرارداد یا اشخاص ثالث بپردازد حق بیمه را بهای خطر مینامند و مبلغ آن بستگی به شدت و ضعف احتمال وقوع دارد.
14
خسارت عبارتست از زیان وارده به مورد بیمه که در نتیجه وقوع حادثه ایجاد میشود و جبران آن در تعهد بیمهگر میباشد در بعضی موارد تعهد بیمهگر ممکن است بدون وقوع حادثه نیز تحقق پیدا کند مانند پرداخت سرمایه بیمه در انتهای مدت در صورت حیات بیمه شده (در بیمه عمر و پسانداز) و یا برقراری مستمری بازنشستگی و نظایر آن.
15
مدت بیمه ، فاصله زمانی بین ابتدا و انتهای تعهد بیمهگر است که در طول این زمان بیمهگر متعهد جبران خسارتهای مورد تعهد میباشد
16
تعریفی دیگر از بیمه
***
بیمه قراردادی است که طی آن ریسک مشخصی از یک طرف قرارداد، که بیمهگذار نامیده میشود، به طرف دیگر، که بیمهگر نامیده میشود، در ازای پرداخت وجه، که حق بیمه نامیده میشود، مطابق اصول بیمه منتقل میگردد.
______________
گردآوری:ابوالقاسم کریمی
تهران_ورامین
نماینده فروش و مشاور دو شرکت بزرگ بیمه پارسیان وَ پاسارگاد
صدور انواع بیمه نامه در سراسر کشور
پاسخ ها