جاهای دیدنی اراک را میشناسید؟ اصلا تا به حال به این شهرستان زیبا و دیدنی که کمتر از چهار ساعت با تهران فاصله دارد سفر کردهاید؟ استان مرکزی و به خصوص شهر اراک، دیدنیهای بسیاری دارد که بازدید از هر کدام برای خود دنیایی از تجربه و لذت است. با سفرزون در این مطلب همراه باشید تا جاهای دیدنی اراک و به طور کلی این شهرستان بزرگ و زیبا را به اختصار به شما معرفی کنیم:
کمی بیش از دو قرن پیش، درنزدیکی روستای کرهرود، هشت یا ۱۰ قلعه وجود داشت که یکی از آنها قلعهای نظامی به نام سلطانآباد بود. همیشه جنگ و نزاع بین ساکنان این قلعهها وجود داشت تا اینکه فردی به نام یوسف خان گرجی، معروف به سپهدار، که از خوانین دوران قاجار بود، به فرمان فتحعلیشاه قاجار قلعهها را تخریب و شهری را بنیانگذاری کرد که امروزه اراک نامیده میشود. در شهر، تمام تاسیسات شهری مانند: قنات، آبانبار، حمام، سقاخانه، ارگ و بازار ساخته شد و به مرور زمان و با پیشرفت اقتصادی شهر و عبور راهآهن سراسری در آن مهاجرت به آن افزایش یافت. بسیاری از جاهای دیدنی اراک که امروز برای ما جذاب است، به همین دوران باز میگردد.
این روزها، اراک با بیش از ۵۰۰ هزار نفر جمعیت و وجود صنایع مادر در آن، پایتخت استان مرکزی و پایتخت صنعتی ایران است. گرچه زمستانهای اراک سرد و تابستانهای آن گرم و خشک است، اما با وجود ییلاقات و روستاهای سرسبز و کوههای اطراف، تالاب میقان و دشت فراهان، طبیعتی خواستنی دارد. ترخینه، باسلوق، کشمش سبز و … سوغات خوشمزه اراک است. صنایع دستی این شهر نیز قالیبافی، گلیمبافی، سفالگری، کتابت و نگارگری و …. است که همه اینها را میتوانید از بازار سنتی این شهر برای عزیزانتان تهیه کنید. گر چه بازار سنتی این شهر یکی از زیباترین مکان های دیدنی اراک است که خرید از آن لذت ویژهای دارد، اما مرکز خرید خاتم، پاساژ اسلامی و مرکز خرید گلستان هم از مراکز خرید خوب این شهر هستند که میتوانید برای خرید به آنها هم سری بزنید.
محمد ابراهیم خوانساری به فرمان احمد شاه قاجار، بزرگترین حمام ایران را با مساحت حدود هزار و ۶۰۰ متر مربع ساخت که شامل چهار بخش زنانه، مردانه، حمام ویژه اقلیتهای دینی و حمام خصوصی است. در چهار جهت حمام و در بخش سربینه مردانه، تابلوهای کاشیکاری که چهار فصل سال را به تصویر کشیدهاند قرار دارد که یکی از زیباترین آثار معماری و کاشیکاری دوره ی قاجار است. نام چهار فصل برگرفته ازاین تابلوهاست. آب مورد نیاز حمام از قنات تامین میشده است و برای گرم نگهداشتن آن ارتفاعش را حدود ۳/۵ متر پایینتر از خیابانهای اطرافش ساختهاند. امروزه بخشی از حمام به موزه مردمشناسی اختصاص یافته است. از آثار شاخص این موزه میتوان به محراب تاریخی مسجد جامع ساوه اشاره کرد.
ساعت بازدید: ۹ تا ۱۹
قیمت بلیط: ۲/۵۰۰ تومان
آدرس: اراک، خیابان بهشتی، حمام چهار فصل
این بنای تاریخی که در واقع نخستین مرکز علوم دینی در اراک است به سبک معماری مدارس دوره صفویه و به همت یوسف خان گرجی در زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار احداث شده است. این بنا دربافت قدیمی و مرکزی شهر و در مجاورت بازار اراک ساخته شده است. سالها بعد در سال ۱۳۳۳ هجری قمری آیتالله حائری یزدی این مدرسه را به یکی از بزرگترین مدارس علمیه کشور تبدیل کرد. آیتالله خمینی، نورالدین عراقی و آیتالله گلپایگانی در این حوزه علمیه درس تحصیل کردهاند.
ساعت بازدید: ۲۴ ساعته
قیمت بلیط : رایگان
آدرس : اراک، جنب بازار بزرگ
یک شرکت تجاری انگلیسی به نام زیگلر، در اواخر دوره قاجاریه، بنایی شامل حیاط، ایوان، شبستان و بالاخانه در محوطهای به مساحت سه هزار و ۸۰۰ متر مربع ساخت. پس از منحل شدن شرکت، یکی از متمولترین افراد شهر اراک به نام حاج محمد حسین میثمی وکیل، آن را خریداری کرد و از آن پس به نام قلعه حاج وکیل معروف شد. قسمت شمالی عمارت کلاه فرنگی وکیل اراک برونگرا و بخش جنوبی آن نیمه درونگرا است. ستونها و قسمتهایی از خارج عمارت با کاشیهای لعابدار مزین شده است ولی در داخل بنا تزئینات خاصی دیده نمیشود. پنجرههای قلعه نیز از شبکههای چوبی زیباست. در بالای طبقه همکف این بنا کلاه فرنگی زیبایی دیده میشود. مساحت کل عمارت حدود ۹۰۰ متر مربع است. اکنون این بنا دانشگاه جامع علمی کاربردی صنایع دستی اراک است.
ساعت بازدید : ۲۴ ساعته
قیمت بلیط : رایگان
دسترسی : اراک، خیابان چمران، کوچه وکیل
در ۱۴ کیلومتری جنوب شرقی اراک، در روستای مرادآباد، بنای تاریخی پیر مرادآباد قرار دارد که قدمت بنای اصلی آن مربوط به قرن هفتم و هشتم هجری است. بقعه پیرمرادآباد عمارتی چند ضلعی منتظم روی دوازده پایه با ارتفاع ۱۴متر است و گنبد دواری از جنس گل با ارتفاع پنج متر جلوه خاصی به این عمارت میبخشد. از ویژگیهای خاص معماری آن میتوان به طاقنماهایی با گره چینی و تزئینات آجرنما اشاره کرد. موزه این مجموعه هم بسیار دیدنی است.
ساعت بازدید : ۸ تا ۱۸
قیمت : رایگان
آدرس : کیلومتر ۱۴ اراک، شهر کارچان، روستای مرادآباد
دسترسی : از اراک وارد جاده اراک فرمهین شوید. به مشهد میقان که رسیدید وارد جاده فرعی شوید و پس از عبور از روستا جاده را ادامه دهید تا به مرادآباد برسید.
در کناره غربی رشته کوههای هفتادقله، در ۳۵ کیلومتری شهرستان اراک، کاروانسرایی قدیمی با سبک معماری چهار ایوانی وجود دارد. این بنا یکی از جاهای دیدنی اراک و متعلق به دوران حکومت صفویان است. این کاروانسرا به صورت مربع با چهار ایوان در چهار جهت اصلی است و یک حیاط مرکزی دارد. نمای داخلی کاروانسرا به گونهای است که در هر ضلع اصلی، در وسط، یک ایوان رفیع تعبیه شده است و در دو طرف آن سه حجره با ایوانهای کوچک در نظر گرفته شده است. خصوصیات منحصر به فرد کاروانسرای شاه عباسی اراک، باعث شده است این بنا به عنوان یکی از آثار ملی ایران در سال ۱۳۷۸ به ثبت برسد.
ساعت بازدید : ۲۴ ساعته
قیمت بلیط : رایگان
آدرس : ۳۵ کیلومتری شهرستان اراک، روستای کاروانسرا
دسترسی : از اراک وارد جاده اراک خمین شوید. سپس به جاده رودباران بپیچید و تا روستای کاروانسرا جاده را ادامه دهید. این مسیر حدود ۴۵ دقیقه طول میکشد.
در سال ۱۹۱۴ میلادی، به کمک ارامنه شهر اراک، کلیسایی به نام کلیسای مسروپ مقدس در این شهر احداث شد که شامل مدرسه مختص ارامنه، تالار اجتماعات، منزل کشیش و اقامتگاه سرایدار بود. این کلیسا دو ورودی در قسمتهای جنوبی و غربی دارد. نقشه بنا، بازیلیک مستطیل شکل و شرقی غربی است که در چهار جهت نورگیرهای متعددی دارد. در جلوی ورودی غربی برج، ناقوس کلیسا واقع شده است. این بنا در سال ۱۳۷۹ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
ساعت بازدید : ۲۴ ساعته
قیمت بلیط : رایگان
آدرس : استان مرکزی، اراک، خیابان چمران
در زمان حکومت فتحعلی شاه قاجار، با توجه به نیازهای زندگی شهری، مجموعه بازار اراک شامل مسجد، مدرسه، سقاخانه، حمام و آبانبار دراین شهرساخته شد که از هر سو به دروازههای اصلی شهر متصل بود. امروزه با اینکه فقط مسجد و سقاخانه باقی ماندهاند ولی هنوز از مراکز مهم و پررونق خرید این شهر و یکی از جاهای دیدنی اراک محسوب میشود. این مکان بازاری سرپوشیده است به طول کمتر از یک کیلومتر و دیوارهایی بلند که در بعضی جاها به هفت متر هم میرسد. همچنین راههای ورود و خروج متعددی در این بازار تعبیه شده است که در مواقع حادثه یا آتشسوزی موجب بالا رفتن سرعت خروج مردم میشود. در بازار اراک بعد از گذر ملاقاسم، سرای کاشانی با معماری بسیار نفیس و منحصربهفرد، قراردارد. در انتهای سرا، موزه سلطانآباد که اولین موزه خصوصی در اراک است و یکی از زیباترین جاهای دیدنی اراک محسوب میشود قرار دارد. این موزه شامل مجموعهای بسیار نفیس از آثار هنری خوشنویسان و کاتبان مشهور دوره اسلامی، تابلوهای نقاشی قهوهخانهای، آثار فلزکاری با کتیبهها و خطوط اسلامی است.
ساعت بازدید : ۸ تا ۱۳ و ۱۵ تا ۹:۱۵
قیمت بلیط : رایگان
آدرس : اراک، میدان شهدا
پاسخ ها