مهندسی و فناوری

مهندسی و فناوری

لذت دنیای فناوی و الکترونیک * هادی محبی زاده - مهندس برق دانشگاه تبریز

ستاره شناسان معمای 60 ساله اختروش ها، قوی ترین اجرام کیهانی را حل کرده اند

اخترشناسان راز 60 ساله اختروش‌ها، قدرتمندترین اشیا کیهانی را حل کردند

دانشمندان بالاخره متوجه شدند که اختروش‌ها چگونه به وجود می‌آیند و نور شدید خود را از کجا تولید می‌کنند.

اختروش‌ها پرنورترین و قدرتمندترین اشیا در کهکشان هستند و دانشمندان اخیراً توانسته‌اند بزرگ‌ترین معمای مربوط به این اشیا آسمانی را حل کنند. آن‌ها در پژوهشی تازه دریافته‌اند که اختروش‌ها بر اثر برخورد کهکشان‌ها به یکدیگر فعال و روشن می‌شوند.

به‌گزارش Phys، گروهی از محققان دانشگاه شفیلد و هرتفوردشر می‌گویند اختروش‌ها که اولین‌بار حدود 60 سال پیش کشف شدند، بر اثر برخورد کهکشان‌ها فعال می‌شوند و درخششی معادل تریلیون‌ها ستاره را به‌وجود می‌آورند.

پژوهشگران زمانی این برخوردها را کشف کردند که با استفاده از رصدهای تصویرسازی عمیق تلسکوپ اسحاق نیوتن در لاپالما، ساختارهای به‌هم‌ریخته منطقه‌های بیرونی کهکشان‌هایی را دیدند که میزبان اختروش‌ها هستند.

اکثر کهکشان‌ها در مرکز خود سیاه‌چاله کلان‌جرم دارند. این کهکشان‌ها همچنین حاوی حجم زیادی گاز هستند، اما عمده این گازها با فاصله زیادی از مرکز کهکشان‌ها در حال گردش و از دست سیاه‌چاله‌ها در امان‌اند.

انرژی بسیار شدید اختروش‌ها از کجا می‌آید؟

اخترشناسان راز 60 ساله اختروش‌ها، قدرتمندترین اشیا کیهانی را حل کردند

ولی برخورد میان کهکشان‌ها این گازها را به سمت سیاه‌چاله‌های مرکز کهکشان می‌فرستد. سپس درست قبل از آن که این گازها توسط سیاه‌چاله بلعیده شوند، میزان فوق‌العاده زیادی انرژی در قالب تابش منتشر می‌شود و درخشش خاص اختروش‌ها را به‌وجود می‌آورد.

فعال‌شدن اختروش‌ها می‌تواند پیامدهای قابل توجهی برای کهکشان‌ها به همراه داشته باشد. این اتفاق ممکن است مابقی گازها را هم از کهکشان‌ها خارج کند و تا میلیاردها سال مانع از شکل‌گیری ستاره‌های جدید شود.

این اولین‌باری است که دانشمندان توانسته‌اند با این سطح از حساسیت یک اختروش را مشاهده کنند. آن‌ها با مشاهده 48 اختروش و کهکشان میزبان آن‌ها نتیجه‌گیری کرده‌اند که این کهکشان‌ها حدوداً سه برابر بیشتر از سایر کهکشان‌ها در معرض احتمال برخورد یا تعامل با کهکشان‌های دیگر قرار دارند.

این مطالعه گام مهمی برای افزایش آگاهی ما پیرامون شکل‌گیری و تأمین انرژی اختروش‌هاست. پروفسور «کلیو تدهانتر» از واحد فیزیک و اخترشناسی دانشگاه شفیلد می‌گوید: «اختروش‌ها یکی از شدیدترین پدیده‌ها جهان‌اند، و آن‌چه از آن‌ها می‌بینیم، احتمالاً نشان‌دهنده همان چیزی است که حدود پنج میلیارد سال دیگر در هنگام برخورد کهکشان راه شیری با کهکشان اندرومدا رخ می‌دهد.»

دانشمندان می‌گویند زمین قرار نیست به این زودی‌ها در نزدیکی هیچ اختروشی قرار بگیرد. بااین‌حال، محققان این پدیده‌ها را زیر نظر می‌گیرند تا اطلاعات بیشتری درباره تاریخ کیهان و آینده کهکشان راه شیری کسب کنند. نتایج این مطالعه در مجله Monthly Notices of the Royal Astronomical Society منتشر شده است.

مهندسی و فناوری
مهندسی و فناوری لذت دنیای فناوی و الکترونیک * هادی محبی زاده - مهندس برق دانشگاه تبریز

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋