اگر به تماشای فیلمهای کلاسیک علاقه داشته باشید، قطعا با آدری هپبورن و فیلمهایش آشنایی دارید. هپبورن یکی از زیباترین چهرههایی است که تابهحال روی پرده نقرهای نقش بسته. کسانی که طرفدار سینمای عاشقانه هستند، او را به بازی در «تعطیلات رمی» میشناسند. با وجود این، فیلمهای آدری هپبورن در این فیلم دوستداشتنی خلاصه نمیشوند. در این مقاله، درباره زندگی این اسطوره هالیوودی و فیلمهایش میخوانید.
آدری هپبورن ۴ می ۱۹۲۹ در بروکسل بلژیک متولد شد. مادر او بارونس الا فان هیمسترای هلندی و پدرش جوزف ویکتور آنتونی راستون انگلیسی بود. آنها بعدها نام خانوادگی خود را به هپبورن تغییر دادند، چراکه معتقد بودند از نسل جیمز هپبورن، چهارمین ارل بوثول، از نجیبزادگان اسکاتلندند. آدری در بلژیک به دنیا آمد، اما چون پدرش تابعیت انگلستان را داشت، او نیز تبعه انگلیس شد و تحصیلات دوران ابتدایی خود را در این کشور گذراند.
زمانی که آدری ۶ساله بود، پدرش خانواده را رها کرد. درنتیجه آدری و مادرش تا سال ۱۹۳۹ در انگلیس بودند و با آغاز جنگ جهانی دوم به هلند مهاجرت کردند. در طول جنگ جهانی دوم، آدری در هلند تحت اشغال نازیها زندگی سختی داشت. بااینحال موفق شد به مدرسه برود و در کلاسهای رقص باله شرکت کند. در این مدت، مادر آدری نام او را موقتا به ادا ون هیمسترا تغییر داد تا هویت انگلیسیاش فاش نشود و در امان بماند.
با تمامشدن جنگ، آدری برای ادامه تحصیل در رشته رقص باله به آمستردام و لندن رفت. او در اوایل ۲۰سالگی سراغ رشته بازیگری رفت و بهعنوان مدل و رقصنده حرفهای شروع به کار کرد. در همان زمان بود که با نام آدری هپبورن در چند فیلم نقشهای کوچکی بازی کرد. با ایفای نقش او در این آثار سینمایی، کمکم عاشقان سینما متوجه ظهور ستارهای زیبا روی پرده نقرهای شدند.
آدری شهرت خود را مدیون «تعطیلات رمی» بود. او با بازی در اولین فیلم آمریکاییاش توانست چشمها را به خود خیره کند. توانایی او در بازیگری و زیبایی کمنظیرش باعث شد که در همان بدو ورود به دنیای هالیوود، برنده جایزه بهترین بازیگر زن اسکار شود. او در طول دوران حرفهای خود توانست در جشنوارههای مختلف بینالمللی، ۴۷ مرتبه نامزد دریافت جایزه شود و ۲۵ جایزه را از آن خود کند.
هپبورن بیشتر به ایفای نقشهای بهیادماندنی در فیلمهای مختلف و استایل زیبایش در دنیای مد و فشن معروف است. بااینحال، فعالیتهای این اسطوره هالیوودی در این حوزهها خلاصه نمیشد. او به فعالیتهای بشردوستانه نیز علاقه داشت. هپبورن سال ۱۹۸۸ بهعنوان سفیر ویژه حسن نیت صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف) شروع به کار کرد.
او تا کمی پیش از مرگش، خود را وقف فعالیتهای بشردوستانه کرده بود و عازم روستاهای قحطیزده در آمریکای لاتین، آفریقا و آسیا شده بود. سرانجام در سال ۱۹۹۳، آدری هپبورن بر اثر بیماری سرطان دیده از جهان فروبست. در همان سال و پس از مرگ آدری، جایزه بشردوستانه ژان هرشولت به او اهدا شد.
ژانر: جنایی، درام، رازآلود
کشور سازنده: آلمان غربی، آمریکا
سال پخش: ۱۹۷۹
کارگردان: ترنس یانگ
سایر بازیگران اصلی: بن گازارا، جیمز میسون
مدتزمان فیلم: ۱ ساعت و ۵۶ دقیقه
دوبله فارسی: ندارد
امتیاز (IMDB): ۴٫۶
هپبورن در این فیلم در نقش وارث یک شرکت داروسازی بزرگ ظاهر شده است. پدر او توسط قاتلی ناشناس به قتل رسیده و حالا او به هدف بعدی این قاتل تبدیل شده است.
این عاشقانه عجیبوغریب بهکارگردانی مل فرر، همسر آدری در آن زمان، در واقع اولین شکست بزرگ این بازیگر محبوب بود. در این فیلم، آنتونی پرکینز نقش پناهندهای ونزوئلایی را بازی میکند که ریما دختر جنگلی (با نقشآفرینی هپبورن) جان او را نجات میدهد.
در «داستان همسران جوان»، ماجرای زنی خجالتی را دنبال میکنیم که پس از جنگ، در پی خانهای برای زندگی است و سرانجام ساکن خانهای میشود که دو زنوشوهر در آن زندگی میکنند. همهچیز به خوبیوخوشی پیش میرود تا اینکه مستأجر جدید شیفته یکی از همسران ساکن این خانه میشود.
نسخه انگلیسی این فیلم فرانسوی «کودک مونت کارلو» نیز نامیده میشود. این فیلم از آن جهت ارزش تماشا دارد که یکی از اولین فیلم های آدری هپبورن محسوب میشود. بازی فوقالعاده هپبورن در این فیلم باعث شد نمایشنامهنویس مشهور آن زمان، کولت، استعداد بازیگری او را کشف کند و از او بخواهد تا در تئاتر «جیجی» نقش اصلی را بازی کند. پس از ایفای نقش هپبورن در این تئاتر، فعالیت حرفهای او در هالیوود آغاز شد.
«عشق میان دزدان» آخرین فیلمی بود که هپبورن در آن نقش اصلی را بازی کرد. در این فیلم تلویزیونی، هپبورن در نقش بارونسی ظاهر میشود که با همکاری نوازندهای بهنام کارولین دولاک، ۳ تخممرغ فابرژه و جواهرات سلطنتی را از موزهای در سانفرانسیسکو میدزدد. این اشیای دزدیدهشده قرار است بهای آزادی نامزد بارونس باشند که در آمریکای لاتین گروگان گرفته شده است.
داستان این فیلم درباره ماریا برنتانو و خواهر کوچکش نورا (با بازی آدری هپبورن) است. آنها پس از قتل پدرشان بهدست دیکتاتوری اروپایی، به لندن فرار میکنند. ۷ سال پس از آن، ماریا خیلی غیرمنتظره لویی، معشوق سابق خود، را میبیند که در فکر ترور دیکتاتور است. ماریا و نورا درگیر نقشه قتل دیکتاتور میشوند، اما ماجرا به این سادگی پیش نمیرود.
هپبورن در دهه ۱۹۸۰ فقط در ۲ فیلم نقشآفرینی کرد که «آنها همگی خندیدند» یکی از آنهاست. در این فیلم، ماجرای سه کارآگاه خصوصی را دنبال میکنیم که درباره دو زن مظنون به خیانت تحقیق میکنند. البته این تحقیقات نتیجهای غیرمنتظره در پی دارد.
فیلمنامهنویس هالیوودی، ریچارد بنسون، برای نوشتن فیلمنامه تنها چند روز فرصت دارد. بنابراین تصمیم میگیرد دستیاری برای خود استخدام کند. آدری هپبورن نقش این دختر تایپیست را بازی میکند که قرار است به فیلمنامهنویس کمک کند.
«همیشه» آخرین فیلمی بود که هپبورن در آن ایفای نقش کرد. او در این فیلم استیون اسپیلبرگ حضوری کوتاه داشت و تمام دستمزد ۱میلیوندلاری خود برای بازی در این نقش کوتاه را به یونیسف اهدا کرد.
اسطورههای سینمای هالیوود، آدری هپبورن و شان کانری، موقع ایفای نقش در این فیلم در دوران کهنسالی خود به سر میبردند. هپبورن در «رابین و ماریان» نقش ماریان را بازی میکند. او خدمتکار یک صومعه شده و از اینکه رابین او را رها کرده تا به جنگهای صلیبی برود، ناراحت است.
این فیلم را نباید با شاهکار برنده اسکار کلینت ایستوود اشتباه بگیرید. «نابخشوده» اثری بود که جان هیوستون تلاش کرد تا برای مقابله با نژادپرستی موجود در فیلمهای وسترن بسازد. در این فیلم، ماجرای خانوادهای را دنبال میکنیم که در تگزاس زندگی میکنند. بازی در این فیلم برای آدری پایان خوشی نداشت. او حین سوارکاری برای ایفای نقش در این فیلم از اسب افتاد و بهشدت صدمه دید.
شاید این فیلم بهترین اقتباس از رمان مشهور تولستوی نباشد، اما موسیقی متن زیبای نینو روتا و فیلمبرداری حرفهای جک کاردیف باعث میشود که تا انتها آن را دنبال کنید. هپبورن در این فیلم در نقش ناتاشا خوش میدرخشد.
هپبورن بهخاطر بازی در این فیلم موزیکال به یکی از نمادهای مد دوران خود تبدیل شد. او در «چهره بامزه» نقش کارمند خجالتی یک کتابفروشی را بازی میکند که درنهایت به مدلی زیبا تبدیل میشود.
هپبورن پس از موفقیت در فیلم «سابرینا»، بار دیگر در «عشق در بعدازظهر» روبهروی دوربین بیلی وایلدر ظاهر شد. در این فیلم، کارآگاهی خصوصی از سوی زنی استخدام میشود تا همسر این زن را در حال خیانت دستگیر کند. بااینحال همهچیز طبق نقشه کارآگاه پیش نمیرود، چون همسر سالخورده موکل عاشق دختر کارآگاه (با بازی هپبورن) میشود.
در این فیلم، داستان زوجی را دنبال میکنیم که رابطه چندان خوبی ندارند. آنها برای تعطیلات به ریویرای فرانسه سفر میکنند و در طول این سفر به یاد روزهای عاشقانه آشنایی خود میافتند. آنها در تعطیلات به تمام چیزهایی فکر میکنند که در طول این سالها از دست دادهاند.
در این فیلم، ماجرای کارمند بانکی را دنبال میکنیم که به فکر دزدی میافتد. او که از حمل شمشهای طلای بانک خبر دارد، تلاش میکند تا با همکاری همسایه عجیبوغریب خود شمشها را بدزدد و به خارج از کشور قاچاق کند.
در «چگونه یکمیلیون بدزدیم»، ماجرای زن جوانی را دنبال میکنیم که سارقی حرفهای را استخدام میکند و این سارق مأمور میشود تا اثر هنری گرانبهایی را بدزدد که پدر زن جوان جعل کرده و در موزهای مهم به نمایش درآمده است.
هپبورن در این فیلم در نقش دختری اشرافی ظاهر میشود که همهچیز را رها میکند و در صومعهای مشغول به کار میشود. بازی خیرهکننده آدری در نقش اصلی این فیلم یکی از درخشانترین نقشآفرینیهای او بود و درنهایت سومین نامزدی اسکار را برای او در پی داشت.
آدری هپبورن در «سابرینا» نقش سیندرلایی مدرن و سرزنده را بازی میکند. او با این نقشآفرینی زیبا جایگاه خود بهعنوان یکی از دوستداشتنیترین زنان پیشرو در تاریخ فیلمهای کمدی عاشقانه را تثبیت کرد. هپبورن بهخاطر بازی در نقش سابرینا، برای دومین مرتبه نامزد دریافت جایزه اسکار شد.
«صبحانه در تیفانی» یکی از مشهورترین فیلم های آدری هپبورن است. او با بازی در این فیلم هم برای چهارمین بار نامزد دریافت جایزه اسکار شد و هم به نماد مد و زیبایی بدل شد. کافی است لحظه بیرونآمدن او از تاکسی در صبحی مهآلود را تماشا کنید تا خودتان متوجه دلیل محبوبیت آدری بابت ایفای نقش در این فیلم شوید.
در این فیلم، داستان زنی نابینا را دنبال میکنیم که دو جنایتکار خشن او را آزار میدهند. آنها به دنبال عروسکی پرشده از هروئین هستند که همسر این زن اتفاقی پیدایش کرده است.
اگر به تماشای فیلمهای موزیکال علاقه دارید، «بانوی زیبای من» شما را شیفته خود خواهد کرد. در این فیلم که یکی از بهترین فیلمهای موزیکال تاریخ سینماست، داستان دختر گلفروشی را دنبال میکنیم که به بانویی اشرافی در لندن تبدیل میشود.
هپبورن در این فیلم اقتباسشده از نمایشنامه لیلیان هلمن، نقش معلمی را بازی میکند که با انتشار شایعهای زندگیاش ویران میشود.
در «معما»، شاهد بازی آدری هپبورن در نقش بیوهای بهنام رجینا لمپرت هستیم. او که بهتازگی همسرش را از دست داده است، با مردی باهوش و مرموز بهنام پیتر جاشوا آشنا میشود. پیتر به رجینا کمک میکند از دست مردانی که او را تعقیب میکنند، فرار کند.
«تعطیلات رمی» عاشقانهای با پایانی غمانگیز است. در این فیلم، ماجرای شاهزاده خانمی را دنبال میکنیم که از دست محافظانش فرار میکند تا یک روز را همچون فردی عادی در رم بگذراند. شاهزاده خانم در طول ماجراجویی یکروزه در شهر با خبرنگاری آشنا میشود که او را شیفته خود میکند. تماشای این فیلم دوستداشتنی برای کسانی که به دیدن فیلمهای عاشقانه علاقه دارند، جذاب خواهد بود.
آدری هپبورن اسطوره زیبای هالیوودی با بازی در فیلمهایی مانند «تعطیلات رمی» و «صبحانه در تیفانی» شهرت یافت. البته ایفای نقش او در این فیلمها تنها دلیل شهرتش نبود و بابت فعالیتهای بشردوستانهاش در اواخر عمر نیز معروف شد.
در این مقاله، مهمترین فیلمهای آدری هپبورن را معرفی کردیم. شما تابهحال کدامیک از این فیلمها را دیدهاید؟ بهنظر شما درخشانترین اثر هپبورن کدام است؟
منابع دیگر: goldderby
پاسخ ها