استفاده از فرآیند های مدرن و به روز برای تصفیه فاضلاب دامداری، پساب آن را برای استفاده مجدد مناسب کرده و دقیقا مطابق استاندارد های سازمان محیط زیست می باشد.
فاضلاب تولیدی در صنایع دامداری شامل مقادیر زیادی از ویروس و بیناری زا ها می شود که برای سلامت انسان خطرناک است. از طرفی این فاضلاب دارای مقادیر بالایی از نیتروژن و فسفر می باشد که می تواند برای گیاهان مضر باشد. به دلیل آلایندگی بالا، تخلیه این فاضلاب ها به شبکه با افزایش بار آلایندگی فاضلاب و عدم توانایی تصفیه خانه برای انجام تصفیه فاضلاب دامداری همراه می شود. از طرفی دامداری ها معمولا در خارج از شهر قرا دارند و دسترسی مناسبی به شبکه انتقال فاضلاب ندارند. تخلیه فاضلاب به محیط زیست موجب آلوده شدن آب های زیر زیمنی و آسیب به خود دام ها می شود. به همین دلیل لازم است که با کمک یک پکیج تصفیه فاضلاب دامداری این نوع پساب تصفیه شود.
فاضلاب دامداری از منابع مختلفی نشات می گیرد. شست و شوی شیر دوش، شست و شوی زایشگاه و شرب دام از مهم ترین منابع تولید کننده فاضلاب هستند. و اگر شست و شو نیز انجام شود، پساب شست و شوی خود دامداری نیز به آن اضافه خواهد شد.
با توجه به هر مرکز دامداری کیفیت فاضلاب متفاوت است. به طور کلی آلاینده های موجود در این فاضلاب شامل رنگ، جامدات معلق، COD بالا، BOD بالا، فلزات سنگین، نیتروژن، فسفر، و باکتری های بیماری زا می شود.
کیفیت تصفیه فاضلاب دامداری با توجه به استاندارد های سازمان محیط زیست تعیین می شود. اما در ساخت پکیج تصفیه فاضلاب دامداری باید به آلاینده های اصلی موجود در این نوع فاضلاب مانند نیتروژن و فسفر، چربی و روغن توجه شود تا پساب خروجی قابل استفاده مجدد باشد.
در پکیج تصفیه فاضلاب دامداری می توان از انواع روش های فیزیکی و شیمیایی استفاده کرد اما مطالعات و تجربه نشان داده که استفاده از روش زیستی به عنوان روش اصلی برای تصفیه فاضلاب دامداری عملکرد بهتری دارد. هزینه کم تر، لجن کمتر و تولید بیوگاز مزیت هایی است که پکیج تصفیه فاضلاب دامداری ارائه می دهند.
مواد اسیدی و بازی جهت شست شوی شیر دوش ها، شیر، خون و مواد آلی عمده ترین آلاینده های فاضلاب دامداری هستند که در پکیج تصفیه فاضلاب باید مد نظر گرفته شوند. معمولا در این موارد از ترکیبی از چند روش هوازی برای تصفیه استفاده می شود.
با توجه به اینکه در فاضلاب دامداری میزان مواد مغذی بالاست و نیتروژن و فسفر زیادی در آن وجود دارد. روش های تصفیه بی هوازی مانند پکیج تصفیه UASB و پکیج تصفیه فاضلاب A2O می توانند بیشترین بازده را در تصفیه فاضلاب دامداری داشته باشند.
تصفیه فاضلاب دامداری به روش A2O می تواند فاضلاب را تا سطح بالایی تصفیه و آ« را برای آبیاری آماده کند. این روش از سه مخزن تصفیه زیستی شامل بی هوازی، بدون اکسیژن یا انوکسیک و هوازی تشکیل می شود. این مخازن با استفاده از میکروارگانیسم های بی هوازی نیتروژن و فسفر موجود در فاضلاب را تصفیه می کنند.
به غیر از تجهیزات رایج در پکیج های تصفیه فاضلاب مانند آشغالگیر، بلوئر، دیفیوزر و ضد عفونی کننده یک سیستم چربی گیر نیز در پکیج تصفیه فاضلاب دامداری نصب می شود. دلیل این امر بالا بودن میزان چربی، روغن و خونابه در فاضلاب خروجی این صنعت می باشد.
در پکیج تصفیه فاضلاب دامداری UASB ابتدا فاضلاب با روش بی هوازی و فرایند UASB مورد تصفیه قرار گرفته چرا که حذف نیتروژن و فسفر الزامی است. سپس همانند فاضلاب بهداشتی تصفیه می شود.
در نهایت در هنگام طراحی و ساخت پکیج تصفیه فاضلاب دامداری، ممکن است از روش های دیگر و یا واحد های مختلف استفاده شود. که این امر بر اساس نظر کارشناسان و طراحان پکیج تصفیه فاضلاب اعمال می شود.
پاسخ ها