متخصص داخلی بیماری های اندام های داخلی را درمان می کند
متخصص داخلی یکی از پزشکانی است که طیف وسیعی از بیماری ها را تشخیص داده و درمان می کند. این متخصص همان طور که از نامش مشخص است در حیطه اندام های داخلی و مشکلاتی که از جانب این اندام ها بدن را دچار مشکل و بیماری می کند فعالیت دارد. متخصص داخلی نمی تواند جراحی انجام دهد اما می تواند به عنوان یک پزشک مشاور در کنار جراحان قرار بگیرد.
احتمالا خیلی از ماها هنگامی که یک درد در بدن خود داریم که دقیقا نمی دانیم مربوط به کدام ناحیه است نزد پزشک داخلی می رویم. بعضی از دردها ریشه مشخصی دارند و فرد می داند که باید نزد کدام پزشک برود اما بعضی دردها را نمی توان دقیقا تشخیص داد.
متخصص داخلی یک پزشک عمومی نیست بلکه او در حوزه داخلی تخصص گرفته است. او می تواند بیماری های پیچیده ای را تشخیص دهد که مربوط به اندام های داخلی است در حالی که پزشک عمومی توانایی تشخیص و درمان هر بیماری را ندارد.
متخصص داخلی پس از طی دوره عمومی یک دوره تخصص داخلی را هم باید طی کند. حتی برخی از آن ها فوق تخصص خود را هم در یک حوزه خاص داخلی مثلا فوق تخصص ریه، فوق تخصص بیماری های معده، فوق تخصص کلیه و ... ادامه می دهند.
پس متخصص داخلی کسی است که طیف وسیعی از بیماری ها و دردهای داخلی را تشخیص داده و درمان می کند و اگر یک بیمار به پزشکی فوق تخصص و یا به جراح نیاز داشته باشد بیمار را به او معرفی خواهد کرد.
این پزشک درباره تمامی اندام های داخلی، بیماری های این بخش ها و دردها و روش های درمانی آموزش دیده و حتی می تواند یک بیمار با چندین درد مختلف در اندام های داخلی اش را درمان کند. پس متخصص داخلی بر خلاف باور بعضی یک پزشک عمومی نیست بلکه کار پیچیده و دشواری دارد که از عهده پزشکان عمومی بر نمی آید.
متخصص داخلی کیست
کار متخصصین داخلی کمی پیچیده تر از سایر متخصصین است. او در واقع باید اندام های مختلفی را بررسی کند و باید دانش بسیار گسترده تری نسبت به دیگر متخصصین داشته باشد. حال ببینیم وظایف این متخصص در حوزه کاری وی چیست؟
• برای تشخیص نوع بیماری متخصص داخلی باید روش ها و تست های مختلفی را تجویز کند. همچنین او در معاینات خود باید بسیاری از اندام ها را بررسی کند.
• متخصص داخلی برای تشخیص بیماری باید صدای ضربان قلب بیمار را گوش دهد، باید تنفس بیمار را بررسی کند، به وضعیت ناخن ها و پوست بیمار نگاه کند و آن را بررسی کند، چشم و دهان و بینی بیمار را معاینه کند و حتی شکل بدن و شیوه حرکت بدن بیمار را مورد بررسی قرار دهد تا بتواند به یک نتیجه گیری کلی درباره نوع بیماری برسد.
• این پزشک باید به طور دقیق به شکایات بیمار گوش دهد تا بتواند از صحبت های او تشخیص دهد که مشکل در کدام بخش است.
• پزشک داخلی باید صبر و حوصله زیادی در مواجه با بیماران داشته باشد. زیرا بیماران او کسانی هستند که ممکن است بیش از یک درد در بدن داشته باشند و حتی ندانند منشاء آن چیست و برای همین بسیار نگران باشند.
• این پزشک باید تمامی سوابق بیماری، داروهای مصرفی قبلی، آزمایشات و تست های گذشته بیمار را هم بررسی کند.
• متخصص داخلی پس از معاینه بیمار وظیفه دارد که اگر بیمارش به متخصص دیگری نیاز داشت فورا او را به متخصص مربوطه ارجاع دهد و سرخود درمان را آغاز نکند.
وظایف متخصص داخلی
طیف بیماری هایی که توسط متخصصین داخلی تشخیص داده و درمان می شوند بسیار گسترده است. همان طور که می دانید اندام های داخلی ما بسیار زیاد هستند و در هر اندام هم ممکن است انواع مختلفی الم و بیماری رخ دهد؛ بنابراین می توان گفت متخصص داخلی روزانه بیماران بسیار زیادی را با تنوع گسترده ای از دردها و بیماری ها ویزیت می کند.
در ادامه به تعدادی از پر تکرار ترین این بیماری ها اشاره کرده ایم:
1. بیماری های گوارشی که مربوط به دستگاه گوارشی و معده افراد است.
2. کلسترون بالا که به معنای بالا رفتن چربی در عروق خونی است.
3. بیماری قند خون که به معنای بالا رفتن بیش از حد قند یا گلوکوز در خون است و به نام دیابت هم شناخته می شود.
4. بیماری فشار خون بالا که اگر درمان یا پیشگیری نشود می تواند به مشکلات جدی مانند سکته و نارسایی در کلیه و مشکلات حاد قلبی منجر شود.
5. بیماری سندروم روده تحریک پذیر که باعث بروز درد در روده و معده می شود و تعداد دفعات این درد در ماه بسیار زیاد است.
6. رفلاکش معده که خود یکی از بیماری های حوزه گوارشی است و معمولا بین بیماران بسیار پر تکرار است. این بیماری معمولا با سوزش شدید در ناحیه معده به ویژه هنگام شب خود را نشان می دهد.
7. مشکلات کبدی که اغلب با تغییر رنگ در ادرار و ایجاد ورم در ناحیه پا و یا شکم و همچنین زرد شدن رنگ پوست و سفید شدن چشم ها خود را نشان می دهد و زمینه مشکلات عدیده ای است.
8. هموروئید هم یکی از مشکلات و بیماری های شایع داخلی است که نمود بیرونی و خارجی هم دارد. این بیماری منشاء داخلی دارد و می تواند به خاطر مشکلات در تغذیه، معده و رژیم غذایی غلط و برخی عوامل بیرونی بروز پیدا کند. نشانه های آن تورم در ناحیه اجابت مزاج، خون در مدفوع و یبوست مزمن است.
9. سرطان کبد یکی دیگر از بیماری هایی است که متخصص داخلی می تواند آن را تشخیص دهد و بیمار را برای درمان به متخصصین دیگر ارجاع دهد.
10. آسم که ما آن را به معنای تنگی نفس هم می شناسیم یک بیماری دیگر با منشاء داخلی است و باید توسط متخصص داخلی تشخیص داده و درمان شود.
درمان انواع بیماریهای توسط متخصص داخلی
متخصصین داخلی می توانند در صورت تمایل پس از طی دوره پزشکی داخلی فوق تخصص خود را در یکی از شاخه های بیماری های داخلی بگیرند. همان طو که گفتیم حوزه بیماری های داخلی خیلی گسترده است و مراجعه به یک فوق تخصص می تواند مفیدتر از مراجعه به یک متخصص داخلی باشد.
دانشجویان فوق تخصص هر کدام ناحیه خاصی را مد نظر قرار داده و در آن حوزه دانش خود را افزایش می دهند. انواع فوق تخصص های داخلی به شرح زیر است:
• فوق تخصص اورولوژی: پزشکی که بیماری های ناحیه ادراری و دستگاه تناسلی مردانه را درمان می کند.
• فوق تخصص خون و سرطان یا انکولوژیست که بیماری های خونی و انواع سرطان را درمان می کند.
• فوق تخصص غدد و متابولسیم که غدد و هورمون ها را بررسی می کند.
• فوق تخصص روماتولوژی که در حوزه بیماری های استخوان و مفاصل فعال است.
• فوق تخصص بیماری های ریوی
• فوق تخصص نفرولوژی که بیماری های مربوط به کلیه را درمان می کند.
• فوق تخصص کبد و بیماری های گوارشی
انواع فوق تخصص های داخلی
کلام پایانی
متخصص داخلی یک پزشک همه فن حریف است که طیف گسترده ای از بیماری ها را درمان می کند. این متخصص در واقع هر دردی که داخل بدن بدون منشاء یا حتی با منشاء است را تشخیص داده و درمان می کند. متخصص داخلی می تواند تخصص خود را در یکی از حوزه های پزشکی داخلی گرفته و تنها در همان حوزه خاص بیماران را ویزیت کند.
گردآوری: بخش دانش کسب و کار
پاسخ ها