پروفیل z کاربرد گسترده ای در صنعت ساخت و ساز دارد
پروفیل z یکی از مقاطع فولادی است که در ساختمان سازی کاربرد زیادی دارد. این مقطع فلزی که طی فرآیند نورد تولید می شود می تواند استحکام و مقاومت کششی یک سازه را چند برابر کند. پروفیل های زد یا زی به حرف z انگلیسی شباهت دارند و استفاده از آن ها مزایای گسترده ای دارد. در این مطلب از شما را با پروفیل زد آشنا می کنیم.
پروفیل ها مقاطع فلزی هستند که در ساخت و ساز به کار می روند. این مقاطع فولادی برای افزایش استحکام اسکلت بنا و سقف و ستون ها و همچنین قاب یک ساختمان فلزی استفاده می شوند. پروفیل زد یک مقطع فلزی باز است که شکل کلمه زد انگلیسی است.
این سازه در ضخامت ها و طول های مختلف با انداز های بال و جان مختلف تولید می شود. این محصول دو بال و یک جان دارد که با روش شکل دهی سرد و گرم تولید شده و شکل داده می شود.
بیشترین کاربرد این محصول پشتیبانی از عرشه یا ورق سقف است و به همین جهت در قاب سقف نصب می شود. این مقطع فولادی هم خودش نیاز به پشتیبانی شدن توسط تیرها و یا دیوارها را دارد و اغلب به عنوان قاب ثانویه کاربرد دارد.
در مجموع این مقطع فولادی قدرت بالایی در تحمل بارهای سنگین سقف دارد و می تواند در پروژه های ساختمانی بزرگ استفاده شود و بار سنگین را تحمل کند. این محصول در سقف برای جلوگیری از افتادن وزن مصالح روی سقف نصب می شود و مانع از شکم دادن سقف در اثر سنگینی بار می شود.
پروفیل z یک جان و دو بال دارد
پروفیل های زد انواع مختلفی دارند. این مقاطع از لحاظ وزن و ضخامت و طول و عرض با یکدیگر متفاوت هستند. هر کدام از آن ها برای ساخت و سازهای منحصر به فردی کاربرد دارند و کسانی که قصد استفاده از این محصول را دارند باید به خوبی بدانند کدام نوع برای آن ها مناسب است. با این حال تمامی پروفیل های زد در یک محدوده قرار می گیرند.
وزن آن ها حداقل 4 و حداکثر 10 کیلو گرم است. حداکثر طولی که برای یک پروفیل زی وجود دارد از 16 میلی متر تجاوز نمی کند، حداکثر جان یک پروفیل زد 400 میلی متر و حداکثر بال های آن هم 100 میلی متر خواهد بود. در واقع 4 مدل مختلف پروفیل زد در همین محدوده قرار داشته و با هم متفاوت هستند. در ادامه ویژگی های این 4 نوع را ذکر کرده ایم:
1. پروفیل نوع z16: این نوع پروفیل در سه ضخامت مختلف 2، 2.5 و 3 میلی متری به بازار عرضه می شود. وزن این پروفیل ها نیز به ترتیب برابر: 4.9 کیلوگرم، 6 کیلوگرم و در نهایت 7.2 کیلوگرم است.
2. پروفیل z18: این نوع نیز مانند نوع قبلی در سه سایز مختلف تولید شده است. از لحاظ ضخامت مانند نمونه قبلی است اما وزن های آن ها متفاوت است. ضخامت های آن ها همان: 2، 2.5 و 3 میلی متر است اما به ترتیب وزن هریک برابر: 5.2 کیلوگرم، 6.5 کیلوگرم و 7.7 کیلوگرم است.
3. پروفیل z20: این نوع پروفیل را در چهار ضخامت تولید کرده اند که اگر به ضخامت بیشتر نیاز بود از آن استفاده شود. این نوع در ضخامت های: 2، 2.5، 3 و 3.5 میلی متری تولید شده. این نوع را به ترتیب در وزن های: 5.8، 7.2، 8 و 9.5 کیلو گرم تولید می کنند.
4. پروفیل z22: آخرین نوع پروفیل ها که بیشترین وزن را در 4 ضخامت مختلف به خود اختصاص داده است این نوع است. ضخامت های آن مانند پروفیل 20، 2 میلی متر، 2.5، 3 و 3.5 میلی متر است و هر یک از این ها به ترتیب: 5.8 کیلوگرم، 7.2 کیلوگرم، 8.6 کیلوگرم و 10 کیلوگرم وزن دارند.
پروفیل z در وزن ها و ابعاد مختلف تولید می شود
به طور کلی ما می دانیم که از این محصول برای بالا بردن استحکام یک ساختمان و مقاومت آن در برابر نیروهای کششی، رانش و زلزله و دیگر موارد استفاده می شود. اما می خواهیم بدانیم دقیقا در کدام صنایع و ساخت چه اجسامی به کار برده می شود. در ادامه کاربردها را بخوانید:
• در ساخت قاب درب و پنجره در ساختمان سازی
• در صنعت تولید خودرو در ساخت بدنه و اسکلت ماشین ها
• برای ساخت نرده های محافظ در معابر خیابانی
• برای ساخت ریل قطار در ایستگاه های قطار و مترو و دیگر سازه هایی که در راه آهن ساخته می شود.
• برای داربست کششی و ساخت قاب های فلزی
• در قاب ثانویه بنا
• برای قفسه سازی و ساخت کابینت
• در صنعت دریایی و ساخت کشتی ها و اجسام فلزی دیگر در صنعت دریانوردی
• براس ساخت و ساز برج های انتقال نیرو و پشتیبانی از خطوط لوله
• در ساخت و ساز انبارها و ساخت گلخانه های قاب فلزی
• در تولید مبلمان برای اسکلت فلزی داخل مبلمان
• برای ساخت سقف و محافظت از سقف ها برای کنترل بار وارده بر آن ها
• برای ساخت و سازهای کوچک تا متوسط
از پروفیل z در ساخت قاب درب و پنجره استفاده می شود
معمولا دو روش برای ساخت این پروفیل پرکاربرد ساختمانی وجود دارد روش سرد و روش گرم.
در روش سرد در واقع محصول از فولاد سرد ساخته می شود. ورق های سرد و نازکی که قابلیت انعطاف دارند برای این کار مورد استفاده قرار می گیرند. بدنه این محصول را با استفاده از پیچ و مهره ها محکم می کنند و خم کردن آن ها برای شکل گرفتن ساده است.
یکی از مزایای این روش به روش گرم آن است که پروفیل ها در روش شکل دهی گرم ممکن است بشکنند اما در این روش احتمال شکست محصول کمتر است.
دومین روش هم همان طور که گفتیم روش گرم یا روش تولید با نورد گرم و کوره است. در واقع در این روش پروفیل ها پس از گرم شدن و مومی شکل شدن تغییر شکل می دهند.
پس از اینکه رول ها وارد کوره می شوند آن ها را برای شکل دهی وارد دستگاه های پرس و فرمینگ می کنند تا شکل z را بگیرند. در نهایت آن ها را داخل فلز روی می کنند تا گالونیزه شود و برای مقاوم سازی بیشتر روی گالوانیزه یک لایه رنگ هم می زنند.
پروفیل های گالوانیزه گرم را می توان برای مکان های بیرونی که در معرض هوا و باران و باد و تغیییرات دمایی هستند استفاده می کنند چون در برابر این تغییرات بسیار مقاوم است. در نهایت پروفیل ها را برای مشتریان و با توجه به سفارشات آن ها از لحاظ وزن و ابعاد شخصی سازی می کنند.
پروفیل z با دو روش سرد و گرم تولید می شود
کلام پایانی
انواع پروفیل را برای کارهای ساختمانی و ساخت بسیاری از اشیاء فلزی و قاب ها و اسکلت سازی های فلزی مورد استفاده قرار می دهند. پروفیل z یکی از این محصولاتی است که به جهت مقاومت کششی بسیار بالای خود در ساخت و سازها و قاب و سقف های اسکلت فلزی یک بنا به وفور مورد استفاده قرار می گیرد.
با استفاده از این محصول تقریبا تا 40 درصد در هزینه های نهایی صرفه جویی می شود. ضمنا این محصول بسیار سبک وزن است و باعث پایین آمدن وزن نهایی سازه و در نهایت بالاتر رفتن مقاومت آن در هنگام بلایایی مانند زلزله، سیل و رانش زمین می شود.
گردآوری: بخش دانش کسب و کار
پاسخ ها