ابزار برقکاری برای کار با برق ضروری است
ابزار برقکاری به آن دسته از ابزارهایی گفته می شود که برای کار با برق و برق کشی ساختمان ها به آن ها نیاز است. بعضی از این ابزارها برای کار برق و بعضی تجهیزات ایمنی است که از برق کار هنگام کار محافظت می کند. در این مطلب از سعی شده لیستی کامل از ابزار های برقکاری به شما ارائه شود.
اگر می خواهید برقکار شوید یا یک کار برقی دارید باید به خوبی بدانید که از چه ابزارهایی استفاده کنید، به چه لوازمی نیاز دارید و تجهیزات ایمنی برای انجام این کار کدام ها است؟ این ابزارها را در ادامه معرفی کرده ایم.
متر یکی از مهم ترین ابزارهای اندازه گیری است. برای بررسی طول سیم ها و اندازه مورد نیاز سیم برای برق کاری مورد نظر حتما یک متر نیاز است. معمولا از مترهای نواری جدیدتر برای این کار استفاده می شود. به جز طول سیم ها برای اندازه گیری ابعاد کلید و پریزها تنظیم ارتفاع آن ها و دیگر وسایل روشنایی ما به متر نیاز داریم. مترهای برقکاری اغلب فلزی هستند و تا حدود 5 متر طول دارند.
انجام برقکاری بدون انبر دست امکان پذیر نیست. در واقع انبردست یکی از ابزارهای اصلی در برقکاری است. چه کار شما ساده و چه خیلی پیچیده باشد. انبردست برای کارهای مانند قطع کردن سیم یا گرفتن سیم و پیچاندن آن به کار می رود. ضمنا انبر دست ها انواع مختلفی دارند بعضی از آن ها سیم چین هستند و برای بریدن سیم به کار می روند و بعضی سیم لخت کن هستند. انواع معمولی آن ها هم برای گرفتن یا بریدن سیم های نازک به کار می روند.
انبر دست یکی از ابزار برقکاری است
کاتر ابزاری برای بریدن است. کاترها تیغه های بسیار برنده ای دارند که برای بریدن اجسام ضخیم کاربردی هستند. در برق کاری گاهی لازم است کابل ها را با کاتر ببریم. کاتر ابزار خطرناکی است و هنگام استفاده از آن باید خیلی مراقب بود که دست را نبرد. کاترها ممکن است بعد از مدتی ضعیف شوند؛ پس هنگام خرید این ابزار خیلی دقت کنید تا از کیفیت خوبی برخوردار باشد.
چسب یا نوار برق در واقع برای وصل کردن و چسباندن دو قطعه سیم به کار می رود. گاهی چسب را بر روی قسمتی از سیم که پوشش خود را از دست داده یا به اصطلاح لخت شده می کشند تا در اثر برخورد دست فرد دچار برق گرفتگی نشود. چسب های برق اغلب از جنس فایبر گلاس و وینیل هستند. این بزار مهم برقکاری به شکل نواری دور یک قرقره پیچیده شده و اغلب به رنگ مشکی یا سبز است. البته ممکن است در رنگ های دیگر هم موجود باشد.
چسب برق یکی دیگر از ابزار برقکاری است
پیچ گوشتی انواع مختلفی دارد. معمولا در جعبه های ابزار برق کاری انواع مختلف پیچ گوشتی دو سو و چهار سو را در اندازه های مختلف می بیند. همان طور که مشخص است پیچ گوشتی ها برای باز و بسته کردن پیچ هستند و برق کاران برای این کار از آن ها به وفور استفاده می کنند.
بست ها یک سری ابزارهای کوچک و ساده هستند. همان طور که می توان از نام آن ها برداشت کرد برای بستن هستند. این وسیله کوچک برای اتصال سیم ها به یکدیگر و وصل کردن شان به سادگی مورد استفاده قرار می گیرند. در واقع برای استفاده از یک بست نیاز به ابزار خاص مانند انبر یا پیچ گوشتی نیست. بست ها اطراف سیم ها را احاطه کرده و آن ها را با هم محکم می کنند. به این شکل می توان به سیم کشی یک ساختمان نظم داد.
دریل یک ابزار برقی است که با نیروی الکتریسیته روشن می شود. دریل شامل قطعات مختلفی است و برای سوراخ کاری روی دیوار و چوب و حتی شیشه به کار می رود. کار اصلی دریل سوراخ کردن است. دریل ها برای نصب و حتی جداسازی تجهیزات روشنایی مانند کلیدها، پریزها، لوستر، لامپ ها و بسیاری دیگر مورد استفاده قرار می گیرند. پس برای یک برق کاری کامل حتما باید دریل را همراه خود ببرید.
دریل برقی دیگر ابزار برقکاری است
یکی از ابزارهای مهم و ایمنی در برق کاری ولتاژ سنج است. با استفاده از آن می توان فهمید داخل سیم ها برق وجود دارد یا خیر. این دستگاه برای ایمن کردن کار شما ضرروی است. شما قبل از شروع به کار ابتدا ولتاژ سنج را به سیم ها و تجهیزات برق متصل می کنید تا میزان جریان ولتاژ و برق داخل آن ها را بسنجید.
ولتاژ سنج ها به دو نوع دستی و برقی تقسیم می شوند. نوع برقی پیچیده تر است و اگر کارهای برقی پیچیده تر و پر خطر تری انجام می دهید بهتر است از نوع برقی استفاده کنید. با این حال در شرایط نرمال نوع دستی هم کار شما را راه می اندازد.
داکت ها وسایلی برای نظم بخشیدن به سیم کشی هستند. این لوازم معمولا از جنس پلاستیک هستند. داکت ها سیم های پراکنده در یک محیط و روی زمین را جمع کرده و داخل خود مرتب و منظم قرار می دهند. علاوه بر اینکه می توانند به زیباتر شدن و مرتب تر شدن محیط کمک کنند بلکه از خطرات احتمالی که ممکن است بر اثر در هم پیچیدگی و نامنظمی سیم ها در یک محیط پیش بیاید جلوگیری می کنند. بعضی داکت ها روی خود جای کلید و پریز هم دارند که قیمت بالاتری از انواع ساده تر دارند.
داکت ها از ابزار برقکاری مهم است
سیم کش ها ابزارهایی هستند که برای جداسازی عایق برق استفاده می شوند. سیم کش از لحاظ شکل ظاهری و کارایی با سیم لخت کن متفاوت است. روی بدنه آن یک ردیف سوراخ قرار گرفته که ابعاد مختلفی دارند که برای جداکردن عایق سیم ها با قطرهای مختلف هستند. در سیم کش ها اغلب فک های برشی هم وجود دارد که برای کار جداسازی انتهای سیم ها است.
ترازها ابزارهایی هستند که برای تراز بندی و بررسی اینکه تجهیزات داخل یک ساختمان صاف و تراز هستند مورد استفاده قرار می گیرد. ترازها انواع مختلفی دارند که یکی از پیشرفته ترین آن ها ترازهای لیزی اند. اگر بخواهیم روش کار ترازها را با یک مثال توضیح دهیم باید گفت مثلا برای اینکه بدانیم کلیدها و پریزها صاف نصب شده اند و فاصله آن ها نسبت به هم و نسبت به زمین و دیوار مناسب است از یک تراز استفاده می شود. تراز مثل یک خط کش است که کجی ها و ناهمواری ها در تجهیزات نصب شده را تشخیص داده و اصلاح می کند.
ترازها ابزار برقکاری مهمی هستند
چراغ های قوه یکی دیگر از ابزارهای جانبی و مورد نیاز در برق کاری هستند. خیلی زیاد احتمال دارد که کار شما در فضایی تاریک انجام شود. حتی اگر فضا پر نور هم باشد گاهی داخل جعبه تقسیم برق کاری نیاز به نور مجزایی دارد تا دقت کار شما بالا برود. به همین جهت اکثر برق کاران یک چراغ قوه همراه دارند و برای انجام کارهایی که نیاز به دقت خیلی بالایی دارند از آن استفاده می کنند. البته برای این کار بهتر است دو نفر باشند یکی چراغ را نگه دارد و دیگری به برق کاری برسد.
فازمترها در ترکیب کار با ولت سنج ها کار می کنند. یک فازمتر برای تشخیص اینکه سیم برق دارد یا خیر مورد استفاده قرار می گیرد. اما ولت سنج قادر است میزان ولتاژ موجود در آن را هم تشخیص دهد. فازمترها ابزارهای ساده ای هستند و معمولا به یک پیچ گوشتی شباهت دارند. کافی ست سر آن را به بدنه لخت سیم متصل کنید تا با چراغی که داخل فازمتر روشن می شود متوجه شوید سیم برق دارد یا خیر.
فازمتر از ابزار برقکاری برای تشخیص برق داشتن سیم است
در این قسمت می خواهیم ابزارهایی را معرفی کنیم که برق کاران برای بالا بردن کیفیت کار و حفظ سلامت خود باید از آن ها استفاده کنند. همان طور که می دانید برق کاری بسیار خطرناک است و اگر شما بدن پوشش های ایمنی کار کنید احتمال برق گرفتگی شما وجود دارد.
برق گرفتگی می تواند منجر به مرگ یا آسیب های خیلی جدی بشود. بنابراین ابزارها و تجهیزات ایمنی را فراموش نکنید. در ادامه آن ها را به شکلی تیتر وار برای شما آورده ایم:
• دستکش ایمنی برقکاری برای جلوگیری از ورود جریان برق به دست ها بسیار ضرروی است؛ چراکه بیشترین قسمت بدن که با سیم ها و اتصالات درگیر است همان دست ها هستند و باید به خوبی محافظت شوند.
• کلاه برقکاری هم برای جلوگیری از نفوذ و جریان برق یا در جاهایی که احتمال برخورد اشیا و مصالح با سر وجود دارد استفاده می شود و قابلیت ضد برق و ضد ضربه دارد.
• کفش برقکاری برای مکان هایی که احتمال وجود جریان برق روی کف وجود دارد از جنس های مقاوم و عایق و به اشکال استاندارد ساخته شده است.
• لباس مخصوص برقکاری هم لباسی ویژه است که می تواند هم زمستانی آن باشد و هم تابستانی. این لباس ها به شکل استاندارد و از موادی عایق ساخته می شوند و اجازه نمی دهند که جریان برق به بدن شما برسد. در لباس های برقکاری نباید فلز به کار برود چون ممکن است به شکل رسانا عمل کند.
گردآوری: بخش دانش کسب و کار
پاسخ ها