سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت که در حال حاضر ارتباط مستقیم با جریان حاکم بر سوریه وجود ندارد.
خبرگزاری فارس: سخنگوی وزارت امور خارجه امروز در نشست هفتگی با خبرنگاران گفت که در حال حاضر ارتباط مستقیم با جریان حاکم بر سوریه وجود ندارد.
اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه امروز (دوشنبه) سوم دیماه در نشست هفتگی با خبرنگاران به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی پرداخت.
وی در این نشست میلاد حضرت فاطمه زهرا و همچنین عیسی مسیح را تبریک گفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره اظهارات اخیر وزیر خارجه آمریکا درباره تأمین مالی اغتشاشگران در ایران اظهار داشت: از کوزه همان برون تراود که در اوست. این سخنان برای ما و دنیا تازگی ندارد. تلاشهای مستمر آنها برای دخالت در امور داخلی دیگر کشورها و ناامن سازی کشورهای مستقل سابقه طولانی دارد.
وی بیان کرد: این بخش ثابت سیاست خارجی آمریکا بوده است. اینکه یک مقام ارشد دولت دموکرات راحت درباره دخالت در امور داخلی یک کشور صحبت کند اعتراف به نقض اصول منشور سازمان ملل است.
بقایی اظهار داشت: این اظهارات برگ سیاه دیگری به کتاب قطور مداخلات آمریکا در ایران است و محکوم است. از کودتای 28 مرداد 32 و دخالتها و حمایت های آمریکا در جنگ تحمیلی و کمک به تجهیز صدام به سلاح شیمیایی و ... تحریمهای غیرقانونی همه اینها از سوی آمریکا صورت گرفته است.
وی در پاسخ به سؤالی درباره بسته شدن حریم هوایی سوریه به روی هواپیماهایی ایرانی و تماس با شورشیان حاکم بر دمشق گفت: از خیلی قبل با جریانهای مختلف معارض در سوریه در ارتباط بودیم. ورود ما در سوریه برای مقابله با تروریسم و جلوگیری از سرایت ناامنی به کشورهای منطقه بوده و تلاش کردیم برای پیشبرد روندهای سیاسی در سوریه کمک کنیم.
بقایی اظهار داشت: ارتباط مستقیم با جریان حاکم بر سوریه در حال حاضر وجود ندارد.
این دیپلمات ارشد ایرانی در پاسخ به سؤال دیگری درباره اظهارات یکی از مقامهای آمریکایی در پی ملاقات با گروه تحریرالشام و صرفنظر کردن از جایزه برای سرکرده این گروه و اینکه ایران جایی در سوریه نخواهد داشت، اظهار داشت: مردم سوریه خودشان بالغ و بصیر هستند که درباره آینده کشورشان و روابط با دیگر کشورهای منطقه و جهان اسلام تصمیم گیری کنند. صرف این اظهارنظر باز نشانه خوی آمریکا برای تعیین تکلیف کردن برای دیگران و سیطره جویی و مداخله در امور داخلی دیگران است که اگر شما نگاهی به نقشه دنیا، غرب آسیا و آفریقا بیندازید این دخالتها جز تکه تکه شدن کشورها و تروریسم چیزی به دنبال نداشته و ظاهرا دولتمردان آمریکا برای تبعات سیاستشان اهمیتی قائل نیستند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره قرار دادن ایران در فهرست کشورهای حامی تروریسم از سوی آمریکا هم گفت: فهرستهایی که آمریکا در مورد موضوعات مختلف درست کرده، یک ابزار از مجموعه جعبه ابزار آمریکا برای پیشبرد روابط خارجی است و نوعی کار روابط عمومی است.
بقایی درباره سفر پزشکیان به قاهره گفت: انجام این سفر برای شرکت در نشست دی 8 بود. شرکت در روندهای چندجانبه هم به جهت اهمیت آن نهاد و هم اینکه فرصتی برای رایزنیهای دوجانبه فراهم میکند برای ما مهم بوده است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: مصر کشور بزرگی در منطقه و تاثیرگذار جهان اسلام و جهان عرب است. در چارچوب سیاست مبتنی بر گسترش روابط با کشورهای همسایه و مسلمان پیگیر بودیم. روابط با مصر با روند مثبتی رو به جلو بوده است. در حاشیه این نشست گفتوگوهای خوبی در سطح وزیر و رئیسجمهور انجام شد.
خبرنگاری درباره تاثیر تحولات سوریه بر روابط ما با مصر و ترکیه پرسید که سخنگوی وزارت امور خارجه اظهار داشت: هیچ گفتوگویی در خلأ صورت نمیگیرد و تحولات منطقه در نوع نگاه کشورها به همدیگر تأثیرگذار است. اجلاس هشت کشور اسلامی با توجه به حضور ترکیه، مصر و ایران به عنوان کشورهای تاثیرگذار در تحولات منطقه مهم بود. در حاشیه این اجلاس نشستی درسطح سران برای بررسی تحولات غزه و لبنان انجام شد که مهم بود.
بقایی اظهار داشت: حتما تحولات در نوع نگاه و گفتوگوهای کشورها در تنظیم روابطشان برای آینده تاثیرگذار است.
این دیپلمات ارشد ایرانی درباره زمان بعدی گفتوگوی ایران و سه کشور اروپایی گفت: این گفتوگوها ادامه خواهد داشت. با توافق طرفین در نشست قبلی در آذرماه در ژنو، تفاهم شد که دور دیگری از گفتوگوها با همان محتوایی که عرض کردم. اینها گفتوگوست و مذاکره نیست. موضوع هستهای یکی از این موضوعات است. تاریخ مشخص شده است و احتمالا هفته آخر دیماه برگزار خواهد شدو
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره دیدار وزرای خارجه ایران و ترکیه در حاشیه نشست دی 8 در قاهره و اینکه آیا بین ایران و ترکیه پیامی از سوی گروه حاکم بر سوریه تبادل شده؟ اظهار داشت: از نشستهای این چنینی برای گفت وگو درباره مسائل دوجانبه و نگرانیهایی که وجود داشته باشد استفاده می کنیم. موضوع سوریه از جمله موضوعاتی است که بین ایران و ترکیه بحث شده است. موضع اصولی ما حفظ حاکمیت و یکپارچگی سوریه و تصمیم گیری درباره آینده سوریه بدون مداخله مخرب خارجی است. در این خصوص هم در سطح منطقهای و جهانی اجماع وجود دارد.
وی درباره ادعای یکی از شبکههای تلویزیون غربی مبنی بر تلاش ایران برای ایجاد شبکه نیابتی گفت: این ادعا مضحک، شرمآور و غیراخلاقی است و دور از مسئولیت حرفهای رسانه است و این نشان میدهد کیفیت اتهام زنی علیه ایران چقدر سخیف شده است. این ادعا که ایران به دنبال ایجاد شبکه نیابتی برای خودش است،مضحک است. از بس این سخن بی مبناست. ما نه نایبی داشتیم و نه نیازی به نایبی داریم. الحمدالله ایران، ایران است.
بقایی درباره روابط ایران و سوریه بیان کرد: روابط ایران و سوریه سابقه دیرینه دارد. رابطه دیرپایی با سوریه داشیم. در آینده با توجه به عملکرد و رفتاری که جریانهای حاکم بر سوریه خواهند داشت تصمیم گیری خواهیم کرد. الان وضعیت سوریه روشن نیست. درباره اینکه کشورهای دیگر به چه شکل و با چه هدفی و با چه توجیهاتی به ناگاه رویکردهایشان را تغییر دادند، برای همه معنادار است که ظرف یکی دو روز دیدگاههای خود را تغییر میدهند.
این دیپلمات ارشد ایرانی بیان کرد: اتحادیه اقتصادی اوراسیا یکی از سازمانهای چندجانبه اقتصادی است که از مدتها قبل با آنها مرواداتی داشتیم. از 1398 در قالب موافقتنامه تجارت ترجیحی در ارتباط با کشورهای این اتحادیه در ارتباط بودیم.
بقایی ادامه داد: روز گذشته در مجلس هم تصویب شد. از لحاظ قانونی زمینه برای لازم الاجرا شدن این موافقتنامه بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا فراهم است.
وی گفت: به زودی نشست شورای عالی اقتصادی اتحادیه اوراسیا در روسیه برگزار و از طرف ایران وزیر صمت شرکت میکند و یکی از دستورکارهای آن تصویب عضویت ناظر ایران در این اتحادیه خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤالی بیان کرد: ما هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکردیم و در همه شرایط به ادامه مذاکرات با همه طرف ها مقید بودیم و گفته ایم در صورتی که طرف های دیگر به دوسویه بودن گفتوگوها احترام بگذارند ما منعی برای مذاکره به منظور تامین منافع ملت ایران نداریم.
بقایی درباره امضای توافقنامه جامع بین ایران و روسیه اظهار داشت: برای تعیین زمان مناسب برای امضای این سند مهم طرفین به صورت منظم و مستمر در حال رایزنی بودند. فکر میکنم بهزودی در یک سفر دوجانبه این کار به سرانجام برسد و اواخر دیماه این سند امضا شود.
وی درباره عادی سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی هم بیان کرد: تحولات را رصد می کنیم. آنچه تحت عنوان عادی سازی مطرح بوده باعث جری شدن رژیم صهیونیستی شده است. عادی سازی به هیچ عنوان باعث فراموشی جنایات و نسل کشی مردم فلسطین نخواهد بود. طرح این موضوعات برای تحت الشعاع قرار دادن جنایاتی است که در فلسطین در حال انجام است.
سخنگوی وزارت خارجه اظهار داشت: من همواره به عادی سازی شرارت و جنایت هشدار دادم و این یک وظیفه عام است که کشورها برای جلوگیری از نسل کشی، جنایت جنگی و محاکمه عاملان این جنایات اقدام کنند.
پاسخ ها