سکههای کمیاب و ارزشمند ایرانی مربوط به دو دوره هخامنشی و ساسانی در یکی از حراجیهای مشهور آمریکا فروخته شدند، در حالی که گفته میشود پای دو نوجوان ۱۷ساله در میان بوده است!
فرارو: سکههای کمیاب و ارزشمند ایرانی مربوط به دو دوره هخامنشی و ساسانی در یکی از حراجیهای مشهور آمریکا فروخته شدند، در حالی که گفته میشود پای دو نوجوان ۱۷ساله در میان بوده است!
حراج آنلاین سی. ان. جی صبح امروز بهوقت ایران سکههای هخامنشی و ساسانی ایران را با قیمت نجومی فروختند. بیشتر از یک ماه قبل درباره تصمیم این حراجی برای فروش سکههای قاچاق شده اطلاعرسانی شده بود. اما سخنگوی معاونت میراثفرهنگی اعلام کرد که وزارت میراث با اتکا به قوانین بینالمللی اجازه فروش این سکهها را نمیدهد.
فروش سکههای هخامنشی و ساسانی ایران در نیویورک در حالی صورتگرفته است که تعلل بسیار در مکاتبه با حراج سیانجی نیویورک و عدم نامهنگاری بهموقع با وزارت خارجه و معاونت حقوقی ریاستجمهوری منجر به ازدسترفتن فرصت بازگشت آثار قاچاق شده از نیویورک به تهران شد.
سکههای فروخته شده شامل یک عدد سکه هرمز اول پادشاه ساسانی و دو عدد سکه هخامنشی از جنس نقره بود. سکه هخامنشی از سکههای بسیار کمیاب بود که با قیمت ۴۵ هزار دلار عرضه و با قیمت ۱۱۰ هزار دلار فروخته شد.
دو سکه دیگر نیز با قیمت پایه ۱۲ هزار دلار عرضه و به قیمت ۲۲۵۰۰ فروخته شد. سکه زرین هرمز اول پادشاه ساسانی نیز با قیمت ۶۵ هزار دلار عرضه شد که در نهایت با قیمت ۸۰ هزار دلار فروخته شد.
بر اساس قوانین بینالمللی و تأکید یونسکو، اشیای تاریخی حاصل از حفاری غیرمجاز و آثار حاصل از قاچاق، حق خریدوفروش در هیچ موزه و حراجی جهان را ندارند و باید به کشور مبدأ مسترد شوند ۲ نوجوان ۱۷ساله که سال گذشته ۶۰۰ سکه تاریخی را در یک حفاری غیرمجاز در استان فارس به دست آورده بودند در تلاش برای فروش آنها با ۶ خریدار اشیای تاریخی که ۲ تن از آنها خریداران بینالمللی بودند ملاقات کردند و حالا بخشی از این سکهها از آمریکا سردرآوردهاند.
فاطمه داوری سخنگوی وزارت میراث قبلا گفته بود: «پیرو اخبار واصله درباره اعلام حراج تعدادی از سکههای تاریخی ایران متعلق به دوره هخامنشی و ساسانی در یک حراجی در کشور آمریکا در ماه آینده میلادی، معاونت میراثفرهنگی بهمحض اطلاع با بررسی موضوع، نسبت به پیگیری آن اقدام کرده است.
داوری ادامه داد: باتوجهبه اینکه این سکهها بهصورت غیرقانونی و قاچاق کشف و از کشور خارج شده است و بررسیهای اولیه نشاندهنده اصالت این ۲ سکه و تعلق آن به یکی از محوطههای تاریخی در جنوب ایران است، موضوع قاچاق و حراج غیرقانونی این آثار توسط وزارت میراثفرهنگی بررسی و تلاشهای لازم برای ممانعت از حراج و سپس استرداد آنها به کشور آغاز شده است.»
حراج سکه فرمانروای زن ساسانی به قیمت ۷۷۰ میلیون تومان در آمریکا حراج خصوصی سی. ان. جی در آمریکا اعلام کرده است که قیمت پایه حراج تنها یکی از سکههای ساسانی قاچاق شده از ایران به آن کشور ۶ هزار دلار برابر ۴۶۲ میلیون تومان و برآورد فروش آن به قیمت ۱۰ هزار دلار برابر با ۷۷۰ میلیون تومان است.
سکه حراج شده مشهور به سکه «آذر میدخت» دختر خسروپرویز، ۳.۷۵ گرم وزن دارد که روی آن تصویر نیمتنه خسروپرویز پدر آذرمیدخت با نوشته نام آذرمیدخت به خط پهلوی در اطراف نیمتنه پادشاه ساسانی حک شده است. بر سر خسرو نیز تاج کیانی مزین به دو بال که در مرکزیت آن ماه و ستاره نقش شده، حکاکی شده است. پشت سکه نیز یک آتشدان ساسانی با دو نگهبان آتش با امضای ضرابخانه شاهی شیراز که سکه را در دوره ساسانی ضرب کرد حکاکی شده است. سکه آذرمیدخت به اعلام حراجی سی. ان. جی از سکههای بسیار کمیاب است.
حراج سی. ان. جی در نیویورک در اقدامی تازه ۱۵ سکه هخامنشی و ساسانی دیگر را برای فروش در حراج ۲۰ روز آینده خود رونمایی کرد. این اقدام نشان میدهد که تنها دو سکه نقره آذرمیدخت و شاه پارسه هخامنشی از جنس نقره که حاصل حفاریهای غیرمجاز شهر بیضا در استان فارس بودند، به این حراجی در نیویورک نرسیده و تعداد بیشتری از ۶۰۰ سکه خارج شده توسط حفاران غیرمجاز و قاچاقچیها به این حراجی رسیده است.
این سکهها حاصل حفاری غیرمجاز دو نوجوان ۱۷ساله است که بهصورت قاچاق به آمریکا رسیده و حالا قرار است حراج شود. تاریخگذاری این سکه به ۳۰۰ قبل از میلاد یعنی بیش از ۲۳۰۰ سال قبل میرسد و از جنس نقره به وزن ۱۷.۰۷ گرم است.
حفاران غیرمجاز با هجوم به محوطه باستانی بیضا در استان فارس ۶۰۰ سکه باستانی از دورههای تاریخی متعدد را غارت کردند و در تلاش برای فروش این آثار در بازار زیرزمینی اشیای تاریخی هستند.
دو نوجوان ۱۷ساله با انجام حفاری غیرمجاز، تعداد ۳۸۰ سکه سلوکی، ۹۷ سکه از دوران اسکندر مقدونی، ۱۹ سکه هوورز متعلق به دوره یکی از شاهنشاهان پارسی در شیراز و ۱ سکه مازه متعلق به مازایوس، یکی از ساتراپهای هخامنشی و ۲ سکه فنیقی که از معروفترین سکههای پر طرفدار در اشیای باستانی است را از یکی از محوطههای باستانی بیضا بیرون کشیدند و ۶ خریدار اشیای باستانی نیز برای خرید این آثار به شیراز سفر کردند تا این سکهها را با قیمتهای مختلف خریداری کنند.
پاسخ ها