از نظر فقهی تراشیدن ریش برای مرد مثل کشف حجاب برای زنان حرام است. حالا اگر رعایت شرع ملاک است، چطور برای زنان حرام سیاسی داریم اما برای مردان نه!
مشق نو- سعید حجاریان: از نظر فقهی تراشیدن ریش برای مرد مثل کشف حجاب برای زنان حرام است. حالا اگر رعایت شرع ملاک است، چطور برای زنان حرام سیاسی داریم اما برای مردان نه!
در گذشته در آرایشگاهها مینوشتند: از تراشیدن ریش معذوریم! این موضوع ریشه در فقه داشت و به حرمت تراشیدن ریش [=حلق لحیه] راجع بود. مسئلهای که فقهای بعد از شهید اول در حد اجماع بر آن صحه گذاشتهاند بهنحوی که یا آن را مطلقاً حرام دانسته و یا بنا بر احتیاط واجب آن را حرام خواندهاند.
بهعلاوه از حرمت دریافت اجرت حلّاق سخن گفته شده بود تا جاییکه در گذشته در آرایشگاهها دو صندوق برای اجرت در نظر میگرفتند و درآمد حاصل از آرایشگری را از درآمد تراشیدن ریش جدا میکردند زیرا دومی را مشمول رد مظالم میدانستند. به اینها باید اضافه کرد احکامی که به فسق کسانی که ریش خود را میتراشند، فتوا دادهاند.
از اصرار بر حرمت تراشیدن ریش -چه آن را اندازه یک شعیر در نظر بگیریم چه یک قبضه، و چه متعلق به مسلمان و چه کافر- در ایران بهسادگی عبور شده است؛ حرمتی که کمتر از کشف حجاب نیست.
حال پرسش اینجاست چرا با این اوصاف مفهوم «حرام سیاسی» به حوزه مردان تعمیم نیافته و پدیدهای بهنام گشت ارشاد مردانه وجود ندارد و مکانی بهنام «ساختمان وزرا» برای مردان تأسیس نشده است؟ چرا هیچ مردی تاکنون مورد تعدی گشت ارشاد قرار نگرفته و در معرض صدمه روحی و جسمی نبوده است؟ سهل است در بعضی پادگانها حتی سربازان را اجبار به این کار حرام میکنند!
پاسخ ها