میلگرد زیگزاگ از سه عدد میلگرد آجدار و یک عدد ساده درست شده
میلگرد زیگزاگ یکی از انواع میلگردها است که از سه تا میلگرد آجدار و یک عدد میلگرد خم شده ساده ساخته می شود. در واقع میلگرد زیگزاگ یک سازه است که بیشتر برای سقف ها و افزایش مقاومت کششی در پل ها مورد استفاده قرار می گیرد. میلگرد زیگزاگ که خرپا هم نام دارد می تواند مقاومت را برای تحمل بار مرده افزایش دهد. در این مطلب از شما را با کاربرد میلگرد زیگزاگ آماده می کنیم.
میلگرد زیگزاگ از لحاظ شکل ظاهری شبیه به زیگزاگ است. این محصول را به شکل پیش ساخته به محل های ساخت و ساز ارسال می کنند. یعنی از قبل به شکل دستی یا مکانیزه ساخته می شود و سپس به محل ساخت و ساز ارسال می گردد. میلگرد زیگزاگ از سه تا میلگرد آجدار در اندازه های یکسان و یک عدد میلگرد ساده که قطر کمتری نسبت به میلگردهای آجدار دارد تشکیل شده است.
در قسمت پایین این محصول یک تیرچه بتنی قرار گرفته که به عنوان پایه در نظر گرفته می شود. داخل این تیرچه بتنی مستطیلی دو عدد از میلگردهای آجدار به شکل موازی قرار داده شده است و این قسمت پایه میلگرد زیگزاگ را تشکیل می دهد. در قسمت میانی یا عرضی این محصول میلگرد خم شده و زیگزاگی شکل ساده به عنوان جان محصول قرار داده می شود.
بر قسمت قله یا محل خم شدن میلگرد ساده یک عدد میلگرد آجدار نصب می شود. این میلگردها اغلب با روش جوش به هم وصل می شوند اما روش دیگری هم برای اتصال آن ها وجود دارد که روش گره نام دارد. با این حال روش جوش زدن محکم تر و بهتر است.
میلگرد زیگراگ بیشتر برای سقف ها و پل سازی استفاده می شود و به شدت مقاومت این سازه ها را افزایش می دهد. در واقع قسمت های مختلف این محصول بار مرده را جذب کرده و مانع از این می شود که سازه مقاومت خود را از دست بدهد یا در اثر نیروهای کششی ساختمان ترک بردارد یا خراب شود.
میلگرد زیگزاگ - خرپا بیشتر برای مقاوم سازی سقف کاربرد دارد
گفتیم که خرپا از سه بخش کلی تشکیل می شود. این سه بخش میلگرد بالایی، میلگرد عرضی یا زیگزاگ و میلگرد پایینی یا پایه محصول هستند. هر کدام از این بخش ها وظایف خود را انجام می دهند و در کنار هم باعث افزایش مقاومت سازه و سقف می شوند. در این قسمت با وظایف این قسمت ها آشنا خواهیم شد.
بخش بالایی خرپا یک میلگرد آجدار قرار گرفته است. این بخش هنگام بتن زیزی سقف بار مرده و همچنین بار تیرچه را تحمل می کند. معمولا برای این بخش از میلگرد آجدار A3 استفاده می شود.
این بخش همان بخش میانی خرپا است که باید میلگرد خم شده ساده را قرار داد. در واقع یک عدد میلگرد ساده برای این بخش استفاده نمی شود بلکه تعداد معینی با توجه به عرض خرپا میلگرد ساده به شکل زیگزاگ قرار داده می شود. این بخش وظیفه دارد بخش بالایی و پایینی را به هم وصل کند.
در واقع می توان مهم ترین بخش محصول را همین قسمت دانست. میلگرد عرضی مانع از این می شود که در اثر فشار میلگردهای بالا و یا بتن های پایه شکسته شوند و در واقع به این بخش ها قدرت تحمل بار مرده را می بخشد.
میلگرد زیگزاگ - خرپا یک آرماتور از پیش ساخته است
قسمت پایینی میلگرد یک پایه بتنی است که داخل آن دو عدد میلگرد آجدار قرار گرفته است. این بخش پایه وظیفه تحمل بار مرده سقف را دارد و همچنین وظیفه تحمل نیروی بار ساده و نیروی کششی را هم بر عهده دارد. این بخش توسط میلگرد زیگزاگ یا ساده به بخش بالایی متصل شده و معمولا از طریق جوش به میلگرد زیگزاگ وصل می شود.
همان طور که گفتیم خرپا را از قبل می سازند و به محل ساخت انتقال می دهند. این محصول را می توان به دو روش تولید کرد یکی از روش ها که از قبل تر مورد استفاده بوده است روش دستی است و دیگری روش مکانیزه یا ماشینی. در ادامه هر دو روش را توضیح می دهیم.
ساخت میلگرد زیگزاگ با روش دستی کمی زمان بر و دشوار است و نیاز به نیروی انسانی زیادی دارد. برای این کار باید ابتدا میلگردهای آجدار را اندازه گرفت و به اندازه عرض بتن برش زد. اندازه ها باید با ابزارهای دقیق اندازه گیری شود. در ادامه هم میلگردهای ساده را باید خم زد و در نهایت کار اتصال بخش های مختلف را انجام داد.
این روش سخت است و چون به روش دستی و با نیروی انسانی انجام می شود ممکن است کمی اشکال محاسباتی داشته باشد و میلگردها چندان منظم و صاف نباشند. به ویژه میلگردهای زیگزاگ شاید به خوبی خم زده نشوند. برای رفع این مشکلات روش مکانیزه اضافه شد.
میلگرد زیگزاگ - خرپا با روش دستی و مکانیزه تولید می شود
در این روش ساخت خرپا نیروی انسانی دخالت چندانیی ندارد چون کلیه کارهای برش، خم زدن و جوش با دستگاه های پیشرفته و دقیق انجام می شود. روش جوش کردن میلگردها در این روش هم با استفاده از جوش الکتریکی است. امروزه به جهت اینکه روش ساخت خرپا با روش دستی زمان بر و هزینه بر است بیشتر از این روش برای تولید محصول استفاده می کنند، اگرچه در مناطقی که هنوز روش ها و دستگاه های مکانیزه نرفته هنوز روش تولید دستی است.
در روش مکانیزه همچنین طول و عرض ها کاملا دقیق و حساب شده است و میلگردهای زیگزاگ به درستی و دقت خم زده می شوند و از لحاظ شکل ظاهر تمیز تر و دقیق تر از خرپاهای دستی هستند.
کاربرد اصلی این محصول در ساختمان سازی است. میلگرد زیگزاگ قادر است مقاومت کششی بتن را افزایش دهد و بار مرده را از سازه منتقل کند به همین جهت بیشترین کاربرد آن در ساخت انواع سقف ها است.
اما از این محصول ممکن است در پل سازی و سد سازی و دیگر کاربردهای ساخت و ساز که به بتن مصلح نیاز دارند استفاده شود. در واقع خرپا یا همان میلگرد ساده یک آرماتور برای بالا بردن مقامت بتن در ساخت و ساز است.
از لحاظ ظاهری و ابعادی این محصول باید ویژگی هایی داشته باشد که بتوان آن را محصولی استاندارد معرفی کرد و در ساخت و ساز مورد استفاده قرار داد. این ویژگی ها را در قسمت پایین ذکر کرده ایم:
• قطر میلگردهای آجدار که در خرپا استفاده می شود باید در محدوده 6 تا 16 میلی متر بوده و از این حد تجاوز نکند.
• قطر میلگردهای ساده قابل استفاده در خرپا هم معمولا 4 میلی متر است.
• عرض قسمت زیرین میلگرد باید در حدود 10 سانتی متر باشد و ارتفاع آن هم 25 سانتی متر.
• طول میلگردهای آجدار باید با هم برابر باشد.
میلگرد زیگزاگ باید ویژگی های استاندارد را داشته باشد
کلام پایانی
میلگرد زیگزاگ یا خرپا محصولی است که با دو روش دستی و مکانیکی ساخته می شود و به عنوان آرماتور اصلی در ساخت سقف ها مورد استفاده قرار می گیرد. این محصول از سه میلگرد آجدار و یک یا چند میلگرد ساده خم شده تشکیل شده که در عرض محصول کنار هم قرار گرفته اند. خرپا برای بالا بردن مقاومت کششی در سقف ها و همچنین ساخت و سازهای تحت کشش دیگر مانند پل ها و ستون ها مورد استفاده قرار می گیرد.
گردآوری: بخش دانش کسب و کار
پاسخ ها