مرخصی استعلاجی برای زمان بیماری است
مرخصی استعلاجی نوعی از مرخصی است که در قانون کار برای کارکنانی که تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی قرار دارند در نظر گرفته شده است. این مرخصی متفاوت از 2 و نیم روز مرخصی استحقاقی در ماه است و در صورت عارض شدن بیماری بر کارمند وی می تواند از مرخصی استعلاجی با مدت زمان نامشخص استفاده کند. در این مطلب از شما را با قانون مرخصی استعلاجی آشنا می کنیم.
مرخصی استعلاجی به نوعی از مرخصی کارمندان تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی گفته می شود که فرد در اثر بیماری باید از آن استفاده کند. در واقع تفاوت چندانی ندارد که بیماری ناشی از کار باشد یا چیز دیگری در هر حال اگر کارمند نتواند در محل کار حاضر شود و بیمار باشد می تواند از این مرخصی استفاده کند.
زمان مشخصی برای این نوع مرخصی در نظر گرفته نشده است و در واقع مقدار نیاز به استراحت را پزشک تعیین می کند. فردی که از مرخصی استعلاجی استفاده می کند باید گواهی پزشکی داشته باشد و مورد تایید سازمان تامین اجتماعی قرار گرفته باشد.
مرخصی استعلاجی جزو سابقه کار فرد حساب می شود و فردی که در دوران آن قرار گرفته حقوق و مزایای این روزها را از سازمان تامین اجتماعی خواهد گرفت. در واقع این سازمان است که حقوق او را پرداخت می کند نه کارفرما. ضمنا روزهای مرخصی هم جزو سوابق کار و سوابق بیمه حساب خواهد شد.
مرخصی استعلاجی با حقوق است
اگر ناخواسته دچار بیماری شده اید و نگران از دست روفتن حقوق و مزایای خود در روزهای استراحت هستید اصلا جای نگرانی نیست. قانون برای کارمندانی که تحت تکفل بیمه تامین اجتماعی هستند غرامت دستمزد برای این روزها در نظر گرفته و شما تحت نظر پزشک می توانید با خیال راحت به استراحت پرداخته و پس از طی دوره مرخصی به محل کار باز گردید.
در زیر قوانین مرتبط با اخذ مرخصی استعلاجی برای شما نوشته شده است:
• اگر شما به 7 تا 15 روز مرخصی نیاز داشته باشید تنها گواهی پزشک خودتان کافی است. در صورتی که نیاز به استراحت پزشکی بین 15 تا 60 روز را داشته باشید پزشک معتمد سازمان باید آن را تایید کند. در صورت نیاز به بیش از 60 روز هم شورای پزشکی سازمان باید آن را تایید کند.
• در صورتی که فرد بیمار نیاز به بستری شدن نداشته باشد یا دچار بیماری خاصی نباشد غرامت دستمزد او پس از روز سوم مرخصی به وی تعلق خواهد گرفت.
• غرامت دستمزد در این دوران به ترتیب بدین شکل است: در صورتی که فرد بیمار همسر و فرزندانی تحت تکفل داشته باشد سه چهارم از آخرین حقوق یا دستمزد روزانه را اخذ می کند، در صورتی که این افراد تحت تکفل بیمه شده نباشند تنها دو سوم را دریافت خواهد کرد و در صورتی که بیمه شده مجرد باشد یک دوم آخرین حقوق یا دستمزد به وی تعلق خواهد گرفت.
• طبق قانون مرخصی استعلاجی جزو سابقه کار فرد حساب شده و بیمه به وی تعلق می گیرد. ضمنا در هر صورت پس از طی دوره مرخصی فرد می تواند مجددا به کار خود بازگردد.
• فردی که در دوران مرخصی استعلاجی است به هیچ وجه نباید به کاری مشغول شود. در غیر این صورت مشمول اخذ غرامت دستمزد نخواهد شد.
• نوع بیماری و نظر پزشک باید به شکلی دقیق و واضح داخل برگه گواهی ذکر شود.
• فرد بیماری که قصد استفاده از مرخصی استعلاجی را دارد باید در زمان ارائه درخواست یا سر کار باشد با در دوره مرخصی استحقاقی. در واقع این مرخصی به افرادی که اخراج شده یا خارج از قوانین کاری در مرخصی هستند تعلق نمی گیرد.
• مرخصی استعلاجی برای کسانی که عمل زیبایی کرده و به مدت زمانی بیش از معمول به استراحت نیاز دارند تعلق نمی گیرد.
مرخصی استعلاجی مشمول سابقه و بیمه هم می شود
غزامت دستمزد دوران مرخصی استعلاجی به این شکل نیست که همراه حقوق و مزایای شما واریز شود. در واقع به جهت اینکه این حقوق را کارفرما کسر کرده شما باید از سازمان تامین اجتماعی آن را درخواست کنید.
برای درخواست آن لازم است تمامی مدارک استفاده از مرخصی از جمله مدارک شخصی و بیمه ای و همچنین نامه پزشک را همراه خود داشته باشید و به سازمان مراجعه کنید. پس از بررسی شرایط شما این حقوق و مزایا ظرف چند روز برای شما پرداخت خواهد شد.
مرخصی استعلاجی با مرخصی استحقاقی تفاوت دارد. شما طبق روال قانونی حق دارید 2.5 روز در ماه از مرخصی استحقاقی استفاده کنید. در صورتی که طول دوره مرخصی بیماری شما از این 3 روز فراتر نرود غرامت دستمزد مرخصی استعلاجی به شما تعلق نمی گیرد و شما همان حقوق مرخصی استحقاقی را دریافت خواهید کرد.
مرخصی استعلاجی بیش از سه روز شامل حقوق می شود
شاید برای شما هم این سوال ایجاد شده باشد که چه تفاوتی بین انواع مرخصی در قوانین کشور ما وجود دارد. خب ما اینجاییم تا برای شما توضیح دهیم. مرخصی استحقاقی یک مرخصی کوتاه 2.5یا 3 روزه در هر ماه است که هر کدام از کارمندان صرف نظر از بیمار بودن یا نبودن می توانند از آن استفاده کنند.
در صورتی هم که یک ماه یا چند ماه از آن استفاده نکنند می توانند از مجموع آن ها در یک ماه استفاده کنند یا پایان سال همراه با حقوق و عیدی و دیگر مزایا دستمزد این روزها را هم اخذ کنند. البته ناگفته نماند که تنها 9 روز از این دوران قابل پرداخت است و اگر فرد روزهای بیشتری مرخصی طلب داشته باشد سوخت می شود. پس چه بهتر که استفاده کند.
مرخصی استعلاجی می تواند همپوشانی با مرخصی استحقاقی داشته باشد یا نداشته باشد. در واقع اگر کارمندان تنها برای همان 2.5 روز نیاز به مرخصی و استراحت پزشکی داشته باشند دیگر دستمزد مرخصی استعلاجی را نمی گیرند مگر اینکه بیماری آن ها قدیمی و حاد باشد یا نیاز به بستری پیدا کند.
مرخصی استعلاجی تنها برای دوران بیماری در نظر گرفته شده آن هم در صورت تایید پزشک و داشتن گواهی در غیر این صورت هیچ دستمزدی برای آن در نظر گرفته نمی شود و حتی کارفرما می تواند از دادن این مرخصی اجتناب کند.
مرخصی بارداری نوعی مرخصی استعلاجی است. در قوانین کشور ما و اکثر کشورهای دنیا تمامی زنان کارمند که باردار می شوند می توانند از 9 ماه مرخصی بارداری استفاده کنند. این دوان برای وی جزو سوابق کار حساب شده و بیمه هم برای او رد می شود. ضمنا پس از دوره 9 ماهه می تواند به کار برگردد.
اما نکته ای که اینجا مهم است این است که اگر زن باردار قبل از ورود به دوره 9 ماهه مرخصی زایمان بنا به نظر پرشک نیاز به استراحت داشته باشد می تواند از غزامت دستمزد مرخصی استعلاجی طبق قانون استفاده کند و این هیچ ارتباطی به دوران مرخصی زایمان وی نداشته و از مدت زمان آن کسر نخواهد شد.
مرخصی استعلاجی یکی از مرخصی های قانونی برای کارکنان است
کلام پایانی
برای بهبود بهره وری و جلوگیری از فرسودگی های شغلی کارمندان و کارگران در کشور طبق قوانین انواع گوناگونی از مرخصی ها برای کارکنان در نظر گرفته شده است. یکی از آن ها مرخصی استعلاجی است که فرد در صورتی می تواند از آن استفاده کند که بیمار باشد و پزشک هم نامه یا گواهی لازم برای طول درمان و استراحت یا حتی بستری شدن را به وی داده باشد. این نوع مرخصی جزو سوابق کاری و بیمه ای کارگر خواهد بود و فرد پس از طی دوره استراحت می تواند غرامت دستمزد خود را از سازمان تامین اجتماعی بگیرد.
گردآوری: بخش دانش کسب و کار
پاسخ ها