setare

setare

فواید بیشمار موسیقی برای ذهن و جسم

آیا میدانستید گوش کردن به موسیقی از نظر علمی، کلی فایده و نتایج مثبت برای ما دارد؟ پس یک موسیقی ملایم آرام بگذارید و با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد فواید موسیقی بدانیم.

فواید موسیقی

 

موسیقی یکی از بهترین راه حل ها برای خیلی از مشکلات ما است. مثلا کسانی که دل شکسته ای دارند میتوانند با گوش کردن به موسیقی مورد علاقه خود دل و ذهنشان را آرام کنند. یا کسانی که دلی نا امید دارند میتوانند با گوش کردن به موسیقی های انگیزشی، انگیزه خود را به دست بیاورند و امیدی برای ادامه زندگی و رسیدن به آرزو هایشان پیدا کنند.

موسیقی به جز امید دادن به نا امیدان، میتواند محل های شاد را شاد تر کند، مثلا موسیقی است که یک مهمانی را برای همه به یاد ماندنی و خاطره انگیز میکند.

در عین حال دانشمندان بر این اعتقاد هستند که موسیقی به جز این فواید، فواید علمی بسیار مهم دیگری مثل تقویت حافظه، کمک به فعالیت های فیزیکی، کمک به بهبود سریع تر، کاهش استرس و اضطراب، و تقویت کیفیت خواب دارد. در ادامه به برخی از فواید علمی موسیقی میپردازیم.

کمک موسیقی به تقویت حافظه

 

در تمام دوران، موسیقی و تاثیر آن بر حافظه بحثی پر انتقاد بوده است. ولی امروزه دانشمندان شواهدی پیدا کردند که گوش کردن به موسیقی و تلاش برای حفظ آن، بر روی مغر تاثیر های بسیار مثبت و خوبی دارد. همچنین امروزه، دانشمندان معتقد هستند که موسیقیی که افراد در نوجوانی گوش میدهند بر روی روابط عاطفی آنها در بزرگسالی بسیار تاثیر دارد.

جالب است بدانید بیمارانی که از مشکالات حافظه ای مثل زوال عقل یا آلزایمر رنج میبرند اقلب ریتم آهنگ ها یا تکه ای از متن آهنگی را به یاد می آورند. در پی این حالت، دکتر ها برای درمان و بازیابی حافظه بیمار هایشان سعی میکنند از موسیقی های خاصی استفاده کنند تا بخش هیپوکامپ مغز که حافظه و خاطرات ما در آنجا دسته بندی شده است را تحریک کنند.

آیا تا به حال شما هم با موسیقی خاصی خاطره داشتید؟ یکی از عوامل تاثیرگزار در تشکیل خاطرات، موسیقی ها و ریتم هایی هستند که ما میشنویم. به عبارتی موسیقی خاطراتی را برای ما در دوره خاص زمانی تشکیل میدهد. به همین دلیل است که متخصصان با پخش موسیقی برای بیماران، به آنها کمک میکنند تا خاطره هایشان را بازگردانند.

شما هم میخواهید حسی نوستالژی داشته باشید و به گذشته زندگیتان بروید و خاطرات آن موقع را مرور کنید؟ بنا بر پاراگراف بالا ما میتوانیم خاطرات گذشته خود را با گوش کردن به موسیقی هایی که آن دوره گوش میدادیم، دوباره به یاد بیاوریم.

برای درک بهتر مطلب، این داستان را از خانواده ای که پدرشان از آلزلیمر شدید رنج میبرد میشنویم و برسی میکنیم.

"به عنوان یک خانواده اصلا نمیدونستیم که چه کار باید برای پدرمان که مبتلا به آلزایمر شده بود بکنیم. خانواده ما در زندگی، بسیاری از مشکلات را پشت سر گذاشته ولی این بیماری فقط درحال وخیم تر شدن بود. ولی بعد از تحقیقات متعدد فهمیدیم که موسیقی چقدر به بازگردانی حافظه کمک میکند. پس سعی کردیم حافظه پدرمان را با موسیقی بازگردانیم و همانطور که انتظار میرفت، پدرمان با شنیدن موسیقی بسیاری از خاطرات زندگیش را دوباره به یاد آورد. "

داستان بالا ثابت میکند که فایده موسیقی برای بازگردانی حافظه فقط یک تئوری نیست بلکه حقیقت دارد و بسیاری از بیماران، از آلزایمر رهایی یافتند.

در ادامه با ما همراه باشید تا یکی از موثر ترین تحقیقاتی که بر روی تاثیر موسیقی بر ذهن انسان انجام شده را برسی کنیم.

یکی از بزرگ ترین تحقیقات بر روی تاثیر موسیقی بر حافظه توسط مرکز پزشکی کانزاس انجام شده. محققان این مرکز 70 نفر، انسان بالغ و سالم بین 60 تا 83 را گردآوردند و آنها را به 3 گروه تقسیم بندی کردند. گروه اول شامل کسانی میشد که هیچ تجربه ای از موسیقی نداشتند، گروه دوم شامل کسانی میشد که حداکثر 9 سال تجربه در یادگیری موسیقی داشتند و گروه سوم شامل کسانی میشد که حداقل 10 سابقه یادگیری موسیقی داشتند. در ادامه این تحقیق از 70 نفر شرکت کننده چند تست شخصیت شناسی گرفته شد که به این روند پیش رفت:

همانطور که محققان پیش بینی میکردند، کسانی که تجربه طولانی تری در یادگیری موسیقی داشتند بهترین عملکرد را در تست های هوش داشتند. به عبارتی بهترین عملکرد را کسانی که بیشترین تجربه را در یادگیری موسیقی داشتند و بدترین نتایج را کسانی که هیچ تجربه ای در یادگیری موسیقی نداشتند.

در نتیجه کلی این تحقیقات کسانی که سابقه یادگیری و استفاده حرفه ای از الات موسیقی را داشتند، عملکرد ذهن و عقلشان خیلی بهتر از کسانی که تجربه موسیقایی نداشتند بود.

کمک به فعالیت های فیزیکی

آیا شده که تو باشگاه دیگه نتونی تکون بخوری و با خودت فکر کنی که دیگه نمیتونی ادامه بدی؟ اگه میخوای به تمرینت ادامه بدی، بهترین کار اینه که هدفون هاتو ورداری و آهنگ مورد علاقتو پخش کنی.

یکی از بزرگ ترین فایده های موسیقی، توانایی مُسکنیش است. وقتی ما به موسیقی که به آن علاقه داریم گوش میدهیم هورمون هایی در بدن ترشح میشوند که باعث میشود ما کم تر بدن خودمان را حس کنیم. به عبارتی موسیقی درد ها و خستگی های اعضای بدنمان را کمرنگ میکند همانطور که قرص های مُسکن عمل میکنند.

در اصل، هورمونی که هنگام گوش کردن به موسیقی ترشح میشوند اندورفین نام دارند. اندورفین ماده ای است که با ترشحش در مغز باعث میشود تا ما احساس هیجان شدیدی کنیم. در روند تشرح ادورفین ما شاداب میشویم، اضطرابمان کم میشود، درد بدنمان کاهش میابد و سیستم ایمنیمان توانا تر میشود و عمل کرد بهتری پیدا میکند.

آیا میدانستید ریتم و بلندی صدای موسیقی که گوش میدهیم نیز در عملکرد بدن ما بسیار تاثیر دارد؟. دوچرخه سوارانی که در هنگام تمرین، آهنگ گوش میدهند مسافت بیشتری را در مقایسه با آنهایی که گوش نمیدهند طی میکنند. طبق تحقیقاتی که بر روی ورزشکاران مخصوصا دوچرخه سواران انجام شده، وقتی که ریتم و بلندی صدای آهنگ کم شده انرژی و عملکرد دوچرخه سوار کاهش یافته. ولی وقتی که بلندی صدای آهنگ فقط 10 درصد افزایش یافته، انرژی و توانایی ورزشکار به مقدار چشم گیری بیشتر شده و افزایش یافته.

وقتی ما به موسیقی هایی که ریتم مشخص دارد گوش میدهیم، ریتم خاصی بین عضله ها و مغز ما ایجاد میشود. بنابر این موسیقی در ورزش هایی که نیاز به انرژی مشخصی دارند مثل وزنه برداری، بسیار تاثیر دارد چون ما میتوانیم بدن خودمان را با ریتم موسیقی هماهنگ کنیم. در نتیجه ما انرژی مورد نیار را به موقع وارد میکنیم و از هدر رفتن انرژی و انجام کار بیهوده جلو گیری میکنیم.

بهبود سریع تر

 

یکی از کار هایی که ما هنگام بیماری میتوانیم انجام بدیم گوش کردن به موسیقی است. بله موسیقی، موسیقی به بدن ما کمک میکند تا بهبودی سریع تر داشته باشد و زود تر سلامتی خود را به دست بیاورد.

در بیمارستانی عمومی در کشور اتریش تحقیقاتی بر مدت بهبود بیمارانی که عمل جراحی کمر انجام اند شده است. طبق این تحقیقات بیمارانی که در دوره نقاهت خود موسیقی گوش داده اند، بهبودی سریع تر و با کیفیت تری در روند توان بخشی داشته اند.

در فنلاند هم تحقیقات مشابهی انجام شده، محققان فنلادنی تحقیقاتی بر روی بیمارانی که سکته مغزی داشته اند انجام داده اند. آنها به این نتیجه رسیدند که گوش دادن به موسیقی در افرادی که سکته مغزی داشتند اند بسیار موثر است و به آنها کمک میکند تا توانایی های خود را زودتر بازگردانند.

ریتم موسیقی با عملکرد مغز، فشار خون و ضربان قلب تاثیر مستقیم دارد. بنابر این هنگامی که ما موسیقیی با ریتم آرام میشنویم بدن ما خودش را با آن ریتم مطابق میکند. یعنی هنگام گوش کردن به آهنگی که دارای ریتمی ملایم و آرام است، بدن ما هم آرام میشود. مثلا ضربان قلب آرام میشود و فشار خون کاهش میابد، در این روند بدن در نظم و آرامش قرار میگیرد. در نتیجه، این آرامش باعث میشود تا تمامی دستگاه های بدنمان عملکرد درستی داشته باشند و روند بهبود سریع تر انجام شود.

روان شناس شخصی ژنرال کشور اتریش، فرانتس وندتنر در مورد تاثیر موسیقی بر سلامت بدن ما فرموده "موسیقی بخشی مهم از سلامت جسمی و روانی ما ست. ما از زمانی که جنینی در شکم مادرمان بودیم، به ریتم قلب و تنفس او گوش میدادیم و از طریق آن آرام میگرفتیم"

کاهش استرس و اضطراب

 

آیا میدانستید که یکی  روش های کاهش استرس گوش کردن به موسیقی است؟ طبق تحقیقات دانشمندان، موسیقی یکی از عوامل اصلی کنترل کننده احساسات ما است. به عبارتی موسیقی یک ابزار بسیار کاربردی در مدیریت احساسات و کاهش استرس و اضطراب است.

موسیقی به جز توانایی آرام کردن بدن، میتواند عملکرد مغز را به حد بسیار زیادی افزایش بدهد. محققتان دانشگاه استنفورد با تحقیقات متعددی که انجام داده اند دریافتند که تاثیر موسیقی بر ذهن حتی از داروی های ضد افسردگی و آرام بخش هم بهتر است چون موسیقی مانند دارو عوارض جانبی ندارد و فقط تاثیر مثبت دارد.

بنا بر تحقیقات دانشمندان متخصص مغز و اعصاب، ما باید مراقب صداهایی که میشنویم باشیم زیرا که شنیدن صدا های بیش از حد بلند تاثیر مستقیم بر روی احساسات ما میگزارند و اگر شنیدن اینگونه صدا ها طولانی مدت شود زمینه پرخاشگری ذهنی(استرس، اضطراب و خشم) برای ما فراهم میشود. پس عقل سلیم حکم میکند که سعی کنیم بیشتر در موقعیت هایی که آلودگی صوتی کم تری وجود دارد تردد و رفت و آمد کنیم.

 

تقویت کیفیت خواب

 

بی خوابی یکی از بدترین مشکلاتی است که بیشتر ما از آن رنج میبریم. بی خوابی باعث تداخل در ترشح هورمون های مهم بدن مثل هورمون رشد میشود. به نظر شما یکی از موثر ترین راه حل های درمان بی خوابی چیست؟ آیا میدانستید گوش کردن به موسیقی میتواند باعث تقویت کیفیت خواب ما شود؟

چند سال پیش، 3 دانشمند متخصص آزمایش بزرگی را در مورد تاثیر موسیقی بر کیفیت خواب برگزار کردند. آنها 94 نفر بین 19 تا 28 سال که مشکل خواب داشتند را به آزمایشگاه بردند و به آنها وظایف و ماموریت هایی دادند. سپس آنها را به سه گروه تقسیم کردند. گروه اول کسانی بودند که باید به مدت 3 هفته قبل از خواب 45 دقیقه موسیقی گوش میدادند، افراد گروه دوم نیز به همان مدت باید 45 دقیقه قبل از خواب به کتاب های صوتی گوش میدادند. گروه آخر هم نباید هیچ چیز موسیقایی را میشنید.

بعد از گذشت 3 هفته و بازگشت جوانان به آزمایشگاه، نتایج بسیار جالب و مثبت بودند. گروه اول که باید قبل از خواب آهنگ گوش میکردند، خوابشان با کیفیت و تنظیم شده بود و برخی از آنها که از افسردگی رنج میبردند درمان یافته بودند. در عین حال کیفیت خواب دو گروه دیگر اصلا پیشرفت نکرده بود.

از این آزمایش میتوانیم به این نتیجه برسیم که موسیقی بر تقویت کیفیت خواب ما تاثیرات مثبت و عالی دارد.

جمع بندی

همینطور که مطالعه کردیم، موسیقی از تاثیرگذار ترین عوامل بر ذهن و بدن ما است. پس بهتر است که گوش سپاردن به موسیقی را در زندگی هایمان بیشتر کنیم تا از فواید این هنر زیبا بیشتر بهره ببریم تا در نهایت زندگی سالم تر و شاد تری داشته باشیم.

منابع

scienceofpeople

metaraz

 

setare
setare

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋