از دیدگاه بازاریابان و تولیدکنندگان، بازاریابی نه تنها می تواند نیازهای مصرف کنندگان را برآورده نماید و در رفع حوائج آنان بکوشد، بلکه با بهره گیری از ابزارهایی که در اختیار دارد می تواند تقاضای جدید ایجاد نماید و نیازهایی را القاء کند که مصرف کننده بیش از آن در اندیشه چنین حاجاتی نبوده است. یکی از ابزارهای بسیار نیرومند و پراهمیتی که بازاریان در اختیار دارند «ارتباطات» است. ارتباطات همانگونه که در قسمتهای قبلی، توضیح داده شده ابزاری نیرومند است که شامل مقولاتی چون روابط عمومی، تبلیغات و پیشفروش و فروش شخصی می شود.
شرکتها با تکیه بر این بازوی نیرومند خود میتوانند با مخاطبان اصلی خود که همان مشتریان و مصرف کنندگان هستند به تفهیم و تفاهم پرداخته و با یکدیگر به مناظره رفتاری بنشینند. بدین معنا که هر یک از آنها از طریق ارتباطات، نیازها، ارزشها، باورها، فرهنگها و سنن خود را به دیگری منتقل می کند و پس از درک متقابل این دو جناح، همکاریهای لازم بین این دو شکل صورت میپذیرد.
یکی از ابزارهایی که در زیر گروه فرایند ارتباطی محسوب می شود، تبلیغات است. این ابزار بازاریان را قادر میسازد تا از طریق آن، آگاهیهای لازم در مورد توانائیهای خود در امر تولید کالا و خدمات را به اطلاع مصرف کننده برسانند و نیز با این ابزار، بازاریابان سعی می کنند در مواقع لازم و براساس اهداف مختلف که دارند نیاز و تقاضای جدید ایجاد نموده و مصرف کننده را در رفع این نیاز یاری برسانند. به دلیل اهمیتی که بحث تبلیغات در رفتار مصرف کننده دارد، در این بخش از پژوهش به بیان مفاهیم اصلی تبلیغات بازرگانی و نیز شیوه هایی که براساس آن میتوان میزان تأثیر این فعالیتها را بر رفتار مصرف کننده سنجید، پرداخته می شود.
روشهای مطالعاتی در زمینه ارتباطات گوناگون هستند هر یک از اندیشمندان این رشته، روش خاص خود را دارند. به عنوان مثال هارولد لاسول روش مطالعاتی خود را بر مبنای عناصر ارتباط بنیان گذاشت، وی تحقیق در زمینه ارتباط را در بخشهای پیامدهنده، پیام وسیله انتقال پیام مخاطبان و آثار اجتماعی پیام مشخص کرد. بدین ترتیب براساس فرمول لاسول، تحقیقات ارتباطی چهار بخش هستند. (ساروخانی)1) اداره و سازمان تبلیغات وسایل ارتباطی
2) محتوای پیامهای ارتباطی
3) مخاطبان پیامهای ارتباطی
4) آثار اجتماعی ارتباط
که با توجه به این چهار آثار پیام که لاسول آن را معرفی کرده است در این پژوهش به هر چهار مقوله مخصوصاً از گزینه دو به طور کامل به تشریح پیامهای بازرگانی مزایده و مناقصه پرداخته می شود.
تبلیغات به شکل تدریجی مانند بسیاری از رسوم دیگر وارد تجارت و کسب و کار شد و رفتهرفته توسعه یافت زیرا لزوم آن احساس میشد، هیچ رسمی، یکباره و به خودی خود به وجود نمیآید. بلکه همیشه نیروهای خارجی باید برای پیدایش آن وجود داشته باشد و به همین دلیل، هیچ رسمی ابدی نیست و تا موقعی وجود دارد که وجود آن برای منظور خاصی منشأ اثر و مفید باشد و رسومی دوام دارد که طبیعتاً دارای نیرویی باشد که با تغییرات شرایط خود را منطبق نماید. به همین دلیل اگر بخواهیم تبلیغات را کاملاً درک کنیم باید بدانیم که چگونه به وجود آمده است.
پاسخ ها