منطقه آزاد به ناحیه صنعتی ویژه در خارج از مرز گمرکی که تولیداتش جهت گیری صادراتی دارند گفته می شود.
ایجاد یک منطقه آزاد، امتیازات ویژه ای را می تواند به همراه داشته باشد.از جمله ی این امتیازات می توان به ایجاد فرصت های اشتغال در داخل و خارج و جذب سرمایه های خارجی و همچنین کمک به کشور برای ورود به بازارهای جهانی و گسترش صادرات اشاره کرد. به همین دلیل ، امکانات و تسهیلات قانونی، شرایط مساعدی را جهت سرمایه گذاری های اقتصادی و زیر بنایی برای حضور فعالان اقتصادی در مناطق آزاد مهیا کرده است .
از جمله تعاریفی که از منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارائه گردیده است عبارت است از :
_ منطقه آزاد قلمرویی است که غالباَ در داخل یا مجاورت یک بندر واقع گردیده و در آن تجارت آزاد با سایر مناطق جهان مجاز شناخته شده است. در این محدوده ی جغرافیایی مشخص ، قوانین گمرکی محدوده گمرکی کشور در آن اجرا نمی شود و به منظور تسهیل در امر واردات و صادرات کالا و حمایت از صنعت داخلی کشور و همچنین جذب فناوری های نوین در امر تولید و توسعه منطقه ای در مبادی گمرکات و نقاط مرزی کشور ایجاد می شود.
_ بنا به تعاریف بین المللی ، منطقه آزاد محدوده حراست شده بندری و غیر بندری است که از شمول برخی از مقررات جاری کشور متبوع خارج بوده و با بهره گیری از مزایایی نظیر معافیت های مالیاتی ، بخشودگی سود و عوارض گمرکی ، عدم وجود تشریفات زاید ارزی ، اداری و مقررات دست و پا گیر و همچنین سهولت و تسریع در فرآیندهای صادرات و واردات با جذب سرمایه گذاری خارجی و انتقال فناوری به توسعه سرزمین اصلی کمک می نماید.
_ وفق تعریف سازمان ملل متحد ( یونیدو ) از مناطق آزاد به عنوان محرکه در جهت تشویق صادرات صنعتی تلقی می گردد. همچنین در برداشت جدید از مناطق آزاد – که به منطقه آزاد پردازش صادرات معروف است – به ناحیه صنعتی ویژه ای در خارج از مرز گمرکی ، که تولیداتش جهت گیری صادراتی دارند ،گفته می شود. فلسفه ی این اصطلاح را می توان در تغییر استراتژی واردات به استراتژی توسعه صادرات دانست.
در ماده 1 قانون تجارت که به شرح چگونگی اداره مناطق آزاد پرداخته است دیگر اهداف تشکیل مناطق آزاد بدین شرح اعلام شده است:
-تسریع درانجام امورزیربنایی،عمران وآبادانی،رشدوتوسعه اقتصادی،سرمایه گذاری وافزایش درآمدعمومی،ایجاداشتغال سالم ومولد،تنظیم بازارکارو کالا،حضورفعال دربازارهای جهانی ومنطقه ای،تولیدوصادرات کالاهای صنعتی وتبدیلی وارائه خدمات عمومی.
بعد از ارائه تعاریف،اهداف و مزایای سرمایه گذاری در منطق آزاد به معرفی مناطق آزاد ایران می پردازیم:
ایران اسلامی هم اکنون دارای هشت منطقه آزاد تجاری می باشد که عبارتند از:
1-چابهار
2-قشم
3-کیش
4-اروند
5-انزلی
6-سلفچگان
7-ارس
8- ماکو
ثبت شرکت یکی از نخستین گامها در شروع راه اندازی کسب و کار و تجارت می باشد ،ثبت شرکت در نواحی اشاره شده دارای مزایای بسیاری است از جمله:
معافیت مالیاتی(20)ساله برای هر نوع فعالیت های اقتصادی
100%مالکیت خارجی( در اداره ثبت شرکت و مالکیت های صنعتی و معنوی مناطق آزاد امکان ثبت شرکت با مالکیت 100% خارجی وجود دارد).
ثبت سهل و آسان شرکت ها و موسسات صنعتی و موسسات فرهنگی و مالکیت معنوی
مقررات آسان برای ورود کالاهای مجاز
تضمین و حمایت قانونی از سرمایه گذاران خارجی
امکان صادرات کالاها ی تولید شده کیش به سایر سرزمین اصلی
معافیت از حقوق گمرکی برای واردات مواد اولیه ماشین الات صنعتی واحدهای تولیدی
خدمات پولی و بانکی انعطاف پذیر
آزادی کامل ورود و خروج اصل سرمایه و سود حاصل از فعالیت های اقتصادی
تشریفات ساده برای صادرات مجدد و ترانزیت کالا
فعالیت بورس نفت و محصولات پتروشیمی و بورس بین المللی اوراق بهادار
عدم محدودیت انتقال ارز دیگر مناطق آزاد ایران با سایر کشورها
صدور محصولات خارج از کشور بدون پرداخت عوارض گمرکی و بندرگاهی
شرایط و مقررات ساده کار و دسترسی نیروی کار ماهر
نرخ های مناسب برای مصرف انرژی
پاسخ ها