اگر بخواهید آب اضافی بدنتان را از دست بدهید یا از سنگ کلیه جلوگیری کنید، شاید نیاز به مصرف قرص ادرار آور یا ادرارآورهای طبیعی داشته باشید. داروهای ادار آور که «قرص آب» هم نامیده میشوند، به کلیههای شما کمک میکنند با دفع ادرار، از شر آب و نمک اضافه بدن خلاص شوند. ادرارآورهای طبیعی فواید زیادی دارند، از کاهش فشار خون گرفته تا نفخ شکم. اما میدانید چهکار میکنند و چطور باید به رژیم غذایی شما اضافه شوند؟ برای اطلاعات بیشتر درباره این مسئله تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
قرص ادرار آور یا دیورتیک نوعی داروست که تولید ادرار را افزایش میدهد و گاهی قرص آب هم نامیده میشود. این داروها برای حذف آب اضافی بدن و درمان بیمارهایی مثل نارسایی قلبی، بیماری کبدی و فشار خون بالا استفاده میشوند.
معمولا از انواع قرص ادرار آور برای درمان بیماریهای مختلف استفاده میشود، اما این داروها ممکن است عوارض جانبی مثل سردرد، سرگیجه و افزایش قند خون داشته باشند. به همین دلیل بسیاری از افراد سعی میکنند ادرارآورهای طبیعی را جایگزینشان کنند. این غذاها، مکملها یا داروهای گیاهی اثری مشابه قرصهای ادرارآور دارند و سبب دفع مایعات اضافی بدن میشوند. همچنین بسیاری از آنها حاوی ویتامین، مواد معدنی و آنتیاکسیدان هستند و فواید دیگری نیز برای سلامتی دارند.
داروهای ادرار آور به انواع مختلفی تقسیم میشوند:
ادرارآورهای مختلف را میتوان با هم استفاده کرد. همچنین میتوانید آنها را با داروهای دیگر و قرصهای مشابه استفاده کنید. برخی از ادرارآورها عبارتاند از:
در بعضی موارد ممکن است پزشک مصرف ادرارآور را تجویز کند، از جمله:
در این موارد بلافاصله به پزشک مراجعه کنید:
قبل از مصرف داروهای ادرار آور، مصرف داروهای دیگر را به پزشک اطلاع دهید از جمله:
شاید نیاز باشد که برای بعضی از داروهای ادرار آور رژیم غذایی خاصی را رعایت کنید، از جمله:
قرص ادرار آور یکی از اولین روشها برای مقابله با فشار خون بالاست و میتواند با کاهش سدیم اضافی از طریق دفع ادرار، فشار خون را کاهش دهد. مصرف ادرارآورهای طبیعی برای فشار خون بالا هم اثر مشابهی دارد. مثلا چای سبز فشار خون سیستولی و دیاستولی را کاهش میدهد.
سندرم تخمدان پلیکیستیک اختلالی است که در زنانی با مقدار زیاد هورمون مردانه ایجاد میشود و با علائمی مثل قاعدگی نامنظم، افزایش وزن، افسردگی و جوش همراه است. قرص ادرار آور معمولا برای درمان سنتی این بیماری استفاده میشود و با حذف آب اضافی و هورمون آندروژن به کاهش علائم کمک میکند. چای سبز هم حاوی اپیگلوکاتچین است و علاوه بر حذف آب اضافی، اثرات ضدآندروژن دارد.
یکی از فواید چای سیاه ادرارآوربودن آن است.
بر اساس تحقیقات، جعفری خاصیت دیورتیک دارد. عصاره جعفری میزان ادرار را افزایش چشمگیری میدهد که خاصیت ادرارآوری این گیاه را تأیید میکند.
مثل ادم، آبآوردگی شکم (آسیت) هم تجمع مایع در حفره صفاقی است. صفاق بافتی است که شکم را میپوشاند و به حفاظت از اندامهای داخلی بدن کمک میکند. آسیت معمولا بهسبب بیماری کبدی یا سیروز اتفاق میافتد. معمولا برای مهار و درمان این وضعیت از قرصهای ادرارآور استفاده میشود تا مایعات اضافی از بدن خارج شود. استفاده از ادرارآورهای طبیعی هم میتواند اثر مشابهی داشته باشد و بسیاری از آنها میتوانند از کبد محافظت کنند. عصاره برگ قاصدک خاصیت آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی هم دارد که میتواند از آسیب کبدی جلوگیری کند.
چند گیاه ادرارآور از جمله گل ختمی و زنجبیل توانایی کاهش فشار خون را دارند.
بر اساس تحقیقات، برگهای زالزالک بهخاطر اینکه فلاونوئید دارد ممکن است از شدت بیماری کبد چرب غیرالکلی بکاهد.
با آزمایش روی حیوانات مشخص شده است که گیاه دماسب خاصیت دیورتیک و ضداسپاسمی دارد و میتوان همچون داروی سنتی برای درمان ادم، بیماری مثانه و کلیه و بهبود زخم و سوختگی از آن استفاده کرد.
میوه ارس از صدها سال پیش بهعنوان ادرارآور طبیعی استفاده شده است. تحقیقات اثرات این گیاه بر کلیه و خاصیت حذف مایعات آن را تأیید میکنند.
کرفس و بهویژه ریشه کرفس غذای آبرسانی است که ادرارآوری طبیعی محسوب میشود. این گیاه میتواند از فشار خون گرفته تا سلامت کبد و دستگاه گوارش را بهبود دهد.
اگر دچار سنگ کلیه شده باشید، میدانید که درد آن چقدر زیاد است. سنگ کلیه بهعلت انباشت مواد معدنی سخت در کلیه ایجاد میشود و با علائمی مثل درد، حالت تهوع، استفراغ و خون در ادرار همراه است.
معمولا برای رفع این مشکل مصرف زیاد مایعات پیشنهاد میشود. گاهی اوقات برای پیشگیری از سنگ کلیه قرص ادرار آور تجویز میشود. مصرف غذاهای ادرارآور طبیعی تا حد زیادی از سنگ کلیه پیشگیری میکند. مثلا لیمو آبرسانی را تقویت میکند و بهسبب داشتن اسیدسیتریک زیاد با افزایش حجم ادرار از تشکیل سنگ کلیه جلوگیری میکند. بر اساس پژوهشها، لیموناددرمانی در طول زمان میتواند احتمال سنگ کلیه را کاهش دهد.
فلفل دلمهای غذای کمکالری پرآبی است که خاصیت ادرارآوری دارد.
سیر خاصیت ادرارآوری دارد و برای مهار فشار خون بالا و حمایت از سلامت قلب استفاده میشود. بقراط از سیر بهجای ملین و مدر و آریستوفان از سیر برای درمان تومورهای رحمی استفاده میکرد.
نتایج تحقیقات بر خاصیت ادرارآوری پیاز تأکید دارند. علاوه بر این، پیاز از قلب و دستگاه تنفسی هم محافظت میکند.
احتباس مایعات در بدن یا ادم موجب ورم، پف و نفخ میشود. استفاده از مواد ادرارآور طبیعی روشی آسان و مؤثر برای حذف آب اضافی و پیشگیری از نفخ است. هندوانه بهعلت آب زیادی که دارد، ادرارآور طبیعی بینظیری برای ادم است. مصرف غذاهای آبرسان و ادرارآورهای طبیعی مثل میوهها و سبزیجات میتواند به حذف آب اضافی و پیشگیری از تجمع مایعات در بدن کمک کند.
خیار یکی از بهترین غذاهای سمزداست که با تولید ادرار بیشتر به حذف سموم و مواد دفعی از بدن کمک میکند. همچنین با نفخ مبارزه میکند و جلوی احتباس آب را میگیرد.
طبق آزمایش روی حیوانات و انسانها، انگور خاصیت ادرارآوری زیادی دارد. مواد مغذی انگور هم به افزایش طول عمر و مبارزه با بیماری کمک میکنند.
زنجبیل بهعنوان ادرارآوری طبیعی به گوارش، سلامت قلب و ایمنی بدن کمک میکند. به این منظور میتوانید از ریشه یا چای زنجبیل استفاده کنید.
توتها یکی از بهترین ادرارآورهای طبیعی هستند که میتوانند به تنظیم فشار خون و سلامت کلی کمک کنند.
یکی از فواید ادرارآورهای طبیعی حذف سموم است. محققان کرهای دریافتند که عصاره مارچوبه خاصیت درمانی دارد و میتواند از سلولهای کبدی در برابر سموم محافظت کند.
شما چقدر با انواع ادرارآورها آشنایی دارید؟ آیا میتوانید موارد دیگری را به این فهرست اضافه کنید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها